fbpx
Сьогодні
Історії 15:35 22 Бер 2020

Як працює таксі в умовах карантину?

Коли у місті припиняє роботу громадський транспорт, здавалося би, що таксі має від цього лише вигравати. Але все не так просто. У День таксиста дізналися з перших уст про те, як на роботу таксистів впливає коронавірус

Фото Reuters

З поширенням пандемії коронавірусу, карантинні заходи по всьому світу стають жорсткішими наразі це чи не єдиний спосіб впоратись із вірусом. Україна не виняток: 16 березня ми припинили авіасполучення зі світом та закрили кордон для іноземців. А вже наступного дня, в містах України припинили роботу розважальні заклади та ресторани, зупинилось міжміське сполучення та обмежився рух громадського транспорту.

Особливо відчутним це стало в Києві, Харкові та Дніпрі 3 містах, що мають метрополітен. Незважаючи на обмеження роботи установ та заклики влади залишатися вдома, сотні тисяч людей у великих містах все ж змушені ходити на роботу. Із закриттям метрополітену, очікувалося, що чи не найбільшу вигоду від цього отримають таксисти, але реальність трохи інша.

таксі карантин коронавірус

Водій таксі носить маску та рукавички через пандемію коронавірусної хвороби у Скоп'є / Фото Reuters

Страждають усі

2 роки тому Олександр разом із другом придумали бізнес-схему: купувати автомобілі за кордоном, розмитнювати в Україні та здавати в оренду популярному таксі-сервісу. Багато водіїв, що працюють у таких компаніях, насправді, не є власниками машин вони орендують їх у інвесторів, людей, що своїми машинами підтримують роботу таксі. 

Працює це так: водій реєструється у додатку та виконує поїздки в звичайному режимі. В кінці дня, інвестор та водій розподіляють прибуток відповідно до укладеної домовленості. "Середній розподіл грошей між водієм та інвестором – це 60/40. Водій отримує більшу частину і оплачує паливо, інвестор бере на себе страхування та технічне обслуговування автомобіля", пояснює Олександр.

Наразі він здає в оренду 2 автомобілі, куплене за прибуток від бізнесу третє авто чекає на реєстрацію у МРЕО. За таких умов, бізнес приносив стабільний і достатній прибуток, проте як і в усіх інших галузях коронавірус вніс корективи.

"Зазвичай, хороший день в таксі це десь 20+ поїздок, 15-20 – середній. Якщо менше – то це вже поганий показник, а якщо в день було всього 8 поїздок, по-суті, прибутку немає. Повна зміна триває 12 годин, водії, в основному працюють весь тиждень і роблять один день "напівробочим", працюють не на повну", розказує Олександр.

Із введенням обмежень, ситуація змінилась проте не в кращий бік, як очікувала більшість водіїв та інвесторів. "Зараз дуже мало людей їздить. В місті величезні затори, ці замовлення тривають дуже довго, і водії стоять і чекають на них групами. Раніше, наприклад, була й нічна зміна. Ти не везеш людей з роботи на роботу, ти в основному стоїш біля ТРЦ, цілодобових кінотеатрів і барів. Зараз цього всього немає в нічну зміну ледь 2 поїздки. Усі водії перейшли з нічної роботи на денну тобто водіїв стало набагато більше, а замовлень, як не дивно, стало ще менше. Цього тижня, за 12 годин водії роблять 7-8 поїздок. Клієнтів доводиться шукати, адже програма дає їх тобі відносно свого місцезнаходження. Відповідно, водій має орієнтуватися, де вранці можуть бути замовлення, де менше інших водіїв. Всі ці 7 поїздок, які ти робиш в таких умовах за 12 годин, ти маєш змінювати локацію. Ти робиш це порожнім і просто витрачаєш паливо для водіїв це особливо болісно".

При цьому, тарифи у таксі-сервісів зростати не будуть: "Це не стільки принципове рішення, як економічна модель, це залежить від багатьох факторів. Ціна в додатках формується в залежності від кількості вільних машин, від замовлень і т.д. Я думаю, що ціна може навіть впасти, бо замовлень стало менше, а водіїв набагато більше". 

Олександр каже, що очікував на більший попит із закриттям метро, але не втрачає надії і зараз: "Зараз закрили міжміське сполучення Ірпінь, Бровари та інші міста пересядуть на таксі. Або нас закриють на жорсткий карантин, люди переважно сидітимуть вдома, і цих 7 поїздок буде простіше зробити без заторів. Але тут є й інший нюанс кому і куди взагалі буде треба їздити?".

У таких умовах, в цій схемі страждають обидва і водій, і інвестор. "Але інвестор це водій в квадраті, відносно водія він страждає "по параболі", жартує Олександр. 

таксі карантин коронавірус

Безкоштовна послуга таксі для лікарів та медичних працівників у Римі / Фото Reuters

Погляд таксиста

Антон працює в таксі через додаток Uber близько семи місяців. На питання про прибутковість своєї роботи відгукується не дуже лестиво: "Таксі це рабська праця, жити в машині. Як кажуть батьки, хто на що вчився. Треба заправляти машину, виконувати закриті замовлення ти не бачиш, куди їхатимеш і за яку вартість. Плюс, там є комісія для водія, 25%. Основний заробіток водія йде після 60 поїздки – щотижня треба виконувати мінімум 60 замовлень, щоб комісія з 25% перетворювалась на 3%".

Кількість замовлень дійсно впала, і особливо постраждали водії, що працюють в нічну зміну. "У п'ятницю-суботу-неділю завжди робилася хороша каса вночі, люди гуляли. Зараз, оскільки все закрито, люди сидять вдома, і необхідність кататися вночі відпала взагалі. Але роботи як такої немає і вдень в групах у вайбері таксисти діляться своїми враженнями, інші сервіси, як і Uber, теж значно просіли по замовленнях. З власного досвіду, лише вранці та ввечері можна щось піймати. Чекати замовлення по кілька годин немає сенсу, тому багато таксистів зараз теж пішли на карантин", каже Антон. 

таксі карантин коронавірус

Водій таксі в Мілані обробляє салон / Фото Reuters

Якихось бонусів чи підтримки для таксистів сервіс не анонсував. Антон також чув, що таксі перевозитимуть медпрацівників безкоштовно, але як це робитиметься поки не знає: "Не уявляю, що потрібно буде зробити у клієнтську програму вбивати якесь посвідчення лікаря, чи якось так. Тому що зараз всі одягатимуть білий халат, а виходячи з машини знімати його, одягати каску і йти на будівельний майданчик". 

Серед тих клієнтів, які користуються таксі в умовах карантину дуже мало тих, хто їздить таким чином на роботу: "Їздять до друзів, або у справах якихось своїх. Принаймні, мені такі пасажири траплялися. Щось десь забрати, когось підвезти-відвезти, але не більше. З тих, хто їздив зі мною більшість вже працює дистанційно". 

"Є пасажири в масках, є ті, хто питає мене, чого я без маски. 50 на 50 людям не те щоб байдуже, але якось ні холодно, ні жарко. Машину я провітрюю та протираю поверхні антисептиком. Останніми днями була хороша погода і я, можна сказати, з відкритими вікнами їздив" каже Антон.

З його точки зору, обмеження користування громадським транспортом не виглядає дуже ефективним заходом. "Я вважаю, що це треба було робити або раніше, або якось інакше. Не можу сказати точно як, але дивлячись на ці кілометрові черги вранці на зупинках, люди всі озлоблені… Ну, якось ретельніше підготуватись до цього треба було. Позакривати метро та все інше — багато розуму не треба, а подумати, як людям, тим же лікарям, з передмістя добиратися… Моя мама, наприклад, лікар — до них в інтенсивну терапію їздять люди аж з Черкаської області. Електрички не ходять, маршрутки теж, як добратися ніхто не подумав. Закриття всіх місць скупчення людей, це, з одного боку, правильно. З іншого люди не можуть дістатись туди, куди їм потрібно. Я чув, що медпрацівників, співробітників ЖКГ та інших таких структур будуть перевозити окремим транспортом, але подивимось, як це буде в дійсності". 

Для таксистів поточна ситуація дуже складна. Антон каже, що не знає, як в таких умовах забезпечити собі прибуток: "Вранці-ввечері хіба що виїжджати, робити якісь мінімальні замовлення. Намагатись робити їх з мінімальним пробігом, щоб хоча б якийсь прибуток отримати. В даній ситуації вкрай важко придумати щось інше. Ми з хлопцями жартували коли закриють взагалі весь громадський транспорт, заради цікавості можна повісити на машину табличку з номером якогось маршруту. Ну і спробувати покататись цим маршрутом, брати гривень так 25 з людини і курсувати туди-сюди. З цієї кілометрової черги, я думаю, кілька бажаючих знайдеться".

Важливі статті:

Як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

Як і коли потрібно робити експрес-тест на коронавірус

Що робити, коли повернувся з країни, де зафіксували коронавірус

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

99729

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: