fbpx
Сьогодні
Що відбувається 08:45 18 Січ 2021

"Тарифний Майдан": чим закінчаться протести і чи стане Вітренко новим прем'єром

"Пік ще попереду", — головний протест можливий вже 30 січня в Києві. Розповідаємо, що буде далі з тарифами, чому газовий ринок працює не так, як було задумано спочатку, і до чого тут МВФ

English version here

Підвищення комунальних тарифів з 1 січня спровокувало в Україні справжню лавину подій: бунти, що спалахнули в регіонах, змусили уряд йти на термінові заходи і повертати держрегулювання ціни на газ. Однак тепер доля 3 млрд доларів, які Україна ще повинна отримати від МВФ за програмою stand-by, знаходиться під питанням вимоги запровадити відкритий ринок газу і підвищити ціни на комуналку є одними з ключових для західних партнерів.

Також невідома доля прем'єр-міністра Дениса Шмигаля за чутками, в Офісі президента вже розмірковують над кандидатами на зміну глави уряду. У їх числі називають в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, що користується прихильністю олігарха Ігоря Коломойського. Однак, щоб позбавити себе статусу тимчасового правителя, колишньому топ-менеджеру "Нафтогазу" ще потрібно отримати підтримку Верховної Ради, яка вже провалила його кандидатуру під час голосування в грудні.

Як влада виявилася в "тарифному" глухому куті, що думають у Верховній Раді про кандидатуру Вітренка і хто може спробувати розпалити масштабні протести по всій країні читайте в матеріалі "Рубрики".

квитанция

Підвищення тарифів було прогнозованим

В Україні тема тарифів завжди була в першу чергу політичною, і лише потім соціальною. Тому будь-яка влада воліла до останнього відтягувати підвищення комуналки. У той же час ціни на газ і електроенергію для підприємств завжди були істотно вищими, що створювало на ринку дисбаланс і злило бізнес. Крім того, продаж електроенергії державою населенню фактично в збиток вимагав щорічних дотацій з бюджету, які обчислювалися сумою в 65-70 млрд гривень. Зрозуміло, що таке положення не могло тривати вічно, про що українській владі багато разів нагадували з Заходу.

Однак, згідно з опитуваннями, 70% українців вважає збільшення тарифів необгрунтованим. Тому збільшення комуналки практично на третину з 1 січня в першу чергу било по Зеленському, який ще рік тому для чогось обіцяв знизити тарифи на тепло в два рази. При цьому в Міненерго не приховували, що зростання буде. Про що ще в кінці листопада попереджав тодішній в.о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Втім, витягувати "краплену карту" довелося вже Юрію Вітренку, призначення якого виконуючим обов'язки міністра після провального голосування у Верховній Раді і так викликало масу невдоволення. В кінці грудня він оголосив про скасування пільгового тарифу на споживання перших 100 кіловат-годин на місяць, який становив 90 копійок/кіловат-годину. Відтепер усі громадяни повинні оплачувати електроенергію, незалежно від обсягів споживання, за тарифом 1,68 гривні/кіловат-годину. Формально це не можна назвати подорожчанням, але насправді все саме так.

Ціни на газ теж істотно зросли, але тут ситуація більш заплутана. З 1 серпня 2020 року в Україні перестала діяти єдина ціна на газ для населення. Тепер кількість цифр у цій графі платіжки залежить від ціни пропозиції газового постачальника, з яким споживач уклав контракт на поставку. З Нового року "Нафтогаз" підвищив ціну газу з 6,33 гривень у грудні до 7,22 гривень за куб.м і це без урахування вартості розподілу, яка теж зросла. Відповідно середня ціна у більшості постачальників перевалила за 9 грн за куб.м. Зрозуміло, все це призвело до зростання цін не тільки на опалення, але і на воду.

Такий "подарунок" на Новий рік і став приводом для протестів, які з легкої руки ЗМІ вже охрестили "тарифними майданами".

газ тарифи

Вихід знайшли. Чи все ж ні?

Зростання комунальних тарифів могло боляче вдарити по рейтингу Зеленського і партії "Слуга народу", яка і так стабільно втрачає позиції. Тому 11 січня президент доручив уряду завдання терміново вирішити питання з тарифами на газ для населення.

"Тарифи на газ для населення повинні бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку в силу погодних умов та інших причин, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян", заявив Зеленський.

Вже 13 січня прем'єр Шмигаль оголосив про те, що в Україні повертається держрегулювання цін на газ на період карантину. Для побутових споживачів його продаватимуть за ціною в 6,99 грн за кубометр. Таким чином уряд сподівається "пересидіти" складний зимовий період, щоб відпустити ціни навесні-влітку, коли опалювальний сезон закінчиться і цифри в платіжках перестануть виглядати настільки страшно.

Втім, не можна сказати, що таке рішення знімає проблему. По-перше, ціна на газ все одно не знизиться до грудневого рівня. По-друге, повернення держрегулювання пряме порушення закону "Про ринок природного газу". По-третє, пільговий тариф на електроенергію все одно не повернули. Тепер уряд хоче компенсувати це монетизацією субсидій. На яку суму і як швидко питання відкрите.

"Ці тарифи настільки неприродно розірвані, що їх можна без особливих проблем зменшити. Тому все це виглядає як певна операція спочатку підвищити, а потім трохи знизити ось вам і щастя. Назвемо це ефектом "тісних черевиків", сказав в коментарі "Рубриці" політичний аналітик, екс-заступник керівника прес-служби президента України Олександр Кочетков.

У рішенні влади є ще один серйозний підводний камінь. Вільний ринок газу одне з найважливіших вимог МВФ, місія якого повинна була почати роботу в Україні вже з Нового року. Повернення держрегулювання серйозний плювок в бік головного українського кредитора, який може позначитися на подальших переговорах про черговий транш. Уряд сподівається на те, що зможе "вмовити" кредиторів, пояснивши їм всю складність ситуації. Це завдання поклали на Вітренка. Ймовірно, що від успіху його дій буде залежати, чи дасть Верховна Рада голоси під час повторного голосування по його призначенню, яке може відбутися вже 26 січня.

тарифні протести

Пік протестів намічений на 30-е січня

Підвищення комуналки благодатна тема для маніпуляцій і політичного піару. Це було добре помітно по ходу протестів через підвищення тарифів, до яких намагалися підключитися всі більш-менш помітні опозиційні сили. Наприклад, в Лубнах, де протестували особливо активно, засвітився представник ОПЗЖ Ілля Ківа він приїхав туди, щоб "відкрити офіс для координації протестів". Втім, місцеві прийняли його не дуже радо, заявивши, що не хочуть займатися політикою, а лише вимагають зниження тарифів.

"Хто вас сюди запрошував? Чому ви приїхали піаритися? Перш ніж приїхати, потрібно було з нами поговорити! У нас з самого початку не було політики, ми вирішуємо господарські питання", заявив нардепу один з чоловіків, що представляють ініціативну групу громадян в Лубнах.

Відео з 1.15:

Гаряче було і в Харківській області, де депутати ОТЗЖ і "Блоку Світличної" щосили намагалися засвітитися, щоб набрати собі балів. При цьому формально організаторами виступали сторонні люди, але політики активно виступали і на мітингах, і на засіданнях міськрад.

В тему також спробував вклинитися лідер руху #saveФОП Сергій Доротич, який останнім часом може працювати в інтересах Петра Порошенка і його "Європейської солідарності". Не відстає від колег і "Батьківщина": на наступний день після рішення влади повернути держрегулювання один з нардепів цієї політсили, колишній кандидат в мери Києва Олексій Кучеренко зібрав прес-конференцію, де з упевненістю заявив, що газ для населення нібито повинен коштувати не більше 4 грн за куб.

При цьому, як стало відомо "Рубриці" від одного з організаторів протестів, пік акцій може припасти на кінець січня, коли в Україні перестане діяти локдаун. Цю інформацію нам в коментарі підтвердив глава руху "Соціальний рух" Віталій Дудін.

"На наступному тижні теж плануються акції в різних регіонах. Можу сказати, що, зараз також обговорюється проведення масштабної акції в Києві 30-го січня. Зрозуміло, що коли закінчиться карантин, то у людей з'явиться більше можливостей висловлювати свій протест, не наражаючись на небезпеку відкриття кримінальних проваджень, з чим ми вже зіткнулися в окремих місцях. До речі, це питання обговорювалося і на засіданні Федерації профспілок України. Якщо ця найбільша в країні громадська організація приєднається до протестів, то учасників буде тисячі, а може і десятки тисяч", розповів він виданню.

юрій вітренко

"Вітренко хоче бути прем'єром"

У "Слузі народу" теж хвилюються там прекрасно розуміють, що підвищення комуналки в першу чергу б'є по ним, тому активно висловлюють своє невдоволення урядом в партійних чатах, і чекають засідання фракції, яке має відбутися вже 25 січня ймовірно саме тоді має бути прийнято рішення по кандидатурі Вітренко. Втім, не можна забувати і про інтереси олігархів, які мають у формальній монобольшості свої групи впливу. Наприклад, під час першого голосування так звана група Іллі Павлюка, якого підозрюють в роботі на олігарха Ріната Ахметова, дружно проігнорувала голосування а це не менше 25-30 голосів.

Група Коломойського "За Майбутнє" і частина підконтрольних йому депутатів в фракції "Слуга народу" голосували "за", але цього недостатньо для проходження кандидатури Вітренко потрібна або повна підтримка монобольшості, або голоси від опозиційних партій, які, зрозуміло, не поспішають йти на допомогу виступати в ролі опонентів набагато вигідніше.

При цьому Вітренко дуже старається показати себе ефективним менеджером, який вміє мислити стратегічно, однак виходить так собі. Наприклад, його заяву про бажання знову закуповувати газ у "незалежних компаній з Росії" викликало дуже бурхливу реакцію серед націонал-патріотів і прихильників європейського курсу розвитку. Тому Вітренко довелося робити нову заяву.

"Для України це вигідно тому, що це створює додатковий попит на потужності української газотранспортної системи для транзиту газу в Європу, знижує ціну на газ на українському оптовому ринку до рівня експортного паритету. Питання десятків мільярдів доларів для України. Тому це не вигідно Росії", пояснив свою позицію Вітренко.

Втім, є думка, що поточна ситуація може бути і на руку в.о. міністра, який отримав шанс показати себе в ролі рятівника.

"На цій хвилі кандидатура Вітренка може пройти в парламенті, оскільки він виступає в ролі рятівника. Але він же хоче бути не просто віце-прем'єром його мета прем'єрство. Зараз він може зійти на першу сходинку, а далі продемонструє якісь приємні для суспільства речі і його поставлять замість Шмигаля, який повністю провалив свою роботу. Такий ось план, але це Україна і тут жодна подібна витівка влади не здійснюється повністю", зазначив експерт Кочетков.

Однак, в розмовах "не під запис" відразу три депутата від "Слуги народу" зізналися, що поки не відчувають захоплення від кандидатури Вітренка і роботи уряду в цілому. У фракції і так були незадоволені його призначенням на посаду міністра через голову парламенту, а рішення про повернення держрегулювання вважають половинчастим і таким, що тягне за собою цілий "хвіст" неприємних наслідків.

"Зараз всі чекають закінчення локдауну. Якщо все пройде за планом, то 25 січня буде засідання фракції, на якому головною темою стане якраз Вітренко. Судячи з настрою багатьох з моїх колег, розмова буде "веселою". Якщо по ньому все ж вдасться домовитися, то вже в перший пленарний день питання можуть винести на голосування", розповів один зі "слуг".

Поки дуже схоже на те, що кандидатура Вітренка не добирає потрібної кількості голосів. Але час у в.о. міністра ще є. Втім, те ж саме можна сказати і про його опонентів кінець січня обіцяє бути "гарячим", а опозиція щосили постарається відкусити побільше від рейтингу Зеленського і "Слуги народу".

Читайте також 6 рішень Зеленського в 2020 році, які всіх здивували.

4858

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: