fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:00 07 Лют 2022

Що роблять сили територіальної оборони для захисту країни?

English version here

Фото УП

З початку 2022 року в Україні почав діяти закон "Про основи національного спротиву". Відповідно до нього мають бути сформовані Сили територіальної оборони. Це бригади, які у разі загрози захищатимуть державний кордон, охоронятимуть об'єкти критичної інфраструктури, боротимуться з диверсійно-розвідувальними групами тощо.

Майже 45% громадян України вважає реальною загрозу нового вторгнення російських військ взимку-навесні 2022 року, водночас 44% певні, що нападу найближчим часом не буде. Найбільше стурбовані можливим вторгненням РФ мешканці Центрального регіону, найменше — Сходу. А за результатами дослідження Українського інституту майбутнього, яке було проведене в січні 2022 року, 56% українців готові приєднатися до територіальної оборони, якщо вона буде  створена у їхній громаді.

У чому проблема?

Територіальна оборона (ТРО) — система національного спротиву, що повинна спільно зі Збройними Силами стримати зазіхання будь-якого агресора. Донедавна її штат складався з кількох сотень військових. Їх відмінність від основного складу ЗСУ полягає в тому, що в разі чого сили територіальної оборони не братимуть участі у бойових зіткненнях із супротивником, їхні завдання — поза районами ведення бойових дій.

Яким було рішення?

Для того, щоб змінити ситуацію з ТРО з 1 січня цього року в Україні запрацював закон "Про основи національного спротиву". Відповідно до нього мають бути сформовані Сили територіальної оборони. 

"Головне завдання територіальної оборони — вчасно реагувати на загрозу для держави. Може йтися про інфраструктуру, загрозу диверсійних груп і навіть про стихійні лиха (у їх цивільній складовій), — пояснює голова громадської організації "Територіальна оборона столиці" Денис Семирог-Орлик. — Тероборона — важливий елемент захисту громади і в цивільному житті, але зараз ми розбудуємо військову компоненту, а вже потім займемось цивільною. Наразі військова важливіша". 

Що роблять сили територіальної оборони для захисту країни?

Денис Семирог-Орлик

Вступити до лав територіальної оборони можуть громадяни як з військовим досвідом, так і цивільні. За словами Дениса Семирога-Орлика, з ухваленням закону попит на те, щоб приєднатись до лав Сил територіальної оборони зріс. 

"Кількість запитів вступити в тероборону значно збільшилася. Статистику ми не ведемо, але якщо рік тому я давав 2-3 відповіді щодо вступу на тиждень, то нині можна навіть на роботу не ходити, а лише відповідати на запити. І це я маю на увазі тільки нашу групу у Facebook. За телефоном у штабі батальйону навіть не встигають усім відповідати", — пояснює голова ГО "Територіальна оборона столиці". 

Єдиним мотивом вступу до лав тероборони має бути розуміння і бажання захищати свою державу.

"ГО "Територіальна оборона столиці" ми зареєстрували у 2020 році, коли гуртувалися навколо батальйону територіальної оборони і через деякий час зрозуміли, що нам треба якоїсь юридичної визначеності. Останні пів року проводимо по два заняття на тиждень — лекційне та практичне. Окрім цього розпочинаємо роботу по націонал-патріотичному та спортивно патріотичному вихованню. Спільно ще з кількома організаціями проводимо соціальну реабілітацію ветеранів та їхніх родин. Але основний акцент сьогодні — на військову підготовку. Взагалі, на практичних заняттях опрацьовуємо різні теми, але от зараз вивчаємо охорону об'єктів. Те, чим у разі чого буде займатися тероборона", — розповідає керівник організації. 

Переваги рішення 

"Ухвалений закон змінив, по-перше, те, що територіальна оборона стала окремим родом ЗСУ. Тепер вона має своє командування і вертикаль підпорядкування. Раніше ж підрозділи територіальної оборони були у складі сухопутних військ. По-друге, тепер ТРО формує свій постійний штат, це 10 тисяч військовослужбовців. Раніше на всю державу штатних військовослужбовців було 500 людей, все решта — резервісти", — каже  голова ГО "Територіальна оборона столиці" Денис Семирог-Орлик

В особливий час, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, чисельність Сил тероборони становитиме понад 130 тисяч. Розгортатимуть систему територіальної оборони у кілька етапів. 

"На першому етапі бригади та батальйони Сил Територіальної оборони розгортатимуться за штатом мирного часу. Це відбувається прямо зараз. У кожному батальйоні формується скелет із військовослужбовців Збройних сил України. Їхнім завданням є командування, навчання та погодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони та захищатимуть територію, де проживають. За рахунок цих резервістів тероборони кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб. Формування резерву за штатами особливого періоду — це другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечено відповідні умови. За тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві тероборони, буде закріплено зброю. Вона видаватиметься на час навчань або в разі виникнення певних ситуацій», — розповів міністр оборони України Олексій Резніков

Сили територіальної оборони формуються зі штатних військовослужбовців та з резервістів. 

"Перед прийняттям резервісти теж проходять перевірки. Спочатку — співбесіда, з кандидатами спілкуються офіцери, які мають досвід роботи з людьми, і вони одразу розуміють, підходить людина чи ні. Далі йдуть всі стандартні процедури: військово-лікарські комісії і решта. Опісля вже скеровують документи на укладання контракту. Сподіваюсь, на останньому етапі їх теж можуть перевірити. Але сказати, що там усіх перевіряють сканером і на детекторі брехні, звісно, не можна. Якщо ж людина пройшла, але проявила себе з поганої сторони — у командира завжди є можливість її позбутися. Для людей старшого віку, які не підпадають на службу за віком, але хочуть приєднатися до ТРО, існують добровольчі формування територіальних громад. Це ті формування, які у разі чого залишаються на місцях, яких нікуди не можуть перекинути абощо, вони не належать до ЗСУ", — каже Денис Семирог-Орлик. 

Що роблять сили територіальної оборони для захисту країни?

Фото УП

Резервіст тероборони стає військовослужбовцем, коли його повісткою викликають на службу. Поки не викличуть, він — цивільна людина.

"Резервісти отримують заробітну плату за ті дні служби, коли перебувають на навчальних зборах. Це мінімальні суми. За минулий рік я отримав близько 2 тисяч грн, — говорить Семирог-Орлик. — Сили територіальної оборони зараз — це точно не про гроші". 

І як розповідає Денис Семирог-Орлик, темою територіальної оборони цікавляться не лише пересічні громадяни. До них часто, каже, звертаються й журналісти. Зокрема, з-за кордону. 

"Ми дозволяємо медійникам знімати наші тренування, і іноземним також. По-перше, щоб, показати світу, що ми не злякалися, не панікуємо і готуємось. Про нас уже писали італійською, іспанською, французькою, японською, англійською мовами, були журналісти з Австралії, з Бразилії. От в останню суботу на занятті було 40 груп журналістів! Їх було більше, ніж нас!" — пригадує він.

Як підтримати рішення?

"Найпростіше — прийти до військкомату і сказати: «Мені потрібен офіцер підрозділу територіальної оборони, я хочу вступити до лав резервістів». Офіцер уже надасть інформацію щодо переліку документів і що потрібно зробити. Наприклад, потрібні довідки/сертифікати від нарколога та психолога, довідка з поліції про те, що не було проблем з законом, треба пройти медкомісію. Головне — робити це з наполегливістю, — пояснює   голова ГО "Територіальна оборона столиці"  Денис Семирог-Орлик.Тому що зараз під час розбудови управління всі перевантажені роботою і можуть приділяти недостатньо часу. Якщо до ухвалення закону у нас начальник штабу за руку міг водити при проходженні лікарської комісії, то нині це складніше".

Що роблять сили територіальної оборони для захисту країни?

Фото Depo.ua

Чому варто підтримати рішення 

Наприклад, у Харківській області територіальна оборона існує з 2016 року. І як говорить головний старшина Харківської окремої бригади територіальної оборони Михайло Соколов, основне завдання керівників: навчити особовий склад виживанню і первинним азам військової мудрості. 

"Оскільки в теробороні представлені різні прошарки суспільства, це і фізики, і кухарі, і студенти, продавчині, машиністи метро тощо. Тобто це часто люди, які не те що не тримали, а ніколи не бачили зброї, то для початку ми навчаємо стрілецькій справі, тактико-медичній, інженерній", — розповідає Соколов.

І погоджується, що навіть у порівнянні з груднем нині до них звертається в рази більше людей. 

"Люди хочуть обороняти свою територію, місто, родину. Я, наприклад,  не розділяю мою родину від моєї держави. Для мене це аксіома, яка не потребує доведення. Неможливо захищати свою дитину, не захищаючи державу, і навпаки. Сьогодні по Харкову та області розміщено дуже багато бігбордів з контактною інформацією про нас, скоро і по місцевому телебаченню цю ж інформацію транслюватимуть. Також підказати, як з нами зв'язатися, можуть у будь-якому військкоматі", — каже Михайло Соколов, головний старшина Харківської окремої бригади територіальної оборони.

Дізнатися більше інформації про Сили територіальної оборони у Харкові можна за номером 093 211 31 13.

"До лав тероборони варто вступати, аби забезпечити безпеку собі та своїм дітям", — підсумовує голова ГО "Територіальна оборона столиці" Денис Семирог-Орлик.

Матеріал було підготовлено на основі програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно", яка звучить на Українському радіо та Радіо Культура.

Послухати ефір: https://cutt.ly/pOGEHN6  

Подивитися ефір: https://cutt.ly/SOGECCm 

6
4788

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: