fbpx
Сьогодні
Світ 10:30 10 Чер 2020

Померлих тисячі, але місцеві довіряють владі: що відбувається в Швеції, яка відмовилася від карантину

Швеція — одна з лідерів у світі за смертністю від коронавірусу на кількість хворих. Гірша ситуація лише в особливо постраждалих країнах, з розряду Італії або Іспанії.

У Скандинавській колисці ще з початку пандемії відмовилися від тотального карантину і вирішили ризикнути, влаштувавши експеримент над 10 мільйонами громадян. Влада була впевнена, що зможуть контролювати хворобу, уникнувши тотальних обмежень. Чи увінчався цей підхід успіхом і як зараз живе Швеція — в матеріалі "Рубрики"

Фото Getty Images

Смертей стало більше, а у країні живуть звичним життям

Українець Максим Куниця, який останні 5 років працює у Стокгольмі, запевняє, країна живе звичним життям. Сказати, що COVID-19 тотально вплинув на місцевих жителів, не можна. У березні-квітні багато дійсно зіткнулися з фінансовими та іншими труднощами, але місцева соціально-страхова система з усім впоралася.

Великий бізнес постраждав, але не суттєво. Наприклад, заводи автоконцерну Volvo e Бельгії і Малайзії не працювали, тому компанії довелося оплачувати вимушену відпустку своїм співробітникам. Через відсутність попиту на товари і закриття по країні заводів проблеми відчули багато технологічних гігантів. Дрібний і середній бізнес у Швеції продовжує працювати. Як і місяць тому, кожен бажаючий може спокійно зайти до перукарні або торгового центру. Відвідувачів, звичайно, стало менше, але вони є.

У цілому ж падіння економіки помітно — вона скоротиться від 5 до 7% до кінця року, безробіття також виросте. При цьому держава і бізнес всіляко йдуть назустріч людям — введені кредитні канікули, а через системи високих податків багато шведів уже отримують матеріальну допомогу (тимчасові виплати пару місяців 40% зарплати платить роботодавець, а 52% з бюджету). При звільненні людина може отримувати до 80% річної зарплати протягом року від фонду по безробіттю a-kassa і профспілок.

Статистика в країні за кількістю хворих COVID-19 дійсно не найкраща, особливо в порівнянні з іншими країнами Скандинавського півострова. Станом на 9 червня коронавірусом захворіли 45 тисяч осіб, померло трохи більше 4,5 тисячі. У країн-сусідів цифри набагато краще. У Норвегії всього 8,5 тисяч хворих і 239 померлих, в Данії ж — 11,9 тисяч хворих і 593 померлих.

Незважаючи на тривожні цифри, влада поступово скасовує введені обмеження. Наприклад, з 13 червня дозволять виїжджати за межі свого регіону. Зараз же ще діє норма, яка забороняє від'їжджати від будинку на великі відстані, щоб не переносити інфекцію в інші райони.

При цьому частина обмежень все ще буде діяти. У громадських місцях і магазинах зберігаються розмітки для дотримання дистанції, а багато співробітників місцевих фірм залишаються вдома. "Наша компанія повернеться працювати в офіс вже восени. Але поки ніхто конкретно нічого не знає. Немає такого, щоб керівництво чітко анонсувало дату повернення до нормального життя", — пояснює Максим.

Швеція карантин коронавірус

Обмеження не знімуть і в освітній сфері. У багатьох навчальних закладах курси та лекції пройдуть віддалено, а школярі вже звично чекають відкриття навчального року у вересні.

Діє заборона і на збори в одному місці більше 50 осіб. Це більше стосується мітингів і концертів. Але цю норму останні дні люто порушують, особливо у зв'язку з акціями протесту "Black lives matter" проти расизму з боку поліції. У великих містах країни — у Стокгольмі, Гетеборзі, мітинги зібрали по кілька тисяч чоловік. Не виключено, що це може спровокувати новий виток поширення хвороби.

Швеція карантин коронавірус

Фото Getty Images

Так шведи помилилися чи ні?

Одна з головних особливостей Скандинавської країни — місцеві жителі довіряють владі. Про це говорить як політична історія (там десятиліттями на виборах перемагає Соціал-демократична партія), так і результати соцопитувань. За даними одного зі шведських досліджень, у квітні 2020 року 63% вірили у те, що уряд зможе подолати хворобу.

Тому коли головний епідеміолог Андерс Тегнелл анонсував особливий підхід до коронавірусу, більшість населення, а також великі опозиційні партії його підтримали. "Багато хто сприйняв хворобу як особистий виклик, а також як загрозу країні. Мовляв, ворог біля воріт, а ми перебуваємо у фортеці. Це не час сваритися або саботувати роботу, адже постраждають абсолютно всі", — пояснює Максим.

Підхід Тегнелла зводився до наступного — Швеція не буде йти шляхом інших країн світу і вводити тотальний карантин. Обмеження вводяться лише точкові. За задумом головного лікаря, шведам простіше перехворіти хворобою, живучи звичайним життям. Захистити ж потрібно від COVID-19 не всіх відразу, а лише найбільш вразливі категорії населення — пенсіонерів, вагітних або людей з особливо важкими захворюваннями.

Місцеві протягом трьох місяців справно слідували всім рекомендаціям влади і намагалися уникати масових зустрічей, мітингів. По можливості жителі великих міст мінімізували поїздки на роботу, або на довгі відстані. Навіть сезон відпусток буде сильно відрізнятися від того, до чого там звикли.

Швеція карантин коронавірус

Правда, як показують останні дані досліджень, довіра шведів не безмежна. З квітня рівень підтримки дій влади знизився до 45%. Головна претензія — висока смертність.

"Невдоволення людей можна звести до двох пунктів. Перший — відсутність конкретного плану по боротьбі з коронавірусом. Другий — висока смертність серед груп ризику. Якщо не помиляюся, то половина всіх померлих — це постояльці будинків престарілих. Цими аргументами озброїлися інші партії і почали критикувати владу. Наступний етап критики, на мою думку, піде за економічну політику під час кризи", — підкреслив Максим Куниця.

Справжній скандал викликала і заява того ж Тегнелла, який заявив, що потрібно було вводити більше обмежень і відразу запобігти пандемії. Його слова процитувало авторитетне видання Financial Times: "Якби ми зіткнулися з подібною хворобою, знаючи те, що знаємо про неї сьогодні, я думаю, ми повинні були б обрати середній шлях між тим, що зробили Швеція і решта світу", — заявив він. Пізніше сам лікар спростував публікації в ЗМІ і підкреслив, що його слова просто перекрутили.

Ще один важливий аспект невдалої тактики уряду — провал з тестуванням. Раніше у Швеції обіцяли, що кожного тижня з кінця травня у країні будуть робити близько 100 тисяч тестів. Але запуску цієї масштабної програми так і не відбулося. Зараз же в середньому по країні роблять трохи менше 40 тисяч тестувань на тиждень.

"Запускають програму з тестування всіх тих, у кого є симптоми. Раніше ж у нас здавали аналізи групи ризику — не тільки пенсіонери, а і медики, поліція. Також у нас можна здати тест на антитіла до вірусу, але він платний, близько 70 євро", — пояснює Максим.

Швеція карантин коронавірус

Фото Getty Images

Що буде далі?

Поки кардинально міняти систему боротьби з коронавірусом у Швеції не будуть. Уряд має все ще високу підтримку з боку населення. Місцеве Агентство громадського здоров'я на чолі з Андерсом Тегнеллом впевнені, що їх підхід допоможе мінімізувати кількість хворих до другої хвилі, яку очікують до кінця 2020 року.

Мовляв, чим більше і більш рівномірно шведи перехворіють на цю хворобу протягом року, тим простіше їм буде під час наступних хвиль. Це допоможе виробити колективний імунітет за короткий час і убезпечити країну від потрясінь. Економіка ж у цьому випадку зможе адаптуватися, а місцеве населення не відчує кардинальних змін у повсякденному житті.

13974

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: