fbpx
Сьогодні
Актуально 14:15 11 Бер 2020

Світова криза: 2 причини неминучого падіння української економіки

Пояснюємо, що відбувається зі світовою економікою, з чого все почалося і як криза вплине на Україну.

У вівторок, 10 березня, індекс біржових цін знизився на 6%.

Країни-експортери за добу втратили 500 мільйонів доларів, коли ціна на нафту марки Brent впала більш ніж на 35% і склала 31 долар за барель.

Європейські банки за оцінками Goldman Sachs Group Inc. очікують втратити 34 мільярди євро чистого прибутку в найближчі кілька років.

Ці невтішні факти – наслідки двох пов'язаних між собою подій – появи коронавіруса і конфлікту між Російською Федерацією і Саудівською Аравією. "Рубрика" розібралася в причинно-наслідковим зв'язком і пропонує вам розібратися, чому в Україні різко злетіли ціни на валюти, у світі впали ціни на нафту і при чому тут коронавірус.

Що трапилося?

економіка

Фото Reuters

Якщо підходити до цього питання фундаментально, нам потрібно поглянути назад. Проблеми у світовій економіці не виникли разом з появою коронавіруса у 2020 році – вони існують вже рік-півтора. Протягом останніх півтора років МВФ прогнозував світову фінансову кризу, але тоді йшлося про кінець 2020 року або про початок 2021, але дві ключові події, про які піде мова далі, стали каталізатором, і те, що повинно було статися лише через рік, сталося вже зараз.

Першим тригером для економіки став коронавірус, через який розірвалися глобальні виробничі ланцюжки між найбільшими країнами-експортерами – Китаєм, на чию частку в світовій економіці припадає 16,6%, і США – 25%. Через закриття фабрик продукти не виробляються, і ті обсяги виробництва, які були заплановані, зриваються. Це, в свою чергу, призводить до скорочення виробництва і світової торгівлі, а значить, знижується попит на енергоресурси – за даними Reuters ціни на нафту з початку 2020 року впали на 10%, вперше з 2008 року. Financial Times розповів про те, що в регіонах, де був введений карантин, продажі нафтопродуктів обвалилися на 90%, а попит на дизельне паливо скоротився втричі. Паралельно через скорочення авіарейсів, на 70% впав пасажиропотік, і на 50% – рух вантажів, що вдарило по автовиробництву і IT сектору.

Таким чином, у найбільших експортерів нафти виник її профіцит. Тому країни ОПЕК запропонували Російської Федерації тимчасово скоротити обсяги видобутку нафти, як зробила це Саудівська Аравія – на 1,5 млн барелів на добу. Однак переговори з тріском провалилися – РФ відмовилася знижувати обсяги видобутку сировини.

Коли переговори закінчились, Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман на питання журналістів про те, чи планує королівство збільшити виробництво, відповів: "Я буду вас дивувати".

І він здивував, за добу знизивши ціну на нафту до не конкурентоспроможної, зменшивши її більш, ніж на третину.

Як це вплине на економіку?

економічна криза

В першу чергу від падіння цін постраждають продавці і видобувачі нафти, найбільші експортери нафти – США, Росія, Саудівська Аравія, а також видобувачі сланцевого газу, адже при ціні у 30 доларів за барель, інші види сировини просто не зможуть скласти конкуренцію – собівартість видобутку і транспортування буде дорожчою.

Разом зі зниженням цін на нафту, будуть знижуватися ціни і на інші сировинні товари – метал, руду і зерно, і вже це безпосередньо вплине на економіку України.

Першим фактором стане різкий вивід спекулятивних коштів, які ми отримали, продаючи облігації внутрішньої державної позики у 2019 році. За цей час в Україну зайшли колосальні кошти – 5 мільярдів доларів. Тепер НБУ повідомляє, що минулого тижня продав у 2 рази більше більше доларів, ніж купив, а це означає, що він почав витрачати золотовалютні резерви України під вивід цих спекулятивних грошей з України, чим підіграє спекулянтам-нерезидентам і завдає шкоди українським виробникам-експортерам, тому що в Україні дуже завищений курс гривні.

Другий фактор – функціонально залежить від зовнішньоекономічної кон'юнктури ВВП, зокрема, від цін на метал і зерно. Якщо ціни на ці види сировини зростають – зростає і українська економіка: зміцнюється курс, підвищуються зарплати, хоч і повільніше, ніж в усьому іншому світі. Якщо ціни на сировину просядуть, а це залежить від експорту, то в Україну буде заходити набагато менше експортної та валютної виручки – пропозиція валюти різко знизиться, а разом з ним знову впаде гривня.

Кожен раз, щойно знижуються ціни на метал і зерно, наша економіка відразу ж провалюється, встановлюючи при цьому світові рекорди. Так було у 2009 році, коли вона впала відразу на 15%, а потім – у 2014 і 2015 роках, коли за 2 роки економіка України скоротилася на 17%. В обох кризах була дворазова і триразова девальвація, і в обох випадках Україна не встигала відновлювати свою економіку – тільки зараз ми дійшли до рівня 2013 року. Те ж саме за прогнозами економістів буде і цього разу.

"Якщо скласти всі фактори, нас неминуче чекає девальвація гривні", – коментує експерт Віктор Скаршевський.

Тому зараз ми всі перебуваємо в очікуванні чергової світової фінансово-економічної кризи, яка погіршить і відкине Україну на кілька років назад.

Як підготуватися до кризи?

економічна криза

Характер і масштаб неминучої кризи цього разу залежить від того, як розгортатимуться події у світі, і від зовнішньоекономічної кон'юнктури. Ніхто не міг передбачити появу вірусу або негативний результат переговорів між Саудівською Аравією і РФ – точно так само ніхто не може передбачити, які ще форс-мажорні обставини можуть виникнути у найближчому майбутньому.

Підготуватися до кризи на 100% не можна – для цього потрібна злагоджена робота Нацбанку, Мінфіну та інших структур, чого в Україні поки що домогтися складно.

Представникам бізнесу також доведеться нелегко: непрогнозований курс, збанкрутування, неможливість зняти гроші з рахунків, банки, що "лопнули" – ці події українці вже переживали буквально 5 років тому і прекрасно пам'ятають усі наслідки.

Однак деякі економісти знаходять і позитивні сторони кризи. Так, наприклад, експерти радять відкривати бізнес під час кризи: низька конкуренція і дешева наймана праця при наявності необхідного резерву дозволять забезпечити відмінний старт для власного підприємства.

Пропонують також вкладатися у нерухомість, коли ціни на неї знижуються.

Головне, про що потрібно подбати заздалегідь – позбавитися від гривні, обмінявши її на надійну валюту чи золото, поки курс не встиг підскочити до максимальної позначки.

Проте, уже в середу, 11 березня, ф'ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures подорожчали на 3,5%, і така тенденція спостерігається вже другий день після світового обвалу. Безсумнівно, це – позитивний фактор, який, при більш активній динаміці зростання все-таки не дозволить світовій економіці впасти так сильно, як це прогнозують експерти.

Читайте такожЛегко не буде: які тренди очікувати українцям в економіці

18830

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: