fbpx
Сьогодні
Екорубрика 17:15 20 Вер 2020

Як уникнути пожеж на звалищах? У Львові запустили збір органіки на рівні міста

Пожежі на сміттєзвалищах у регіонах України з настанням осені знову набувають особливого розмаху. Ми записали історію, повторити яку для попередження трагедій необхідно в кожній громаді

Роздільний збір органіки є дуже важливим елементом системи поводження з відходами. По-перше, розкладаючись під відкритим небом, харчові відходи виділяють метан, і викиди від таких відходів складають 6% від загальної кількості парникових газів. По-друге, змішуючись з іншими відходами на кшталт паперу або пластику, вони роблять їх переробку неможливою.

У тих випадках, коли система роздільного збору відходів відсутня, харчові відходи потрапляють на сміттєві полігони. У процесі розкладання, вони досить сильно нагріваються, що може призвести до займання сміття на звалищі. Львів — місто, у якому такий процес призвів до трагедії кілька років тому. Сьогодні місто вирішує цю проблему і запускає пілотний проект зі збору органіки від населення на рівні міста.

Дивіться відео, як це працює:

Компостер з інтернетом

Новий сміттєпереробний завод будується на місці колишніх очисних споруд за містом. Поруч із ним створений і новий майданчик для компостування органічних відходів. Поки що збір органіки запущений у рамках пілотного проекту в окремих частинах міста, але вже до кінця року спеціальні контейнери планують встановити у всіх районах.

Зібрану від населення органіку компостують за допомогою особливих технологій. Ключовий момент, який визначає якість компосту — це якість його сортування. Іншими словами, чим менше не-органічних відходів потрапить у такий контейнер, тим кращим вийде компост. Тетяна Чучко — пермакультурна дизайнерка, яка бере активну участь у проекті, каже, що хоч іноді через низьку якість сортування доводиться розгортати цілі машини, люди в основному справляються з цим завданням. Але там, де перед установкою контейнерів з населенням проводилася роз'яснювальна робота — якість сортування майже ідеальна.

Компост же проводиться таким чином: на майданчик приїжджають зібрані зі спеціальних контейнерів відходи. На в'їзді встановлені спеціальні ваги для вантажних автомобілів — з їх допомогою вимірюють масу органіки, яка надходить на станцію. Потім, відходи завантажуються у спеціальні високотехнологічні компостери, які оснащені різними датчиками і приладами. "Ви не повірите, в ньому навіть інтернет є підключений! Коли він буде підключений до електрики, параметрами можна керувати здалеку", — говорить Тетяна.

Грибовицьке сміттєзвалище

Всього на станції встановлено 2 таких компостера об'ємом по 29 кубічних метрів. Їх завдання — пастеризація та первинна ферментація відходів. Завдяки тому, що в контейнерах органічні відходи знезаражуються, перша стадія триває всього 72 години. Після цього, компостери розвантажують, ті відходи, які подолали перший етап, укладають в особливі ряди — бурти. У таких буртах компост готується ще близько місяця.

При ферментації, яка триває у таких буртах, їх температура може досягати 100 градусів. Щоб не допустити загоряння і прискорити ферментацію, бурти перетрушують за допомогою спеціальної машини-аератора. Поки станції вистачає потужності одного такого аератора, але в майбутньому планується закупити більш технологічну машину, яка зможе перетрушувати компост не тільки тут, але і на інших станціях компостування в області.

Грибовицьке сміттєзвалище

Грибовицьке сміттєзвалище

В кінцевому підсумку, з міських органічних відходів станція готує високоякісний компост, придатний для використання в сільському господарстві. Сільськогосподарські підприємства самі провели аналізи і підтвердили, що цей компост придатний в якості добрива. У кінці серпня станція передала одному з підприємств 80 тонн компосту. Крім того, невелика частина добрива залишається на спеціальному майданчику біля станції — вона призначена для населення, і взяти компост для своїх потреб звідти може кожен бажаючий.

"Копостувальну станцію, я думаю, будь-яка мерія може собі дозволити"

Хоч цей проект поки що працює в пілотному режимі, потужності станції розраховані на те, щоб збирати і переробляти органіку з усього міста. За словами Тетяни, таке рішення не тільки допомагає вирішити проблему з відходами, а і є більш економічно вигідним: "Сюди вигідніше привезти, і дешевше зробити переробку цих харчових відходів, ніж просто вивезти на полігон і захоронити там".

Єдиний виклик цього проекту — якість сортування органічних відходів. Навіть після побудови сміттєпереробного заводу, де передбачена спеціальна сортувальна лінія, органіку будуть збирати і привозити окремо. Тетяна каже, що навіть з тими технологічними рішеннями, які передбачені на заводі, відокремити органіку від іншого сміття буде неможливо. Компост, який буде проводиться на заводі, буде технічним — його не можна буде використовувати в сільському господарстві, і стане в нагоді він хіба що для рекультивації земель. Щоб виробництво якісного компосту працювало, ретельне сортування повинно відбуватися до потрапляння в контейнер на рівні населення.

Грибовицьке сміттєзвалище

Грибовицьке сміттєзвалище

Зате запуск такої компостувальної станції не буде проблематичним навіть для невеликих міст. Тетяна каже, що для цього зовсім не обов'язково купувати дорогі аератори і високотехнологічні компостери, і можна обійтися більш бюджетними коштами: "Сміттєпереробний завод — це дуже великі інвестиції. А ось компостувальну станцію, я думаю, будь-яка мерія може собі дозволити, причому це не обов'язково така велика повинна бути компостувальна станція".

4738

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: