fbpx
Сьогодні
Корисності 12:50 04 Чер 2020

Ремонт за стіною та гучна музика. Що робити, коли шумлять сусіди?

Розібралися, що говорить закон, та який розмір штрафів загрожує порушникам

Сучасні багатоповерхівки — великі мурашники, у яких важко усамітнитись. Крізь тонкі стіни чутно навіть звичайні розмови у сусідській квартирі, не кажучи вже про падаючу шафу, гучну музику або ненависні звуки нескінченного ремонту.

Що робити якщо ваші сусіди збоку постійно шумлять, поверхом нижче тижнями свердлять дірки у стінах, над головою стрибають діти або з ранку до ночі виє собака?

Зрозуміло, що один раз можна потерпіти, на другий — зробити зауваження, а третій  буде вимагати кардинальних рішень. 

галас

Давайте розбиратися, на які дії і в який час мають право мешканці будинку, як зрозуміти, що рівень шуму перевищує допустимий, як закликати порушників тиші до відповідальності законним шляхом, які дії і документи для цього необхідні. Як самому не наразитися на гнів сусідів, розпочинаючи ремонт чи влаштовуючи дитячий день народження, або вечірку з друзями.

Що говорить закон

У кожній країні є свій "Закон про тишу", в Україні таким нормативним актом є Закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Статтею 24 цього закону на всіх громадян, а також підприємства, установи, різні організації, державні та місцеві органи влади покладається обов'язок дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму і звучання.

Так, у нічний час, з 22 години вечора до 8 години ранку забороняються:

  • Гучний спів і викрики
  • Користування звуковідтворювальною апаратурою —  колонками, гучно увімкненим телевізором. Розучування вправ на фортепіано та інших музикальних інструментах теж краще відкласти до ранку
  • Користування іншими джерелами побутового шуму —  блендерами, порохотягами, пральними машинами
  • Запуск салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів

Що стосується ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, то їх проведення забороняється у робочі дні з 21 до 8 години, а у святкові та неробочі дні — цілодобово.

При цьому власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок ремонтних робіт. Це можна зробити за допомогою друкованих оголошень в під'їзді або ліфті, повідомлення у вайбер-чаті будинку або іншій загальнодоступній  соціальній мережі.

Зазначимо, що за згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Але шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

сусіди

Фото з соцмереж

Допустимі норми шуму

Згідно з санітарним нормам, сформульованими Наказом МОЗ від 22.02.2019 № 463, рівень шуму не повинен перевищувати:

  • у квартирах і житлових будинках — вдень 55 дБ, а вночі 45 дБ
  • для готелів і гуртожитків норми дещо вищі — до 50 і 60 дБ відповідно
  • на прилеглих до житлових будинків територіях днем — до 70 дБ, а вночі — до 60 дБ
  • на майданчиках відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків — до 60 дБ

Виміряти рівень шуму можна самостійно за допомогою безкоштовних додатків для смартфонів — наприклад, Sound Meter або Spectroid. Такі виміри можна продемонструвати неспокійним сусідам, щоб переконати їх, що вам не здалося і що їхні дії (ремонт, нічні тусовки, репетиція молодої рок-групи) і справді гучні.

телефон мобільний

На жаль, такі виміри не будуть мати юридичної сили, навіть якщо ви адвокат або прокурор. Якщо вам потрібні "офіційні" докази, доведеться викликати поліцію і подавати на сусідів до суду. "Офіційними" доказами в цьому випадку будуть протоколи поліції, а також  результати експертизи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів

Давайте домовлятися

Перш за все намагайтеся підійти до тимчасових незручностей із розумінням. 

Якщо сусід затіяв ремонт — він його незабаром закінчить. Зайдіть у гості, прогуляйтеся, очікуючи закінчення галасливих робіт, подихайте свіжим повітрям.

Сусідська малеча теж може приносити багато проблем, навіть стати причиною і нервових зривів. Однак слід поставитися до цього питання філософськи. Діти — маленькі двигуни, яких не так просто заспокоїти, здорові дитлахи завжди рухливі. Справедливості заради, бігають вони не цілодобово і спати вкладаються раніше, ніж дорослі. 

Домашні посиденьки з гостями і музикою трапляються у всіх, навіть у вас. Нагадайте сусідам, що оточуючі не повинні страждати від їхньої підвищеної активності. Можливо, мешканці зверху навіть не здогадуються, що вам усе чутно, і не усвідомлюють, наскільки погана звукоізоляція у будинку.

 Що робити, коли шумлять сусіди?

У разі виснажливого тривалого сусідського шуму, має сенс також спробувати вирішити неприємну ситуацію без конфлікту. Зрозуміло, що терпіння вже закінчується і хочеться сказати багато неприємних слів, однак вони майже стовідсотково викликають у відповідь тільки таку саму агресію. 

Почніть зі спокійної розмови: без звинувачень і образ висловіть сусідам ваше невдоволення їхнім ремонтом, галасливими дітьми і фанатичною любов'ю до музики. 

Другою спробою може бути жартівлива записка із зауваженням у під'їзді або на дверях сусідів. Вона не повинна звучати, як загроза. Гумористична манера і публічність нададуть належний ефект, в головне — не зіпсують відносини.

Якщо ваші сусіди готові прислухатися, вони відгукнуться на ваше прохання і будуть намагатися поводитися тихіше. У цьому випадку проблема буде забута і ви знову зможете спокійно жити.

Коли необхідно викликати поліцію?

1. Скоріше за все, у денний час на виклик зі скаргою про занадто гучні ремонтні роботи або увімкнену музику поліцейські не приїдуть. У цьому випадку з порушниками тиші потрібно боротися іншими засобами.

  • повідомте письмово керівництву ОСББ, що у певній квартирі шумлять, варто при цьому обійти сусідів і заручитися їхньою підтримкою
  • знімить відео, який галас з вини сусіда стоїть у вас вдома. Обов'язково під час запису зафіксуйте дату і час запису. Пам'ятайте, якщо справа дійде до суду, він буде оцінювати аудіозаписи та відеозаписи тільки в сукупності з іншими доказами (бо неможливо повністю точно зрозуміти по таких записах, хто саме шумить, в який точно час, і чи перевищує шум допустимий рівень).
  • сходіть до сусідів разом із керівником ОСББ і запропонуйте зменшити рівень шуму. Попередьте порушника про штраф, який йому загрожує.
  • якщо сусіди продовжують шуміти, складіть колективну заяву і надайте її дільничному офіцеру поліції. 
  • в ургентних випадках домовтесь з сусідами і телефонуйте в відділ поліції синхронно, якщо з однієї адреси звернулося кілька людей, наряд, з великою ймовірністю таки прибуде.

2. Сусідські діти часто залишаються вдома самі, при цьому їх вік менше шкільного (хоча б одного з них). У цей час виникає підвищений шум. Поліція та органи опіки будуть серйозно розмовляти з батьками, адже такі ситуації несуть загрозу.

3. Якщо малюки піддаються жорстокому поводженню, через що виникають регулярні крики і плач — терміново телефонуйте 102.

4. Також викликайте поліцію, якщо ви чуєте крики дорослих та інший шум, який може розцінюватись як насилля або загроза життю.

У березні 2020 року В Україні запустили додаток My Pol для екстреного виклику поліції. My Pol працює з Головними управліннями Національної поліції областей і Міністерством внутрішніх справ України. Додаток доступний по всій країні і його можна скачати в Google Play і App Store.

Розмір штрафів, які загрожують порушникам громадського порядку

До порушників громадського порядку, за рішенням суду, можуть бути застосовані покарання, передбачені ст. 182 КУпАП. Так, за порушення вимог закону та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шуму і дотримання тиші до винних осіб може бути застосоване покарання у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 85 до 255 гривень. Якщо ж протягом одного року за тим самим громадянином-сусідом буде зафіксовано ще одне таке ж порушення, то до порушника застосовується штраф у розмірі від 255 до 510 гривень з конфіскацією предмета вчинення правопорушення — джерела шуму (тобто конфіскація аудіо апаратури, побутових інструментів для ремонту та інших предметів порушення тиші).

Якщо сусідом-порушником є підприємець або фірма, організація, підприємство, компанія, то розмір штрафу за перше порушення складає від 255 до 510 гривень; за повторне порушення протягом 1 року — від 850 до 2550 гривень з конфіскацією предмета порушення.

Що ще можна зробити,щоб захистити себе і свою родину від шуму

Якщо ви самі плануєте ремонт, або тільки придбали нову квартиру, подбайте про надійну звукоізоляцію вашого житла.

Фахівці допоможуть вам підібрати комплекс матеріалів, які ізолюють усі можливі джерела або провідники сторонніх звуків. Для додаткової звукоізоляції стін та підлоги у квартирі застосовуються різні матеріали: гіпсокартон, його монтують до стелі і підлоги; підвісні стелі та стельові панелі; звукоізоляційні панельні системи у поєднанні з ековатою — такий бутерброд на додачу допоможе зберегти тепло; рулонні матеріали, у яких ефект ізоляції дає спеціальна плівка всередині — цей матеріал вимагає від поверхні ідеальної гладкості й рівності, зате не забирає під себе цінні сантиметри корисної площі квартири.

Часто можна поліпшити звукоізоляцію приміщень, знизити шум від сусідів по дому, не вдаючись до масштабного ремонту. 

Існують також досить ефективні заходи для покращення звукоізоляції стін, підлоги, стелі, вікон і дверей. Звукоізоляція електричних розеток, монтажних електричних коробок, стояків труб системи опалення та водопостачання, стиків між перекриттям підлоги і стінами квартири, заміна старих вікон та вхідних дверей може значно поліпшити акустичний комфорт звичайної житлової квартири панельного будинку і не вимагатиме надмірних грошових вкладень.

рослини

Навіть притягнута до сусідської стіни книжкова шафа, щільні штори на вікнах та пухнастий килим на підлозі можуть творити справжні звукоізоляційні дива.  Живі кімнатні рослини також мають здатність поглинати шум, тому їх вигідно розміщувати біля стін, вікон і зовнішніх дверних прорізів. Особливо ефективні великі рослини з масивною кроною.

І ще один маленький, але дуже важливий лайфхак — придбайте собі якісні та комфортні "беруші" — захисні затички для вух. В них і працювати можна, незважаючи на будь який шум, і виспатися завше добре.

33527

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: