fbpx
Сьогодні
Розбір 18:55 04 Гру 2020

Сюрпризи бюджету 2021: чого очікувати медикам, вчителям та всім українцям?

Розбираємося, на що вистачить коштів

English version here

Наближається 2021 рік, а отже, Рада збирається прийняти новий бюджет України. Проект документу вже півтора місяці знаходиться в Раді, його вже прийняли у першому читанні, а тепер обговорюють документ у комітетах та вносять нові зміни. Які перспективи ми маємо у наступному році та чому проект бюджету більше схожий на казку — розбираємось разом. 

Головний фейл проекту Держбюджету на 2021 рік 

Видатки державного бюджету на 2021 рік складають 1 330 981 542 900 гривень, а доходи — 1 092 083 254 300 гривень. Уряд збирається перекрити дефіцит, Шмигаль пояснює, як: "Зростання доходів бюджету на більш ніж 100 млрд грн, перш за все, буде забезпечено завдяки відновленню та детінізації економіки. А також завдяки остаточній ліквідації всіх схем у податковій та на митниці". 

Що стосується доходів, більша частина очікується від податкових надходжень — 937,5 мільярдів, 141 мільярд — від неподаткових.

Від Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ очікується отримати суму, трохи меншу за 2 мільярди гривень. Голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Арістов зазначив, що до законопроекту не надано фінансово-економічне обґрунтування обсягів надходжень та витрат бюджету. 

Тож звідки насправді надходитимуть кошти, можемо лише здогадуватись. Фінансовий аналітик Василь Невмержицький пояснює: "Думаю, що в наступному році ми побачимо великі обсяги  приватизації, входження іноземного бізнесу, відкриття ринку землі, а отже, і розвиток сільськогосподарських підприємств, інвестування в закупівлю сільського господарства і так далі".

У 2021 році буде змінено порядок фінансування місцевих бюджетів у відповідності до законів №562-ІХ та №907, прийнятих в рамках децентралізації у квітні та вересні 2020 року. Бюджетні відносини будуть регулюватись на новій територіальній основі — зі структури виключено бюджети районів у містах, а також положення щодо зведених бюджетів районів, зведених бюджетів міст з районним поділом. Водночас регулювання у частині обласних бюджетів залишається незмінним. У висновку  головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України зауважено: "Впровадженню нового порядку формування складу доходів і видатків окремо бюджетів місцевого самоврядування та районних бюджетів мають передувати детальні розрахунки зміни фінансової спроможності місцевих бюджетів у розрізі їх відповідних рівнів з урахуванням обсягу видаткових повноважень та ресурсного забезпечення, сфери функціонування й відповідальності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, а також у контексті спроможності створення фінансових можливостей для сталого розвитку відповідних територій, запобігання ризикам виникнення нових регіональних суперечностей та демотивації місцевих органів влади у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів", — всіх цих даних документ не містить, що, до речі, є порушенням парламентського регламенту.

Соціальні виплати та зарплати у 2021 році 

Прожитковий мінімум протягом року буде зростати з 2189 гривень до 2481 гривні; Мінімальна зарплата становитиме 6 тисяч гривень протягом майже всього року та 6500 з 1 грудня 2021 — це на 1000 гривень більше, ніж зараз. У попередні роки таке зростання завжди планувалось на 1 липня, проте у 2021 його перенесли. Ключові податкові ставки, такі як ЄСВ, ПДФО, ПДВ, військовий збір, залишаться без змін. 

Пенсійний фонд цього року буде не меншим, ніж попередній, та становитиме 203,9 млрд: "Важливий момент: зменшення на 8 млрд грн фінансування Пенсійного фонду з бюджету буде компенсовано завдяки зростанню власних доходів Фонду. Ці доходи будуть забезпечені, зокрема, завдяки зростанню мінімальної зарплати", — заявив прем'єр-міністр Шмигаль. Він також сказав про те, що пенсії будуть зростати, але не уточнив на скільки, бо занадто цинічно називати збільшення виплати на 165 гривень зростанням. Мінімальна пенсія становитиме 1769 гривень на початку року та 1934 гривні наприкінці 2021. Нагадаємо, що мінімальну пенсію в Україні отримують 11 мільйонів українців. 

Медична галузь та коронавірус 

Що стосується медичної галузі, Шмигаль обіцяє покращення: "Медична галузь. На наступний рік у нас будуть рекордні видатки в розмірі 161 млрд грн. Це на 30 млрд більше, ніж цього року. Та майже на 65 млрд більше, ніж у 2019-му. Тобто фактично за 2 роки фінансування медицини зросте на понад 60%. Зарплати всіх медиків наступного року буде підвищено на 30%", — коментує прем'єр. 

 

Для Національної служби здоров'я передбачено 16 млрд гривень для боротьби з COVID-19: "Тобто лікарні будуть забезпечені всім необхідним. І киснем, і ліками, і засобами індивідуального захисту, — пише Шмигаль на Facebook-сторінці. — Ще 2,6 млрд грн передбачено на вакцинацію від коронавірусу. Уряд також веде переговори з міжнародними партнерами для отримання додаткового фінансування, щоб купити більші об'єми вакцини". Проте, цей показник точно не має бути втішним, оскільки така ж сума була виділена Нацслужбі здоров'я і в цьому році

Як ми бачимо, Україна не має достатньо койко-місць у лікарнях, а кисню критично не вистачає. Народний депутат партії "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко вважає, що виділених на закупівлю вакцини 2,6 мільярдів гривень не вистачить: "Це менше, ніж 100 мільйонів доларів США. Очевидно, що цього критично недостатньо — потрібно 15 чи 30 мільярдів, звучать різні цифри. Я розумію, що в комітеті з питань медицини є представник бізнесу, і з'являться комерційні структури, які будуть пропонувати вакцини". 

Освіта та оптимістичні прогнози уряду

Зростання видатків на сферу освіти у 2021 році передбачено майже на 30 мільярдів гривень: "Це дасть змогу підвищити зарплати освітянам на 26%. Крім того, продовжаться програми підтримки «Нової української школи». Наступного року буде збудовано та відремонтовано майже 300 закладів освіти", — пише Шмигаль. 

бюджет 2021

Чи можна назвати такий бюджет соціальним?

  • Міністерство внутрішніх справ отримає 98,3 мільярди гривень
  • Міноборони — 117,6 мільярдів
  • Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів — 273,5 мільйони
  • Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції — 1 та майже півтора мільярди відповідно.
  • У розрахунку до ВВП, на оборону у 2021 році витратять 5,92% ВВП країни. 

Натомість видатки на соціальну сферу такі: 

  • Міністерство освіти і науки отримає 103,7 мільярдів
  • МОЗ — 159,2 мільярди
  • Мінсоцполітики — 311,3 мільярди
  • Міністерство молоді та спорту — лише 7,3 мільярди
  • Міністерство культури та інформаційної політики України — 12 мільйонів.

Чи можна назвати такий бюджет соціальним? "Цілком так, — вважає аналітик Василь Невмержицький. — У нас підвищується мінімальна зарплата, виділяються гроші на підтримку малого та середнього бізнесу, я вважаю так, це моя позиція", — обґрунтовує він свою думку. 

Нагадаємо, Верховна Рада 5 листопада ухвалила документ у першому читанні.

4082

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: