fbpx
Сьогодні
Розбір 08:53 26 Лип 2021

Підробіток влітку для підлітків: що потрібно знати дітям і батькам

Порушення трудового законодавства в Україні — злободенна проблема, тому підліткам під час пошуку підробітку на літо так важливо знати про свої права

English version here

Тривалі літні канікули — час відпочинку, однак деякі підлітки хочуть провести з користю цей період. Навчитися чогось нового або заробити грошей на кишенькові витрати. З останнім не завжди все просто, адже навіть дорослим зараз важко знайти вакансію, а знайти роботу підлітку складніше ще й тому, що потрібно простежити за тим, щоб не бути обдуреним. 

Тому знаходячи підробіток на літо, підлітки повинні бути підковані в юридичних питаннях, знати свої права та усвідомлювати відповідальність, яку вони беруть на себе. Ми підготували матеріал, який допоможе юним шукачам роботи в їхніх пошуках, і збираємося розповісти про норми, якими регулюється трудове законодавство для підлітків.

Підробіток влітку для підлітків: що потрібно знати дітям і батькам

Праця молоді охороняється законом

Норми Кодексу законів про працю (КЗпП) диктують різні вимоги до умов роботи для неповнолітніх та дорослих. Це обумовлено тим, що підлітки швидше втомлюються, їхня трудова діяльність не повинна заважати процесу навчання, а сам роботодавець бере на себе більшу відповідальність, коли приймає на роботу осіб молодше 18 років. 

Неофіційно використовувати працю неповнолітніх роботодавець не має права. КЗпП (п. 5 ст. 24) передбачає обов'язковий трудовий договір у письмовій формі. Він повинен бути підписаний обома сторонами перед тим, як підліток приступить до роботи. 

З якого віку можна влаштуватися на роботу?

Підробіток і робота для підлітків регламентується законом. Якщо підліток молодше 14 років, його праця не повинна використовуватися ні за яких умов, така особа не може бути працевлаштовано, оскільки це суперечить ст. 188 КЗпП. Ця ж стаття визначає такі умови прийняття на роботу:

  • Підлітки від 14 до 15 років можуть бути найняті на роботу для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процес навчання, у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків. Водночас роботодавцю необхідно буде надати копію свідоцтва про народження, згоду батьків або опікунів, документ, що підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час.
  • Підлітки від 15 до 16 років можуть бути найняті на роботу тільки за згодою одного з батьків або опікуна, а документ про те, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час вже не потрібен.
  • Підлітки від 16 до 18 років прирівнюються в правах до повнолітніх, але водночас користуються пільгами в області охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов, як і дві попередні групи. Документ про вільний від навчання час і згода батьків для того, щоб бути найнятим на роботу, їм уже не потрібен.

Режим праці та відпочинку. Підліток не повинен працювати стільки ж, скільки й дорослий

Норма праці для дорослого на тиждень не повинна перевищувати 40 годин — це 5 8-годинних робочих днів. Для підлітків норма праці нижче:

  • Для учнів 14-15 років, які працюють в період канікул, а також для підлітків від 15 до 16 років — не більше 24 годин на тиждень;
  • Для підлітків 16-18 років — не більше 36 годин на тиждень.

Скільки платять підліткам за дорослу працю?

копилка для денег

Попри те, що співробітники молодше 18 років працюють менше і мають більш тривалу відпустку, оплата їхньої праці, відповідно до ст. 194 КЗпП України, виплачується в такому ж розмірі, як і іншим працівникам відповідних категорій.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, тобто, дітей від 14 до 15 років, здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати. Це означає, що така робота або підробіток для підлітків оплачується погодинно.

Чи можуть підлітка взяти на випробувальний термін?

Часто при прийманні на роботу роботодавець говорить про випробувальний термін, протягом якого претендент на вакансію працює якийсь час безоплатно, проте це порушення трудового законодавства, оскільки згідно зі ст. 26 КЗпП до осіб, які перебувають на випробувальному терміні, поширюються всі норми трудового законодавства, а значить, він повинен оплачуватися. Втім, ці знання знадобляться підліткам вже після 18 років, оскільки згідно з ч. 3 ст. 26 КЗпП, для осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін не встановлюється.

Яку професію обрати?

выгул собаки

Якщо це підробіток на літо для підлітка, вибір насправді не великий. Тільки невелика кількість роботодавців обіцяє офіційне працевлаштування, адже з урахуванням вимог законодавства, такий співробітник роботодавцю невигідний. Однак із запропонованих на ринку варіантів найчастіше зустрічаються такі варіанти робіт:

  • Промоутер

Такі оголошення переважно зустрічаються на сайтах оголошень. Але запропоновані умови більше нагадують рабську працю: робочий день триває з 8 ранку до 6 вечора, 1 вихідний на тиждень. Водночас претенденту потрібно розуміти: така робота передбачає весь робочий день на ногах, до того ж — в людному місці, що під час пандемії, яка все ще триває, робить роботу важкою та небезпечною.

  • Вигул собак

Підліткам пропонують допомогти з вигулом собак тим, у кого на це часу немає. З боку робота здається легкою і навіть приємною — хто ж не захоче провести вільний час в парку з вухатим другом? Але і тут є ризики: тварина може виявитися агресивною, не сприйняти нову людину. Якщо собака виявиться занадто великим, у підлітка може не вистачити сил утримати його, якщо собака різко побіжить, а маленького собаку може не вийти захистити від чужого великого собаки. До цієї роботи теж потрібно бути готовим, тому вибирати такого роду підробіток краще тим дітям, які вже мають досвід спілкування з чотирилапими.

  • Бариста, продавець, офіціант

Прийнятний варіант для тих, кому легко дається спілкування з людьми. Усміхнені й комунікативні підлітки справляються з завданнями, але погоджуватися варто, знову ж таки, за умови офіційного працевлаштування (адже, здається, вже весь Київ пам'ятає про випадок з мережею кав'ярень "Хлібний", який систематично не виплачував зарплати своїм співробітникам).

  • Робота в інтернеті

Один з найменш енерговитратних варіантів, який підійде тим, хто виїхав на літо до бабусі в село, або на море, або на дачу з батьками. Цю роботу можна виконувати віддалено, а прозорість процесу оплати забезпечує сервіс, на якому ви знаходите завдання. Це може бути копірайтинг, рерайтинг, наповнення сайтів, редагування фотографій, дизайн логотипів. До того ж все, що потрібно — зареєструватися на одній з платформ: Кабанчик, Freelance.ua, Freelancehunt, мати електронний гаманець або банківську картку і, звичайно, бажання працювати.

Куди звертатися, якщо трудові права порушуються?

Якщо ваші права порушуються (не виплачується заробітна плата, роботодавець вимагає проводити на роботі довше належного часу і т.д.), відповідно до Закону про звернення громадян, ви можете написати скаргу на такого роботодавця. Звернення може бути усним чи письмовим:

  • На урядову «гарячу лінію» 15-45
  • До відповідного територіального управління Держпраці усно телефоном або письмово електронною поштою чи звичайним листом. Адресу або телефонний номер потрібного управління можна знайти тут.

У зверненні має бути зазначено:

  • прізвище, ім'я, по батькові, 
  • місце проживання громадянина, 
  • викладено суть скарги, тобто, які ваші права були порушені
  • письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також повинна бути вказана електронна пошта, на яку заявнику може бути відправлена відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису у разі відправлення електронного звернення не потрібно.
1
3164

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: