fbpx
Сьогодні
Актуально 10:52 12 Гру 2018

Сухопутні війська: структура і озброєння могутності ЗСУ

Не так вже багато професійних свят у військових, але одне з найбільш визначних – День Сухопутних військ України – 12 грудня. Встановлений він Указом Президента України відносно нещодавно – тільки у жовтні 1997 року. А власне війська як організаційна одиниця були сформовані роком раніше.

Нині Сухопутні війська Збройних Сил України складаються з механізованих, танкових військ, ракетних військ і артилерії, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин та установ технічного та тилового забезпечення.

Саме вони відіграють основну роль у веденні військових дій на Донбасі, починаючи з квітня 2014 року. За майже п'ять років 13 військовослужбовців Сухопутних військ Збройних Сил України за особисту мужність та героїзм удостоєні високого звання «Герой України» (на жаль, можна сказати, що за останні роки це звання втратило свою цінність, однак доки воно є найбільшим досягненням для військового).

Сухопутні війська

Нині організаційно Сухопутні війська складаються з чотирьох оперативних командувань:

– «Захід» (м. Рівне).  Зона відповідальності: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька області;

– «Північ» (м. Чернігів). Зона відповідальності: Житомирська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ;

–  «Південь» (м. Одеса). Зона відповідальності: Вінницька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Херсонська області;

–  «Схід» (м. Дніпро). Зона відповідальності: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська області.

До складу Сухопутних військ також входять військово-навчальні заклади та сформований у останні роки Корпус резерву, до якого входять кадровані механізовані, танкові та артилерійські бригади (розгортаються під час військового стану з мобілізованих).

Сухопутні війська

Основу Сухопутних військ складають 9 механізованих, 4 мотопіхотні та 2 танкові бригади. На їх озброєнні знаходяться танки Т-64, Т-72 різних модифікацій; бронетранспортери БТР-70, БТР-80, БТР-3, БТР-4, бойові машини піхоти БМП-1, БМП-2, 120-мм, 60-мм та 82-мм міномети, самохідні гаубиці «Акація», «Гвоздика», гармати та гаубиці «Мста-Б», Д-30, Д-20,  та реактивна система залпового вогню «Град» та протитанкова гармата «Рапіра».

Нині озброєння ЗСУ корінним чином модернізується. Так, з'явились нові версії Т-64БВ з новітніми системами зв'язку західного виробництва, системами навігації та СУВ (системи управління вогнем, – Ред.). Механізовані та мотопіхотні бригади масово отримують тактичні безпілотники (в тому числі і бойові), стрілецьке озброєння (перш за все, снайперські гвинтівки) західного виробництва. Значно поповнився парк БМП-1 – як за рахунок капітального ремонту, так і закупки партії з 200 одиниць у східній Європі.

Сухопутні війська

Головним засобом вогневого ураження противника в Сухопутних військах є ракетні війська і артилерія. Зведені в одну ракетну, п'ять артилерійських та одну реактивну артилерійську бригади та один полк реактивної артилерії артилеристи мають на озброєнні ракетні комплекси тактичних ракет «Точка-У», реактивні системи залпового вогню типу «Смерч» (та її варіант – «Вільха»), «Ураган», самохідні гармати «Піон», «Гіацінт-С», «Мста-С», причіпні гармати «Гіацінт-Б», протитанковий ракетний комплекс «Штурм-С».

За 2014-2018 рр. відбувається якісний ривок у розвитку артилерії – так, на озброєнні з'явилися мобільні контрбатарейні РЛС, передані США, БПЛА (як волонтерські, так і закуплені державним коштом), що масово стали застосовуватися для коригування артилерійського вогню.

Сухопутні війська

До складу загальновійськових з'єднань і частин входять також Війська протиповітряної оборони, які призначенні для прикриття військ та їх розташувань. На озброєнні вони мають зенітні ракетні комплекси ближньої дії «Оса-АКМ» та «Стріла-10», зенітні гарматно-ракетні комплекси «Тунгуска», переносні зенітні ракетні комплекси «Ігла» та «Ігла-1», зенітні артилерійські комплекси ЗСУ-23-4 «Шилка» та ЗУ 23-2. Саме бійці цих підрозділів у зоні проведення військової операції на Донбасі масово знищують ворожі безпілотники.

Для підтримки дій армійських підрозділів використовуються з'єднання та частини армійської авіації, які мають на озброєнні вертольоти типу Мі-8, Мі-2, Мі-24 та їхні модифікації (в тому числі, сучасні Мі-8СМБ, Мі-24ПУ1 та інші). За час війни на Донбасі в 2014 році армійці втратили три Мі-8 та чотири Мі-24. Ще три Мі-24 і два Мі-8 були серйозно пошкоджені, але їх вдалось евакуювати. Загинули 11 авіаторів.

До небойових частин Сухопутних військ відносяться розвідувальні, інженерні, топографічні частини та підрозділи, військові частини зв'язку, радіохімічного та бактеріологічного захисту та радіоелектронної боротьби, а також частини тилу та озброєння.

Таким чином, можна говорити про те, що нині саме Сухопутні війська є основою боєздатності країни і мають всі можливості, щоб відбити будь-яку загрозу ззовні.

За офіційними даними Міністерства оборони України

99316

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: