fbpx
Сьогодні
Рішення 16:25 25 Сер 2020

Як виграти суд через погані дороги: мешканка Києва добилася компенсації за ремонт автомобіля

Мешканка столиці 3 роки боролася в суді за справедливість і змогла домогтися компенсації від Київавтодору за ремонт автомобіля, який постраждав в ДТП через неякісно розчищену від снігу дорогу.

Киянка Олена Плангеу 3 роки тому потрапила у дуже неприємну ситуацію, знайому, на жаль, мало не кожному третьому українському водієві. Через те, що дорожні служби неякісно виконували свою роботу, погано розчистивши дорогу від льоду і снігу, вона не тільки потрапила у ДТП, розбивши свій автомобіль, а навіть втратила права.

Що трапилося?

Був січень. Олена їхала по Набережному шосе в Києві — жителі столиці знають, що ця дорога з досить напруженим трафіком, до того ж, швидкісні обмеження на ній вище, ніж на інших вулицях міста. Незважаючи на це, їхала Олена не поспішаючи, у другій смузі, зі швидкістю 50 км/год. У той же час по першій смузі рухалася техніка, яка повинна була зняти лід з узбіччя, але замість цього просто виносила його на другу смугу. Побачивши на своєму шляху величезну крижану брилу снігу, Олена почала гальмувати, але оскільки поруч рухалися інші автомобілі, не змогла перебудуватися на іншу смугу — довелося різко гальмувати. На жаль, наїзду на брилу уникнути не вдалося, і наслідки були досить плачевними: розбитий бампер, зім'ятий капот, лід в радіаторних гратах… А щоб легше було оцінити масштаб події, забігаючи вперед, ми скажемо, що ремонт "Міцубісі Кольт" Олени обійшовся майже в $1000.

Що робити в таких ситуаціях?

Незалежно від того, застрахований ваш автомобіль у КАСКО, або у вас звичайна автоцивілка, у таких ситуаціях потрібно відразу зафіксувати подію, знайти свідків і викликати поліцію. Саме це і зробила Олена, але без труднощів не обійшлося.

За її словами, після події вона зневірилася в поліції, — патруль приїхав тільки через півтори години після виїзду. Сніг, зрозуміло, за цей час встиг розтанути, а той лід, що був на дорозі, перетворився на кашу. Поліцейські не стали розбиратися в суті події і діяли за стандартною в таких ситуаціях схемою: склали протокол про те, що водій не впорався з керуванням, забрали права і відправили розбиратися в суд. Київавтодор "порадував" Олену ще більше: служба просто заперечувала те, що техніка там взагалі була.

Тому в першу чергу Олена знайшла свідків, які бачили, що сталося і на суді могли б підтвердити її слова.

Друзья, прошу максимальный репост! Может найдется у кого-то видео или фото от 14/01/17 с Набережного шоссе по…

Posted by Elena Elena on Monday, January 16, 2017

Вона також вирішила зібрати докази: фото і відео з камер спостереження:

"Дуже потрібно відео або фото самої техніки, яка розчищала брили льоду з узбіччя (на фото чоловік стоїть поруч з узбіччям і видно, які вони "маленькі" :(( на проїжджу частину. У нас є свідки, але для суду цього може не вистачити. Бо для нашої доблесної поліції цього виявилося мало! А дорожня служба і зовсім почала переконувати, що техніки не було! Нам здалося, напевно((( Допоможіть, будь ласка!!!", — написала Олена в публікації на Facebook.

Чи запанує справедливість?

У разі Олени її чекало 2 судових виробництва: адміністративне та цивільне.

У справі про адміністративне правопорушення Олена не визнала свою вину, а на підтвердження того, що причиною ДТП не було недотримання нею правил дорожнього руху, вона надала суду фото- і відеодокази. В результаті виробництво закрили.

Після цього Олена звернулася з позовом до Київавтодору для відшкодування матеріального і морального збитку. Суд затягувався, судові засідання часто переносились. В українських реаліях це не рідкісне явище, і до цього повинен бути готовий кожен українець. Будь то цивільний або кримінальний процес, часто справи затягуються, тому що суди перевантажені кількістю розглянутих справ, а судді і їхні помічники завалені роботою. Тому йдучи до суду для захисту своїх прав, важливо розуміти, що остаточне рішення в середньому виноситься через півтора-два роки після подачі позову.

Печерський районний суд задовольнив вимоги Олени, а саме, зобов'язав Київавтодор компенсувати Олені Плангеу ремонт автомобіля на суму 25 867,99 гривень та кошти, витрачені на судові витрати — 1633,8 гривні. У компенсації моральної шкоди суд відмовив: в українському судочинстві важко довести моральну шкоду, і ще складніше її компенсувати в тому розмірі, в якому зазвичай цього бажає позивач.

Как выиграть суд у Укравтодора

Как выиграть суд у Укравтодора

Пройшовши складний шлях з бюрократії і судових процесів, Олена на своєму прикладі показала, що відновити справедливість можна, до чого закликає всіх інших українців:

"Після мого випадку, у зимовий період, за 3 роки судів, вони так само чистять тротуар з порушеннями. Так хочеться, щоб люди не боялися і подавали в суд на компенсацію! Це не так складно! Головне, зібрати всі докази! Фото, відео з місця!", — каже Олена.

9503

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: