fbpx
Сьогодні
Огляд 20:56 18 Тра 2019

6 ознак сучасного музею і 9 способів заробляти: досвід країн

Музей рідко у наших широтах є комерційно успішним простором. Як вирішити цю проблему?

Для того, щоб вижити у суворій індустрії розваг, музеям потрібно йти в ногу з часом і при цьому вміти заробляти гроші.

«Рубрика» вже розповідала про найбільш очікувані у цьому році музеї світу, кожен з яких має цілий арсенал сучасних рішень, котрі приваблюють тисячі відвідувачів. А тепер – практичні поради, що потрібно музею, щоб бути в тренді сучасності і заробляти хороші гроші.

6 фішок, які потрібні сучасному музею

📌  Сайт та віртуальні експозиції: наприклад, сайт Лувру дозволяє побродити по залах музею, не виходячи з дому.

📌  Безкоштовний інтернет: навіть в громадських просторах під відкритим небом можна зустріти вільний wi-fi. Це must have для музеїв зараз.

📌 Мобільні додатки: «музей в кишені». У відвідувача завжди є доступ до музейних скарбів. Потрібно просто взяти в руки смартфон. Так, наприклад, зробили в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва і Державному музеї Амстердама.

📌  Свобода вибору: відвідувач повинен мати можливість знайомитися з колекцією на основних міжнародних мовах і будь-яким зручним способом: з аудіогідом, паперовим гідом, з туром, без усього.

📌 Інтригуюча експозиція: сьогодні недостатньо просто красиво розставити об'єкти мистецтва по залах. Експозиція повинна інтригувати, тримати в напрузі, вести за собою.

📌 Фотографувати і знімати – дозволено: забороняючи робити фото того, що людині подобається, музей, по-перше, відлякує відвідувачів (адже сучасна людина любить ділитися тим, що його вразило), а по-друге, позбавляє себе безкоштовної реклами. У світі давно вже відмовляються від цієї заборони. Наприклад, в музеї Тіссена-Борнеміси, музеї Ватикану, Галереї старих майстрів у Дрездені можна вільно фотографувати. Правда є умови – фотографувати без спалаху, селфі-палки, штатива.

📌 Використання AR-технологій: багато експонатів неможливо зустріти в звичайному житті, і за допомогою смартфонів і технології AR глядачі бачать короткі відео із історичними персонажами. Так роблять в музеї в Сеулі

А в Луврі в Абу-Дабі (ОАЕ) застосовуються сучасні форми аудіовізуального супроводу відвідувачів, які досліджують експозицію.

Абу-Даби

9 способів музею заробляти

1. Максимально простий спосіб купити квитки

У сучасної людини не так багато вільного часу, і не кожен захоче його витрачати на те, щоб поїхати в касу музею і стояти в черзі, щоб купити квиток. Якщо музей хоче бути затребуваним і конкурентноспроможним, необхідно надати відвідувачеві максимальний комфорт.

Повинна бути можливість купити квиток і онлайн, і в касі, і в автоматах (розташованих у всіх багатолюдних місцях: міські площі, великі торгові центри і т.д.). У особливо популярних музеїв повинна бути можливість купити квиток на певний час, як це зробили в Луврі.

2. Створити привабливі сувеніри (привабливий продукт)

Багато музеїв зі світовим ім'ям роблять вхід для відвідувачів безкоштовним. Так, у Лондоні практично всі культурні місця відомі вільним входом. При цьому музеї примудряються заробляти навіть з безкоштовними експозиціями. Їх секрет – сувенірні лавки з продуктами, які дійсно хочеться купити.

Важливою складовою успішного заробітку є створення інтернет-магазину. Наприклад, в Музеї Ван Гога в Амстердамі існує прекрасний онлайн-магазин, де можна замовити сувеніри, в тому числі і одяг, а не тільки репродукції картин. При цьому музей співпрацює з відомими брендами, що дозволяє знизити витрати на виробництво продукції.

Крім того, продаж сувенірів з репродукціями шедеврів колекції дозволяє не тільки поповнити музейний бюджет. Сувеніри – це реклама, яка розлітаються по світу через брендові речі.

3. Інфраструктура, орієнтована на відвідувача

У відвідувача повинні бути можливість перекусити, якщо він зголоднів. Інакше він може швидко піти. Тому музею необхідно кафе. В ідеалі – тематичне, що приваблює людей. Адже незвичайне кафе може стати окремим приводом затриматися в музеї довше.

Наприклад, шанувальники полоскотати нерви в захваті від музею швейцарського художника Ганса Рудольфа Гігера, який створив декорації, костюми і загальний дизайн знаменитого фільму Рідлі Скотта «Чужий». У 2003 році Гігера відкрив музей, при якому працює приголомшливий бар. HR Giger Bar нагадує міжпланетний корабель чужих. Кожна дрібниця занурює гостей в атмосферу наукової фантастики.

Инфраструктура, ориентированная на посетителя

Важливо, щоб музейний кафетерій був доступний не тільки відвідувачам, але і гостям з боку. У людини, яка прийшла в музей, повинна бути можливість провести в ньому стільки часу, скільки він хоче, і зробити це з комфортом.

4. Залучайте відвідувача в активності

Сучасні музеї повинні взаємодіяти з аудиторією. У цьому допомагають конкурси в соцмережах. Запускайте флешмоби та конкурси, які можуть стати вірусними.

Крім того, можна використовувати дію. Зробіть людей не глядачами, а учасниками.

Практика залучення глядача/відвідувача отримала своє поширення тільки у другій половині XX століття, починаючи з хепенінгу. Сербська художниця Марина Абрамович експериментує з глядачем з 1970-х років. У 2010 році вона провела перформанс «У присутності художника». Під час виставки всі бажаючі могли подивитися в очі художниці, яка проводила в музеї кожен день.

марина абрамович в присутствии художника

Подібні акції і активності підвищують кількість відвідувачів і, відповідно, продажу.

5. Менше скупитися – більше отримуєш

Чому відомі музеї не бояться робити безкоштовним вхід? Тому що вони розуміють, що чим доступніше послуга, тим більше відвідувачів і супутніх покупок. Ті ж музеї, які продають квитки, повинні надати відвідувачеві можливість виходити і повертатися протягом дня.

Чим більше часу людина проводить в музеї, тим краще, тим більше він витратить в музеї грошей. Сувеніри, кафе, книжковий магазин… Можливостей витратити гроші у відвідувача багато. Навіщо ж позбавляти музей додаткових доходів?

6. Тимчасові виставки та відкритість до експериментів

Як би не був відомий музей і популярна основна експозиція, але одно чи пізно вона набридне. Людині необхідні нові емоції, і додати нових відчуттів дозволять тимчасові виставки. А якщо експозиції будуть відрізнятися незвичністю – зацікавлених людей стане більше.

Наприклад, навесні 2018 року в Музеї сучасного мистецтва в Парижі (Palais de Tokyo) провели екскурсію для нудистів. Екскурсії проходили за експозицією франко-алжирської художниці Жаклін Боейн, присвяченій політичній боротьбі і опору.

Хоча в ній взяли участь всього 162 людини, але самою акцією зацікавилися близько 30 тисячі осіб. При цьому середня відвідуваність музею в період акції значно зросла.

Временные выставки и открытость к экспериментам

7. Вести музейний блог

Вести музейный блог

Цікавий блог про життя музею підвищує зацікавленість відвідувачів. Про це свідчать мільйон передплатників, які стежать за щоденними постами галереї Тейт у Лондоні.

Команда галереї веде блог в Fаcebook, де розповідає про події і нові проекти. Співробітники багато часу приділяють роботі з соцмережами. У своїй спільноті вони розповідають про щоденне життя галереї, іноді в контексті важливих історичних подій.

8. Оренда залів

Музей може здавати свої приміщення під громадські заходи. Якщо це не суперечить принципам культурного закладу, то відкривається хороша можливість заробити. Наприклад, в Амстердамі Рейксмузеум щорічно організовує до 2000 заходів для 40 тисяч осіб у своїх численних приміщеннях. Для цього навіть був створений спеціальний івент-відділ.

До слова, помітним джерелом доходу для відомих музеїв є телебачення. Так, Лувр заробив 2,4 млн євро на зйомках "Коду да Вінчі".

9. Продаж знань

Музейні освітні онлайн-програми, де фахівці музею розповідають про картини або роботі музейних відділів, дають додаткову можливість заробітку. Наприклад, Нью-Йоркський музей сучасного мистецтва випускає відео-курси на Coursera. Курси безкоштовні. Але щоб отримати сертифікат, доведеться заплатити.

Сервіси, які діляться знаннями безкоштовно – вигідні партнери для музеїв. Вони дають можливість отримати більше онлайн і офлайн відвідувачів, залучити додаткову цільову аудиторію, збільшити присутність бренду в інтернеті.

33137

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: