fbpx
Сьогодні
Розбір 17:10 04 Тра 2018

Субсидії по-новому: що змінилось, кому відмовлять і хто отримає?

Все, що треба знати про нові правила державної допомоги на оплату послуг ЖКГ

27 квітня український уряд оновив програму надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, і з 1 травня нові правила нарахування офіційно запрацювали.

Так, починаючи з наступного опалювального сезону, вони будуть видаватись «живими» грошима, і у зв'язку зі змінами умов надання субсидій, їх необхідно буде переоформити 15-20% українців. Ба більше, близько 20% українців взагалі втратять можливість оформлювати субсидії.

Про те, що тепер потрібно для оформлення субсидій, і хто з українців не зможе оформити державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг – читайте в огляді «Рубрики».

ХТО МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ НА СУБСИДІЮ?

За чинним законодавством України, право на призначення субсидії мають сім'ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового платежу.

Варто зазначити, що сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім'ї.

КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ?

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. Тобто на ім'я того члена сім'ї, на якого відкрито особові рахунки на оплату комунальних послуг.

Щодо решти членів сім'ї (домогосподарства), то для того, щоб субсидія була призначена, вони мають підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних.

Варто зазначити, що квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди, також мають право на отримання субсидії.

ХТО ВТРАЧАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СУБСИДІЙ?

Внаслідок оновлення урядової програми, призначення житлової субсидії відбувається з урахуванням майнового стану здобувача. Зважаючи на це, приблизно 15-20% субсидіантів позбавляються пільг на ЖК-послуги.

Це наступні категорії громадян:

• орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду
• особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень
• володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами
• власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім'ї
• особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії

КОРОТКО ПРО ІНШІ ЗМІНИ

– Внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об'єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.

– З метою стимулювання енергозбереження також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 м2 площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ОТРИМАННЯ СУБСИДІЇ?

Для того, щоб отримати субсидію необхідно надати до управління праці та соціального захисту населення (соцзабез) за місцем реєстрації наступні документи:

– заяву про призначення житлової субсидії;
– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
– при наймі житла – договір оренди.

У разі зазначення в декларації доходів, інформації про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, необхідно ще надати довідки про доходи.

У разі зазначення в декларації таких доходів, та неможливості підтвердити їх довідкою, до декларації додається письмове пояснення з зазначенням їх розміру.

Завантажити необхідні для заповнення документи можна на сайті Міністерства соціальної політики України.

НА ЯКІ ПОСЛУГИ ПОШИРЮЄТЬСЯ СУБСИДІЯ?

Українська держава відшкодовує громадянам витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг, а саме: тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

НА ЯКУ ПЛОЩУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ?

Соціальна норма володіння чи користування загальною площею житла встановлена в розмірі 13,65 м2 на кожного зареєстрованого у житлі та додатково 35,22 м2 на домогосподарство.

Варто зазначити, що Кабмін переглянув соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг для надання пільг і субсидій. Так, для сімей, що складаються з 1-2 непрацездатних осіб (в тому числі пенсіонерів), соціальна норма житла, на яку надається субсидія була збільшена з 49 кв. м. до 75 квадратних метрів на домогосподарство.

ЯКИМ Є ПЕРІОД ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ?

Комунальна субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Вона поділяється на:

  • неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Варто зазначити, що розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Для орендарів житла (квартирантів) правила отримання субсидії дещо інші. Відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за наявності договору найму (оренди). Субсидія надається до кінця місяця, в якому закінчується термін дії договору оренди, але не більше, ніж на 1 рік. Автоматичного переоформлення субсидії для квартирантів не передбачено і для подальшого отримання компенсації на сплату ЖКГ орендарю необхідно особисто звернутися в УПтаСЗН.

ВАЖЛИВО!

Перепризначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон для деяких категорій субсидіантів здійснюється виключно після надання нових заяв і декларацій. Зокрема, це:

• внутрішньо переміщені особи. Для оформлення субсидії ВПО більше не потрібно подавати договір найму житла, підставою для нарахування компенсації є акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї
• громадяни, які звертаються за грошовими виплатами на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива
• сім'ї, в яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб в попередньому сезоні менша, ніж кількість прописаних

ПРО ЯКІ ЗМІНИ В СІМ'Ї НЕОБХІДНО ПОВІДОМИТИ У СОЦЗАБЕЗ?

Одержувач субсидії зобов'язаний повідомити орган соціального захисту населення про будь-які зміни в родині, будь то зміни в складі мешканців, соціального статусу, джерела доходів, модифікації переліку одержуваних ЖКГ послуг або умов їх надання, а також про придбання товару або оплати послуг на суму понад 50 000 гривень.

Інформування органу соцзахисту про зміни, що сталися відбувається у встановлений Законом термін (один місяць), шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява та декларація.

ЯК РОЗРАХУВАТИ РОЗМІР ВАШОЇ СУБСИДІЇ?

Для того, щоб самостійно порахувати розмір субсидії потрібні:

• дані про середньомісячний сукупний доход сім'ї
• розрахунок обов'язкового відсотка платежу за послуги ЖКГ
• обчислення розміру обов'язкового платежу

При розрахунку сукупного доходу сім'ї не враховується державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога внутрішньо переміщеним особам. Решта видів соціальних виплат (в тому числі стипендія) підлягають обліку.

Сам по собі розрахунок субсидії досить складний, тому що пов'язаний з використанням безлічі критеріїв і застосуванням різних коефіцієнтів і формул. Щоб спростити для громадян процес обчислення Міністерство соціальної політики України розробило онлайн калькулятор субсидії: http://teplo.gov.ua/calculation

Варто зазначити, що для приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, сукупний дохід (незалежно від отриманого прибутку) за кожен місяць розраховується за таким принципом:

• платники єдиного податку 1 групи — зараховується дохід на рівні мінімальної заробітної плати, встановленої Кабміном
• платники єдиного податку 2 групи — два розміри мінімальної зарплати
• платники єдиного податку 3 групи — три розміри мінімальної зарплати

Ще одним нововведенням КМУ при призначенні субсидії на 2018 рік є послаблення пенсіонерам. Змінено систему обліку доходів, тепер непрацюючі пенсіонери будуть оформляти житлову субсидію за новими правилами. Замість сукупного доходу за попередній рік, при розрахунку компенсації їм буде враховуватися дохід тільки за попередній перед зверненням місяць.

ЗА ЯКИХ УМОВ ПРИПИНЯЄТЬСЯ НАДАННЯ РАНІШЕ ПРИЗНАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ?

Припинення надання призначених раніше субсидій відбуваються за наступних умов:

• за поданням підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії;
• якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, або не повідомив про купівлю товару на суму понад 50 тис. гривень, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії;
• у разі переїзду сім'ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи);
• за заявою особи яка звернулася за призначенням субсидії;
• якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули (могли вплинути) на право призначення субсидії або визначення її розміру.

У разі коли через несплату громадянином вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.

6
8470

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: