fbpx
Сьогодні
Освіта 11:37 08 Вер 2020

Температурі в 33,5 ніхто навіть не дивується: як українські студенти вчаться в епоху COVID-19

English version here

Фото facebook.com/ntuu.kpi

1 вересня стало відправною точкою не лише для сотень тисяч школярів по всій Україні, а й для десятків тисяч студентів. Саме вони і можуть стати новим осередком поширення COVID-19, адже проблем з їх навчанням у адміністрацій вузів вистачає.

Дотримуватися дистанції на парах або тим більше в гуртожитках — складно. Особливо коли керівництво окремих університетів не особливо звертає увагу на правила карантину. Як в умовах коронавірусу проходить навчання в українських вузах і чи є ризики поширення хвороби — у матеріалі "Рубрики".

Студенти перед обличчям ковіду

Навчання практично у всіх вузах країни стартувало з початку вересня. Лекції, семінари та задушливі гуртожитки стали звичним побутом для сотень студентів по Україні. Міністерство освіти з урахуванням всієї серйозності пандемії рекомендувало вищим навчальним закладам звертати увагу на зони зараженості хворобою.

Якщо рівень в області "зелений" або "жовтий", то проблем з відвідуваністю ні у кого немає. Студенти можуть без особливих проблем ходити на всі заняття. Якщо рівень "червоний", то всім доведеться знову повернутися до онлайн-навчання і відвідувати пари тільки через ZOOM (відеоконференцію).

У випадку з "помаранчевою" зоною, то тут вже вищим навчальним закладам в МОН запропонували трохи схитрувати і перейти на змішану систему навчання. Тобто частина студентів ходить на пари, а частина навчається вдома. Дистанція при цьому між людьми в два метри (по можливості), тотальний масковий режим, посилене прибирання, дезінфекція та заповнення анкет про стан здоров'я на початку дня.

"Три дні ми ходимо на практику, а два дні працюємо онлайн. У нас є підписка на Microsoft Teams (програма для об'єднання чатів, зустрічей та інших завдань) і ми отримуємо всю необхідну інформацію. Це навіть в якійсь мірі зручно.

Пари проходять добре, але, чесно кажучи, на лекціях набагато цікавіше, адже твоє увага сфокусована на матеріалі і твоєму викладачі. В онлайні ж складніше, так як часто ти просто заходиш в програму, одягаєш навушники і сприймаєш інформацію остільки-оскільки", — розповіла "Рубриці" студентка Київського національного економічного університету (КНЕУ) Юлія Маркова.

Її колега по вузу, голова студентської профспілки Катерина Давидкова доповнила слова Юлії і розповіла про деталі проживання в гуртожитках. "У нас там проводять повну дезінфекцію, намагаються дотримуватися маскового режиму, навіть ізолятори спеціальні є, але це не зупиняє поширення хвороби. Зараз до нас приїжджають студенти з різних куточків країни, а відтак встежити за всіма складно. Але в цілому адміністрація університету поводиться професійно і намагається максимально убезпечити оточуючих", — підкреслила Давидково.

При цьому в КНЕУ вже був зафіксований випадок, коли студент з гуртожитку відчув себе погано — у нього почалася біль у горлі, він відчував себе дуже погано. На цьому тлі у нього стрімко піднялася температура.

"Він, розуміючи небезпеку, був у кімнаті і не залишав її. На третій день у нього пропало почуття запаху і тоді вже стало зрозуміло, що це COVID-19. Він пішов і здав тест за свій рахунок (1800 грн). Сума, як для студента, більше звичайної академічної стипендії, але що поробиш.

На наступний день йому прийшов позитивний результат. Він зібрав речі і поїхав додому на лікування. Паралельно повідомив про це адміністрацію і вказав коло контактних осіб. Всім студентам, які були з ним в контакті в гуртожитку, зробили тести за рахунок університету. У нас є правило, що якщо кількість студентів з COVID-19 буде перевищувати 5 осіб, то гуртожиток закриють", — підсумувала глава профспілки.

студенти карантин освіта

Фото facebook.com/ntuu.kpi

Цікаво проходити навчання і в інших університетах країни. Наприклад, у Миколаєві. Нагадаємо, це місто зараз знаходиться в "зеленій" зоні, де випадків COVID-19 відносно небагато.

Студент одного з місцевих вузів В'ячеслав розповів "Рубриці", що держава не забезпечила його навчальний заклад необхідними засобами захисту. Кафедри і деканати просто повинні купувати все за особисті кошти.

"Температуру при вході міряють тільки в районі 9 ранку. Якщо ж ти приходиш на другу пару об 11 годині, то перевіряти тебе ніхто не буде. Окремий біль: людина, що вимірює температуру, зовсім не дивується показником 33,5 градуси. Тобто з тими ж градусниками щось не так. Що стосується масок, то режим дотримується тільки на папері.

У плані організації навчання, то у нас просто зробили три зміни. У магістратурі, наприклад, пари поставили на вечір і окремі студенти вчаться до 19:50, що не дуже комфортно. І так, керівництво закладу не розповідає студентам інформацію про те, чи є хворі студенти і співробітники в вузі, чи ні", — підкреслив Антон.

студенти карантин освіта

Фото facebook.com/ntuu.kpi

Що буде далі

До кінця сказати не може ніхто. Все впирається у формат поширення COVID-19 по всій Україні. Якщо кількість хворих стрімко зросте, то вузи також будуть змушені закрити свої двері для студентів. На рівні адміністрацій університетів інформацію про майбутній формат навчання намагаються не коментувати, посилаючись на Міністерства освіти і охорони здоров'я.

При цьому за словами дослідниці в сфері освіти (Центрально-Європейський університет) Олени Нікуліної, уже через 1-2 місяці варто очікувати переходу навчальних закладів в онлайн-режим через можливе зростання захворюваності. І це буде стосуватися не тільки університетів, а й шкіл.

"На жаль, через те, що у більшості університетів недостатньо ресурсів (уряд не виділив гроші з "ковідного" фонду на освіту), викладачі не мотивовані (знову-таки це узагальнення, але є і винятки) і не отримують доплат за роботу в умовах пандемії, навряд чи варто очікувати, що дистанційна освіта восени-взимку буде набагато якіснішою, ніж навесні", — пояснила вона "Рубриці".

При цьому вже зараз у багатьох вузах намагаються максимально адаптуватися до нових реалій і вийти за рамки простого маскового режиму або змішаної системи навчання.

"Кілька університетів, наприклад Київський політехнічний інститут, навіть висунули умову для вступників, що першокурсники повинні обов'язково володіти особистим комп'ютером або схожою технікою, щоб мати можливість брати участь в онлайн навчанні. Такі умови договору зручні для університетів, адже "тягар" організації навчання частково перекладається на студентів, але навряд чи це справедливо відносно менш забезпечених абітурієнтів", — додала Нікуліна.

Як розповіло "Рубриці" джерело в "Слугу народу", наближене до комітету з питань освіти і науки — поки ніхто з чиновників не ризикує прогнозувати подальший хід пандемії в Україні. Але співрозмовник видання не виключає, що з нинішньої тенденцією очне навчання в навчальних закладах може припинитися вже у найближчі місяці.

4862

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: