fbpx
Сьогодні
Розбір 10:25 14 Лют 2020

Звідки з'явився ураган "Кіара" і якими наслідками він обернеться для України?

Чому урагани, пожежі і повені відбуваються дедалі частіше, і чи варто нам турбуватись через зміну клімату в нашій країні — про це та багато іншого нам розповів один з провідних метеорологів країни Владислав Білик

Фото Reuters

З початком 2020 року планету один за одним атакують катаклізми: пожежі в Австралії, повені в Каталонії… Останньою катастрофою став ураган "Кіара", який отримав свою назву, скоріш за все, на честь ірландської богині. Він обрушився на Західну і Північну Європу 9 лютого: спочатку на Великобританію – в Уельсі були зареєстровані найсильніші пориви вітру 150 м/с. Потім циклон перекинувся на на французьку Корсику і німецьку Нижню Саксонію там був оголошений помаранчевий рівня небезпеки. Наслідки стихії відчули на собі також бельгійці, голландці, чехи і словаки авіакомпанії скасували рейси, футбольні матчі довелося перенести, близько 10 осіб постраждали.

Про наслідки урагану говорили багато: зруйновані будівлі, затоплені вулиці і віднесені потоками води автомобілі. Відео з найскладнішою посадкою літака відразу облетіло весь світ. Чим було викликано таке природне явище? Біди з екологією? Глобальне потепління? Танення льодовиків або озонові діри? Щоб з'ясувати, звідки взялася "Кіара" та чи загрожують жителям України такі катаклізми, ми звернулися до фахівців.

ураган Кіара

Фото Reuters

Як з'являються урагани?

Розвіяти страхи про те, що ураган та інші останні катаклізми наслідок глобальної зміни клімату, нам допоміг начальник відділу метеопрогнозів українського гідрометцентру Владислав Білик. Він розповів, що це за природне явище, та які причини його появи.

"Ураган це циклон, атмосферний вихор. У нас є величезний циклон над Гренландією, але іноді виникають і локальні, причиною появи яких буває перепад тиску. Зазвичай це відбувається в улоговинах, коли циклон досягає свого критичного значення", розповідає метеоролог. 

За його словами, "Кіара" один з таких локальних циклонів. Вчений запевнив нас що вважати його  початком кінця світу не варто. "Це нормальне природне явище, хоч і дуже масштабне", пояснює він.

циклон

Фото pixabay.com

Чи є зв'язок між "Кіарою", пожежами в Австралії і повенями?

Нам може здатися, що зараз природні катаклізми відбуваються частіше, ніж звичайно, однак це не унікальне явище. Пов'язувати між собою ці події не варто.

«Ми, як вчені, можемо тільки припускати. Робити гучних заяв про те, що причиною урагану стало, наприклад, танення льодовиків, я не можу, тому що це тільки теорії. Наприклад, у 80-х роках минулого століття всі кричали про те, що озонові діри з'являються через використання аерозолів з фреоном, але коли наука зробила крок вперед, виявилося, що причина зовсім не в цьому. Така ж історія може статися і зараз, якщо ми будемо робити поспішні висновки", заспокоїв нас Владислав Білик.

ураган Киара

Фото pixabay.com

Чи може "Кіара" дійти до України?

"У Великобританії катастрофи пов'язані з виходом Південних циклонів. Якщо він і дійде до нас, то значно ослабне і жодної шкоди не завдасть. Так, як здуло Великобританію, нас точно не здує", відповідає метеоролог.

За його словами, катаклізми приходять в Україну не з заходу, а з півдня:

"В основному це південні циклони з району Середземного моря. Вони теж не дуже сильні, часто слабшають, але іноді відновлюють своє життя в Чорному морі. Тоді трапляються незвичайні природні явища. Найвідоміше з них снігопади навесні 2013 року".

снігопад

Фото livejournal.com

І це правда. Ті, кому не пощастило опинитися в столиці 22 березня пам'ятають, що транспортного сполучення в місті не було близько 2 днів дістатися до пункту призначення можна було тільки пішки або на метро. Літаки, так само, як поїзди, скасували техніка не справлялася з очищенням від снігу злітно-посадкових смуг і рейкових полотен, адже за одну ніч тільки в Києві випало 40 мільйонів тонн снігу! Таких снігопадів в Україні не бачили близько ста років.

Щоб впоратися з завалами снігу, довелося задіяти не тільки всі снігоприбиральні машини, а й спецтехніку МНС і навіть БТРи військових.

"Були і локальні події, продовжує Білик, набагато менш масштабні. Це весняні снігопади в Дніпрі в квітні 2017, в Черкасах, у 2018 році. Таких ураганів і повеней, як ми бачимо зараз у Великій Британії та Північній Європі, у нас не буде".

страус земля

Фото pixabay.com

Як убезпечити себе в складних погодних умовах?

"Погодні умови скрізь різні, і люди до них пристосовуються. Якщо ми говоримо про сильний вітер, то в Скандинавії, наприклад, рівень жовтої небезпеки починається з позначки 30 м/c, а в Україні небезпечним вважається вітер, навіть якщо він дме удвічі слабкіше 15 м/с. Ми дуже звикли до сприятливої погоди і сильно сприймаємо будь-які, навіть незначні в порівнянні з іншим кліматом, коливання", пояснює вчений.

Однак, ми вважаємо, що навіть в таких "щадних" умовах не можна нехтувати заходами безпеки. Пам'ятайте:

📌 Якщо швидкість вітру більше 15 м/с (штормове попередження 7 балів), необхідно щільно закрити вікна і двері, не користуватися газом і вогнем, поки аварійні служби не перевірять стан комунікацій.

📌 Якщо ви опинилися на вулиці, залишіть відкритий простір. Краще за все, якщо ви зможете сховатися під щільним укриттям (міст, залізобетонний навіс, підвал або льох підійдуть).

📌 Якщо ви їдете на машині по рівнині, зупиніться, але не залишайте автомобіль. Щільніше закрийте двері і вікна.

📌 Навіть коли почуєте, що вітер стих, не виходьте з укриття одразу, оскільки через кілька хвилин шквал може повторитися.

Втім, в Україні такі вітри бувають рідко, і якщо уникати поїздок в місця, де метеорологи передають штормове попередження з високим рівнем небезпеки, цього буде достатньо, щоб ніколи не потрапити в ураган.

ураган Кіара

Фото EPA

115871

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: