fbpx
Сьогодні
Інновації 15:58 03 Кві 2020

Стартапи під час COVID-19: як смертельний вірус дає поштовх новим технологіям та компаніям

На жаль, людство не перемагає у боротьбі зі смертельним вірусом, особливо коли йдеться про вже 1 мільйон випадків зараження. Європейські країни постраждали найбільше, а лідерами списку за кількістю заражених вірусом залишаються Італія, Іспанія, Німеччина та Франція — і ситуація погіршується. Разом з тим, багато інноваційних проектів банкрутують або ж навпаки займають лідерські позиції та очікувано стануть новими “єдинорогами” після завершення коронавірусної кризи

Фото: nytimespost.com

Організація Об'єднаних Націй (ООН) попередила, що спалах коронавірусу цього року може коштувати світовій економіці 1 трильйон доларів США. Венчурні інвестори, включаючи Sequoia Capital та Founder Institute, вже попередили засновників стартапів, щоб ті почали готуватися до нових викликів.

Важко ігнорувати вплив економічних та соціальних змін на стартап спільноту. Є десятки секторів, на які, ймовірно, вплине спалах COVID-19 як негативно, так і позитивно: подумайте про сайти знайомств, сервіси для бронювання концертів, платформи для дистанційного навчання та пошуку лікарів, стартапи, як то Grammarly, фітнес-трекери, як то Nike Training та інструменти для організації дистанційної роботи команд. 

Як стартапи допомагають у боротьбі з коронавірусом

Безліч поміжних у боротьбі з вірусом стартап-проектів ще знаходяться у розробці, проте є досить цікаві компанії, що вже працюють над вирішенням завдань, поставлених пандемією.

Для боротьби з розповсюдженням коронавірусу пропонуються абсолютно різні технології: від робота-консультанта, що допомагає туристам на Таймс Сквер, до персоналізованих захисних масок для обличчя, які обіцяють допомогти вам розблокувати ваш смартфон

Соціально відповідальні стартапи розробляють фінансові інструменти для надання кредитів малому бізнесу, дрони, що доставляють ліки, мобільні додатки для підтримки психічного здоров'я в ізоляції та створюють прості інструкції по створенню вентиляторів.

Малоймовірно, що розповсюдження коронавірусу буде повністю зупинено одним винаходом чи ідеєю. Саме тому нові експерименти з використанням фітнес трекера WHOOP стають такими важливими. У дослідженні проведеному Центральним університетом Квінсленду, Австралія, у партнерстві з клінікою Клівленда, США, лікарі використовують фітнес трекери для відстеження змін у диханні сотні добровольців, що були заражені COVID-19 у лабораторних умовах.

британський стартап BenevolentAI

BenevolentAI

Особливе місце серед компаній, що шукають вакцину, займає британський стартап BenevolentAI, що зібрав 292 мільйонів доларів фінансування з моменту свого заснування у 2013 році. Компанія відома тим, що будує аналітичні системи зі штучним інтелектом для пошуку ліків проти хронічних захворювань.

Лише за кілька тижнів після спалаху захворювання коронавірусу у Китаї, BenevolentAI змогла використати свої системи для визначення ліків, що можуть полегшити стан або навіть захистити хворих на COVID-19. Один із препаратів знайдених BenevolentAI зараз використовується при ревматоїдному артриті, але також може знизити здатність коронавірусу до інфікування легенів.

Ізраїльський стартап Sonovia робить ставку на тканини з наночастинками цинку, що можуть захистити місцеве населення, якщо використовувати їх у медичних масках, халатах та захисному одязі. Дослідження проведені компанією, показали, що наночастинки цинку, срібла та графіту гальмують рух вірусів, тому в Sonovia мають усі підстави вірити, що їх розробки також можуть бути корисними у боротьбі з коронавірусами. 

Sonovia розпочала розробку тканини стійкої до бактерій у 2013 році в університеті Бар-Ілан, Ізраїль. Тепер нова антибактеріальна тканина з частинками цинку відправлена до лабораторій Китаю для тестування в одного з партнерів Шанхайській китайській академії наук.

Як стартапи допомагають у боротьбі з коронавірусом

Zindi

Іншим інструментом, який виступає на перший план є моделювання даних. Візьмемо для прикладу африканську платформу Zindi, що закликає понад 12 000 вчених створювати моделі, які б прогнозували поширення вірусу протягом наступних трьох місяців. Конкурс підтримується AI4D, канадською програмою розвитку штучного інтелекту від International Development Research Centre (IDRC).

Поширення вірусу потребуватиме глобальних зусиль, щоб їх стримувати. Інноватори на ринках, що розвиваються, надихають світ, коли вони змагаються розробляти рішення, які могли би врятувати життя.

Як стартапи допомагають у боротьбі з коронавірусом

Фото: unsplash.com

Що досить важливо, до боротьби проти COVID-19 приєднуються благодійні та урядові організації, готові фінансувати розробки та дослідження.

Португальська технологічна спільнота створила платформу для фінансування проектів пов'язаних з коронавірусом, починаючи від додатків для надання інформації медичним працівникам, до телемедицини та технологій відстеження пацієнтів. 

Тим часом уряд США підписав пакет допомоги в розмірі 2,2 трильйонів доларів для підтримки бізнесу та соціальних сервісів. Всесвітній економічний форум (WEF) нещодавно випустив COVID Action Platform з метою залучення колективної підтримки всіх зацікавлених сторін у відповідь на COVID-19. І навіть уряд України створив національне змагання IT-проектів, які допоможуть людям та бізнесу в Україні протистояти пандемії COVID-19.

Щоб зупинити поширення вірусу, світ потребуватиме глобальних зусиль. Звісно, інноватори та технологічні компанії продовжують надихати своїми ідеями та впевненістю у тому, що всі катастрофи принесуть новий прогрес. Проте, наскільки великою буде ціна за цей прогрес? 

8764

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: