fbpx
Сьогодні
Вибори 09:13 27 Бер 2019

Стандарти НАТО і ракетна зброя: яку військову політику проводитимуть кандидати

Що кожен з топ-четвірки кандидатів обіцяє змінити у військовій сфері

Фото УНІАН

31 березня українці вшосте обиратимуть Президента, і вдруге – головнокомандувача, який очолюватиме Збройні Сили України під час реальної війни. І якщо за популярні у агітації тарифи та медицину відповідає Уряд, то воєнна доктрина, оборонна промисловість і командування армією – пряма відповідальність глави держави. Ми розібралися, якою бачать армію топ-4 кандидатів у Президенти, чи збираються вони у НАТО і чи планують змінювати стратегію війни з російським агресором.

Володимир Зеленський: армія – престижна школа життя, але без деталей

Володимир Зеленський

Фото Reuters

Мілітарні плани лідера передвиборної гонки Володимира Зеленського – узагалі одна з інтриг цієї кампанії. Команда ЗЕ поки не представила знаних військових експертів у своєму складі.

Але ідеї у них є. Так, Володимир Зеленський обіцяє, що армія стане контрактною, а отже – Україна скасує призов і залишаться у Збройних Силах лише професійні військовики. Глобально ж ЗСУ мають стати "школою лідерства і свободи" для вояків. "Армія повинна бути престижною службою, де отримані навички і знання будуть успішно застосовані і в реальному секторі економіки", – каже нам програма кандидата. Сильну армію він називає запорукою перемоги у війні.

Імовірно, Зеленський надихався прикладом Армії Оборони Ізраїлю, «випускники» якої успішно працевлаштовуються у світових технологічних компаніях. Ну, а як досягти цієї техноідилії і що має змінитися у армії – у кандидата не вказують.

Вказують зате, що стратегія престижної армії не зміниться: за словами команди кандидата, ЗСУ і далі будуть утримувати позиції і відповідати вогнем на атаки, (нагадаємо, опоненти закидають йому капітулянтські настрої). А Україна зробить ставку на міжнародний тиск на агресора для повернення окупованих територій.

Також Володимир Зеленський офіційно підтвердив намір вступити до НАТО. Він планує за 5 років звернутися по План дій щодо членства й отримати згоду. Щоправда, сказати «так» Альянсу кандидат готовий лише після референдуму на цю тему. Втім, такі наміри вже передбачають перехід ЗСУ на стандарти НАТО.

Найматеріальнішою зміною має стати підтягування зарплат військових до рівня НАТО. Наприклад, у сусідній Польщі у мирний час рядовий отримує 2500 злотих, це еквівалент 16 тисяч гривень.

Загалом же Зеленський у своїй кампанії тему армії використовує нечасто, якщо порівнювати з його ключовими ідеями – народовладдям і економічним реформами.

Юлія Тимошенко: контракт по-новому і антикорупційні обіцянки

Юлія Тимошенко

Фото Reuters

А от кандидатка у президенти Юлія Тимошенко приділила армії чимало уваги. І навіть презентувала військово-політичну програму "Нова стратегія миру". Політик критикує чинну воєнну доктрину і обіцяє її доопрацювати, але стратегія для армії залишиться незмінною: оборона і розрахунок на міжнародних партнерів, які примусять Росію до миру.

До речі, голосний акцент ЮВТ таки робить на соціальній тематиці, пообіцявши воякам новий контракт. "Важливою частиною нового контракту буде затверджений законом мотиваційний пакет, що включає базові гарантії щодо забезпечення житлом, медичного обслуговування, отримання освіти, пенсійного страхування та інших питань, а також додаткові пільги для учасників бойових дій та членів їхніх родин", – вказує вона. Наприклад, у політика анонсували пільгові кредити на покупку житла для армійців і зарплату, мінімум у 1,5 рази більшу за середню по країні.

Що ж до військової концепції, то Тимошенко обіцяє будувати армію на основі вояків-контрактників. На її забезпечення кандидатка пропонує витрачати мінімум 3% ВВП (власне, як і зараз).

Ці гроші підуть, зокрема, на нове озброєння для армії. Must have для військової команди Юлії Тимошенко є посилення системи протиповітряної оборони, а у майбутньому – ставка на ракетні комплекси різних типів, але власного виробництва. Ще одним пріоритетом є відродження флоту (у обох випадках сподівання як на наш ВПК, так і на підтримку союзників). Зокрема, для ВМС обіцяють збудувати чотири нові корвети.

Інша топ-ідея експертного пулу Тимошенко – реформувати український військово-промисловий комплекс, зокрема прибрати з процесу посередників та підтримати виробників зброї державними гарантіями, а ще – зберегти науковий потенціал. У темі ВПК кандидат активно звинувачує чинну владу у корупції і обіцяє "притягнути винних до найсуворішої кримінальної відповідальності".

І хоча раніше ЮВТ виступала проти вступу до НАТО, зараз кандидат безумовно "за" членство. Однак пропонує спочатку провести реформи і модернізувати ЗСУ до стандартів Альянсу, а вже потім звертатися по План дій щодо членства.

Петро Порошенко: перший термін, v.2.0 

Порошенко

Фото АПУ

Чинний президент Петро Порошенко у "воєнній" частині програми скоріше звітує про попередні 5 років (і свою роль у відродженні ЗСУ), чим натякає, що продовжить попередній курс (імовірно, не зміняться і очільники воєнних відомств). Ну, і армія – один із базисів його кампанії. Так само незмінно президент виступає за політико-дипломатичний шлях перемоги над РФ, тож ЗСУ відведена місія передовсім оборони української території. Однак нові обіцянки також є.

"Зміцнення Збройних Сил, їхня модернізація та оснащення новітніми зразками зброї та військової техніки залишиться нашим безумовним пріоритетом. Це, серед іншого, дає поштовх нашій науці і промисловості", – так дослівно звучать наміри кандидата. З конкретики тут є обіцянка завершити побудову щільної системи протиповітряної та протиракетної оборони. До того ж, раніше у Порошенка анонсували курс на розвиток ракетного озброєння (наприклад, новітні комплекси "Вільха" та "Нептун").

Окрім цього, серед планів політика – модернізувати українські військово-повітряні сили та флот. ВМС втілюватиме концепцію «москітного флоту» – ставки на невеликі і малопомітні кораблі, здатні несподівано атакувати ворога з несподіваних напрямів.

Наступною топ-обіцянкою Петра Порошенка є вступ до НАТО: у 2023 році Україна має отримати План дій щодо членства. Почати перемовини кандидат обіцяє вже цього року.

Серед іншого задекларовано намір "підняти рівень соціального забезпечення військовослужбовців і розширити підтримку родин учасників бойових дій", а от чітких критеріїв "коли" і "скільки" – немає.

До речі, про реформи. 19 березня Порошенко анонсував реформу "Укроборонпрому". Зокрема, декларує готовність частково відкрити оборонне замовлення (зараз усі закупівлі є закритими і непрозорими) та залучити іноземних радників-спостерігачів з країн НАТО до роботи концерну і до нових конкурсів на посади. Словом, кандидат обіцяє побороти там корупцію. Для балансу відзначимо, що сталося це лише після корупційного скандалу в "Укроборонпромі", який вийшов на поверхню завдяки журналістському розслідуванню команди Bihus.info.

Що цікаво, команда президента-кандидата називає ВПК ще й одним із економічних пріоритетів і обіцяє допомагати оборонці з інвестиціями та експортом продукції. Також політик стабільно виступає за збільшення військових видатків.

Анатолій Гриценко: швейцарська модель

Анатолій Гриценко

Фото politeka.net

Мілітарної тематики не бракує і у ще одного претендента на булаву – екс-міністра оборони Анатолія Гриценка, який у біографії розповідає про підтримку армійців і власні снайперські уміння. І обіцяє перебудувати Збройні Сили України.

"Не буде примусового призову – буде професійна контрактна армія, посилена резервом постійної готовності та системою територіальної оборони", – йдеться у його програмі. Справді, замість призову команда Гриценка пропонує модель, схожу на швейцарську. Так, ви не йдете в армію на рік, а служите заочно – їздите на регулярні але нетривалі військові вишколи (у Швейцарії це три тижні), не особливо віддаляючись від дому, і так формується резервна добровольча армія. З цією ж оборонною метою кандидат готовий легалізувати вогнепальну зброю для населення.

Паралельно політик пропонує "люструвати" вище офіцерство: звільнити з посад умовних "кабінетних генералів і замінити їх на командирів з бойовим досвідом. Тезово згадане і "гідне забезпечення солдатів та ветеранів".

До речі, про стратегію Анатолій Гриценко теж сказав: обороняти свої кордони, тиснути на агресора, але в наступ самим не йти. Адже атака на Крим може коштувати нам до 50 тисяч жертв, підрахував політик.

"Армія буде оснащеною, а Державне оборонне замовлення стане інструментом розвитку фундаментальної науки і проривних технологій, в тому числі для інновацій і передових кластерів економіки України", – обіцяє Анатолій Гриценко, от тільки конкретного плану реформи не наводить. Зате відомо, що боротися з військовою корупцією він планує, зокрема розсекретивши оборонне замовлення «Укроборонпрому», а формування політики передати іншому державному відомству.

Власне, вже озвучені і пріоритети для ВПК: ними стане випуск сучасних засобів розвідки та систем управління військами, сили ППО та авіація, також згадана і потреба розвивати важке озброєння та випуск високоточних боєприпасів.

Кандидат є прихильником вступу до НАТО. І пропонує навіть без отримання Плану дій щодо членства виконувати його умови – зокрема і переводити армію на стандарти Альянсу. За його словами, це доведе натівцям нашу спроможність.

Також відзначимо, що Анатолій Гриценко вже представив свого майбутнього міністра оборони – ним може стати Іван Апаршин, військовий експерт, який раніше очолював Департамент воєнної політики Міноборони та профільне управління Секретаріату Кабміну.

***

Безперечно, зараз рано говорити, чи виконає переможець виборів свої обіцянки, однак важливо вже те, що усі лідери перегонів говорять про важливість армії і утримуються від воєнного популізму штибу «збудувати сто бомбардувальників і взяти Москву за тиждень». Та не слід забувати, що на нові ракетні системи, житло для кожного вояка чи бойові літаки будуть потрібні нові мільярди гривень. А тому військове майбутнє України напряму залежатиме від розвитку економіки.

6006

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: