fbpx
Сьогодні
Вибори 10:22 12 Чер 2019

Хто кому слуга: досьє на першу сотню Зеленського до Ради

Українська політична система і люди, які її визначають і очолюють, стрімко змінюється. Новопризначений президент Володимир Зеленський одним із перших своїх указів розпустив Верховну Раду України. Причина зрозуміла – за відсутності своєї більшості, Зеленський не зможе реалізувати практично жодну зі своїх ініціатив. Виходить, що не маючи «в кишені» 226 депутатів, він залишається формальним головою країни, адже не може повноцінно реалізувати свої повноваження.

Не забуваймо: офіційно в Україні парламентсько-президентська республіка, але де-факто, маючи під контролем уряд і парламент, президент грає головну роль в цьому державному «оркестрі».

Тому вибори виборами, а на підготовку залишається обмаль часу. Очевидно, що партія буде використовувати свою традиційну схему, яка відмінно зарекомендувала себе у ході президентської кампанії. По-перше, «Слуга народу» не має потужної мережі осередків. Натомість партія сповна використовує можливості сучасних засобів комунікацій. По суті, сила «Слуги народу» – не в великій кількості регіональних представників і штабів, а в можливості правильно використовувати соціальні мережі, тарґетувати свою цільову аудиторію, мобілізувати прихильників.

На відміну від більшості партій, які ще досі працюють за старими методичками, партія президента Зе проводить повноцінну Інтернет-кампанію. Навіть новий сайт партії не розкриває багато деталей, а пропонує лише приєднатися до команди у якості волонтера штабу, члена комісії та спостерігача, політичного діяча у майбутньому чи кандидата у мажоритарний округ.

Одне з головних питань – визначитись з 225 людьми, які б представляли партію на мажоритарних округах.

Однак, рішення є. За старою-доброю традицією команди Зе, партія оголосила конкурс на кандидатів по мажоритарним округам. Саме тут і криється кіт у мішку. Чи зможуть партійці відібрати потрібних кандидатів? Чи не з'являться серед них одіозні особи з доволі неоднозначним минулим? Взагалі, кого партія заведе під купол Верховної Ради? Маючи хороший рейтинг, який капіталізується як за партійним списком, так і в мажоритарних округах, практично немає сумнівів у тому, що «Слуга народу» поповниться не одним десятком мажоритарників. Партія, таким чином, демонструє свою відкритість і готовність змінюватися, але не уточнюють наскільки це відповідає дійсності. Головна інтрига, однак, залишатиметься – хто буде серед цих кандидатів, які представлятимуть партію, скільки там виявиться старих і нових облич.

За 2 тижні відколи партія оголосила про конкурс, охочих представляти партію на мажоритарці назбиралося 13,5 тисяч громадян України, а це – 15 людей на 1 депутатське місце.

Поступово партія «Слуга народу» розкриває деталі. На своєму з'їзді 9 червня у партії запевнили, що висунуть 199 кандидатів у народні депутати по всіх одномандатних округах, але робота над списком по мажоритарці ще триває. Поки на з'їзді було представлено десять кандидатів на мажоритарних округах.

Але головна «родзинка» – виборчий список партії. Адже саме його якість може вплинути на рейтинг «Слуги народу», яка зараз впевнено лідирує та, за даними КМІС і Рейтингу набирає 48%.

На з'їзді партія «Слуга народу» показала «обличчя» – список партії зі 100 осіб, які будуть представляти партію на дострокових виборах до Верховної Ради 21 липня. У ньому, як і було обіцяно, немає жодного колишнього чи нинішнього нардепа.

І Зеленський, і Разумков запевнили, що остаточно визначиться з кандидатами після проведення постпраймеріз. Аналіз претендентів триватиме до 8 липня, до цього процесу закликали долучатися журналістів та громадськість.

«Рубрика» вирішила розібратися, кого веде президентська партія до парламенту. Зважаючи на рейтинги партії можемо не сумніватися, що саме ці 100 осіб і будуть визначати на наступні роки українську політику.

1. Дмитро Разумков (35 років). Голова партії «Слуга народу», речник виборчого штабу кандидата у президенти України Володимира Зеленськогоу президентській компанії 2019 року. Член Партії регіоніву 2006–2010 рр.  Вийшов із партії, коли Янукович переміг на президентських виборах 2010 року. У 2010-2014 роках працював із Сергієм Тігіпком.

Обіймав керівні посади в комерційному, державному секторах і політичних партіях. Працював у Міністерстві регіонального розвитку, службі віце-прем»єра, радником голови Кіровоградської обласної держадміністрації.

Керуючий партнер та директор «Ukrainian Politconsulting Group». Син покійного заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Разумкова, першого помічника президента Леоніда Кучми.

Дмитро Разумков

Дмитро Разумков

2. Руслан Стефанчук (43 роки). Представник президента Зеленського у Верховній Раді. Його називають головним ідеологом партії. Познайомився з майбутнім президентом під час гри в КВН ще двадцять років тому.

У 2011-2013 завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України. До 2019 року займався виключно науковою діяльністю, працював у Хмельницькому університеті управління та в Національній академії прокуратури України. Займався також адвокатською діяльністю. Доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України.

У 2006-2007 рр. на громадських засадах був помічником нардепа «Наша Україна-Народна самооборона» Анатолія Матвієнка. До приходу в команду Зеленського був радником з питань інтелектуальної власності першого віце-прем»єр-міністра Степана Кубіва в уряді Володимира Гройсмана.

Руслан Стефанчук

Руслан Стефанчук

3. Ірина Венедиктова (40 років). Експерт Зе-команди з питань реформи судової системи. Доктор юридичних наук. Професор кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Віце-президент Фундації медичного права і біоетики. Суддя третейського суду за медичними справах.

Є членом науково-консультативної ради Верховного Суду, членом редакційних колегій наукових журналів. Вивчала курс міжнародного комерційного арбітражу в Chartered Institute of Arbitrators.

Була радником низки юридичних фірм «Arbitis», «Кібенко, Оніка і партнери», «Peregrin Capital Group». Займалася супроводом діяльності інвестиційних фондів, вирішенням корпоративних конфліктів, проведенням юридичних аудитів та реструктуризацією бізнесу, готувала проекти законодавчих нормативних актів, керувала міжнародними юридичними проектами (в тому числі – структуризація IT-бізнесу в різних юрисдикціях).

Венедиктова подавала свою кандидатуру на посаду судді Верховного суду України. Але провалила участь у конкурсі, отримав бал менше мінімально допустимого.

Ірина Венедиктова

Ірина Венедиктова

4. Давид Арахамія (40 років). Підприємець, волонтер. Співзасновник міжнародної IT-компанії Template Monster. Засновник волонтерської організації «Народний проект», що допомагає українським військовим у зоні АТО. В 2016 році стартував новий проект Давида — веб-платформа Weblium

Грузин за національністю. У 1992 р. (під час війни) переїхав з батьками в Миколаїв.

Відомий в блогерських колах як «Давид Браун». Колишній радник голови Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерікова. У вересні 2014 р. був призначений уповноваженим міністра оборони України з питань закупівель. За волонтерську діяльність у 2014 р. нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Давид Арахамія

Давид Арахамія

5. Галина Янченко (31 рік). Експерт з питань антикорупційної політики. Співзасновниця та керівник Антикорупційного штабу Києва(з серпня 2014 року), аналітик ГО »Центр протидії корупції» (2013-2015). Голова Ради громадського контролю НАБУ (2018-2019).

У 2014-2015 рр. за списками «Демократичного Альянсу» була обрана депутатом Київської міської ради. Як депутат займалася питаннями прозорості процедур Київради, протидією корупції та зловживань у сфері землекористування.

Дружина Віктора Андрусіва, виконавчого директора Українського інституту майбутнього.

Галина Янченко

Галина Янченко

6. Михайло Федоров (28 років). Соратник Зеленського, його радник з питань діджитал-просування та інновацій. Федоров займався побудовою інтернет-пулу Зеленського – каналу в месенджері Telegram, акаунтів в Instagram і YouTube-каналів, орієнтованих на підтримку кандидата.

У команді Зеленського він відповідає за реалізацію програми «Країна в смартфоні» – оцифровка державних послуг від прописки до голосування в інтернеті.

Вивчав соціологію у Запорізькому національному університеті. Засновник компанії  маркетингового агентства SMMSTUDIO. Брав участь у проекті «Суперлюди».

Михайло Федоров

Михайло Федоров

7. Олександр Корнієнко (35 років). Керівник виборчого штабу партії «Слуга народу». Політичний консультант.

У 2015 році працював у штабі кандидата в міські голови Миколаєва, представника «Самопомочі» Олександра Сенкевича, який в результаті переміг на виборах.

Громадський діяч у сфері неформальної освіти, один із засновників та керівників СІМ – Спілки Ініціативної Молоді, «Молодий тренер року-2009» за версією Молодіжного рейтингу року. Провів понад 100 навчальних заходів для молоді і третього сектору.

Олександр Корнієнко

Олександр Корнієнко

8. Анастасія Красносільська (34 роки). Експерт з податкового та антикорупційного законодавства Центру протидії корупції. Раніше експерт Українського незалежного центру політичних досліджень. Експерт з питань підтримки НУО за рахунок бюджетних коштів та податкових стимулів для НУО.

Була одним із лідерів кампанії по створенню в Україні Вищого антикорупційного суду. Член делегації України в Групі держав Ради Європи проти корупції (GRECO).

У 7 і 8 скликанні була помічником нардепа від «УДАР», а пізніше БПП Павла Різаненко, який на цих виборах піде по мажоритарному округу в Київській області від партії «Голос» Вакарчука.

Анастасія Красносільська

Анастасія Красносільська

9. Олександр Ткаченко (53 роки). Генеральний директор телекомпанії «1+1», власником якого є Ігор Коломойський. Більше 20 років працює генпродюсером телеканалів. Виступав продюсером низки фільмів і телесеріалів

За чутками, Ткаченка розглядають майбутнім кандидатом в мери Києва від «Слуги народу».

Олександр Ткаченко

Олександр Ткаченко

10. Жан Беленюк (28 років). Борець греко-римського стилю, чемпіон світу, олімпійський призер.

Після виступу на Олімпійських іграх 2016 Беленюк розповів про погані умови для підготовки борців в Україні, проте спростував домисли про можливу зміну громадянства.

Спортсмен-інструктор в ЦСКА ЗСУ, лейтенант ЗСУ.

Жан Беленюк

Жан Беленюк

11. Сергій Бабак (40 років). Експерт Зе-команди з питань освіти та науки.

Директор освітніх програм Українського Інституту майбутнього.

Доктор технічних наук, кандидат економічних наук. Автор понад 60 наукових праць з економіки та технічних наук. Має 20 років наукового та викладацького стажу. 5 років був проректором приватного університету, 7 років очолював науковий центр Національної академії наук, був членом Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Свого часу Бабак потрапив у скандал із плагіатом у своїх роботах. Згідно аналізу громадської антиплагіатної ініціативи «Дисергейт», принаймні одна з публікацій з теми його дисертації містила плагіат зі статті російського студента. Також Бабак прославився тим, що назвав «реальною» зарплатню вчителя в $4 тисячі.

Сергій Бабак

Сергій Бабак

12. Владислав Криклій (32 роки). Працював радником Міністра внутрішніх справ України та заступником начальника Департаменту ДАІ МВС України. З 2015 року очолює Головний сервісний центр МВС України. Кандидат економічних наук.

До початку роботи в МВС працював в інвестиційно-банківській сфері, а також в компанії «Tickets.ua», що займається автоматизацією процесів електронної оплати платежів.

Владислав Криклій

Владислав Криклій

13. Олена Шуляк (43 роки). Експерт у сфері девелопменту та будівництва, директор і співвласник девелоперської компанії Midland Development Ukraine, сертифікований аудитор (з 1999 р.). Віце-президент з фінансів української філії міжнародної організації Young Presidents» Organization, керівник Наглядової ради Української будівельної спільноти (Ukrainian Building Community; 2014-2015 рр.), член правління, керівник сектору Будівництво Офісу ефективного регулювання (BRDO), співзасновник Спілки українських підприємців (СУП).

У квітні 2015 року Шуляк була кандидатом на посаду глави Державної фіскальної служби України, які подали свої заявки в електронній формі до участі у конкурсній процедурі.

Олена Шуляк

Олена Шуляк

14. Дмитро Наталуха (31 рік). Громадський і політичний діяч, правозахисник. Колишній голова Лиманської районної держадміністрації Одеської області, коли її очолював Саакашвілі.

Фаховий юрист-міжнародник, з 2007 по 2013 рік працював в таких юридичних компаніях, як «Spenser & Kauffmann», «Ілляшев та Партнери», Baker McKenzie (тоді – «Baker & McKenzie») у сферах банківського, фінансового права, залучення іноземних інвестицій.

У 2013-2014 рр. навчався у Кембриджському університеті на факультеті міжнародної політики і відносин. Писав аналітичні матеріали і статті стосовно подій в Україні для провідних дослідницьких центрів Європи.

Спеціалізується на проблемах внутрішньо переміщених осіб.  Після повернення з Великої Британії працював у ВБФ «Право на захист», яка є виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, як віце-президент і адвокаційний експерт.

Чоловік Альони Шкрум, нардепа 8 скликання від ВО «Батьківщина».

Дмитро Наталуха

Дмитро Наталуха

15. Єлизавета Ясько (28 років). Політолог, кінопродюсер. Представник України в Оксфорді.

Була виконавчим директором музичної кампанії «Свідок», присвяченій 75-річчю трагедії Бабиного Яру, промо-кампанії України в Нідерландах «Хоп Недерланд Хоп», а також координувала мультимедійний проект «UN Hundred», презентований главам держав українською делегацією під час Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку. Засновниця культурної ініціативи «Yellow Blue Strategy», що займається, зокрема, створенням документальних фільмів у співробітництві з британською компанією Clover Films.

Лекторка Українського Католицького Університету. Працювала в Міністерстві з питань діджиталізації , культури медіа та спорту Великобританії. Також працювала в CFC Consulting.

Єлизавета Ясько

Єлизавета Ясько

16. Олексій Оржель (35 років). Експерт у сфері паливно-енергетичного комплексу.

Керівник енергетичного сектора Офісу ефективного регулювання (BRDO).

2006-2014 рр. – працював на різних посадах в Національному регуляторі у сфері енергетики. З 2014 року працює в приватному секторі, голова Української асоціації відновлюваної енергетики. Був координатором програм Представництва Фонду Бьолля в Україні.

Олексій Оржель

Олексій Оржель

17. Андрій Герус (37 років). Експерт з питань енергетики. Представник Президента Зеленського в Кабміні. Колишній член Нацкомісії з питань держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (2014-2015).

Відомий критик формули «Роттердам +», за якою вугілля на українські електростанції поставляється за ціною відвантаження в Роттердамі плюс доставка в Україну. У 2015 році балотувався до Київради від «Самопомочі» у мажоритарному окрузі №7 (Київ, Голосіївський район).

2003-2007 рр. – аналітик інвестиційної діяльності, директор з торгової та інвестиційної діяльності у концерні »Галнафтогаз». 2007-2014 рр. – директор з інвестиційної діяльності Concorde Capital. З 2015 року – виконавчий директор Concorde Capital. З 2017 року – голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.

Має ступінь МВА у Гренобльській школі бізнесу (Лондон).

Герус

Андрій Герус

18. Михайло Радуцький (50 років). Експерт у сфері медицини, засновник приватної клініки «Борис». У 2014-2015 рр. був заступником голови КМДА Кличко, очолював Департамент охорони здоров»я КМДА. Радник голови КМДА (з 2015 р.).

Радуцький активно боровся з корупцію в київських лікарнях, однак і сам потрапив у кілька корупційних скандалів.

Михайло Радуцький

Михайло Радуцький

19. Денис Монастирський (39 років). Експерт з питань правоохоронної і судової системи «Українського інституту майбутнього». Кандидат юридичних наук. До приходу в UIF очолював відділ з питань законотворчості та наукових експертиз науково-дослідної частини Хмельницького університету управління та права.

У політику прийшов з бізнесу – з 2009 по 2017 роки працював юристом в таких компаніях, як Hillmont Partners, «Лігал Консалтинг», Global Ties KC.

У 2012 році став переможцем Національного конкурсу «Волонтер року».

Був членом комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Державного бюро розслідувань. Був помічником-консультантом нардепа від «Народного фронту» Антона Геращенко.

Денис Монастирський

Денис Монастирський

20. Данило Гетманцев (41 рік). Експерт з питань оподаткування, публічних фінансів, банківської права. Доктор юридичних наук. Професор юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка. Президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (European Association of Tax Law Professors – EATLP).

Увійшов до числа 100 найкращих юристів України за досягнення у сфері банківського, фінансового та податкового права. Двічі ставав переможцем «Юридичної премії», був визнаний найкращим викладачем юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка-2013 року.

Входить до адвокатського об'єднання «Юрімекс».

Був помічником-консультантом нардепа від «Партії регіонів» Володимира Сівковича, якого під час перебування заступником секретаря РНБО звинувачували в організації побиття студентів на Майдані 30 листопада 2013 року.

Данило Гетманцев

Данило Гетманцев

21. Денис Малюська (37 років). Заступник голови Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Юрист, який спеціалізується у напрямках регулювання підприємницької діяльності, врегулювання спорів та банкрутства. Є консультантом Групи Світового банку з 2010 року та у цій якості надавав технічну підтримку урядам України та країн Центральної Азії.

Денис Малюськ

Денис Малюськ

22. Андрій Холодов (46 років). Бізнесмен, обіймає посаду заступника директора – директора з питань зовнішньоекономічної діяльності у товаристві з обмеженою відповідальністю «Текам Плюс». Займається орендою і продажем комерційної та житлової нерухомості, девелопментом, бізнес консалтингом, іншими видами господарської діяльності. Благодійник. Дружина займається виробництвом і реалізацією весільних та вечірніх суконь під брендом «Stella Shakhovskaja».

Андрій Холодов

Холодова з дружиною можна побачити на світлинах 2013 року зі світських тусівок

23. Гео Лерос (30 років). Художник та режисер. Радник мера Києва Віталія Кличка та міністра інформполітики Юрія Стеця (2016-2018). Режисер, куратор міжнародного арт-проекту «Art United Us», ініціатор створення серії муралів у Києві.

Автор першої української книги про вуличне мистецтво Kyiv Street Art. Режисер короткометражного фільму A lifetime older, заснованого на реальних подіях. У стрічці йдеться про Героя АТО, вчителя-медика. Режисер низки відеокліпів для українських артистів. Володар премії Best short film Міжнародного Фестивалю в Калькутті за фільм A lifetime older, володар премії «Видатний фільм» Міжнародного кінофестивалю в Сан-Франциско.

Гео Лерос

Гео Лерос

24. Сергій Кальченко (54 роки). Юрист, член команди Зеленського, представник кандидата в Центральній виборчій комісії на виборах 2019 року.

Адвокат і раніше партнер юридичної компанії «Моор і партнери», фахівець в галузі права Європейського Союзу, в тому числі директив в сфері постачання електроенергії та газу. Має значний досвід представництва інтересів клієнтів у міжнародних судових установах.

З кінця 1990-х років працював в проектах міжнародної технічної допомоги при USAID у сфері сприяння організації виборів в України. З 2008 року залучається як експерт до заходів та проектів Венеціанської комісії, Ради Європи,  експерт ОБСЄ з питань виборчого права. Кандидат юридичних наук.

У публічній площині Кальченко засвітився останнім часом у зв»язку з тим, що саме він супроводжував справу про скасування заборони на в»їзд в Україну актора серіалу «Свати» Федора Добронравова.

Сергій Кальченко

Сергій Кальченко

25. Максим Ткаченко (36 років). Продюсер, генеральний директор і співзасновник компанії «Квартал-Концерт». Концертний директор Тіни Кароль і продюсер групи «БеZOбмежень». Керуючий партнер Event Hall «Freedom».

До 2014 року Ткаченко проживав в Луганську, де керував компанією «Майстер-шоу», що організовувала по області гастролі відомих артистів.

Керував президентською кампанією Зеленського в Луганській області.

Максим Ткаченко

Максим Ткаченко

26. Єгор Чернєв (34 роки). IT-підприємець. Експерт із державного стимулювання інновації в HiTech Office Ukraine (2016-2017), член Ради руху Industry 4.0 Ukraine.

Очолює напрямок Startup in Residence ініціативи Tech Ukraine. Голова ГО «Інноваційна нація», член Наглядової Ради ГО «Professional Government Association», член ГО «Автомайдан». Працював PR-менеджером телеканалу СТБ, керівником відділу зовнішнього просування телеканалів «Сіті» та «Кіно». Обіймав посаду директора ТОВ «Нові Медіа Проекти». Екс-начальник управління продуктового маркетингу Укрпошти (2017).

Доброволець Національної гвардії України, учасник бойових дій (2014-2015).

Учасник проекту «Нові лідери» на телеканалі ICTV.

Єгор Чернєв

Єгор Чернєв

27. Святослав Юраш (23 роки).Представник Зе-команди, відповідає за зовнішню політику і Діджитал-напрямок. Засновник міжнародного центру «Майдан», багатомовного медіа-ресурсу EuromaidanPR, #BABYLON»13, USAlums, удинку вільних людей і ін.

За президентства Януковича кілька років жив у Індії. Повернувся в 2014 році і заснував прес-центр Євромайдану, завдяки якому голоси з барикад зазвучали на шести мовах на різних медіаплатформи. За участь у подіях Революції Переваги отримав отримав орден з рук Петра Порошенка. Обіймав посаду заступника директора Світового Конґресу Українців в Києві.

Син політолога Андрія Юраша, директора Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури. У ЗМІ його називали колишнім прес-секретарем Дмитра Яроша, проте той спростував дану інформацію, хоч і зазначив, що під час Майдану активно спілкувався з представниками ПС.

Працював журналістом на Донбасі у 2014 році.

Святослав Юраш

Святослав Юраш

28. Павло Сушко (39 років). Продюсер, сценарист, актор, давній друг Зеленського.

У 2017 році виступив одним iз продюсерів повнометражного фiльму «DZIDZIO Контрабас», який став першим національним фільмом, що окупив себе в кінопрокаті.

18 років віддав Державній прикордонній службі України, 14 з яких проходив службу в Харкiвському прикордонному загонi.

Представник Зе-команди в Харківській області.

Павло Сушко

Павло Сушко

29. Ірина Верещук (39 років). Екс-мер прикордонного міста Рава-Руська на Львівщині (2010-2015). Позиціонує себе як міжнародний експерт.

Після оголошення урядом Азарова-Януковича відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, наступного дня від імені громади Рави-Руської звернулася до Європейського Союзу із закликом підписати Угоду про асоціацію окремо з Равою-Руською.

Президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик.

Ірина Верещук

Ірина Верещук

30. Олександр Курбаков (36 років). Керівник сектора «IT та Телеком» в Офісі ефективного регулювання (BRDO). Радник Кличка.

Кубраков займався впровадженням єдиної системи документообігу в київській мерії, також писав стратегію розвитку транспорту Києва на замовлення Світового банку. Брав участь у запуску послуги проводового інтернету від «Київстару». Співзасновник групи компаній «Місто для людей».

Спеціалізується на темі «держава в смартфоні» і впровадження 4G.

31. Олена Коробкова (36 років). Виконавчий директор Незалежної асоціації банків, головою якої є бізнесмен Роман Шпек, колишній радник президента Януковича і колишній співвласник «Альфа-банку».

Понад 10 років працює у фінансовому секторі, з них 8 років – на керівних посадах в українських банках.

Має міжнародний диплом Лондонської Бізнес Академії.

Олена Коробкова

Олена Коробкова

32. Юлія Діденко (41 рік).Представник Зеленського на президентських виборах по округу №134 (Одеса).

Закінчила факультет «управління трудовими ресурсами» Донецького національного університету імені Василя Стуса. Протягом 10 років займається підприємницькою діяльністю. Обіймала посаду фінансового директор угорської компанії TANTAL-PLUS KFT.

33. Дмитро Співак (51 рік). Громадський діяч, частий гість і експерт в ефірах телеканалів «112.Украіна» і «NewsOne». Колишній глава Одеської міської організації ВО «Батьківщина», екс-депутат Одеської міськради. У 6 скликанні був помічником нардепа від «Батьківщини» Андрія Кожем'якіна.

У 2012 році балотувався до парламенту за списком партії «Україна вперед» Наталії Королевської. У 2014 році на виборах до Верховної Ради – кандидат у народні депутати від одномандатного мажоритарного округу № 133 (Одеська область). Член партії «Блок Петра Порошенка».

Ще зі студентських років почав захоплюватися грою КВН, надалі організовував проведення різних турнірів. У 2000 році стає членом журі і меценатом Першої української ліги Клубу веселих і кмітливих. У 2004 і 2005 роках Співак був генеральним директором Гуморини.

12 червня стало відомо, що Співак передумав балотуватися у народні депутати через цькування, яке розгорнулося в соцмережах проти нього і його сім'ї.

Дмитро Співак

Дмитро Співак

34. Дмитро Соломчук (39 років).  За оприлюдненим у списках прізвищем «Солончука» у відкритих джерелах немає інформації. Але, скоріше за все, сталася помилка і йдеться про Дмитра Соломчука, який з 2019 року координує роботу Зе-Команди на Рівненщині. Директор та власник компанії «Агро-Центр», яка займається виробництвом та продажем запчастин до сільськогосподарської техніки. Є засновником ГО «Час – Дій», яка об'єднує значну частину підприємців Рівненщини.

Дмитро Соломчук

Дмитро Соломчук

35. Михайло Ананченко (24 роки). Представник команди Зеленського в Сумській області. Помічник мера Сум Олександр Лисенко від «Батьківщини».

З 2013 р. – член Національної спілки журналістів, автор багатьох публікацій у місцевих та інтернет-виданнях.

Колишній студентський ректор Сум.

За інформацією ЗМІ, Ананченко є креатурою нардепа Владислава Бухарева (фракція ВО «Батьківщина»), останнього Зеленський призначив головою Служби зовнішньої розвідки.

Михайло Ананченко

Михайло Ананченко

36. Анна Коваленко (28 років). Громадська активістка, журналістка, сотник 39-й жіночої сотні Самооборона Майдану. Колишній радник трьох міністрів оборони України і міністра інформаційної політики України. Працювала у складі комісії з відновлення телевізійного мовлення у зоні АТО. Консультант парламентського комітету з питань оборони і безпеки.

Заступник директора зі зв'язків із громадськістю Видавничого дому «Антиквар». Організатор культурних проектів в Україні, Франції та Португалії.

Навесні 2015 року приєдналась до команди «Антикорупційного руху», створення якого ініціював Валентин Наливайченко.

У 2014 році брала участь у виборах до Верховної Ради України як кандидат-самовисуванець по 206-му виборчому округу (м. Чернігів).

Як голова ГО «Жіноча сотня» веде громадсько-політичну діяльність у напрямках гендерної та культурної політики.

Учасниця проекту «Нові лідери».

Ганна Коваленко

Ганна Коваленко

37. Владлен Неклюдов (45 років). Прокурор Дніпропетровської області. Родом з Кривого Рогу.

Любить співати і навіть записує кліпи, які викладає на власному YouTube-каналі.

За інформацією ЗМІ, Неклюдов виступав для колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки. Крім того, у 2015 року він мав намір очолити Криворізьку прокуратуру № 2, але за результатами попереднього тестування опинився на 14-му місці з 16.

Неклюдов був прокурором у резонансній справі — ДТП в Кривому Розі, яка сталася в 2018 році. Тоді зіткнулася маршрутка, легкова Mazda й автобус. Внаслідок аварії загинули 8 людей, ще одна людина померла пізніше в лікарні.

Владлен Неклюдов

Владлен Неклюдов

38. Ігор Кривошеєв (34 роки). Представник Зе-команди в Закарпатті.

КВНщик, був капітаном ужгородської команди «Тяп-ляп». Брав участь у гумористичному шоу «Ліга сміху». Працював професійним тамадою. Місцем його роботи в Facebook вказано ComedyOrg event – агентство, яке займається організацією весіль.

Ігор Кривошеєв

Ігор Кривошеєв

39. Сергій Іонушас (39 років). Юрист, експерт з питань правосуддя в команді Зеленського.

Директор юридичної фірми «Гелон», спеціалізація якої, як зазначено на її сайті – правова охорона інтелектуальної власності. Серед клієнтів – провідні телевізійні канали, друковані та електронні засоби масової інформації, рекламні агентства і продакшн-студії, великі виробники продуктів харчування, алкогольних напоїв та представництва найбільших світових фармацевтичних фірм.

З президентом його пов'язує давня професійна діяльність, він щільно співпрацював зі Студією «Квартал 95», був представником шоумена при реєстрації торгових знаків.

Член Асоціації правників і Асоціації адвокатів України.

Сергій Іонушас

Сергій Іонушас

40. Олександр Завітневич (46 років). Директор Смілянського ливарного заводу (Черкаська область).

Олександр Завітневич

Олександр Завітневич

41. Юрій Гусєв (39 років). Екс-заступник міністра оборони (2014-2016), один із ініціаторів «волонтерського десанту». Працював директором департаменту нацпроектів при Владислава Каськіва.

Консультант та радник міжнародних та українських фінансових інституцій (IFC, EBRD, ПриватБанк). Радник Міністра інфраструктури (з 2016) та радник Міністра екології та природних ресурсів (в 2018).

У 2002 році балотувався на виборах від Команди озимого покоління Хорошковського. Був помічником-консультантом Юрія Стеця в 6 скликання.

Кандидат економічних наук, доцент, запрошений професор Військового Університету Нуева Гранада (Республіка Колумбія), доктор богословських наук.

12 червня стало відомо, що він передумав йти на парламентські вибори.

Юрій Гусев

Юрій Гусев

42. Володимир Воронов (40 років). Представник команди Зеленського в Донецькій області. Власник брендингового агентства Voronovagency.

Є автором і дизайнером проекту Mr. Leader, написав книги з мотивації та корпоративного лідерства. Засновник інтернет-спільноти «Донецькі Київські» в соціальній мережі Facebook.

Був помічником нардепа-«регіонала» Олександра Заца в 5 скликанні.

Володимир Воронов

Володимир Воронов

43. Юрій Аристов (43 роки). Власник рибних компаній «Океанополіс», ТОВ «Атлантік-ЮММА» з Києва.

Найбільший імпортер риби та морепродуктів в Україні. Бенефіціар і засновник близько 20 компаній.

Його дружина – екс-учасниця шоу «Холостяк» Марина Арістова.

Юрій Аристов

Юрій Аристов

44. Юрій Кісєль (56 років). Голова будівельної компанії «БІАНТ» та ТОВ «Растро» з Кривого Рогу.

Нагороджувався відзнаками міськради Кривого Рогу до дня будівельника, у 2015 році отримав орден «За заслуги перед містом» III ступеня.

45. Вадим Галайчук (48 років). Адвокат, головний юрист передвиборчого штабу Зеленського. Співзасновник британсько-української компанії «Hillmont Partners».

У 2012-2013 рр. – керівник відділу міжнародних відносин «Європейської партії України», був довіреною особою кандидата в народні депутати Миколи Катеринчука по мажоритарному округу на Вінниччині.

Член ВГО «Асоціація правників України», заступник голови Комітету з конституційного права, адміністративного права, та прав людини (2014).

Має нагороду USAID за надання безоплатних правових послуг.

Вадим Галайчук

Вадим Галайчук

46. Артем ​​Ковальов (35 років). Генеральний директор інформагентства УНІАН, яке належить Коломойському. Співвласник видавництва «Книголав», міноритарний акціонер каналу «1+1» і компанії «1+1 продакшн» з групи «1+1 медіа».

Раніше обіймав посаду старшого експерта з аудиту ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги».

Артем Ковальов

Артем Ковальов

47. Валерій Стернійчук (37 років). Голова штабу Зеленського у Волинській області.

Колишній КВНщик. Він відомий в Луцьку як організатор заходів та громадський активіст. Очолює студентську Лігу Сміху на Волині.

Член Громадської ради при мері Луцька від ГО «Волинський актив молоді».

Завідувач будинку культури Підгайцівської сільської ради. Займається організацією загальноміських заходів, підтримкою молоді. Раніше працював арт-директором ТОВ «Порт Сіті Груп».

У 2015 році балотувався до Луцької міськради від «УКРОП».

Валерій Стернійчук

Валерій Стернійчук

48. Галина Михайлюк. Юрист, працювала в Інституті законодавства Верховної Ради. З 2015 року – експерт з питань підготовки законів Консультативної місії ЄС в Україні. Доктор юридичних наук, доцент НАУКМА.

49. Роман Бабій (41 рік). Юрист, адвокат. Директор ТОВ «Гельд-Енергія» (Бровари, Київська область)

У 2014 році балотувався від «Громадянської позиції» до Верховної Ради в 2014 році (№47 у списку).

Раніше, за повідомленнями ЗМІ, був близький з Ігорем Пукшиним (юрист, екс-заступник голови Секретаріату президента Віктора Ющенка), а також з бізнесменом Василем Хмельницьким, інтереси якого представляв в суді під час чергової тіньової спроби відчудження землі.

Роман Бабій

Роман Бабій

50. Олександр Качура (28 років). Адвокат, його юркомпанія «Kachura Lawyers» супроводжувала кампанію Зеленського. Згідно відкритих джерел, юридична адреса фірми збігається з офісом партії «Слуга народу» на вул. Січових Стрільців, 77.

Представляв в суді інтереси кандидата в президенти від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. Серед його клієнтів також бізнесмен Мішель Терещенко, нащадок промислової династії і мер Глухова, і окремі європейські організації, які ведуть свою діяльність в Україні.

Кандидат юридичних наук. У 2018 році визнаний Асоціацією адвокатів кращим адвокатом України і отримав нагороду «Адвокат року 2018». Є членом громадської ради при Міністерстві юстиції України. Також входить до експертної ради Верховної Ради з питань внесення змін до кримінально-процесуального кодексу України.

Олександр Качура

Олександр Качура

51. Ганна Новосад (28 років). Генеральний директор директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України (з грудня 2017 р.).

У Міністерстві освіти і науки України працює з 2014 року. З березня до листопада 2014 року обіймала посаду радника Міністра освіти і науки. Після чого очолювала управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН.

Протягом 2012-2013 рр. стажувалась в аналітичних центрах Іспанії та Чеської Республіки. Учасник Українсько-Канадської Парламентської Програми.

Ганна Новосад

Ганна Новосад

52. Артем Культенко (34 роки). Голова Союзу інвесторів транспортної інфраструктури Києва. Ця організація мала активну позицію щодо МАФів і паркувальних майданчиків. У березні 2018 року громадська організація Культенка організувала брифінг проти демонтажу 872 зупинкових комплексів у Києві.  ЗМІ писали про здійснення тиску на власників кіосків та посередництво в легалізації МАФів.

На нього в зареєстровано дві компанії – «Будмашсервіс» (оптова торгівля) і «Кьертіс груп» (транспортне оброблення вантажів).

У 2015 році балотувався до Київради від Партії ветеранів Афганістану, що виконувала, ймовірно, технічну функцію. Ця партія на виборах до парламенту 2002 року входила до блоку «Єдність», який на той час очолював екс-мер Києва Олександр Омельченко. Не виключено, що Партія ветеранів Афганістану й тоді співпрацювала з «Єдністю».

Артем Культенко

Артем Культенко

53. Олег Марусяк (54 роки).Підприємець з Калуша (Івано-Франківська область).  Приватний підприємець. Власник фірми «Каретний двір», що спеціалізується на ремонті автомобілів. Генеральний директор приватного підприємства «Гаразд», яке надає послуги будівельної спецтехніки по всій Україні.

У коментарі місцевим ЗМІ він заявив, він раніше не брав участі виборах, а також не входив ні в одну партію. До команди Зеленського він приєднався півроку тому, на початку президентської виборчої кампанії.

Олег Марусяк

Олег Марусяк

54. Микола Кириченко (35 років). Депутат Харківської облради від «Батьківщини», заступник керівника депутатської групи «Єдність і розвиток Харківщини», секретар комісії з питань екології, надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Фермер. У нього сім агрофірм в різних селах.

Член Конкурсної комісії з передачі в оренду об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської обласної державної адміністрації.

Спонсор ТОВ «Футбольний клуб «Металіст 1925». Член громадської організації «Чисте довкілля Борівіцини».

Микола Кириченко

Микола Кириченко

55. Галина Третьякова (55 років). Гендиректор Української федерації убезпечення та Інституту суспільних свобод. Член громадської ради МОЗ.

Екс-глава СК «АСКА-Життя». Відома як прихильник накопичувальної пенсійної системи – виключно на індивідуальні рахунки фізосіб.

Керівник громадської організаціх «Інститут громадянських свобод», експерт у «Реанімаційному пакеті реформ».

Галина Третьякова

Галина Третьякова

56. Павло Халімон (36 років). Представник Зеленського в Чернігівській області. У 2015 році балотувався до Чернігівської облради від партії «Наш край».

Працював у Прилуцькому суді, був начальником Прилуцької реєстраційної служби управління юстиції.

Фінансовий директор ТОВ «Прометей-газ 1». Обіймав посаду директора ТОВ «Агро-хаус».

Павло Халімон

Павло Халімон

57. Ольга Мошенець (36 років).  Журналіст. Шеф-редактор бізнес/медіа бюро ekonomika+, головний редактор рейтингового видання «Топ-100. Рейтинги крупнейших», заступник головного редактора регіональної редакції інформаційного порталу delo.ua. Раніше працювала у видавництві «Бліц-Інформ».

Ольга Мошенець

Ольга Мошенець

58. Ольга Саладуха (36 років). Українська легкоатлетка, що спеціалізується в стрибках в довжину і потрійному стрибку. Чемпіонка світу, бронзовий призер Олімпійських ігор, триразова чемпіонка Європи.

Ольга Саладуха

Ольга Саладуха

59. Ольга Коваль. Представниця Зеленського в Київській області. Викладач, кандидат технічних наук, доцент Національного університету харчових технологій.  Донька колишнього депутата Київської облради Володимира Коваля від «Сильної України», який очолював ГУ Київської облдержадміністрації та був звільнений через корупційний скандал.

Ольга Коваль

Ольга Коваль

60. Аліна Загоруйко (35 років). На виборах президента була одним з довірених осіб Зеленського. До 2018 року працювала головним консультантом управління забезпечення діяльності членів Комісії Секретаріату Центральної виборчої комісії.

Помічник-консультант нардепа 6 скликання від ВО «Батьківщина» Віктора Швеця.

Аліна Загоруйко

Аліна Загоруйко

61. Олег Бондаренко. Еколог, юрист, очолює ГО «Всеукраїнська організація» Зелений Фонд. Подолання гуманітарних і екологічних катастроф».

На сайті цього ГО Бондаренко представлений як юрист із 25-річним стажем. Серед досягнень Бондаренка називаються такі: «захист громадян, які постраждали у наслідок екологічних катастроф; сприяння розвитку концепції групових (колективних) позовів в Україні для реалізації права на захист громадян у екологічних спорах».

Водночас є керівником 22 організацій та підприємств, серед яких Любомильська районна організація Партії регіонів, громадська організація «Вітчизна-Русь». Окрім того, є керівником таких промислових підприємств як ТзОВ «Ювелір Промінь», Інвестиційно-будівелька компанія «ЯРДО», ТзОВ «СІНТЕЗ ТЕХНОЛОДЖИЗ», приватне підприємство «Шило-Сервіс» тощо.

Олег Бондаренко

Олег Бондаренко

62. Михайло Крячко (39 років). Представник Зеленського в Запоріжжі. Виконавчий директор SMMStudio – трафік-агентства, що займається залученням клієнтів з Facebook і Instagram.

У 2003-2004 роках працював в управлінні праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради. Пізніше працював в управлінні з питань внутрішньої політики Запорізької ОДА. Загальний стаж держслужби – 9 років.

Михайло Крячко

Михайло Крячко

63. Марина Бардіна (26 років). Помічниця нардепа-«єврооптиміста» Сергія Лещенка. Співзасновниця громадської організації «Час рівності», що займається гендерною політикою.

Учасниця програми Благодійного фонду Богдана Гаврилишина, вивчала місцеве самоврядування в Австрії.

Була парламентським інтерном Національного демократичного інституту міжфракційного депутатського об'єднання «ЄвроОптимісти».

Марина Бардіна

Марина Бардіна

64. Людмила Марченко. Тут можливо одразу декілька варіантів, бо Людмил Іванівнів Марченко у відкритих джерелах вистачає.

Серед людей з таким ім'ям на сайті НАЗК – завідуюча відділом Головного державно-правового департаменту Адміністрації Президента України, заступник начальника слідчого відділення в Дніпропетровській області, головний спеціаліст Кагарлицького районного сектору Управління Державної міграційної служби України в Київській області. Також, згідно реєстрів, така людина зареєстрована у Полтаві ФОПом з діяльністю «Роздрібна торгівля іншими товарами господарського призначення в спеціалізованих магазинах». У Маріуполі Людмила Іванівна була засновником ТОВ «Маріупольський Холодокомбінат», а в Києві вже, мабуть, інша тезка є керівницею ТОВ «Вілла сервіс».

65. Іван Юнаков. Київський проектувальник і архітектор. Власник архітектурного бюро Yunakov Architects.

 Іван Юнаков

Іван Юнаков

66. Дар'я Володіна. Позиціонує себе як політичний експерт. Активно коментувала теми україно-вірменських відносин.

Член комітету протидії корупції на Київщині, була кандидатом в члени Ради громадського контролю при НАБУ. Була менеджером з інформаційної безпеки Євробачення.

Значиться серед засновників ТОВ «Інформаційне агентство «Шорт.Медіа». Працювала журналістом. Є засновником і керівницею Iconic Creations.

Дар'я Володіна

Дар'я Володіна

67. Наталія Богданова. Ймовірно, начальник відділу гендерної політики департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики.

В оновленому списку партії від 13 червня цього кандидата вже немає.

68. Ольга Савченко (30 років). Довірена особа Зеленського на президентських виборах. Юрист у галузі кримінального та міжнародного права. Участь у кримінальних процесах із захисту прав політичних в'язнів, справах з екстрадиції осіб, які піддалися кримінальному переслідуванню з політичних мотивів, справах українців у Європейському суді з прав людини. Працювала юристом у науково-виробничій компанії «Ірком – ЕКТ».

Ольга Савченко

Ольга Савченко

69. Оксана Гринчук (39 років). Менеджер готельного господарства. Раніше працювала у секторі маркетингу ПрАТ «Київстар».

70. Володимир Козак (35 років). Екс-директор ТОВ «Буковинський сад» та син одіозного багаторічного голови Сокирянської районної ради Василя Козака. Останній колись у ЗМІ розповідав, що має сина Володимира, який за фахом – юрист, займається бізнесом. Також у нього є донька Юлія (тобто рідна сестра кандидата), яка у 2015 році вийшла заміж за сина Геннадія Кернеса.

Працював юрисконсультом корпорації «Сварог Вест Груп».

71. Андрій Лисюк (42 роки). Ще один партнер британсько-української компанії «Hillmont Partners». Директор ТОВ «Лігал консалтинг». Компанія здебільшого надає юридичні послуги.

Працював на оперативних та керівних посадах Головногоуправління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в м. Києві. Військове звання – підполковник Служби Безпеки України в запасі.

Експерт-криміналіст популярного телевізійного шоу «Слідство ведуть екстрасенси».

Андрій Лисюк

Андрій Лисюк

72. Олександр Сова (47 років). Власник SOVA jewelry house – ювелірного бренду.

Олександр Сова

Олександр Сова

73. Ірина Панченко (25 років). Закінчила юридичний факультет КНУ ім. Т.Шевченка. Також з 2014 по 2017 рік навчалася в Київському інституті міжнародних. У 2018 року проходила курси телеведучих «Showmax».

Працювала юристом в ТОВ «Торговий дім «Фінпром» (2014-2017 рр.), А з вересня 2017 року – приватний нотаріус.

Дочка бізнесмена Сергія Панченко. За інформацією ЗМІ, відома тусовщиця, помічена в найдорожчих салонах Києва, в нічних клубах, ресторанах.

Ірина Панченко

Ірина Панченко

12 червня стало відомо, що партія «Слуга народу» офіційно виключила зі свого списку кандидатів у народні депутати Ірину Панченко.

74. Роман Боярчук (46 років). Екс-начальник Державного центру кіберзахисту і протидії кіберзлочинності.

Учасник ГО «Міжнародний центр кіберзахисту». Очолював ТОВ «Медіа Iнтернет Технології» і держпідприємство «Державний центр інформаційної безпеки».

Роман Боярчук

Роман Боярчук

75. Володимир Ватрас. Представник Зеленського в Хмельницькій області. Колишній депутат Хмельницької міськради. Керівник в адвокатському бюро «Ватрас та Партнери» Знайомий із Зеленським по КВН.

Кандидат юридичних наук. Професор кафедри цивільного права та процесу у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова. Адвокат. У 2016 році обраний головою кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області. Займається науковою діяльністю.

Володимир Ватрас

Володимир Ватрас

76. Роман Мулик (45 років). Володіє ресторанами і девелоперським бізнесом в Івано-Франківську.

У 5 скликанні був помічником нардепа від ПР Дмитра Волошенкова. Сам був депутатом Івано-Франківської облради 6 скликання від Партії регіонів.

У лютому 2014 р. вийшов з фракції «Партії регіонів».  Кілька днів перед цим активісти ходили з пікетом до ресторану Мулика «Вальяж».

Займається  наданням в оренду й експлуатацію нерухомого майна. Також співзасновник ТОВ «Житло-експлуатаційна дільниця – громадський центр», яке займається управління нерухомим майном та обслуговуючого кооперативу «Новгородська ,15 Б» – займається комплексним обслуговування об'єктів.

Роман Мулик

Роман Мулик

77. Олег Тарасов. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Співвласник ТОВ «Український зерновий союз» і ТОВ «Торговий дім Агроспецсервіс» (Кроповницький).

78. Анатолій Костюх (31 рік). Довірена особа кандидата в президенти Зеленського. У минулому керівник молодіжного крила «УДАР» у Закарпатській області. У 2015 році балотувався до Ужгородської міськради від партії «Україна соборна».

Працював фахівцем з комунікації в Управлінні поліції охорони в Закарпатській області. Став співзасновником чоловічої професійної гандбольної команди «Карпати». Працював у Закарпатській обласній державній телерадіокомпанії «Тиса-1» ведучим програм студії «Експеримент». Обіймав посаду ректора відділу Карпатського Університету ім. Августина Волошина.

Анатолій Костюх

Анатолій Костюх

79. Євгеній Брагар (24 роки). У першому турі виборів президента був представником Зеленського в ОВК №13 (Вінницька обл.). Аспірант історичного факультету КНУ ім. Шевченка.

Викладач польської мови у мовному клубі КНУ. Пройшов стажування у парламентському комітеті з питань закордонних справ.

Євгеній Брагар

Євгеній Брагар

80. Віталій Безгін (29 років). Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO). У минулому глава правління партії «ДемАльянс».

Приватний підприємець. Працює у сфері реклами, дизайну та комунікацій. Співзасновник та голова ГО «Альянс Дій» Учасник ініціативи «Кадровий Резерв України».

Працював креативним директором рекламного агенства «SCU KYIV».

Віталій Безгін

Віталій Безгін

81. Вадим Гутцайт (47 років). Директор Департаменту молоді та спорту КМДА (з 2018 р.). Фехтувальник, шабліст, олімпійський чемпіон, президент Федерації фехтування України. З 2012 по 2017 рік керував ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа». Був помічником-консультантом народного депутата Ельбруса Тедеєва (фракція «Партії регіонів») в 5 і 6 скликаннях (2006-2012 рр.).

12 червня, за повідомленням прес-служби партії «Слуга народу», Гутцайт вирішив не балотуватись на цих виборах та не буде включений до остаточного списку партії.

Вадим Гутцайт

Вадим Гутцайт

82. Олександр Салійчук. Представник Зеленського в Рівненській області. Власник «Першої м'ясної хати» (ТМ «Гощанські ковбаси»). Є одним із засновників ГО «Час-Дій».

Обіймав посаду заступника директора «Мізочпродукт», був співвласником ТМ «Малинівські ковбаси».

Олександр Салійчук

Олександр Салійчук

83. Роман Карабаджак. Навчався в Одеському національному медичному університеті та університеті Ліон-2 імені Люм'єр у Франції.

Син голови Арцизької райради Юрія Карабаджак, члена БПП і соратника Олексія Гончаренка та Сергія Паращенка. На президентських виборах Юрій Карабаджак був главою місцевого штабу БПП. З 2013 року Карабаджак є фінансовим діректорм «Агрофірми Бургуджі», власником якої є колишній глава фракції БПП в Одеській міськраді і тепер вже колишній в.о. голови Одеської ОДА Сергій Паращенко.

В оновленому списку партії від 13 червня цього кандидата вже немає.

Роман Карабаджак

Роман Карабаджак

84. Елла Рєпіна (45 років). Працювала економістом кредитного відділу в АКБ «Донкредитінвест». Кандидат економічних наук. Доцент кафедри маркетингу і комерційної справи Донецького державного університету економіки і торгівлі.

Елла Рєпіна

Елла Рєпіна

85. Арсеній Пушкаренко (26 років). Голова правління ГО «Центру захисту прав громади Голосієво» (Київ). Був виконавчим директором Міжнародного центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик (2016-2017), радником голови Конфедерації вільних профспілок України (2016 р.).

Колишній голова київського міського об'єднання «Самопоміч» (2013-2014), голова Молодіжного Руху Києва (2010-2013).

У 2009-2010 рр. заступник голови Української Народної Ради, яка була створена після відзначення 20-річчя Народного Руху України у 2009 р. На базі УНР потім був створений Комітет Захисту України – перша організація, яка виступила проти режиму Януковича навесні 2010 року.

У 6 скликанні був помічником-консультантом нардепа від БЮТ Павла Мовчана, у 7 скликанні – нардепа від «Батьківщини» Андрія Павловського, у 8 скликанні – нардепа Наталії Веселової, яка була виключена з фракції «Самопоміч» і є однією з найпродуктивніших парламентарів у напрямку допомоги переселенцям.

Арсеній Пушкаренко

Арсеній Пушкаренко

86. Мар'ян Заблоцький (33 роки). Економіст, Голова ГО «Українське товариство економічних свобод», Голова ГО «Центр ефективного законодавства». Заступник голови «Українська аграрна асоціація».

Голова Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики (з 2016 р.).

У 8 скликанні був помічником нардепа від БПП Олексія Мушака, близького родича Андрія Веревського – співвласника найбільшого агрохолдингу в Україні «Кернел». У 7 скликанні був помічником нардепа Володимира Пилипенка, близького до Андрія Портнова.

Увійшов до топ-100 учасників першого сезону проекту «Нові лідери», однак відмовився від участі в другому сезоні проекту.

Мар'ян Заблоцький

Мар'ян Заблоцький

87. Андрій Клочко (38 років). Помічник проректора з адмістративно-господарської роботи Київський національний університет будівництва і архітектури. Заступник директора з продажів, ТОВ «Агропродекспорт». Голова громадської організації «Коло».

У 2014 році балотувався до ВР від «Блоку лівих сил» Василя Волги, а в 2015 році висувався в Київраду від «Відродження».

Андрій Клочко

Андрій Клочко

88. Юлія Овчинникова (34 роки). В.о. декана біологічного факультету, доцент кафедри зоології та екології Донецького національного університету імені Василя Стуса, секретар Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України.

Стипендіат програми Завтра.UA 2007 року. З 2010 року спільно зі стипендіатами Донецька створила Координаційну Раду стипендіатів Фонду Віктора Пінчука Донецької області. Переможець конкурсу «Молода людина року» у номінації «Кращий молодіжний лідер» (2013). Була керівником програми «Волонтерський Рух Донеччини» (з 2013 року).

Брала участь у молодіжних проектах ЄС (Youth in Action, Erasmus+) у Великобританії, Німеччині, Польщі, Азербайджані. Координатор робочої групи з міждисциплінарності Європейської Ради аспірантів та молодих учених у Брюсселі (Бельгія). Викладає в Університеті Вітовта Великого у Каунасі (Литва) на природничому факультеті в рамках програми Erasmus+ Staff Mobility for Teaching. Має диплом Open Science Ambassador (2019). Лауреат Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та самоврядування (2016). Офіційний делегат від України в Європейській раді аспірантів та молодих учених (Eurodoc) (2015-2017, 2019).

Юлія Овчинникова

Юлія Овчинникова

89. Олександр Мережко (48 років). Завідувач кафедри права Київського національного лінгвістичного університету, в команді Зеленського відповідає за впровадження системи електронного уряду (e-government) і народовладдя.

Доктор юридичних наук. Був учасником відбору кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини від України, а також членом відбору кандидатів на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Був заступником голови Товариства програми імені Фулбрайта. Є членом Українського товариства міжнародного права і Американської Асоціації міжнародного права. Позаштатний радник в адвокатській фірмі ENGARDE.

Викладав в університетах США (Денверський університет, Школа права Дікінсона Пенсільванського університету), Польщі (Люблінський університет імені Івана Павла II), Індії (Глобальний університет імені О.П. Джіндала), Казахстану (Університет міжнародного бізнесу, Казахстансько-Британський технічний університет) та Вірменії (Дипломатична школа в Єревані). Експерт Інституту прямої демократії.

Олександр Мережко

Олександр Мережко

90. Ігор Чернюх. Ймовірно, керівник підприємства з іноземними інвестиціями «Плеймейт Україна» (організація азартних ігор, діяльність у сфері культури і спорту, відпочинку і розваг) з Чернівців.

В оновленому списку партії від 13 червня цього кандидата вже немає.

91. Олексій Устенко (25 років). Експерт з інвестицій та розвитку аграрного сектору.

З 2016 обіймає посаду голови інвестиційного напрямку ТОВ «Агродженерейшн». Засновник низки великих аграрних підприємств. Координатор Гарвардського клубу в Україні.

Син Олега Устенко – позаштатного радника (з економічних питань) президента Зеленського, виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера.

У 8 скликанні був помічником-консультантом нардепа від «Батьківщини» Валерія Дубіля.

Олексій Устенко

Олексій Устенко

92. Олександр Кабанов (46 років). Бізнесмен із Запоріжжя (є засновником у ТОВ «РИФ» (діяльність ресторанів, мобільне харчування) та ТОВ «ЛАГУНА-К» (займається орендою нерухомістю). Сценарист студії «Квартал 95».

На президентських виборах 2019 року працював у креативній групі кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Олександр Кабанов

Олександр Кабанов

93. Федір Веніславській (50 років). Представник президента Володимира Зеленського в Конституційному суді.

Викладач кафедри конституційного права в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Кандидат юридичних наук, доцент. Фахівець у галузі державотворення та прав людини. Очолював Харківську громадську Люстраційну палату.

У 2002 році балотувався в народні депутати по мажоритарному округу №23 (Волинська область) як самовисуванець, але зайняв друге місце. Взагалі, 5 разів балотувався в депутати Верховної Ради.

Від імені правозахисних організацій неодноразово відстоював права людини в судах, надавав безкоштовні юридичні консультації соціально незахищеним верствам населення.

Федір Веніславській

Федір Веніславській

94. Лада Булах (43 роки). Виконавчий директор благодійної організації «100 відсотків життя. Київський регіон». Активістка Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ. Експерт із соціального підприємництва.

Лада Булах

Лада Булах

95. Євген Петруняк (41 рік). Львівський підприємець, як ФОП здійснює діяльність у сфері права.  Адвокат. Директор Адвокатської компанії ПП «Лекс – К».

Колишній депутат Львівської міськради (VI скликання, балотувався від Української соціал-демократичної партії).

Помічник в 4 скликання народного депутата від «Нашої України» Олександра Гудими.

96. Олександр Маріковський (36 років). Медіа-експерт та керівник «Центру Контент-аналіз».

Член громадської організації «Всеукраїнське об'єднання «Автомайдан». Випускник Української школи політичних студій.

Директор консалтингового агентства та IT-компанії. У минулому — член Громадської ради при Мінприроди. Дійсний радник державного секретаря Міністерства інформаційної політики України. Розробник централізованої моделі управління державними комунікаціями «GovVoice». Розробник бази реєстрації екологічних проблем.

Олександр Маріковський

Олександр Маріковський

97. Олександр Федієнко (47 років). Експерт в ІКТ, підприємець, видавець і громадський діяч. Голова Інтернет-асоціації України.

Був членом Громадської ради у Державній службі спеціального зв»язку та захисту інформації України. Громадської ради при ГУМВС України у місті Києві, Громадської ради при Міністерстві оборони України, Громадської ради при Виконавчому комітеті Бориспільської міської ради.

У 2005 р. очолив компанію «ІМК» – лідера по Києву та області з питань впровадження новітніх бездротових технологій. У 2009 р. під  керівництвом Федієнко О. П. в Україні вийшло перше галузеве  видання – журнал «Wireless Ukraine».

Брав участь у реалізації багатьох проектів, зокрема таких як: проект «Вибори» – створення мережі для передавання інформації в ЦВК щодо голосування під час президентської кампаніі 1999; проект побудови єдиної інформаційної мережі Міністерства Юстиції України; проект на мережі МТС передачі даних для усіх нотаріусів України.

Олександр Федієнко

Олександр Федієнко

98. Андрій Мотовиловець (37 років). Операційний директор «ProZorro.Sale», радник міністра інфраструктури Володимира Омеляна, раніше – радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з питань регіональних реформ.

Працював у комерційних банках, власному бізнесі.

Андрій Мотовиловець

Андрій Мотовиловець

99. Анна Колісник. У відкритих джерелах можна знайти одразу декількох Анни Сергіївни Колесник. Це може бути і  провідний спеціаліст відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби у Житомирській області; і викладачка кафедри медико-біологічних основ фізичної культури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка; і ФОП з Полтави. А може взагалі інша людина.

100. Єлизавета Богуцька (55 років). Активістка і блогер, уродженка Криму, що була соратницею Михайла Саакашвілі. Член Спілки дизайнерів України, в минулому – лікар-психіатр.

Єлизавета Богуцька

Єлизавета Богуцька

Тепер варто чекати офіційних списків та біографій на сайті ЦВК. Якщо маєте уточнення або більше інформації – надсилайте нам, будемо разом перевіряти «майбутніх слуг»: [email protected]

13 червня партія "Слуга народу" опублікувала оновлений список кандидатів вже з 201 прізвища

142562

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: