fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:56 18 Тра 2020

Перевірка реакції суспільства – хто такий Стерненко і що відбувається з його справою?

Українському активісту Стерненко сьогодні не вручили підозру про вбивство, на вулиці вийшли сотні людей на його підтримку

Фото УНІАН

Сьогодні, 18 травня Сергія Стерненко повісткою викликали до СБУ. Під стінами установи з зібралися активісти з гаслом "Руки геть від Стерненка". Вони прийшли підтримати Сергія, їхня основна вимога — закрити справу за ч. 5 ст. 36 ККУ ("необхідна оборона"). Суспільний тиск зіграв не останню роль у розв'язці сьогоднішнього ранку: до сьогодні майже не викликало сумнівів те, що підозру Стерненку все ж вручать.  

Активіст пробув в установі близько 2 годин. Вийшовши з будівлі СБУ, він заявив:

«Друзі, я потерпілий, а не підозрюваний […]. Мені вручили все три повістки. Мене викликали для ознайомлення з матеріалами справи».

Всупереч загальній думці, а також припущеннями самого Стерненко, повідомлення про підозру йому не вручили. У прес-службі СБУ це підтвердили:

"Сергія Стерненка викликаний на 9.00 18 травня для проведення окремих слідчих і процесуальних дій, які на даний момент часу не пов'язані з оголошенням йому про підозру", — сказано на офіційній сторінці Служби в Facebook.


Саме кваліфікація дій Сергія стала основним каменем спотикання і зробила справу настільки резонансною. Прихильники Стерненко борються за можливість відстоювати своє право на оборону в разі нападу і дотримуються позиції, що Сергій діяв в рамках самооборони. Противники активіста займають іншу позицію, вважаючи, що його дії варто кваліфікувати як умисне вбивство. Хто такий Стерненко — розбираємося разом.

стерненко сергій

Фото Stas Kozljuk

Хто такий Сергій Стерненко?

Сергій Стерненко — українець, активіст, який відомий, перш за все, як голова одеського осередку "Правого сектору". Зараз є головою ГО "Небайдужі". 

У 2014 році брав участь у закритті наркоточок в Одесі, а в 2017 році виступав в акції проти забудови Міського саду Одеси — Літнього театру. За це проти Стерненко було відкрито кримінальне провадження, в якому він фігурував, як підозрюваний в організації масових заворушень. За його словами, після цих подій він почав отримувати погрози, а потім почались напади. Перший випадок стався в лютому 2018 року. Тоді двоє невідомих "зловили" його біля будинку і завдали кілька ударів битою зі вставними лезами. 1-го травня 2018-го на Стерненко напали вдруге — нападник на прізвище Баймукашев зробив два постріли з переробленого травматичного пістолета. Станом на березень 2020-го судовий розгляд не розпочато, оскільки до цих пір не відбулася процедура відбору присяжних.

У чому справа?

Третій інцидент стався 2 роки тому, 25 травня 2018 року. Стерненко разом з дівчиною був на вулиці Фонтанська, в Одесі. Судячи з його слів, вони підходили до будинку, коли Сергій помітив двох наближаються до них чоловіків спортивної статури. Пізніше з'ясували осіб нападників — це були Ісайкул та Кузнецов. Як історія розгорталася далі, розповідають по-різному: версія події, викладена Стерненко, відрізняється від версії з повідомлення про підозру, текст якого було оприлюднено у мережі.

В опублікованому раніше повідомленні про підозру зазначено, що як тільки чоловіки наблизилися до Стерненко, він, не витримавши викликане попередніми нападами нервову напругу, вдарив ножем Ісайкула і Кузнєцова, після чого ті почали втікати. Тоді Стерненко погнався за Кузнєцовим і, наздогнавши його, і завдав ще кілька ножових поранень.

Стерненко стверджує, що він дістав ніж тільки після того, як його кілька разів ударили по обличчю, і що ножові поранення були нанесені в під час бійки з Ісайкулом і Кузнєцовим. Факт переслідування Кузнєцова Стерненко не заперечує, але говорить, що біг за ним, тільки щоб затримати порушника.

Версії третіх осіб, непричетних до інциденту, немає. Єдиного свідка, який був на місці події, все ще не допитали. Тільки у квітні цього року суд виніс Ухвалу, в якому дозволив витребувати інформацію у операторів мобільного зв'язку щодо свідка.

Результатом трагічних подій 25 травня 2018 року став смерть Кузнєцова. Було порушено кримінальну справу, яку пізніше розділили на 2 провадження обидва провадження знаходяться в СБУ, ними керує один і той же слідчий та один і той же процесуальний представник прокуратури. 15 травня стало відомо, що у провадженні, де Стерненко виступає як потерпілий, підозри про вчинення злочину за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство) вже вручили Іскайкулову і Кузнєцову — посмертно.

Всі, хто спостерігають за справою Стерненко, розділилися на два табори, а справа набула політичного характеру, поклавши як на саму Венедіктову, так і на суддів, десятикратну відповідальність за кожне прийняте рішення.

Сергію Стерненко не повідомили про підозру. Гарна перевірка реакції суспільства. А тепер щодо заяви Служби безпеки…

Posted by Masi Nayyem on Monday, May 18, 2020

Irina Venediktova, як справи? усі ці люди не бояться вашої з аваковим репресивної машиниусі ці люди розуміють, що…

Posted by Nataliia Usatenko on Monday, May 18, 2020

«Та не буде людей не 9 ранку в понеділок поки зачинено транспорт», «та хто такий той Стерненко», «та це дві людини…

Posted by Иван Оберемко on Sunday, May 17, 2020

Ранок під СБУ. Зібралося людей 200, трохи попалили фаєри, в руках саморобні плакати "Маю право на захист" і "Руки геть…

Posted by Stas Kozljuk on Monday, May 18, 2020

Акція на підтримку Сергій Стерненко під СБУ

Posted by Денис Казанский on Monday, May 18, 2020

5161

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: