fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 09:10 06 Кві 2021

Міжнародний день спорту: спортсмени на веганській дієті. Експеримент

Доводимо на практиці, що етичне харчування — не завада успіхам у спорті!

English version here

Міжнародний день спорту для розвитку та миру святкують 6 квітня з 2014 року у всьому світі. Це свято було створене Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй у 2013 році за підтримки Міжнародного олімпійського комітету для щорічного святкування сили спорту для стимулювання соціальних змін, розвитку громади та сприяння миру та порозумінню. Активістки кампанії Світла Сторона Сили не могли залишатись осторонь і напередодні свята провели експеримент: четверо спортсменів і спортсменок, які дотримуються в основному традиційної дієти, пройшли Plant-Based Challenge і при цьому продовжували вести звичний спосіб життя та тренуватись. Після 10 днів на веганському раціоні вони поділилися з нами своїм досвідом, відчуттями, страхами та враженнями.

  • Вікторія, 25 років, тренерка за напрямками йога, TRX і функціональний тренінг

вікторія

Вікторія зізналася, що погодилася пройти челендж, бо любить проходити різні випробування, пов'язані з їжею та спортом, тому її не довелося довго вмовляти. 

Також дівчина зазначила, що до цього вже були періоди, коли вона відмовлялася від м'яса, риби та яєць, тому пройти це випробування було не важко, а знаходити альтернативи й харчуватись збалансовано було легко.

Звісно, як і всі ми, Віка чула багато міфів про веганство: «Я часто чула, що на рослинному раціоні стану лисою, зуби будуть випадати, колагену не вистачатиме, шкіра виглядатиме жахливою, тренуватися не буде сил і так далі. До речі, змін на шкірі чи у вазі не сталось».

Що стосується тренувань, спортсменка помітила, що у неї навпаки з'явилося більше енергії. У будь-якому випадку дівчина не стала менше чи менш інтенсивно тренуватись у період челенджу.

За 10 днів на веганському раціоні спортсменка відкрила для себе багато нових продуктів і згадала про ті, які давно не їла, наприклад, фалафель і батат. «Якщо чесно, я дуже переживала, що мені не вистачатиме улюбленого тоста з авокадо і тунцем, — ділиться вона. — Але я знала, що можу потерпіти».

«Мені здається, це класний досвід, — вважає Вікторія. — Робити такі виклики дуже корисно, як мінімум для того, щоб оновити смакові рецептори й відкривати для себе щось нове».

  • Кирило, 23 роки, професійний боксер (КМС з боксу, учасник міжнародних турнірів), тренер у боксерському клубі 

Кирило, 23 роки, професійний боксер

Кирило розповів, що зацікавився челенджем, оскільки раніше у нього вже був досвід веганства і виникло бажання повторити. Щодо страхів, то єдине, за що переживав хлопець — це нестача амінокислот: «Але якщо правильно все вивчити і їсти різні продукти, то все можна збалансувати і не перейматись з цього приводу». Найцікавішим для спортсмена було відчуття легкості і бадьорості, навіть за короткий час експерименту: «У спорті особливих змін не відчув за цей проміжок часу, оскільки я і так стежу за режимом і за харчуванням, але почуття бадьорості завжди було присутнє трохи більше, ніж зазвичай». А до того найчастіше хлопець чув міф про те, що буде слабким та не зможе реалізувати себе в боксі.

Найскладнішим для Кирила виявилося стежити, щоб у складі їжі не було продуктів тваринного походження. Фаворитом з усіх продуктів для спортсмена став тофу, він додавав його всюди, куди тільки міг.

  • Христина, 25 років, 8 років силових у тренажерному залі, 2 роки активних занять кросфітом, боротьба, грепплінг

Христина, 25 років

Христина цікавиться дієтологією, зокрема спортивною, тому не проти експериментів і з радістю погодилася спробувати челендж. Усі 8 років активних тренувань дівчина не вживає м'яса та риби і час від часу замислюється про перехід на веганство, тому Plant-based challenge став допоміжною соломинкою у переході на веганство. 

«Хоча більшість інформації була мені відома, я зацінила багато фішок: три веганські раціони з підбором різної калорійності, посилання на книгу про рослинну дієту під час вагітності та безліч рецептів нових веганських страв, які можна приготувати вдома», — розповіла спортсменка.

Один з найчастіших міфів про веганство, який доводилось чути Христині, — рослинний білок неповноцінний, а незамінні амінокислоти є лише у м'ясі. Проте мінімальний рісерч в інтернеті легко спростовує цей міф. Як спеціалістка з фітнесу та дієтології, дівчина переконана, що повністю рослинна дієта може бути повноцінною та корисною, якщо задумуватись над якістю продуктів, їх поєднанням та приготуванням. Тому найбільше дівчина хвилювалася лише через те, чи встигатиме вона готувати, адже має достатньо щільний графік.

Христина зазначила, що у дні, коли вона тестувала повністю рослинну дієту, тарілка стала набагато яскравішою, а смаки почали розкриватися по-новому: «Особливо запали в душу яскраві боули на сніданок — тепер буду практикувати таке частіше. Тому після челенджу у моєму раціоні яскраві рослинні сніданки з'являтимуться частіше!» 

  • Вадим, 25 років, тренер з боксу, тайського боксу, кікбоксингу і функціонального тренінгу, Чемпіон України з тайського боксу, карате, французького боксу, кубку світу з карате, кубку світу з кікбоксингу

Вадим, 25 років

Спортсмен каже, що йому завжди цікаво було спробувати веганство і Plant-Based Challenge став чудовою нагодою для цього. Як розповів нам Вадим, раніше він чув різні міфи про рослинну дієту, включно з тим, що можуть випадати зуби та волосся.

Однак хлопець зазначає, що після переходу на веганство покращився стан шкіри, самопочуття і стало легше прокидатися зранку.  

«Великих труднощів я не спостерігав, я спокійно зміг відмовитися від усіх продуктів тваринного походження, — каже спортсмен. — Але поїсти тепер в ресторанах — справа не з легких». 

Під час челенджу Вадим особливо ні про що не переживав, почувався добре, тож причин для хвилювання не мав. Спортивні показники у хлопця залишилися ті самі, змін він не помітив і продовжує тренуватися у звичному режимі. 

«Моїм фаворитом став салат, — розповідає спортсмен. — Салат я готував з усього, що є в магазині: салат з фруктів, салат з овочів, салат з соєю. І ще бургери й бутерброди з веганською ковбасою, усе дуже сподобалося! Планую дотримуватися цього харчування і надалі».

Як бачимо, спортсмени та спортсменки, які раніше експериментували зі своїми раціонами, цікавляться своїм харчуванням та були готові до нового, без проблем пройшли через челендж і відкрили для себе різноманіття рослинних страв. Жоден зі страхів чи міфів не став на заваді й учасники та учасниці фіксували лише позитивні зміни. Якщо ж і вам захотілося поекспериментувати зі своєю дієтою, перейти на легший раціон чи кинути собі виклик — зареєструватись на Plant-Based Challenge можна прямо зараз і протягом 10-ти днів отримувати поради та корисну інформацію щодо веганської дієти. 

Авторка статті: Андріана Федевич, представниця кампанії UA Plant-Based

Читайте також, чи є плюси веганства для спортсменів.

2727

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: