fbpx
Сьогодні
Вижити влітку 17:55 14 Сер 2019

Як врятуватись від спеки: 7 рішень для українських міст

Що робити, аби адаптуватись до змін клімату

Колосальні зміні клімату особливо відчутні у літній період.  Щороку літо стає все спекотніше, і збільшення температури сильно вплинуло на повсякденне життя людей у місті.

Результати дослідження Вищої технічної школи Цюриха показали, що у 2050 році клімат у Києві буде як нині у Канберрі – столиці Австралії. До того часу температура влітку в українській столиці збільшиться на 6,5 градусів.

«Рубрика» зібрала поради, як містам пережити спеку.

🌳 Саджати більше дерев

Чисельні дослідження екологів показали, що збільшення кількості дерев може врятувати планету від глобального потепління, зупинивши накопичення в повітрі вуглекислого газу.

Висновок простий: льодовиків меншає – дерев має більшати. Великі міста у всьому світі все частіше звертаються до дерев, щоб захиститись від хвиль спеки і повеней, а також поліпшити фізичне і психічне здоров'я людей. Бо ж сховатися від спеки у затінку дерева – найбільш поширений і доволі приємний спосіб знайти прохолоду у місті.

Для того, щоб боротися з вбивчою літньою температурою,  Мілан до 2030 року висадить 3 мільйони дерев і розширить свої зелені насадження.

Більше про те, як у Європі закон захищає дерева читайте у матеріалі «Рубрики».

💦 Встановлювати у місті арки-поливалки

арки-поливалки

Рамка-поливалка у Польщі в 2016 році / Фото facebook.com/lev.partskhaladze

Ефективним і швидким рішенням порятунку від спеки останніми роками стали так звані арки (рамки) – поливалки. Собою вони являють аркоподібну конструкцію, яка розпилює прохолодну воду. Якщо містянин хоче швидко охолодитися і не боїться намочити одяг – потрібно просто пройти крізь отвір конструкції.

Одні з перших такі поливалки з'явилися у Польщі ще у 2016 році, а сьогодні вони зустрічаються і в українських містах. Зокрема цього року у парках та скверах Києва встановили арки із прохолодною водою, що розпилюється.

Фонтани – для людей

Французи рятуються від спеки у фонтанах

Французи рятуються від спеки у фонтанах / Reuters

«Купатися у фонтані заборонено» – це згубний стереотип, якого не має бути в сучасному місті, дружному до людей. Місто має будувати «сухі фонтани» для зручності людей, і не забороняти купатися у традиційних, якщо це не загрожує здоров'ю та безпеці людей.

🏖 Штучні пляжі

Сьогодні по всьому світу шириться таке явище, як «штучні пляжі» у закритому приміщенні. Перший такий пляж з'явився у Японії ще в 1993 році. Він вміщає 10 тисяч людей, має зону з «хвилями» для серферів і користується шаленою популярністю як у японців, так і в туристів.

Перевага таких штучних пляжів у тому, що вони працюють 365 днів у році, і погода – завжди  сонячна, але не спекотна.

Штучні пляжі вже можна побачити і в Монако, Гонконгу, Парижі, Берліні, Роттердамі, Торонто та інших містах світу.

😺 Поїлки та «морозиво» для тварин

морозиво для тварин

Сурикати ласують замороженими ласощами у зоопарку Лондона / Фото ZSL LONDON ZOO

Якщо людині нестерпно переносити спеку, то уявіть, як себе почувають мохнаті та пернаті брати наші менші.

Один з простіших та поширених способів допомогти тваринам пережити спеку – встановлювати та регулярно наповнювати поїлки для тварин.

Зокрема в Україні громадська організація UAnimals запустила флешмоб «Воду тваринам».

Небайдужих закликають залишати воду на вулиці для безпритульних тварин, адже у спеку вони можуть померти.

Активісти просять лишати воду під будинками, офісами, ресторанами та магазинами. Це може врятувати життя тваринам, які живуть на вулиці, і не мають доступу до води.

Важливо!Запускаємо флешмоб #водутваринам та закликаємо кафе, магазини, заправки та інші заклади виставляти на вулиці…

Posted by UAnimals on Thursday, June 13, 2019

Ще один спосіб допомогти тваринам – пригощати їх «морозивом» у спеку. Мається на увазі заморожені продукти, які тварини можуть споживати. Наприклад, у одному із зоопарків на півдні Франції хижаки ласують замороженою мішаниною крові та шматків м'яса. А травоїдні можуть охолодитись завдяки замороженим фруктовим сумішам.

⚠️ Обмеження швидкості на трасах між містами

Значна інтенсивність руху великовагового транспорту, а також підвищення температури повітря вище ніж +28°C призводить до руйнування покриття доріг та утворення на них поздовжньої та усадочної деформацій.

Тому багато країн вводять обмеження на швидкість на трасах між містами.

Таку у Німеччині обмежили максимальну швидкість на трасі "Саксонія-Ангальт" до 120 км/год.

Цю ж практику використовують й деякі українські міста. Наприклад, у зв'язку з підвищенням температури повітря у Києві, в червні вводилося тимчасове обмеження дорожнього руху для великовагового транспорту з 12:00 до 18:00 години.

🍦 «Прохолоджуючі» акції

Для підтримки містян адміністрація міста може проводити «прохолоджуючі» акції: роздавати воду, робити знижки на прохолодні напої у закладах, підпорядкованих місту, збільшити кількість фонтанів з питною водою тощо.

Крім того, великі підприємці чи благодійні фонди можуть підключитися до боротьби зі спекою. Наприклад, у Мілані (Італія) благодійні організації на вулицях роздають 10 тисяч пляшок води безхатченкам, тут у 33 провінціях температура повітря в найближчі дні, ймовірно, становитиме +44.

12324

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: