fbpx
Сьогодні
Розбір 15:05 01 Гру 2021

"Нас несе, несе ріка в фантастичному човні", або Як соціальні угоди роблять міста кращими

Поки Воплі Відоплясова співають про країну мрій, сповнені крутих ідей українці щодня роблять реальні кроки на шляху до такої країни. І часто допомагає їм у цьому – вітчизняний бізнес, який підтримує важливі соціальні проєкти, а іноді – зовсім фантастичні ініціативи громад.

English version here

Нагуглити "людською мовою", що таке соціальні угоди і як вони працюють, не так легко. Тому "Рубрика" вирішила все пояснити на прикладі гігантського акваріуму, ліхтарів і школи. Нумо з нами на борт "фантастичного човна" і гайда на Олевщину!

У чому проблема?

"Нам казали, що це неможливо", або початок великого плавання

Літо. Олевщина. До річки Уборть, що поблизу села Хочине, вкотре приходить молодий хлопець. Він часто тут купається і непогано знає місцевість. Посеред прохолодної води його увагу привертає щось схоже на колоду. Потемніла від вологи деревина визирає з води на десяток чи два сантиметрів. Хлопець підпливає ближче, роздивляється. 

У цій річці чимало колод — одразу біля водойми дубова роща, тож нічого дивного. Але цього разу хлопцеві трапилась сосна. Ну й що вона тут забула?

Глибокий вдих, пірнання у воду, дотик, другий… А під водою човен. Майже дев'ятиметровий човен-довбанка, розкопати і дістати який вдасться тільки через десять років від дня тієї першої зустрічі. Човен, збереження якого коштуватиме купу зусиль і купу грошей. І який буде того цілком вартий.

соціальні угоди BGV Group Management

Директорка "Туристично-інформаційного центру" олевської міськради Анна Вжесінська каже — знахідка унікальна, проте зберегти її не так просто. Для того, аби деревина не руйнувалася зсередини, потрібна консервація.

"Човен був наче застромлений в землю. Його викопали і в серпні 2020-го року підняли з води. Довжина човна — 8,7 метри. Він із сосни, видовбаний вручну… На Хортиці такі величезні човни повністю поміщають у спеціальний розчин в металеву балію і там 7-10 років цей човен має лежати. Для нас це також єдиний вихід, але буде дуже прикро, якщо стільки часу човен не можна буде побачити", — розповідає Анна Вжесінська. А тоді додає:

"У нас з'явилася одна ідея. І довго нам казали, що це неможливо…"

соціальні угоди BGV Group Management

Яке рішення?

А рішення завжди у людях!

Соціальне партнерство — це вид співпраці між представниками громад та представниками бізнесу. Перші розповідають про ідею і її важливість, а другі надають фінансову допомогу для її реалізації. Комерційного прибутку від таких угод не отримує жодна сторона. Всі плюси на рахунку громади.

Соціальну угоду уклала й ініціативна група, що займається порятунком човна. Анна Вжеcінська розповідає — оскільки відмовитися від консервації човна означає відмовитися від його збереження, консервувати його вирішили у прозорій скляній посудині.

"І довго нам казали, що це неможливо. Звісно, це дорого, але так сталося, що є люди, яким це цікаво і вони погодились оплатити цю скляну посудину.

Вона буде з оргскла і буде спаяна з трьох частин. Там також передбачена підсвітка і отвір для заміни води. Але суть в тому, що човен можна буде побачити. Люди зможуть ним тішитися, бо це дійсно унікальний об'єкт! Добудовується також і напів скляне приміщення, щоб побачити човен можна було і з вулиці", — ділиться Анна Вжеcінська.

соціальні угоди BGV Group Management

соціальні угоди

І тут виникає логічне запитання. Навіщо бізнесу вкладатися у те, на чому він не заробить? 

Як це працює?

Депозит, який не відкривають в банку

Оплатити створення величезного "акваріауму" для олевського човна зголосилася "Пержанська рудна компанія", яка має спеціальні дозволи на видобуток руд на території Олевської ОТГ (входить до групи компаній BGV Group Management). І це вже не перша співпраця компанії з громадою. 

"Соціальне партнерство потрібне бізнесу для налагодження комунікації та взаємодії з громадою. У нашому випадку родовища, на яких ми працюємо, знаходяться біля сіл. Звичайно наша компанія сплачує значні податки зокрема і в місцеві бюджети. Але, крім цього, ми хочемо ефективно співпрацювати з громадою для якісних змін на місцях, ми демонструємо свою відкритість до пропозицій, напрацьовуємо взаємну довіру і показуємо, що наша робота безпечна й соціально-відповідальна", — пояснює начальниця відділу соціального розвитку BGV Group Management Світлана Висоцька. 

Отож, порівняти соціальне партнерство можна з банківським депозитом. Компанія вкладає фінанси у ініціативи ОТГ й отримує «дивіденди» — порозуміння та діалог із громадою, а залежно від реалізованих проєктів ще й додатковий комфорт для своїх співробітників та партнерів. 

Світлана Висоцька каже — часто бізнес за власної ініціативи хоче зробити щось корисне для громади, а іноді представники міста чи села самостійно йдуть до підприємців з власними ідеями. 

У них точно вийшло?

Як Олевська ОТГ поступово змінюється завдяки бізнесу

Окрім залучення бізнесу до порятунку човна, міська рада спільно з "Пержанською рудною компанією", яка входить до BGV Group Management, зуміли також провести освітлення вулицями села Перга, відремонтувати та відкрити фельдшерсько-акушерський пункт, обладнати комп'ютерний клас для Пержанської школи, провести опалення в школі села Юрово та побудувати ігровий майданчик на території дитячого садка. 

"Будучи відкритою, прозорою та зрозумілою для бізнесу, влада може розраховувати на його підтримку. Коли приватний інвестор заходить у владні кабінети та вирішує питання щодо життєдіяльності своєї справи чесно і відкрито – без хабарів та тиску – він погоджується на співпрацю з громадою у рамках соціальних програм. Соціальні проєкти – це не тільки репутація бізнесу, це і репутація місцевої влади, її дієвості. Адже інвестувати і жити хочеться там і туди, де комфортно.

Нашою першою виконаною соціальною угодою було вуличне освітлення в селі Перга. Видатків з бюджету на всі села не вистачає, але комфорт життя мешканців громади ми маємо забезпечувати. Для нас рішенням стала співпраця з інвестором – укладання соціальних угод. Як саме ми обираємо проєкти? Власне, кожного разу виходимо з нагальної потреби щось відремонтувати, закупити чи відновити. Аналізуємо і приймаємо рішення про реалізацію того чи іншого проєкту – або за рахунок бюджету, або за підтримки інвестора та приватних інвестицій у рамках соціальної угоди", — ділиться Сергій Лисицький, Олевський міський голова.

Тим часом Світлана Висоцька зазначає, що, на жаль, іноді готовність бізнесу допомогти і йти назустріч потребам ОТГ люди сприймають як спробу підкупу. На питання, як уникнути такого хибного негативного контексту, пані Світлана відповіла:

"Якщо чітко і прозоро вирішувати проблеми населення, недовіра нівелюється. Наша компанія пройшла такий шлях. Сьогодні ми налагодили плідну співпрацю з громадою без провокацій і закидів. Не словами, а конкретними якісно реалізованими проєктами ми змогли довести населенню, що компанія готова підтримувати громаду, адже наш бізнес також є її частиною".

Більше корисних рішень!

Як знайти соціального партнера, якщо ви маєте круту ідею

Анна Вжесінська, одна з тих, хто опікується олевським човном, каже — команда сподівається вже до кінця року отримати скляну посудину і забрати цінну знахідку зі старої покинутої ферми, де човен-довбанка зберігається зараз. 

Також на Олевщині чекають висновку німецьких експертів, які мають встановити точний вік човна. Наразі археологи припускають, що йому може бути від трьохста до тисячі років і потрапив він на землі, де його знайшли, збираючи данину або у якості торгівельного судна, адже українські човни-довбанки робили переважно з дуба, а не сосни і довжиною до чотирьох метрів. 

соціальні угоди

соціальні угоди BGV Group Management

То як же на основі історії про човен створити власну історію успіху? Як прийти до соціального партнерства?

  • Повністю пропрацювати теоретичну частину ідеї, яку ви хочете реалізувати, і презентувати її як повноцінний проєкт.
  • Знайти на сайті своєї місцевої ради або у місцевих ЗМІ інформацію про те, які соціальні угоди і з якими компаніями вже має ваша громада.
  • Підібрати тих представників бізнесу, який матимуть певний інтерес у вашій ідеї.
  • Презентувати їм ідею включно з перевагами, які від її втілення отримає громада і сам бізнес.

А далі почнеться найцікавіше — плідна співпраця. 

1
2023

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: