fbpx
Сьогодні
PR 09:38 25 Бер 2019

Хто: Христина Коваленко, SOLE. Історія дизайнерського бренду

Елегантність поза часом. Цим принципом керується команда українського бренду одягу SOLE. У нашій рубриці "Люди і досвід" його засновниця поділилася своєю історією успіху у створенні власної справи в умовах високої конкуренції

– Христино, чим ви займалися до створення бренду, і як цей бекграунд допомагає вам зараз?

Ще з дитинства відвідувала всі можливі гуртки з рукоділля: вишивання, бісероплетіння, макраме, курси крою і шиття. Брала участь в конкурсах з народного рукоділля.

На початку 2000 років наша країна тільки розпочинала свій шлях до Європи. В той час ще не було безвізового режиму, не існувало словосполучення «Європейський союз» чи «євроінтеграція». Але вже була можливість побачити інший світ. Тому вступ на факультет романо-германських мов давав мені розуміння того, що світ надзвичайно великий і я зможу його побачити, якщо буду володіти іноземними мовами. А там Італія, а там Лондон, Париж. Далі – захмарна Америка. Тоді знання англійської мови було шансом для тих, хто прагнув побачити світ, познайомитись з культурою та побутом інших країн.

Слово «дизайн» було незрозумілим і професія дизайнер – це не професія. Інтернет ще не придумали, і той мізер інформації, який просочувався через журнал «Burda», не давав жодного шансу на розвиток даної сфери. Тоді було зрозуміло, хто така кравчиня – це добра швея, яка обшиває індивідуальних клієнтів. Для цього достатньо було закінчити училище, факультетів з моделювання одягу при ВНЗ не було. Тому я спостерігала, як шила моя хресна і щось експериментувала з власним одягом.

Але набуті в майбутньому навички допомогли мені в комунікації з людьми, навчили швидко підключатись до дискусій, грамотно говорити мовою співрозмовника. Створення колекції одягу – це теж певний засіб комунікації, де потрібно чути свого клієнта, прислухатись до всесвітньо визнаних творців моди та щоденно пізнавати світ, який невпинно розвивається, міксує, експериментує, надає безліч інформації, змінює тенденції, поєднує непоєднуване.

Далі створення сім'ї, діти. Я присвятила себе наступній справі – розбудові сімейного гніздечка. Як там все налагодила, і все працювало по графіку, зрозуміла, що мушу далі розвиватись. З'явився шанс піти на другу освіту, та знову не склалося  з дизайном через те, що здавати на вступні потрібно було все таки малюнок. Часу на приватні уроки з підготовки до вступу вже не було.

Та без діла я сидіти не вмію, тому вступила на юридичний. Правничі науки вимагають чіткості, абсолютної точності та грамотності. А це і є основні вимоги при побудові нових моделей та лекал. Але право постійно зазнає змін та поправок і ти завжди маєш це відслідковувати. Тому навчання на даному факультеті також навчило мене  водночас рішучості та гнучкості. Далі працювала в органах місцевого самоврядування. Саме там я остаточно переконалась, що я – творча особистість, а паперова робота мене спустошує. Адже, як писав легендарний Карл Лагерфельд: "Займайтеся тим, що робить вас щасливими. Забудьте про гроші або про пастки, які прийнято вважати успіхом. Якщо ви щасливі, працюючи в сільському магазині, працюйте. Пам'ятайте, що всього-на-всього у вас є одне життя".

Христина Коваленко

– З кожним роком в Україні зростає кількість нових імен в fashion сфері. Що підштовхнуло вас заснувати SOLE, враховуючи, що розвиватися доведеться в умовах високої конкуренції?

Я не сприймаю слово конкуренція як негативний чинник для розвитку. Навпаки, тільки здорова конкуренція стимулює до постійного росту, вдосконалення, пошуку нового, цікавого та захоплюючого. А якщо простіше, я вважаю, що на кожен товар є свій покупець. Дотримуюсь класичної лінії, а проти класики жодні тренди та віяння безсилі. Це доведено століттями. Також притримуюсь переконання, що «ми не такі багаті, щоб носити дешеві речі», а наш одяг дозволяє відчувати себе на висоті і на робочому місці, і на ділових зустрічах, і на вечері з коханими, і на вечірці в колі друзів. Також ще однією особливістю є взаємозамінність. Тобто, придбавши декілька луків Ви можете абсолютно спокійно їх комбінувати. Це досягається за рахунок колірної гами, в якій ми створюємо свої колекції та законів поєднання кольорів, які ніхто не відміняв. Основний message , який SOLE прагне донести українським жінкам та всьому світові – це те, що у нас можна шити якісні, достойні, елегантні речі. Але не відшивати інші бренди, Zara чи Boss, а відшивати одяг українських марок, якісного одягу Made in Ukraine. Так, в нас надзвичайно талановиті люди, але їх не цінують вдома, тому наші жінки виготовляють бісерні прикраси для Gucci, оздоблюють вишивкою D&G, працюють на  фабриках у світових брендах. Вони все це можуть робити і в нас, вдома, біля своїх сімей. Можливо, ми не станемо столицею моди, та впевнена, що ми можемо претендувати на достойне місце в світовій індустрії моди.

– Зараз багато молодих людей вважають, що краще ніж здобувати вищу освіту, переходити відразу до створення свого бізнесу і проектів. Наскільки, на вашу думку, можливий успіх без заповітної «корочки», і як вам допомагає отримана спеціальність у веденні власної справи?

В будь-якому разі здобування освіти – це етап становлення, формування особистості, життєвих цінностей. Вважаю, що жодні знання та досвід не є марним, особливо, коли ми говоримо про створення бізнесу з нуля. Але це лише у випадку створення бізнесу заради бізнесу, який в результаті дає робочі місця та фінансову винагороду. Якщо цей бізнес є лише  іміджевою складовою, він просто існує – тоді це швидше хобі.

В мене немає дизайнерської освіти. Та в мене є розуміння крою, знання про тканини, відчуття стилю, велика любов до своєї справи та професійна команда. А про становлення бренду і важливість всебічного розвитку я вже казала раніше.

– Перша колекція бренду SOLE натхненна модою 60-х років і однією з найстильніших жінок в історії – Жаклін Кеннеді. Чому вона і як довго, на ваш погляд, тенденція "ностальгії" буде актуальна?

Чому Жаклін? Перша леді США Жаклін Кеннеді,  яка вирізнялась особливо вишуканим смаком дотримувалась єдиного правила «не дотримуватись жодних правил». Ми з нею цим дуже схожі. Кожен вихід Жаклін в світ був яскравим та врізався в пам'ять назавжди.

Мода, а на сьогодні – це вже потужна fashion індустрія – це абсолютно циклічний процес. Часто дизайнери звертаються до вже давно забутого старого та не модного, щоб на цій основі творити щось нове та трендове. А сьогодні маємо абсолютний мікс в модній індустрії, спричинений загальними світовими змінами.

– Опишіть свою цільову аудиторію, дівчина SOLE – хто вона?

Я б радше сказала "жінка SOLE". Адже це, насамперед, сформована особистість з непохитними життєвими цінностями, на основі яких вона і вибудовує для себе світ навколо. Це жінки, які не повторюють і не повторюються, які не наслідують, а інші прагнуть наслідувати їх. Це жінки, які хочуть бути індивідуальними.

Цільова аудиторія бренду – це жінки віком від 25 до 45 років. Керівники та власники середнього та великого бізнесу, публічні особи, жінки, які працюють в сферах юриспруденції, медицини, викладачі ВНЗ, дипломатична сфера, самодостатні домогосподарки, які ведуть активний спосіб життя та часто виходять в світ. Жінка нашого бренду – це жінка, яка вміє бути елегантною. Адже мати багато різноманітного дорогого брендового одягу не основне, головне – вміти його носити.

SOLE

– З якими труднощами ви зіткнулися на початкових стадіях становлення бренду?

Становлення – це завжди тяжкий та виснажуючий  етап. І не скажу, що ми його вже пройшли. Дебютна колекція – це перший результат, але шлях до цього результату непростий. Сьогодні важко знайти хороший майданчик під реалізацію  одягу українського виробництва високої цінової політики. Маємо вдосталь мультибрендових бутиків, де світові дизайнери та торгові марки. Та знайти мультибрендовий магазин жіночого одягу, (не мас-маркет), а власне одяг преміум класу майже нереально. По всій Україні їх можна перерахувати на пальцях. І це прикро. Адже цей факт говорить про те, що ми готові купувати чуже за свої гроші, а своє не готові.

Перші поразки – це перший досвід. Перші клієнти – це перші перемоги, які додають мотивації. Люблю це слово. Вважаю, що якщо в людини є чітка мета – це добре, але для того, щоб зробити свій перший крок назустріч цій меті потрібна сильна та беззаперечна мотивація.

– Чи згодні ви з тим, що рішення навіть невеликих кризових ситуацій відкриває нові горизонти і можливості?  Чи були такі випадки з вами?

О так, абсолютно погоджуюсь. Але щоб до цього дійти, потрібно дорости, пережити, перейти через безліч перешкод та поламати безліч стін та набити купу синців. Потім мати бажання до самоаналізу. Аж тоді ти розумієш, що «все, що нас не вбиває – робить нас сильнішим. А я б ще дописала – розумнішим. А всі так звані кризові ситуації та випробування даються нам не за щось, а для чогось. Головне – це зуміти почерпнути з цих ситуацій правильний досвід.

Христина Коваленко

– Що для вас означає бути жінкою і жіночність в цілому? На скільки ці поняття доречні в рамках ведення бізнесу? Іншими словами, чи легко в сьогоднішніх реаліях жінці вести бізнес?

Ні, не легко. Скажу з власного досвіду: з чоловіками домовитись легше.

Жіночність – це основне природне призначення будь-якої жінки. Попри всі сучасні тренди onesize and unisex, намагання fashion індустрії все упростити, змішати жіночі та чоловічі силуети для спрощення та здешевлення виробництва, жінка в сукні завжди подобається чоловікам і не залишиться непоміченою. Жінка виглядає жіночною, підкреслюючи жіночі форми, ні в якому разі не виставляючи їх на показ. Ми прагнемо так одягати наших клієнток, що їх хотілося спершу пізнати, розгадати, а тоді роздягнути. Мені подобається думати, що ми не одягаємо клієнток в одяг від SOLE, ми доповнюємо нашим одягом повноцінний образ жінок, допомагаємо їм відчувати себе завжди впевнено для того, щоб на весь світ заявити: «Я – жінка. І я розкішна!»

Іnstagram.com/solebrand.official

Sole-brand.com

15130

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: