fbpx
Сьогодні
Корисності 09:00 17 Січ 2021

День снігу. Цікаві факти, ігри і як часто Україні щаститиме з зимою

Снігові розваги, поки в Україні ще сніжно, точно знадобляться вам у ці вихідні!

English version here

Фото Reuters

Дев'ятий рік поспіль у третю неділю січня з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) відзначається незвичайне свято, присвячене погодному явищу — Всесвітній день снігу (World Snow Day). Цього року свято припадає на 17 січня.

День снігу або Міжнародний день зимових видів спорту офіційно був створений для популяризації зимових видів спорту серед молоді. Вперше його відзначили взимку у 2012, тоді у проведенні свята взяли участь понад 20 країн світу, і вже через рік ця цифра збільшилася вдвічі.

Зимові розваги — що робити у День снігу?

Зазвичай у Всесвітній день снігу влаштовуються всілякі спортивні заходи: змагання з лижних гонок, хокейні матчі, масові катання на санках, ковзанах, катання на собачих упряжках, презентації снігових та льодових скульптур і різні веселі конкурси. 

До речі, найбільший фестиваль снігу та льоду проходить щорічно у китайському Харбіні. Традиція почалася у 1963 році, цього року фестиваль триває з 4 січня по 28 лютого. Десятки художників і скульпторів створюють там найбільш неймовірні скульптури і споруди — так у Харбіні з'являється ціле окреме місто — місто з льоду і снігу.

Головна мета ж заходів всесвітнього свята снігу — показати зиму в усій своїй красі та залучити дітей і дорослих до активного способу життя за допомогою зимових видів спорту.

Гірські лижі, сноуборд, бобслей, ковзанки, керлінг, біатлон, хокей – це найпопулярніші з них. А ще у світі з'явилось чимало нових неймовірних зимових видів спорту.

  • Айскартинг – перегони на льоду або сноукайтинг ‒ ковзання по воді на водяних лижах вслід за кайтом, який грає роль тягача. У даному випадку катаєшся по снігу ‒ на лижах чи сноуборді
  • Сноутюбінг – коли ти можеш з'їжджати з гори на надувній подушці, яка схожа на величезний пончик

сніг зима в Україні

  • Брумбол – командна гра, дуже схожа на хокей. Шолом та захисні елементи тут також присутні. Різниця в тому, що в брумболі замість ковзанів гравці мають спеціальне взуття, м'яч «ганяють» мітлами, а не ключками. Цей вид спорту винайшли в Канаді ще років сто тому. Зараз він поширений в Сполучених Штатах Америки, в Австралії і в Японії.

А в які сніжні ігри можна пограти просто у своєму дворі?

Цьогорічний День снігу багато українців зустрінуть засніженим — тож не втрачаймо можливості скористатися цим, як треба!

  • Стрільба в ціль

Це відмінний варіант, який підійде для дітей і дорослих. На стіні будинку намалюйте мішень за допомогою кольорової крейди, виліпить її снігом на заметі або зробіть з фанери. Після цього запасайтеся сніжками! Подібні рухливі ігри тренують влучність.

  • Снігова фортеця

Класика всіх часів — споруда «незламної» цитаделі для боротьби зі страшним ворогом! Або просто проведення партії бою в сніжки. В цілому гри зі снігом на прогулянці такого плану можуть мати масу варіантів виконання.

  • Видувати мильні кульки на сніг

Спостерігати за тим, як на морозі мильні бульбашки за лічені хвилини перетворюються на витвори мистецтва, — неймовірне задоволення!

сніг зима в Україні

  • Ліплення з кольорового снігу

Для цього додайте у воду барвник, розпилюйте його на сніг і ліпіть яскраві шедеври!

  • Снігові фігури

Сніговики — це те, без чого не обходиться жодна зима. Однак традиційні фігури можна урізноманітнити! Перегляньте відео з YouTube, надихайтеся і надихайте самі! До речі, пристрій для ліплення сніжків теж можна використовувати для створення снігових фігур і прикрас:

сніг зима в Україні

  • Слідопит

Цей варіант підійде для малюків. Зацікавте свого малюка розшифровкою слідів! Перегляньте в інтернеті, як виглядають сліди найбільш поширених птахів і тварин вашої місцевості, і вирушайте гуляти до парку або лісу.

  • Сліди снігової людини

У гри надворі зі снігом входить не тільки розшифровка наявних слідів, а і їх створення! Виріжте "сліди єті" з картону, прикріпіть їх на взуття дитині і насолоджуйтеся радістю!

  • Сніговий ліхтар

Зліпивши достатньо сніжків, можна скласти з них справжній світильник! Достатньо лише поставити всередині свічку або ліхтарик.

сніг зима в Україні

Динаміка випадіння снігу в Україні 

Останнім часом українці все менше бачать снігу взимку, і хоча сьогодні сніг лежить майже всюди в Україні, ми вже знаємо, що скоро він розтане. Треба сказати, більше половини жителів Землі жодного разу у своєму житті не стикалися зі снігом. Судячи з теперішніх прогнозів погоди, ми маємо всі шанси до них приєднатися. 

сніг зима в Україні

Минулорічний грудень київські метеорологи назвали найтеплішим у XXI столітті. Він поставив 9 температурних рекордів і увійшов до «книги рекордів погоди» з максимальною температурою, яка перевищила +15°С. Кліматологи кажуть, що виною цьому є зміни клімату і цілком можливо, що надалі не тільки зима, а й інші пори року ставатимуть все теплішими.

Глобальне потепління йде семимильними кроками, зараз ми наближаємося до підняття середньої температури на 5°С за 100 років. Ці надзвичайно швидкісні темпи вже не перший рік викликають занепокоєння у кліматологів та екологів усього світу. 

У грудні 2015 року було прийнято міжнародну кліматичну угоду, так звану Паризьку угоду, яку підписали 175 країн, в тому числі і Україна. Цим самим країни-учасники погодилися втримувати рівень глобального потепління на рівні, нижчому за 2⁰С від середини ХХ ст. – саме тоді у світі почався час активного промислового розвитку. Також підписанти зобов'язалися докласти всіх зусиль для обмеження підняття температури до 1,5⁰С до кінця століття. Досить смілива мета, адже темпи потепління щороку зростають.

Паризька кліматична угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку. Головна особливість Паризької угоди, що вона не примушує країни ні до чого конкретного. Країни, що її підписали, визнали загрозу зміни клімату і погодилися їй протидіяти. Як саме протидіяти – кожна країна визначає самостійно. Механізмів, які б примушували сторони її дотримуватися, не існує, виконання зобов'язань залежить від політичної волі та совісті керівників країн. Вчені підрахували, переломний момент настане вже зовсім скоро — у 2030 році. Якщо до того часу країни не зможуть скоротити свої викиди вдвічі, досягнення цілей Паризької угоди до кінця сторіччя стане неможливим. В результаті глобальних змін клімату світ буде стикатися зі щораз гіршими наслідками зміни клімату: частішими погодними катастрофами, нестачею води та продовольства, аномальною спекою, хворобами, затопленням значних територій через підняття рівня моря та, як наслідок, мільйонами кліматичних біженців. 

На жаль, економічні інтереси зводять нанівець усі доводи кліматологів. У листопаді минулого року США відмовилися від дотримання кліматичного договору і стали першою країною, яка вийшла з Паризької угоди. Причиною прийняття цього рішення за словами президента Трампа стали "несправедливі економічні обмеження" та лобіювання американських видобувних компаній. Прогресивний світ вірить, що цей вихід є тимчасовим, новообраний президент США Байден після вступу на посаду обіцяє повернути країну до Паризької угоди. 

паризький кліматичний договір

Українська ж політика в аспекті протидії змінам клімату досить суперечлива і непослідовна. На дипломатичному та публічному рівні влада постійно декларує курс на «зелену» економіку, вуглецеву нейтральність та скорочення викидів. Підписуються укази та закони, розробляються концепції та стратегії, але ці документи лише закріплюють юридично благі цілі, а не дають конкретних механізмів для їхнього досягнення. На додачу до цього навесні була згорнута підтримка відновлюваної енергетики, продовжились та збільшились дотації у видобувну галузь, а урядовий проект Програми стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 передбачає подальше збільшення видобутку викопних палив та ігнорування питань охорони довкілля у транспортному, сільськогосподарському та енергетичному секторах, що аж ніяк не сприяє зменшенню викидів та кліматичній нейтральності. Інколи здається, що на місцевому рівні для збереження клімату робиться значно більше — низка українських міст України: Житомир (який вже отримав результати моделювання сценарію переходу і кошторис), Тростянець, Чортків, Львів, Кам'янець-Подільський та інші оголосили про 100% перехід на енергію з відновлюваних джерел до 2050 року. Однак для втілення цих ініціатив потрібні знов-таки сприятливі умови з боку держави, оскільки політична воля та спроможність до змін місцевої влади теж мають свої межі.

Втім, кожен українець може сприяти запобіганню глобального потепління. Як саме? Вимагати у депутатів амбітнішої екологічної політики, зважати на їхню програму і враховувати те, як вони бачать розвиток України стосовно кліматичної політики. Змінювати свій спосіб життя: діставатися роботи, що розташована поруч, на велосипеді чи пішки, а не використовувати автомобіль, відмовлятися від одноразових пакетів і посуду, які потребують і виробництва, і переробки, економно використовувати вдома і на роботі воду та електроенергію, заощаджувати газ і паливо.

Яким буває сніг?

Синоптики відзначають, що зазвичай найхолоднішими і найсніжнішими буває період з кінця січня до середини лютого, тож надії на тривалу снігову зиму і відповідні розваги українцям втрачати не варто. 

❄️  Більше за все пощастить відвідувачам снігових курортів, там давно навчилися генерувати штучний сніг для гірськолижних трас за допомогою снігових гармат. 

сніг зима в Україні

❄️  Жителям північних країн наших страждань взагалі не зрозуміти — попри всі кліматичні негаразди, сніг у них не переводиться і по цей час. Більше того, у мовах північних народів існують десятки спеціальних назв для кожного виду снігу. Наприклад, у шведській мові — 25 слів. Ось деякі з них:

  • Kramsnö — сніг, з якого легко ліпити сніжки.
  • Lappvante — густий снігопад.
  • Åsksnö — буквально «грозовий сніг», тобто сніг, що йде під час грози.

В ісландській мові вокабуляр на цю тему включає в себе майже півсотні одиниць, наприклад, таких:

  •  Mjöll — сніг, що щойно випав.
  •  Hjarn — сніг, покритий льодом.
  •  Kafsnjór / kafaldi / kafald — глибокий сніговий замет.
  •  Krap / slabb — сльотавий сніг навпіл з водою. Англійці жартують, що перша версія цього слова з'явилася на світ на честь того, що вони скрикують, наступивши в такий сніг.

сніг зима в Україні

Рекордсменами снігових словоутворювань є саами, які живуть на далекій півночі. Природно, що у найпівнічніший народності Європи буде найбільше термінів для позначення снігу і льоду — цілих 180 слів! У саамській мові є такі цікаві слова:

  •  Cahki — щільний твердий сніжок. Тільки садисти кидаються такими у грі в сніжки.
  •  Guoldu — хмари снігу, що здіймаються з землі при міцному морозі і сильному вітрі.
  •  Skava — дуже тонкий шар промерзлого снігу.
  •  Skavvi — крижана скоринка на снігу, яка утворюється ввечері після того, як сонце за день розтопило верхній шар снігу.
  •  Vahca — пухкий або щойно випавший сніг.
  •  Moarri — поверхня, на якій лід або змерзлий сніг кришиться і ранить ноги тварин (коней або північних оленів).

❄️   Історія знає випадки, коли сніг випадав не тільки білий, а й інших кольорів. Чорний снігопад шокував жителів Швейцарії у 1969 році, а в Каліфорнії регулярно випадає сніг червоного кольору. Він не тільки за кольором нагадує кавун, а й має кавуновий запах. Багато хто навіть стверджує, що і за смаком він нагадує кавунове морозиво. Сніг довго дивував і альпіністів, і науковців, але лише недавно вчені розгадали таємницю кавунового снігу. Вся справа в тому, що в ньому міститься дуже багато дрібних водоростей Chlamydomonas nivalis, які ростуть високо в горах. На відміну від своїх побратимів річкових водоростей, ці снігові види ростуть при холодних температурах. У зимовий період ці незвичайні водорості ховаються в снігу і при інтенсивному розмноженні забарвлюють його різними кольорами, найчастіше – червоним.

сніг зима в Україні

❄️  Нещодавно кияни і жителі інших міст України потерпали від крижаного дощу — незвичайних атмосферних опадів, що випадають при мінусовій температурі повітря від 0 до -15°С у вигляді твердих прозорих кульок льоду діаметром 1-3 мм. Всередині кульок — незамерзла вода. Крижаний дощ утворюється, коли шар теплого повітря в атмосфері потрапляє між двома шарами холодного повітря. Замерзла у верхньому холодному шарі волога, потрапляючи в теплий шар, тане. Продовжуючи падати, краплі дощу біля самої землі опиняються в шарі з температурою нижче нуля, але переходять не в сніг або лід, а в особливий стан води. Падаючи з висоти, кульки розбиваються, вода витікає і утворює крижану скоринку, яка стає для водіїв, пішоходів і комунальників реальною катастрофою.

сніг зима в Україні

❄️  У Великій Британії було зафіксовано рідкісне метеорологічне явище: снігові рулони. Брайан Бейлісс, що живе у графстві Вілтшир, виявив дивні снігові роли на власному полі. За його словами, спочатку він подумав, що ці химерні конструкції зліпили якісь жартівники, але потім помітив, що на снігу не було ніяких слідів. Подібні рулони снігу виникають, коли сніг вкриває крига, але не прилипає до нього. При цьому сніг повинен бути пухнастим і пухким, а температура повітря — трохи вище нуля.

сніг зима в Україні

❄️  Сніг є навіть на Марсі. За словами фахівців NASA, марсіанський сніг відрізняється від земного. Речовина являє собою з'єднання льоду і діоксиду вуглецю. У зв'язку з цим марсіанський сніг не вологий, як на Землі, а зовсім сухий. Вчені відзначають, що снігопад на Марсі, як і на Землі, буває тільки в зимові місяці.

сніг зима в Україні

❄️  Майже кожна дитина мріє принести додому сніговика, якого зліпила під час довгих зимових прогулянок. Для того, щоб втілити цю дитячу мрію в реальність, майстри японського бренду Tsuchiya Kaban створили спеціальну шкіряну сумку для сніговика, виготовлену з водонепроникної шкіри і поліефірного волокна. Майстри бренду врахували і можливі протікання та встановили водонепроникну блискавку, щоб запобігти просочуванню води. Дизайнери футляру не забули і про важливу складову головного символу снігу: з внутрішньої сторони сумки є спеціальна кишенька, куди можна покласти ніс-морквину.

сніг зима в Україні

❄️  Українські магазини веселих подарунків пропонують у якості оригінального презенту "Консервований сніг з Лапландії". Склад: "сніг, який зберігався без холодильника". Що там, всередині, ми не перевіряли, але продавці чесно попереджають, що "у зв'язку з нестабільною температурою в Україні, сніг може розтанути".

сніг зима в Україні

Як зробити сніг власноруч? 

❄️  Стійкий штучний, хоч і не холодний, для розваги з дітьми можна зробити і самостійно:

Рецепт 1

  • 500 гр соди, піна для гоління, 2 краплі лавандової олії
  • Змішайте в глибокій посудині соду з піною для гоління. Після змішування додайте кілька крапель лавандової  олії.

Рецепт 2

  • 3-4 підгузника, холодна вода
  • З підгузників витягніть м'яку частину (ту, що призначена для вбирання вологи), висипте її в посудину, додайте води, щоб вийшов сніг, який буде дуже схожий по консистенції на натуральний. Сніг з памперсу підійде не тільки для прикраси, але і для ігор, з нього можна зробити сніжок або маленького сніговика.

Рецепт 3

  • 2 частини солі, 1 частина крохмалю, гліттер або блискітки
  • Ретельно перемішати всі інгредієнти в глибокій посудині і штучний сніг знову нагадає вам про сніжну зиму!

сніг зима в Україні

Дивіться також, що робити, коли замело — правила пішоходам та водіям під час снігопаду.

7546

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: