fbpx
Сьогодні
Поради 09:30 22 Жов 2020

Євген Сморигін з "Дизель Шоу": як перетворити заїкання у "фішку"

Комік розповідає про своє ставлення до проблеми і про те, як можна "обдурити" заїкання

English version here

Заїкання — це медичний термін, який характеризує порушення мови: множинне повторення слів або окремих складів, мимовільні паузи і розтягнення звуків. При цьому дефект може бути як вродженим, так і набутим: через перенесену інфекцію, фізичну або психічну травму, порушення в центральній нервовій системі. Ставитися несерйозно до заїкання не варто, адже проблема заїкання дуже небезпечна. "Запущена", найсильніша стадія може призвести до того, що хворий стане уникати мовних контактів через сильний стрес, який доводиться йому відчувати під час кожної розмови.

Тому про цю проблему буквально "кричать у рупор" — 22 жовтня офіційно є Міжнародним днем людей, що заїкаються, і саме так дата позиціонується Міжнародною асоціацією людей, що заїкаються (International Stuttering Association, ISA).

У минулому — комік з КВК, а зараз — актор "Дизель Шоу" Євген Сморигін у дитинстві зіткнувся з проблемою заїкання. Але всупереч загальноприйнятому сприйняттю, зміг перетворити проблему на унікальну фішку і стати улюбленим актором мільйонів людей у багатьох країнах.

евгений сморигин

"Рубрика" вирішила по-своєму відзначити День людей, котрі заїкаються, і розпитала Євгена про те, як йому довелося боротися з такою "недугою" і чому заїкання не стало проблемою для того, щоб зробити кар'єру у, здавалося б, невідповідній галузі для людини з заїканням.

Євгене, чи соромилися Ви коли-небудь цього дефекту?

— Сорому як такого не було. Були незграбні моменти, але щоб я прямо соромився заїкання, такого не пам'ятаю.

Що ви робили для того, щоб виправити його? В одному з інтерв'ю ваша мама розповідала, що водила Вас до кращих професорів. Що, на вашу думку, допомогло найбільше?

— Мене возили в Москву до головного логопеда Радянського Союзу! Тиждень професор робив якісь маніпуляції, не допомогло, потім два рази по місяцю лежав у Мінському центрі слуху та мовлення, на стаціонарі! Теж нуль результату. І тільки коли я став дорослим, я усвідомив, що вся медицина помиляється. Вони намагалися прибрати самі запинки, симптоми, зробити мову більш плавною. А причина заїкання тільки психологічна. Ніякі вправи і розспівування не допоможуть у цій справі, поки людина не зрозуміє, що це просто помилка мозку. Приклад: лякає собака людину. Відбувається переляк і мозок намагається всі сили кинути на захист від собаки. Активує м'язи, реакцію, витривалість і т. д. Якщо людина намагається в цей час крикнути "мама", то мозок блокує цю функцію, як не потрібну в даний момент. І запам'ятовує цю "помилку".

До речі, сам Євген ніколи не вважав заїкання дефектом. Швидше, помилкою програми мозку, яку, напевно, можна якось виправити.

Чи замислювалися ви коли-небудь, що заїкання може заважати вашій акторській діяльності?

— Так, на перших порах я проклинав своє заїкання. Кричав Богу: "Навіщо ти мені дав акторський талант і забрав мову??? Це все одно, що скульптору відрізати руки!" Приблизно в такому дусі. Я переживав великий стрес з цього приводу, поки не змирився і не почав обманювати заїкання ролями. Виявляється, мозок реагує тільки на мій голос, і чим більше я вживаюся в роль іншої людини, тим менше заїкаюся. Парадокс, але саме заїкання допомогло мені вдосконалити акторську майстерність.

евгений сморигин

Які почуття ви переживали перед першим виходом на сцену? Думали про те, що заїкання вам завадить?

— Я чомусь раніше не заїкався на сцені. Тому мені і сподобалося знаходиться там і говорити спокійно. Потім, через кілька років мозок звик і знову почав пропихати свою програму навіть на сцену.

Що б ви порадили тим, хто заїкається?

— Прийміть, це як дар, а не як хворобу. І намагайтеся обдурити іншими образами. Так ви станете хорошими акторами! 🙂

Щоб знайти більш повну відповідь на це питання, "Рубрика" понишпорила в інтернеті в пошуках порад від людей, які також страждають від заїкання. Користувач порталу tjournal під ніком Lyakusha Cepelyakish, у якого заїкання було придбаним, визначив 7 опорних точок для тих, хто заїкається:

  • До зустрічі з людиною не кажи їй, що заїкаєшся. Так ти попереджаєш її про те, що ти трохи бракований, робиш собі знижку і даєш зелене світло заїканню. Ти вже не будеш намагатися тягнути себе, свою мову і думки з максимальними ретельністю і самовіддачею, адже вона вже знає про твою "особливість". Щоразу потрібно грати в гру "Приховай своє заїкання" з самого початку. Це головне і стовідсоткове правило, якому потрібно слідувати;
  • Говори так, щоб тобі самому було цікаво. Щоб ти був задоволений конструкцією фраз, темою розмови. Отож, коли ти робиш доповідь — будь впевнений у ній і в крутості / ексклюзивності інформації, яку ти подаєш. Халтурити з заїканням не вийде ніде. Якщо твоя мова нецікава тобі самому, ти не будеш намагатися говорити без запинок;
  • Постійно практикуйся, причому з різним людьми — це важливо. Де саме і як, тобі вирішувати. Наприклад, якщо граєш в ігри, грай з ким-небудь. Залети в якусь гільдію, заходь до них в Discord, і вперед;
  • Будь розслаблений і будь упевнений у всьому, що ти робиш: в тому числі в дрібних особистісних речах;
  • Не сварися з людьми: у тебе досить ізоляції. Іди на контакт;
  • Забудь про рефлексії на тему заїкання, як і не думай про нього перед початком діалогу або якою-небудь зустріччю або подією;
  • Звуть на зустріч — іди. Звуть гуляти — іди. Звуть в кіно — йди. Звуть туди, де ти ніколи не був і нічого не вмієш, — йди. Фільм "Завжди говори так" — твоє кредо. Ізоляція тебе вб'є.

как избавиться от заикания

Які спеціалісти лікують заїкання? 

Способів боротися з цією недугою багато, починаючи від народних і закінчуючи цілими реабілітаційними програмами, тому вичерпного переліку всього, що потрібно зробити, немає. Заїкання, як ми вже сказали, — медичний термін і вважається дефектом. Крім того, оскільки причини заїкання бувають різними — психічними або фізіологічними, то і лікуванням займаються різні лікарі. Тому в першу чергу необхідно звернутися до сімейного лікаря, педіатра, для того, щоб він виписав подальший напрямок, до психоневролога чи психотерапевта.

У разі, якщо причина заїкання — фізіологічна, тобто викликана порушенням роботи мозку, вас направлять до психоневролога, який буде займатися корекцією мови і, можливо, пропише медикаментозне лікування.

При невротичному заїканні вас відправлять до психотерапевта. Часто буває так, що заїкання має змішані причини, тому вимагає комплексного підходу, спільної роботи відразу декількох фахівців, а в ході лікування використовується комплекс дихальних, логопедичних, голосових і психотерапевтичних вправ для опрацювання всього мовного апарату.

Чи можна вилікувати заїкання самостійно? 

В інтернеті є багато онлайн-курсів, які могли б допомогти впоратися із заїканням, проте лікарі радять проходити лікування оффлайн, оскільки неконтрольоване лікування симптомів, а не першопричини, можуть дати лише тимчасовий ефект і погіршити ситуацію в подальшому.

Чи лікується заїкання у дорослому віці? 

Зазвичай на проблему заїкання звертають увагу батьки і намагаються розв'язати цю проблему ще в дитячому віці, тому більшість методик розраховано саме на дітей. У дорослому віці заїкання теж лікується, вже іншими способами, оскільки дитяче і доросле заїкання відрізняються між собою. Однак бувають такі форми заїкання, які проходять до 20-25 років самі по собі.

Як поводитися з людиною, яка заїкається? 

По-перше, ніколи не давайте прямих рад людям, які заїкаються. Фрази "Розслабся, все добре, не треба нервувати" їх тільки розлютить, адже вони і без вас, швидше за все, прекрасно знають, як з цим впоратися, а подібні поради чули вже тисячу разів. Більш того, спроби допомогти закінчити слово або фразу можуть здатися людині, котра заїкається, жалістю, а це може образити.

Кращою підтримкою буде розуміння, що скоріше для вас, ніж для вашого співрозмовника, заїкання — стрес. Деяких це змушує ніяковіти і червоніти. Людина, котра заїкається, стикалася з цим вже багато разів, а ви — можливо, вперше. То кому з вас більше ніяково?

4927

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: