Що відбувається

Річниця тріумфу. Якими були два роки “Слуги народу” після перемоги на парламентських виборах

21 липня виповнюється рівно два роки з дня останніх парламентських виборів в Україні. Виборів, за підсумками яких вперше в історії України більшість у Верховній Раді змогла зібрати одна партія. Які надії пов'язували зі "Слугою народу", що з цього в результаті вийшло і яким буде подальше майбутнє президентської партії і самого Володимира Зеленського — читайте в новому матеріалі “Рубрики”.

Високі очікування і великі надії

21 липня 2019го року створена всього за кілька місяців партія "Слуга народу" здобула переконливу перемогу на виборах. Після підбиття підсумків голосування партія отримала за партійним списком 43% голосів (124 місця) і ще 130 місць в одномандатних округах всього 254 місця з 450 у Верховній Раді.

Якщо до оголошення результатів у майбутний монобольшости обережно міркували про варіанти майбутньої коаліційної угоди з тим же "Голосом", то вже незабаром стало зрозуміло, що ніякі помічники Зеленському та його оточенню не потрібні. Неймовірний успіх, який ніколи не повторювався раніше. Найближче до цього результату підбиралася "Партія регіонів" у вкрай успішному для себе 2012-му році, але і тоді політсила зібрала лише 186 місць в парламенті.

Втім, уже тоді не обійшлося без побоювань, що "медовий місяць" буде не безкінечним. У чомусь скептики мали рацію: різношерста компанія всередині президентської сили стала об'єктом безлічі скандалів. У чомусь же вони помилилися: два роки по тому "Слуга народу" залишається найпопулярнішою політичною силою країни, хоча їй регулярно пророкують розкол і занепад.

Які головні обіцянки виконала "Слуга народу", а які ні?

Зеленський і його партія прийшли до влади за рахунок дуже зрозумілих і близьких населенню гасел: завершення війни на Донбасі, обіцянка успіхів в боротьбі з корупцією, встановлення народовладдя, дешева іпотека, запуск ринку землі, перехід до накопичувальної системи пенсій і так далі.

Що з цього було виконано за майже два роки при владі? Одним із найгучніших законопроектів, які влада довела до виконання, залишається ринок землі. З 1 липня 2021 року українці можуть продавати землі сільгосппризначення, але тільки фізособам і не більше 100 гектарів в одні руки. За задумом, таким чином держава хоче завадити сільськогосподарським баронам збільшити свої наділи.

Ще одна виконана обіцянка — легалізація грального бізнесу. "Ігорка", яка пішла в тінь ще у вересні 2010-го року, продовжувала існувати у вигляді численних залів ігрових автоматів, які ховалися під вивісками "лотерея" і підпільних казино. У серпні 2020 року Зеленський підписав закон, що легалізував гральний бізнес. 

За попередніми прогнозами, продажі ліцензій повинні принести в казну близько 4-5 млрд грн на рік. Надходження будуть спрямовані на підтримку медицини, спорту, освіти, культури і науки.

Також влада постійно акцентує увагу на дешевому кредитуванні для бізнесу і на зниженні відсотків по іпотеці. Ще в період першої хвилі коронавірусу була запущена програма кредитування "5-7-9%". Крім зрозумілого позитиву, була і критика. Надто вже мало грошей держава могла виділити по цій програмі, тому далеко не всі підприємці змогли відчути її вплив.

Схожа історія трапилася і з іпотекою: відразу кілька великих державних банків оголосили про те, що видають кредити на житло під 10%. Однак при цьому там не поспішають ділитися інформацією про те, скільки все ж кредитів було видано під такий низький відсоток і за скількома заявками українців була відмова.

Ще одна важлива обіцянка — захист інтересів інвесторів і впровадження інвестиційних нянь для бізнесу. У лютому 2021-го Зеленський підписав законопроект про впровадження таких нянь для проектів від 20 млн євро. Можливо, в майбутньому це зіграє свою роль у зростанні кількості інвестицій в українську економіку, хоча, зрозуміло, очікувати швидкого ефекту не доводиться. Для цього Україні слід спочатку позбутися репутації корумпованої країни, з чим поки у нас є складнощі.

Наступна больова точка — перехід від солідарної до накопичувальної пенсії. У владі не приховують, що іншого виходу немає. Більш того, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через 15 років держава і зовсім не зможе виплачувати пенсії, якщо система не зміниться. Відповідні законопроекти давно зареєстровані у Верховній Раді, але поки що ходу їм не дають. За інформацією "Рубрики", це питання може бути винесено вже на осінній сесії парламенту.

Частину своїх передвиборчих обіцянок Зеленський і його партія зуміли виконати. Наприклад, те ж скасування депутатської недоторканності, що не вдавалося зробити жодній попередній владі. За це "слугам" і президенту можна поставити жирний "плюс", проте роботи у них попереду ще дуже багато.

Тим більше, якщо глава держави не збирається обмежуватися одним президентським терміном. А судячи з ухильних відповідей з ОП і від самого президента на останній прес-конференції, там всерйоз думають про те, з чим йти на наступні вибори. І, судячи з рейтингів, чинний глава держави цілком може розраховувати на перемогу, а його партія напевно потрапить у парламент — хоча і не з такою кількістю представників.

Що чекає "Слугу народу" та інші парламентські партії в найближчому майбутньому?

Судячи з останніх замірів соціологів, партію влади підтримує 28% виборців. Слідом йде "Європейська солідарність" — 19%, ОПЗЖ — 15% і "Батьківщина" — 10,5%.

Втім, у всіх конкурентів "Слуги народу" є свої проблеми.

"Порошенко загрався в політичний порядок. У нього сформувався свій секторальний електорат, але це ідеологічно мотивовані люди, яких соціальна повістка хвилює остільки оскільки. ОПЗЖ теж знаходиться у важкій ситуації, оскільки партія зафіксувалася в токсичній "проросійській" ніші. Особливо яскраво стало помітно, що тенденцій до зростання не буде, після відключення трьох телеканалів і зникнення інформаційного накачування", — сказав в коментарі "Рубриці" політтехнолог, керівник центру  "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Експерти, з якими спілкувалася "Рубрика", прогнозують, що осінь може стати для влади не з легких. Це і повернення до порядку питання про підвищення комунальних тарифів, і необхідність ліквідації дефіциту річного бюджету, а значить — і потреба в отриманні нового траншу від МВФ. Крім того, ходять чутки, що опозиція готує на осінь нову хвилю протестів.

Втім, всі ці проблеми не стануть чимось новим для "слуг" і Зеленського. Вони вже пережили перші і найважчі місяці коронакризи, хвилю тарифних протестів, мітинги ФОПів і навіть спробу штурму Офісу президента. Не дивлячись на все це, Зеленський і його політсила все ще зберігають досить високі рейтинги, а що буде ще через два роки — скоро побачимо.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.