fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:10 16 Лип 2020

В Україні назріває мовний майдан? Навіщо у "Слузі народу" голосують за закон про російську мову і які ризики

Верховна Рада України розгляне резонансний законопроект про російською мовою. Це може статися сьогодні, 16 липня, або завтра, 17 липня. Але вже сьогодні під Верховною Радою збираються протестуючі — законопроект викликав гостру реакцію в українському суспільстві. Його головна мета — відстрочити введення єдиного українського для навчання в школах, де зараз навчають російською.

Поява в порядку денному такої ідеї спровокувала скандал як серед народних депутатів, так і багатьох громадських об'єднань. Сотні людей обіцяють вийти на мітинги і організувати акцію протесту під парламентом. До чого це призведе і чому закон про мову знову розбурхує українців — у матеріалі "Рубрики".

У чому суть закону і чому він став скандальним

Ідея поставити на голосування законопроект №2362, авторства нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського з'явилася несподівано для багатьох. Глава партії монобільшості, нардеп Олександр Корнієнко, під час погоджувальної ради 13 липня попросив спікера парламенту Дмитра Разумкова поставити проект на голосування вже в цей четвер, 16 липня. Символічно, що в цей же день країна відзначає 30-річчя проголошення державного суверенітету України.

"У нашій фракції є прохання. Законопроект 2362 про перехід російськомовних шкіл на українську мову обов'язково включити до порядку денного на цьому тижні. Він зараз трохи нижче зрушився на наступний тиждень, тобто на вересень, а у вересні це вже повинно відбуватися. Тут логіка чисто за часом. 2362 просимо посунути на цей тиждень", — заявив Корнієнко. Разумков цю пропозицію прийняв.

Сам законопроект у своїй фінальній редакції вносить 3 основних зміни до діючого законодавства. У чому суть?

По-перше, перенести українізацію російських шкіл з 1 вересня 2020 року на 2023 рік. Уся справа в тому, що саме через 3 роки повинні перейти на українську школи, де зараз викладають на мовах Європейського Союзу (перш за все, угорською). Для російської в цьому плані поблажку не зробили, і за нинішнім законом про мову перехід повинен відбутися вже через півтора місяці.

По-друге, дати можливість школам вносити в програму кілька предметів мовами нацменшин.

По-третє, вивчення 80% предметів у школах українською мовою буде скасовано. Відповідно, річний обсяг навчального часу для отримання базової середньої освіти державною мовою складе 20% (40% в 9 класі), а профільного середньої освіти — 60%.

Профільний комітет законопроект розніс "в пух і прах". Головна офіційна претензія — він створює додаткові витрати. На 2021-2023 рр. грошей у бюджет на друк додаткових підручників російською мовою ніхто не закладав.

Сам же ініціатор ідеї Максим Бужанський заявив, що закон спрямований насамперед на створення єдиних правил для всіх. Щоб українську всюди вчили однаково.

"Вам брешуть — це не відкат назад, це крок уперед, до ЄС, до європейських принципів. Жоден школяр не стане вчити українську менше. Жоден школяр не стане навчатися українською менше, ніж всі інші українські школярі", — написав він у своєму Telegram.

ЗеКоманду чекає новий "майдан"?

Рішення про включення законопроекту до порядку денного викликало бурхливу реакцію як серед політиків, так і багатьох громадських об'єднань. На ранок 16 липня вже заплановані акції протесту. У Facebook є як мінімум дві великі сторінки, які закликають прийти на мітинги під ВРУ: "Не чіпай мою мову!" і "Без мови немає нації!". Очікується, що під стіни парламенту прийдуть сотні людей.

мовний законопроект

Фото: Рубрика

Паралельно загострення пристрастей буде і в стінах парламенту. Проти виступили в "Європейської Солідарності" і "Голосі". Наприклад, нардеп Андрій Парубій закликав приходити на мітинг під стіни парламенту і ні в якому разі не допустити прийняття рішення.

"У четвер команда Зеленського хоче прийняти скандальний законопроект депутата Бужанського № 2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в навчальних закладах"- скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою. Цинічні "слуги народу" хочуть зробити це в день 30-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет України — фактично знищити і наш закон про мову, і наш закон про освіту!", — гнівно відреагував Парубій у своєму Facebook.

Різко проти виступив і Уповноважений мовний омбудсмен Тарас Кремінь. За його словами, проект зірве перехід на українську мову для учнів 5-11 класів. Адже Міністерство освіти протягом 3-х років проводило роботу для того, щоб зробити все плавно, з підручниками і необхідними матеріалами.

"На мою думку, такими законопроектами у суспільстві створюють колосальні тектонічні зміни, які не тягнуть за собою нічого хорошого, крім протистоянь. Я як народний депутат 8-го скликання, омбудсмен, виступаю за те, щоб документи відповідали духу часу, сприяли консолідації суспільства і обороноздатності не тільки в плані боєготовності, а й духовності", — підкреслив Кремінь у коментарі "Рубриці".

Також проти закону виступили і два десятка нардепів від "Слуги народу". Публічно, опублікувавши заяви про те, що голосувати за ідею свого колеги Бужанського вони не будуть. Пости написали: Анастасія Радіна, Тетяна Циба, Анна Бондар, Дмитро Наталуха, Богдане Яременко, Дмитро Гурін та інші.

З затятих прихильників законопроекту — "Опозиційна платформа — За життя". Нардеп від фракції Олег Волошин у своєму Facebook і зовсім "потролив" колег по парламенту, які відмовляються підтримати ідею.

"Іншими словами люди, які прийшли в парламент виключно завдяки симпатії громадян до Зеленському, організовано виступають проти його базових обіцянок виборцям, проти того, що від нього чекали мільйони противників націоналістичного курсу Порошенко… Мені цікаво, чи знайдуться після цього осудні російськомовні громадяни, які віддадуть голоси за слуг на майбутніх місцевих виборах? Сподіваюся, що ні", — підкреслив Волошин.

Так чи буде прийнятий закон? Як пояснив "Рубриці" один із нардепів від "Слуги народу", більшість фракції не підтримає ідею Максима Бужанського. Законопроект провалять ще в першому читанні.

"Я сам не знаю, навіщо Корнієнко поставив цей проект, та ще й на четвер. В цілому фракція не підтримає його. Думаю, буде десь трохи більше сотні голосів від нас, у кращому випадку. Це більше медійна тема, піар. Бужанський і ОТЗЖ покажуть своїм виборцям, мовляв ось ми спробували протягнути для вас російська ще на 3 роки і у нас не вийшло. Противники, з розряду "Голосу" і "ЄС" урочисто продемонструють своїм виборцям, що захистили українську мову. Парламент же йде на місячну відпустку, перед закінченням роботи потрібна хороша картинка", — підкреслив співрозмовник.

Відзначимо, що ввечері 15 червня з'явилася інформація, що законопроект Бужанського про відстрочку переходу на українську мову російських шкіл перенесли з четверга на п'ятницю.

Отметим, что вечером 15 июня появилась информация, что законопроект Бужанского об отсрочке перехода на украинский язык русских школ перенесли с четверга на пятницу.

4290

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: