fbpx
Сьогодні
Скандал 14:35 31 Сер 2020

"Справжнє чудовисько": як студенти КНУ збунтувалися проти професорки, яка роками їх принижувала, а в результаті отримала держнагороду

У найкращому університеті України скандал. Студенти і викладачі Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченко збунтувалися проти зав кафедрою іноземних мов, яка тиждень тому отримала високу держнагороду.

Опонентів у професорки більше ніж вистачає — сотні нинішніх і колишніх КІМОшників звинувачують її в сексизмі і деспотизмі. Називають "моральною потворою" і обурюються дивним рішенням адміністрації.

Що насправді відбувається в найкращому вузі країни, чому там так ненавидять свого викладача і за що в цілому в Україні видають нагороди — у матеріалі "Рубрики".

Що трапилось 

Йдеться про Валентину Вікторівну Дайнеко, професорку, завідувачку кафедри іноземних мов. Їй 73 роки і у неї значний список професійних досягнень. Починаючи різними стажуванням в Австрії, США, Великобританії, інших країнах, і закінчуючи більш ніж сотнею наукових робіт, пов'язаних з лінгвістикою і дипломатією.

Валентина Дайнеко КИМО

Валентина Дайнеко

З 1990 року вона керує кафедрою іноземних мов. За цей час вона викладала у сотень відомих українських політиків. Наприклад, у 5-го президента України Петра Порошенка.

У неї вже є кілька державних нагород, наприклад, заслуженого працівника освіти, ордени княгині Ольги 2-го і 3-го ступеня. А 22 серпня 2020 указом президента України її нагородили і орденом княгині Ольги 1-го ступеня, що викликало обурення серед її студентів.

Їй закидають деспотичне ставлення до своїх учнів, тотальний сексизм, скандальність і неповагу до людей.

Як написала партнерка агентства комунікаційного консалтингу Eçomm Іветта Делікатна, кожна дівчина в Інституті почула від Валентини Дайнеко фразу "дівки в КІМО — підстилка для дипломата".

"Особисто мене вона під час вступу переконувала (цитую): що "тебе трахнуть під першими ж сходами і ти ідеш сюди тільки, щоб вискочити заміж за іноземця і виїхати з країни". Роками, десятиліттями це моральне чудовисько знущалося і продовжує знущатися над сотнями студентів — змушує носити її сумочки перед парами, кожен день перестилати їй килими в кабінеті. У холодні дні, коли будівля не топиться, виганяє одягнених студентів, особливо теплолюбних іноземців, з кабінетів — вчить їх бути "гарними" при температурі +10″, — підкреслила в своєму Facebook Делікатна.

Її публікація викликала бурхливу реакцію і серед інших студентів вузу. У коментарях під постом можна побачити просто десятки негативних відгуків про викладача. Наприклад, Ілля Удовиченко написав, що Валентина Вікторівна при першому ж спілкуванні пообіцяла відправити його в "рівненський фізкультурний інститут", бо він багато собі дозволяє.

"Занадто багато — це просто відповідати їй без підтакування. Ця людина у мене нічого не викладала, не знала хто я, і відразу почала мені розповідати, що я "не київський і це дуже видно" і я "ніхто". Потім її настільки здивувало те, що хтось їй відповідає, що вона мене запрошувала на індивідуальні бесіди "з приводу моєї поведінки". Факт її існування в ІМВ — це сором, сором і ще раз ганьба. Дуже хочеться, щоб на якомусь етапі більшість студентів, адміністрації та викладачів ІМВ зрозуміли, що так не можна принижувати студентів і крапка! Без будь-яких відмовок, пояснень професіоналізму і культури людини", — підкреслив Ілля.

Студентка Ніно Сичинава, яка зараз навчається в Лондоні, також розповідає, що Дайнеко могла спокійно зупинити її в коридорі, запитати прізвище і "там же почати кричати на мене, мовляв я найтупіша, і було це не раз". Лариса Лелека ж пише, що під час навчання на першому курсі зав кафедрою сказала їй прямо в аудиторії "вас тут і не питають, ви не хлопчики, які прийшли вчитися дипломатії, ви — підстилки для дипломатів, якщо пощастить".

Валентина Дайнеко КИМО

Валентина Дайнеко КИМО

Валентина Дайнеко КИМО

Пишуть про Дайнеко і в Telegram. Так, на одному з популярних каналів університету "Червоний губер" (де майже 6 тисяч підписників) скаржаться на роботу викладача. Наприклад, одна зі студенток прямо звинуватила Дайнеко в приниженнях, неадекватній поведінці, що стало причиною відмови дівчини продовжувати навчання в ІМВ на магістратурі.

Обурення роботою Дайнеко досягло такої межі, що була створена повноцінна петиція з вимогою звільнити її і позбавити ордена. На момент написання статті петиція набрала 430 підписів з 500 необхідних. В описі до фабули зазначено, що 73-річна викладачка називала своїх студентів "неотесаними ослами", забороняла пити воду під час пар і всіляко дискримінувала.

У самому вузі на офіційному рівні ситуацію поки не коментують. При цьому окремі викладачі все ж висловлюються на підтримку зав кафедрою. Так, кандидат філологічних наук Ірина Чернуха пише, що всі критики Дайнеко для університету "просто не існують".

"Нам дуже шкода тих, хто нічого в житті не домігся і нічого не вміє, крім як писати підступненькі пасквілі під чужу диктовку на розумних, талановитих, успішних, порядних людей. Для тисяч і тисяч випускників нашого Інституту, його співробітників, викладачів і студентів, ви просто не існуєте", — емоційно, та ще й з Caps Lock написала Чернуха.

Також вітальні коментарі Дайнеко публікувалися на сторінці самого ІМВ в Facebook.

Що таке Орден княгині Ольги

Це державна нагорода для жінок за заслуги в сферах суспільного життя — освіта, наука, культура і так далі. Всього є три ступеня ордена, вищий — 1-ий.

Серед відомих українських орденоносців — олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан, співачка Софія Ротару, легкоатлетка і нардеп Ольга Саладуха, олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова, гімнастка Анна Безсонова та інші.

Як написано в статуті ордена, прийнятому президентом Леонідом Кучмою в 1997 році, постанову на главу держави подають центральні органи влади, а також різні творчі органи. Їм же рекомендації подають за місцем роботи, тобто це робить адміністрація самого університету.

Вона ж в праві і відкликати нагороду. Для цього потрібно подати заяву до комісії з нагород президента України. Правда, як показують самі протести, студенти не хочуть просто позбавити свою викладачку ордену, а повноцінно звільнити її з університету.

Так, у коментарі "Рубриці" випускниця вузу Юлія Нечитайло пояснила, що директор Інституту Валерій Копійка був свого часу студентом Дайнеко і зараз з нею в дуже хороших відносинах.

"В основному ж керівництво належить до її покоління і частково розділяє її погляди. Ситуацію ускладнює і те, що знає весь інститут — Дайнеко має особистий зв'язок з Леонідом Губерським, ректором університету. Тому якщо і були на неї якісь скарги, то осідали або в кабінеті Копійки, або в кабінеті самого Губерського. Крім цього, Дайнеко на самій кафедрі іноземних мов створила дуже сильну ієрархію, при якій викладачі або підтримують її, або надовго не затримуються", — підкреслила Юлія.

Як додала дівчина, офіційної відповіді від керівництва вузу щодо нагороди ще не було, але ініціативна група має намір все ж відправити, крім петиції, ще й колективну скаргу голові Інституту.

470223

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: