fbpx
Сьогодні
Розбір 13:15 24 Січ 2022

Прив'язати SIM-картки до паспортів: як діє новий закон і що робити зараз

Надавати паспортні дані оператору поки що не обов’язково, але в майбутньому ця вимога стане повсюдною. Розбираємось, у чому плюси та мінуси, розглядаємо приклади з інших країн, розбираємо приклади з життя.

English version here

У чому проблема?

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про електронні комунікації». Поміж іншого, закон також змінює підхід до оновлення мобільними абонентами втрачених SIM-карток. Раніше такі дії відбувалися без ідентифікації абонента за паспортними даними. А тепер відновлення послуг у разі втрати електронних ідентифікаційних засобів знеособленим (анонімним) абонентом (у тому числі SIM-картки, е-SIM, налаштування інтернет-роутера тощо) здійснюється за умови ідентифікації цього абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг та надання персональних даних. Звучить складно? Так здалося не лише вам.

Через складне формулювання та неправильне трактування нових норм, багато хто вирішив, що сім-картку необхідно терміново, з 1 січня 2022 року, прив'язувати до паспортних даних. Але це не так. Розбираємось, як працюватиме нова норма. 

Прив'язати SIM-картки до паспортів: як діє новий закон і що робити зараз

Яке рішення?

Насправді ситуація така:

  • Українцям надається перехідний період до 1 січня 2025 року. До цього часу прив'язувати паспорт до телефону не обов'язково. 
  • Паспортні дані оператору знадобляться лише в тому випадку, якщо ви втратите SIM-картку або е-SIM і захочете відновити її в оператора. 
  • Прив'язати паспортні дані до SIM-картки можна і зараз, але це добровільно. Оператори рекомендують це зробити з міркувань безпеки. 

Оператори трактують новий закон по-різному

По той бік новин звернулися до мобільних операторів Київстар та lifecell за роз'ясненнями. 

У Київстарі наголосили, що не потрібно це робити негайно вже зараз. Для прив'язування сім-картки до паспортних даних закон дає час до 2025 року. На додаток: за словами оператора, якщо втрачена «сімка» досі не була прив'язана до паспорта, її поки що можна відновити й без документів.

Для цього потрібно прийти у магазин свого мобільного оператора та пройти ідентифікацію. Тобто, як і раніше, доведеться просто назвати останні два вхідні дзвінки на ваш номер і баланс на рахунку.

У lifecell оператори повідомили, що інструкції з цього питання їм поки що не надавали. А тому вони не мають інформації. Проте запропонували захистити свій номер від шахрайських дій прив'язкою сім-картки до паспортних даних, мовляв, тоді клієнту навіть надаватимуть знижки.

Є три способи це зробити:

  • прийти у магазин мобільного оператора та прив'язати паспорт до сімки на місці. 
  • зайти в особистий кабінет на офіційному сайті мобільного оператора, але зробити це потрібно через браузер, а не мобільний додаток.

Прив'язати SIM-картки до паспортів: як діє новий закон і що робити зараз

Як це працює?

В Україні новини про майбутню реєстрацію SIM-карток викликали шквал недовіри та критики, зокрема й через асоціацію з Росією. У північного сусіда прив'язкою SIM-карток до паспорта зайнялися вже давно, і з огляду на політичну ситуацію в країні такий прийом пов'язують у тому числі й з посиленим контролем над громадянами. А з 1 червня 2021 року набули чинності зміни до Федерального закону «Про зв'язок». Згідно із законом, усі користувачі повинні підтвердити свої номери на порталі Держпослуги, інакше номери будуть заблоковані. Проте Росія — не єдиний приклад у світі (хоча там, треба сказати, система працює з перебоями: анонімних номерів усе ще багато, а віддалено картку можна було заповнити на чуже ім'я, не підтверджуючи особу через інші бази). У багатьох країнах світу працює така сама система. Розбираємось, як. 

Хоча реєстрація SIM-картки й не є обов'язковою на всіх ринках світу. Ряд ринків, включаючи США, Мексику та Великобританію, вважають за краще не вводити зобов'язання з реєстрації, але приклад деяких держав показав необхідність введення таких заходів. До таких країн належить, наприклад, Пакистан. Там вимоги до реєстрації SIM-карток були запроваджені у 2008 році. Однак початкове рішення вести паперовий реєстр виявилося ненадійним і неефективним, і в жовтні 2013 року уряд запропонував використати біометричну реєстрацію, пов'язану з національним реєстром посвідчень особи Національної бази даних та реєстраційного органу (NADRA). 

Так, у середині 2014 року уряд Пакистану ввів вимогу біометричної перевірки особи під час купівлі нових SIM-карток. Після терористичного акту в грудні 2014 року ця вимога була поширена на всі вже наявні SIM-картки, що вимагало перереєстрації більшості зі 135 мільйонів підготовлених SIM-карток. Прискорене впровадження було погоджено зі 108 мільйонами SIM-карток, зареєстрованими п'ятьма операторами в Пакистані, до тримісячного терміну; 27 мільйонів SIM-карток було відключено.

Водночас для ідентифікації особи під час придбання SIM-картки використовуються різні способи — починаючи від візуальної перевірки працівником магазину паперових документів майбутнього абонента до перевірки особи через національні реєстри. Випадок з Пакистаном — гарний приклад біометричної верифікації за допомогою національного реєстру посвідчень особи. Однак є багато прикладів, коли верифікація не вимагає біометричних даних, наприклад, Еквадор, який має комплексну національну схему ідентифікації (національний ідентифікаційний номер використовується для паспортів, прав водія та посвідчення особи) з реєстрацією мобільного телефону, що підтверджує особу людини в цьому реєстрі.

Але якщо Пакистан здається вам надто радикальним прикладом — така ж система існує і в Німеччині ще з 2003 року. Не маючи місцевої ID-картки, купити сімку у вас не вийде. Обов'язкова прив'язка до паспорта є й у Норвегії, Польщі, Франції, Бельгії, Австралії, Індії, Бразилії, Болівії, Перу. Це правило діє у 152 країнах світу

Регистрация SIM-карт с паспортом

Один номер — одна людина?

У світовій практиці (наприклад, Пакистані, Руанді, ОАЕ) регулювання питань ідентифікації власника номера телефону закономірність «один номер — одна людина» не є обов'язковою. Багато користувачів можуть мати кілька пристроїв, наприклад: телефон, комп'ютерний ключ та планшет із трьома різними SIM-картками, зареєстрованими на одну людину. На багатьох ринках люди часто мають різні SIM-картки з різними мережами, щоб користуватися перевагами відмінностей у покритті мережі або рекламних пропозицій. Також на багатьох ринках один із членів сім'ї нерідко купує мобільні пристрої та активує SIM-картки для членів сім'ї. Таким чином, дублювання реєстраційної інформації SIM-картки в базах даних операторів не є чимось незвичайним, на відміну від національних реєстрів, де для кожної людини є унікальний запис.

Прив'язати SIM-картки до паспортів: як діє новий закон і що робити зараз

Навіщо прив'язувати номер до паспортних даних?

Прив'язка сім-картки до паспорта просто необхідна, щоб забезпечити безпеку самих абонентів. Зокрема, якщо власник номера використовує його для реєстрації та входу до сервісів, як-от онлайн-банкінг, робоча пошта, месенджери.

Зрозуміти, навіщо це робити, буде легше, якщо розібрати ситуацію на прикладі. Припустимо, у вас є банківська картка, прив'язана до конкретного номера телефону, який не є контрактним, тобто оператор не має у своєму розпорядженні ваших банківських даних. Шахрай робить певні маніпуляції з цією карткою, використовуючи номер телефону. Навіть якщо ви звернетеся за допомогою до кіберполіції, а кіберполіція, своєю чергою, зв'яжеться з мобільним оператором, оператор не зможе нічим допомогти правоохоронцям. 

На думку експерта з безпеки Павла Білоуса, у разі добровільної (зараз) або обов'язкової (коли-небудь) прив'язки SIM-картки до паспорта це не так спростить роботу правоохоронцям, як ускладнить роботу шахраям, яким буде складніше і дорожче заволодіти чужим номером і, як результат, наприклад, вкрасти гроші з банківського рахунку:

«Я думаю, що тільки недосвідчені або зовсім дрібні шахраї будуть прив'язувати до свого паспорта номер мобільного. Скоріш за все, якщо ця процедура колись стане обов'язковою, номери реєструватимуть пачками на безпритульних і вже з цих номерів здійснюватимуть свої темні справи, — вважає експерт. — На мою думку, добровільної процедури реєстрації (прив'язки) номера мобільного до паспортних даних, особливо того, що виступає фінансовим номером у банках, достатньо на сьогодні», — вважає експерт з безпеки. 

Прив'язати SIM-картки до паспортів: як діє новий закон і що робити зараз

А це точно спрацює?

Великий брат стежить за тобою?

Прессекретар Ukrainian Cyber Alliance Андрій Баранович раніше заявляв, що ідея із реєстрацією сім-карток більшою мірою відповідає інтересам правоохоронців, ніж громадян, і може суттєво розширити коло повноважень та збільшити кількість методів тиску на громадян.

«Так вони зможуть в один клік отримати від операторів повне ім'я та паспортні дані людини. Не думаю, що це впливає на розкриття злочинів, натомість дозволить легко організовувати стеження за активістами та журналістами. У цьому сенсі це дуже зручний інструмент», — пояснив Баранович. 

Утім, правоохоронні органи без труднощів можуть робити те саме і зараз: завдяки величезній кількості відкритих баз даних, знайти номер «потрібної» людини не важко, а отримати інформацію про вхідні та вихідні дзвінки та повідомлення, а також про місцезнаходження абонента можна і зараз — це звичайна процедура. 

Хто на коні?

Десь такі правила діють, десь ні, десь їх зрештою скасували. Експерти організації GSMA, яка представляє інтереси операторів мобільного зв'язку по всьому світу, об'єднуючи близько 800 операторів з різних країн, у своєму звіті дійшли висновку, що реєстрація сім-карток не особливо впливає на рівень злочинності, але дає більше свободи операторам і дозволяє їм краще продавати свої послуги, які вони зможуть персоналізувати та вдало пропонувати клієнтам. Утім, це залежить від ринку. На деяких ринках діють суворі заборони використання даних операторами для додаткових послуг.

1
9219

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: