fbpx
Сьогодні
Розбір 16:30 08 Січ 2021

Побічні ефекти вакцини від коронавірусу. Все, що відомо про вплив щеплення на організм

Розібралися, яку вакцину вірусологи назвали найнебезпечнішою, чи доведений зв'язок між алергічними реакціями та вакцинацією, і які побічні ефекти від препаратів були зареєстровані в країнах, де вже почалася вакцинація

English version here

Фото ВВС

Вакцина від коронавірусу з'явилася трохи менше, ніж через рік після виявлення першого випадку коронавірусу. Це дійсно рекордні терміни — ще ніколи в історії не було подібного прецеденту.

Вже існує кілька аналогів вакцин, але жодна ще не пройшла всі етапи випробування. Однак, у багатьох країнах вже почали ставити щеплення медпрацівникам, і разом з цим з'явилися перші побічні реакції, алергії та навіть смерті. Ми зібрали всю інформацію про виявлені випадки в країнах, де вже почалася вакцинація. Відзначимо, що будь-які алергічні або інші негативні реакції на вакцину — це вкрай рідкісні випадки, які бувають і при введенні інших вакцин. До того ж у більшості людей побічні ефекти та інші реакції проявляються в м'якій формі й не вимагають госпіталізації, що також звичайно для будь-якого роду вакцин.

США і Канада

побочка вакцины коронавирус

Фото The Bangkok Post

У цих країнах вакцинація почалася одночасно, вони стали одними з перших країн, де поставили перші щеплення від коронавірусу. Раніше аналогічні рішення ухвалила влада Великобританії, Канади, Бахрейну, Саудівської Аравії та Мексики. 14 листопада двом медсестрам, Сандрі Ліндсі, що працює в реанімації однієї з нью-йоркських клінік, і Аніті Кіданген з Торонто була введена вакцина BioNTech і Pfizer. Кадри отримання щеплення показали в прямому ефірі по телебаченню в обох країнах. Обидві медсестри після вакцинації заявили, що з ними все гаразд, а відчуття не відрізнялися від будь-яких інших щеплень.

Через місяць 15 грудня вакцинація даним препаратом привела до серйозних наслідків. Через 10 хвилин після введення у лікарки лікарні Бартлетта на Алясці з'явилися висипання на обличчі й тілі, задишка і почастішання пульсу. Медики відразу поставили діагноз «анафілактичний шок». Американці зробили укол адреналіну, призначили терапію, яку застосовують під час важких алергічних реакцій. Симптоми зникли, але незабаром повернулися, і медики відправили пацієнтку під крапельницю з епінефрином. Прибравши крапельницю, лікарі помітили, що реакція з'являється знову, тому вони перевели пацієнтку до відділення інтенсивної терапії.

16 грудня, через 10 хвилин після введення препарату медику з тієї ж регіональної лікарні, у чоловіка виникли набряки під очима, також він відчув запаморочення і пирхоту в горлі.

Лікаря доставили у відділення невідкладної допомоги — там його лікували за допомогою адреналіну, «Бенадрілу» і «Пепціду», хоча в медустанові заявили, що ця реакція все одно не вважається анафілаксією.

17 грудня газета The New York Times з посиланням співробітника клініки, в якій проходила процедура, повідомила про сильну алергічну реакцію на щеплення препаратом від коронавірусної інфекції у медпрацівниці зі штату Аляска в США. За даними видання, реакція настала через десять хвилин після введення препарату.

Коментуючи ці інциденти, головна лікарка Аляски Енн Зінк заявила, що у штату «немає планів змінювати наш графік, дозування або режим щеплень». Ці випадки доводять, що людина повинна сидіти в кабінеті медика протягом 15 хвилин після вакцинації, зазначив вакцинолог Пол А. Оффіт.

Нині в США щеплення отримали вже 4,836,469 особи. Проте, влада повідомляє, що це невтішні результати та говорять про сильне відхилення від графіка, адже згідно з планом уряду, до кінця грудня препарат повинні були отримати щонайменше 20 мільйонів осіб. Федеральні чиновники охорони здоров'я штатів заявили, що у них немає чіткого розуміння того, чому частина доз, відправлених країною, все ще не використана.

Великобританія

побочка вакцины коронавирус

Фото ВВС

Тут вакцинація стартувала 7 грудня. Спочатку використовувалися вакцини BioNTech і Pfizer — Сполучене Королівство закупило 40 мільйонів доз вакцини, яких вистачить для 20 мільйонів осіб, а після, 30 грудня, стало відомо про те, що Великобританія схвалила вакцини виробника AstraZeneca і замовила у виробника 100 мільйонів доз, яких достатньо для вакцинації 50 млн осіб. Ця вакцина показала на випробуваннях 70% ефективність проти 95% препарату компаній BioNTech і Pfizer. Затвердження нової вакцини сталося після того, як Громадська служба охорони здоров'я Великобританії заявила, що країна стикається з «безпрецедентним» рівнем інфекцій — якраз тоді, коли був виявлений новий штам коронавірусу.

Після введення перших ін'єкції вакцини BioNTech/Pfizer, 2 співробітники Національної служби охорони здоров'я Великобританії (NHS) вкрилися висипом і відчули задишку з падінням артеріального тиску. Медичний директор NHS, професор Стівен Поуїс зазначив, що пацієнти й до цього страждали від алергічних реакцій, тому такі наслідки очікувані. Тому поки що Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення рекомендує не робити щеплення всім, у кого була алергія на ліки, продукти або інші вакцини. Там зазначають, що алергічна реакція може відбуватися і після введення інших вакцин.

Мексика

побочка вакцины коронавирус

Фото ВВС

Мексиканська влада вивчає справу 32-річної медпрацівниці, яку госпіталізували з підозрою на енцефаломієліт після отримання нею вакцини Pfizer-BioNTech проти коронавірусу. Через годину після вакцинації у жінки з'явилися судоми, а також утруднене дихання, слабкість в м'язах і конвульсії. Міністерство охорони здоров'я Мексики заявило, що попередній діагноз — енцефаломієліт (запалення головного та спинного мозку). Хвора виявилася схильною до алергічних реакцій, а під час клінічних випробувань не було даних про те, що у кого-небудь з випробовуваних розвивалося запалення мозку після застосування вакцини. Як зазначає Reuters, зв'язатися з Pfizer і BioNTech для отримання коментаря з приводу цього інциденту не вдалося.

Аргентина

побочка вакцины коронавирус

Фото Reuters

В Аргентині вакцинація також почалася 27 грудня. За цей час вакцину «Супутник V» отримали 32 013 осіб. Лише у 1% вакцинованих були виявлені ускладнення. Згідно з методологією дослідження, ускладненням у пацієнта вважається будь-яке погіршення стану, яке сталося після вакцинації, навіть якщо воно не пов'язане безпосередньо з прийманням препарату.

З 317 пацієнтів, у яких виникли ускладнення, у 298 осіб вони, імовірно, пов'язані з побічними ефектами від вакцини. У 81 з них спостерігалася головний біль, у 36 — лихоманка. У 30 пацієнтів виникла реакція в місці ін'єкції. У 4 почалася алергія в легкій формі, ще у 4 втрата свідомості. У 3 пацієнтів почалася лихоманка з розладом шлунково-кишкової системи. Ще у 19 людей ускладнення були пов'язані із захворюваннями та травмами, що виникли до вакцинації, або з помилкою в діагностиці.

У Міністерстві охорони здоров'я Аргентини підкреслили, що в абсолютної більшості пацієнтів, які зіштовхнулися з ускладненнями, побічні ефекти були легкими й не потребували госпіталізації. Крім того, поки не можна однозначно стверджувати про причинно-наслідковий зв'язок між вакцинацією і більшістю ускладнень у всіх випадках, для перевірки цього проводяться додаткові дослідження. Кількість випадків виникнення побічних ефектів знаходиться в очікуваних межах, відзначили у відомстві.

Норвегія

побочка вакцины коронавирус

Фото NRK

В кінці грудня вакцинація почалася і в Норвегії, де перші дози, як і всюди, згідно з рекомендаціями ВООЗ, отримали люди, які знаходяться в групі ризику. Вже 5 січня було повідомлено про 2 померлих людей похилого віку, які пройшли вакцинацію. Зв'язок між смертями та поставленими щепленнями не встановлено: Норвезьке агентство з лікарських засобів (SL) і Норвезький інститут суспільної охорони здоров'я повідомили, що уважно вивчають два зареєстрованих випадки смерті в будинку для літніх людей після вакцинації препаратом Comirnaty компаній BioNTech і Pfizer.

Фінляндія

побочка вакцины коронавирус

Фото Republic World

У Фінляндії перші щеплення вакциною Comirnaty компаній Pfizer і Biontech були зроблені 27 грудня медичному персоналу. На сьогодні вакцинацію пройшов медперсонал п'яти найбільших лікарняних округів міст Гельсінкі, Тампере, Турку, Куопіо й Оулу.

2 січня до Агентства з безпеки та розвитку в області фармацевтики Fimea (Фінляндія) надійшла перша заявка про побічну реакцію на вакцину від коронавірусу. Головлікарка Fimea Мая Кауконен повідомила в суботу порталу телерадіомовлення Фінляндії Yle, що заяву отримано, але її зміст не розголошується з метою збереження конфіденційності.

«Коли ми отримаємо щонайменше п'ять повідомлень, то повідомимо, якого роду побічні ефекти в них вказувалися», — сказала Кауконен.

Греція

побочка вакцины коронавирус

Фото Euronews

В Афінах заступник керівника лікарні потрапив в реанімацію і був підключений до штучної вентиляції легенів після вакцинації препаратом від Pfizer/BioNTech. Про це повідомив телеканал Skai.

У 54-річного чоловіка, який не був заражений коронавірусом, 30 грудня проявилися симптоми інфекції нижніх дихальних шляхів. Тест на інфекцію дав негативний результат, симптомів у нього також не було.

За даними телеканалу, на наступний день його стан погіршився, а 1 січня його інтубацію визнали необхідною, оскільки був поставлений діагноз «дихальна недостатність через інфекцію нижніх дихальних шляхів». У міністерстві охорони здоров'я Греції відзначили, що не бачать зв'язку між вакцинацією і виниклою інфекцією у лікаря.

Саудівська Аравія

вакцинация коронавирус

Фото The Times of Israel

Ця країна стала «першопрохідцем» з вакцинації, там використовується препарат компанії Pfizer/BioNTech. За інформацією порталу Arab News, в кінці грудня Міністерство охорони здоров'я Саудівської Аравії у Твіттері повідомило, що поки що не було виявлено жодного випадку алергічної реакції або тяжких побічних ефектів після вакцинації, а найбільш частими реакціями є біль у місці ін'єкції, стомлюваність, головний біль і біль в руці. Проте, закликаючи людей проходити вакцинацію, Міністерство охорони здоров'я відзначило, що вагітні або жінки-годувальниці належать до груп, яким заборонено приймати лікування Pfizer-BioNTech. Людям, які страждають на тяжкі алергічні реакції, які вимагають ін'єкцій адреналіну, також було заборонено приймати вакцину.

Китайська вакцина Sinopharm також показує себе досить успішно. За інформацією, отриманою від опитаних Khaleej Times пацієнтів, які вже отримали другу дозу препарату, після вакцинації вони добре себе почували. Єдиним побічним ефектом був біль в місці уколу. У деяких респондентів спостерігалася слабкість і головний біль після введення першої дози. Чому в Саудівській Аравії не спостерігається таких алергічних реакцій, як в Америці та Європі, поки не відомо. Можливо, про них просто не повідомляють, оскільки закупівля вакцин і першість того чи іншого препарату в перегонах за його безпеку перетворилися на чинники геополітичного впливу.

Єгипет

побочка вакцины коронавирус

Фото The Africa Report.com

Дослідження побічних ефектів препарату компанії Sinovac зараз проводяться в Єгипті. Помічниця міністра охорони здоров'я Єгипту з досліджень Ноха Ассем заявила в неділю Egypt Independent, що близько 3000 добровольців для клінічних випробувань китайської вакцини Sinopharm COVID-19 не показали серйозних побічних ефектів. Виявлені реакції були незначними та виявлялися як жар, почервоніння навколо області вакцинації та кашель, сказала Ноха Ассем, додавши, що всі вони зникли протягом декількох днів.

Перу

побочка вакцины коронавирус

Фото France 24

У Перу вакцинація ще не почалася — поки що там завершується другий етап випробувань вакцини Sinovac добровольцями, який зараз тимчасово зупинили через один випадок виявлення серйозного побічного ефекту. Герман Малага, головний науковий співробітник місцевого університету Каетано Ередіа, який бере участь в дослідженні, сказав, що в одного з 12 000 добровольців, крім інших симптомів, з'явилася слабкість в ногах, і що цей стан міг бути пов'язаний з синдромом Гієна-Барре. Міністерство охорони здоров'я заявило, що ця подія розслідується, щоб визначити, чи пов'язана вона з вакциною або є інше пояснення.

Шанхайський експерт з вакцин Тао Ліна нещодавно завантажив цифрову версію інструкції щодо застосування вакцини Sinopharm на свою сторінку в Weibo, повідомляє Taiwan News з посиланням на гонконгівську газету Ming Pao. Тао Ліна виявив, що з вакциною було пов'язано 73 побічних реакції. На додачу до болю в місці ін'єкції та головного болю, були перераховані серйозні побічні ефекти, які «могли виникнути»: високий кров'яний тиск, втрата зору, втрата смаку, затримка менструації та нетримання сечі. Він написав, що 73 побічні реакції на вакцину, перераховані в інструкції, роблять її «найнебезпечнішою вакциною у світі». Тао написав, що ні одна інактивована вакцина не викликає більшої кількості побічних реакцій, ніж цей продукт. Він також стверджував, що така кількість побічних реакцій «абсолютно безпрецедентна». Експерт заявив, що інші лікарі жартома описали цю інструкцію як «одну довгу відмову від відповідальності». Через кілька днів обліковий запис Тао Ліна в Weibo була швидко вилучена владою, а на його сторінці тепер кажуть, що "цей контент не може бути переглянутий через порушення правил".

Поки що занадто рано робити висновки про безпеку тієї чи іншої вакцини, ґрунтуючись на тій інформації, яку ми маємо. Статистична вибірка може давати похибку, а дослідження реакції на вакцини ще не завершено. Ми ні в якому разі не закликаємо вас відмовлятися від вакцинації, як тільки вона стане доступною.

10430

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: