fbpx
Сьогодні
Новація 14:50 10 Кві 2020

Нестандартні рішення у боротьбі з COVID-19: що робити, якщо апаратів ШВЛ не вистачає

Лікарі з Харкова знайшли інший спосіб респіраторної підтримки

Фото Facebook/Елизавета Шилова

Одне з найчастіших ускладнень при COVID-19 це пневмонія та подальший фіброз легенів. Щоб підтримати таких пацієнтів, їх підключають до апаратів штучної вентиляції легенів, які фактично "дихають" замість людини. 

Із початком пандемії українське суспільство прийшло до усвідомлення того, що апаратів ШВЛ у наших лікарнях надзвичайно мало. Поки держава, бізнес і волонтери всіма силами намагаються вирішити цю проблему, лікарі з Харкова знайшли інший спосіб респіраторної підтримки. Вона не здатна повністю замінити ШВЛ для критичних пацієнтів, але може значно допомогти тим хворим на COVID-19, яким таких апаратів просто не вистачить. 

Бульбашкова підтримка замість ШВЛ

Існує чотири напрямки респіраторної терапії, які рекомендуються вітчизняними наказами МОЗ. Вони використовуються "сходинками": перша це оксигенотерапія, тобто терапія киснем, який подається за допомогою або маски, або носових катетерів. Якщо людині не вистачає цього методу для підтримання достатнього рівня забезпечення киснем, пропонується два наступних методи високоточна назальная канюля, або неінвазивний CPAP, тобто дихання під постійним неінвазивним тиском. Якщо вже і це не допомагає застосовується штучна вентиляція легенів.

Володимир Корсунов доктор медичних наук, професор і завідувач кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії ХМАПО. Керуючи двома відділеннями інтенсивної терапії дитячим і дорослим, він як ніхто інший розуміє проблему нестачі професійних апаратів ШВЛ. 

"Якщо інтерпретувати це все по відношенню до України, то ми всі зрозуміли за останній час, що апаратів штучної вентиляції у нас значно менше, ніж у розвинених країнах. Крім того, частково ці апарати є застарілими і неадекватними, такими, що не можуть з успіхом використовуватись для хворих на COVID-19. Тому в мене виникла ідея реалізувати інший метод", каже Володимир. 

Лікарі з Харкова знайшли інший спосіб респіраторної підтримки

Фото: suspilne.media

Мова йде про Bubble CPAP, або ж режим неінвазивної вентиляції легенів під постійним позитивним тиском. Його величезна перевага полягає в тому, що для його застосування не обов'язково мати професійний апарат ШВЛ, а майже всю необхідну апаратуру можна зробити з підручних засобів.

Володимир каже, що це не повноцінна заміна апаратів ШВЛ: "Людей з COVID-19, швидше за все, доведеться підключати до ШВЛ. Так відбувається у більшості розвинених країн, але є і певні прибічники використання неінвазивної підтримки. Вона є більш фізіологічною, і якщо враження легенів не досягло критичного рівня, то, можливо, це є кращим". 

Виглядає це так: постійне джерело кисню або повітряної суміші подається під тиском наприклад, зі звичайного баллону, через шланг. Цей шланг під'єднується до поліетиленового пакету, який одягається пацієнту на голову і кріпиться на шиї. В пакеті робиться інший отвір зі шлангом для видиху його протилежний кінець занурюється в ємність з водою. Таким чином, пацієнт отримує на голові "бульбашку" з повітряно-кисневою сумішшю, яка створює тиск, більший за атмосферний і спрощує газообмін в легенях. 

Лікарі з Харкова знайшли інший спосіб респіраторної підтримки

Фото: times.kharkiv.ua

Найважливіше в цій технології це простота її використання. Забезпечити професійними апаратами ШВЛ кожну лікарню надзвичайно складно і дорого. "Професійні апарати неінвазивної вентиляції можуть коштувати близько 20 тисяч доларів вони також не забезпечують абсолютної гарантії того, що ця технологія задовольнить всіх хворих. Апарати штучної вентиляції коштують ще дорожче, якщо йдеться про якісні апарати вищого класу. Це дуже розмиті визначення, але так, вони можуть коштувати до 80 тисяч євро. І в Україні, як розумієте, їх категорично не вистачає. Якщо епідемічна ситуація буде стрімко погіршуватись, то більшість хворих у нас може залишитись взагалі без респіраторної підтримки". 

Перевірений спосіб

Винайдена ця технологія більше 40 років назад науково, вона називається методом Мартіна-Буєра. Історично, вона застосовувалась для інших категорій хворих, але зараз подібні і більш досконалі методики застосовуються в європейських країнах. Компанія Intersurgical навіть розробила спеціальні шоломи для такої респіраторної підтримки. У деяких країнах Європи вони вже застосовуються і у боротьбі з коронавірусом. Тобто такий метод вже застосовується у світі: "Ви можете знайти відео з італійських відділень інтенсивної терапії — там купа хворих лежить у шоломах цих, більш досконалих. Звісно, це не з одного пакета зроблено, і коштує відповідно, і в Україні вони є лише в кількох лікарнях Києва".

Володимир розповідає, що і в Україні цей метод широко використовувався ще 20 роківтому, особливо у дитячій інтенсивній терапії. Головна причина відсутність на той момент професійних апаратів ШВЛ: "У спадок від СРСР нам дісталися такі апарати, які вбивали 90% пацієнтів, які переводились на штучну вентиляцію легенів. Вони були технічно недосконалими, взагалі не були призначені для тривалої вентиляції, але ними комплектувалися відділення інтенсивної терапії. Взагалі, як у нас чиновники робили: "Вам дають, а ви ще носом крутите. Беріть, що дають, або взагалі нічого не дамо". Якось так". 

Але така система респіраторної підтримки має і свої переваги. Одна з них полягає у зменшенні ризику зараження пацієнтів. При інвазивній респіраторній підтримці, пацієнта підключають до ШВЛ за допомогою трубки, що вставляється безпосередньо в трахею. Це одразу ж робить пацієнта вразливим до зараження внутрішньолікарняними мікроорганізмами, які є дуже стійкими до більшості антибактеріальних препаратів. "Вони викликають пневмонії додатково до того, що вже є, і лікувати таких хворих майже нема чим. Якщо вдається запобігти переведенню хворих на інвазивну вентиляцію це є плюс, і так роблять анестезіологи усьому світі. Але це не стосується хворих на COVID-19 я так розумію, з повідомлень з інших країн, що на жаль, у них не вдається таким чином підтримати відповідний газообмін. Є дуже багато невизначеності, це нова проблема і про неї надходить дуже багато суперечливих повідомлень".

Правильні пакети та сила Фейсбуку

Лікарі з Харкова знайшли інший спосіб респіраторної підтримки

Доросле відділення інтенсивної терапії, яким керує Володимир, вже стикнулося з кількома випадками COVID-19. На щастя, поки що жоден з пацієнтів не потребував штучної вентиляції і проблему вирішили виключно оксигенотерапію. Проте як розвиватиметься ситуація невідомо, і щоб озброїти українських лікарів знанням про такий метод, Володимир з колегами зняли спеціальну відео-інструкцію.

Знайома Володимира, засновниця консалтингової агенції Dr. Shilova for Business підхопила цю ідею, зайнялась пошуком партнерів для реалізації та поширенням інформації. У своїй публікації на Фейсбук вона розповіла, що одна з головних проблем із застосуванням такої "пакетної" терапії в минулому була якість самих пакетів. Через неякісний матеріал навіть здоровим людям було важко дихати в такій "бульбашці", яка, до того ж, часто пошкоджувалась через низьку щільність пакету. 

Єлизаветі вдалось знайти контакт керівника компанії "Біосфера" Андрія Здесенко, який одразу підтримав цю ініціативу. Менше ніж за добу, компанія налагодила виробництво відповідних пакетів з щільністю в 40 мікрон з непахучого та нетоксичного матеріалу. Команда медиків випробувала ці пакети в дії і підтвердила їх ефективність. Такі пакети компанія "Біосфера" виготовляє та розповсюджує безкоштовно. 

Випробовувати цей механізм самостійно небезпечно, і робити цього точно не варто. Але кожен із нас може допомогти цій ініціативі, поширивши інформацію серед знайомих лікарів та медичних працівників.

💡 Відео-інструкція по застосуванню бульбашкового CPAP за допомогою пакету доступна за посиланням:

Лікарні можуть замовити пакети, зв'язавшись із співробітницею компанії "Біосфера" Євгенією Мациборою:

📌 Через Фейсбук

📌 За електронною адресою: [email protected]

Читайте також:

Примарні тести на коронавірус: навіщо Україна закуповує тести з Китаю, якщо ми можемо виробляти їх самостійно

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

42784

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: