fbpx
Сьогодні
Рішення 16:09 20 Гру 2022

Врятувати людей і культуру понищених міст: як працюють волонтери з донецької "Штуки"

Артвечори, виставки та підтримка молодих митців — таким було життя громадської організації “Штука” до 24 лютого. Команда розвивала молодіжне культурне середовище Донеччини й Луганщини. Та з початком повномасштабного вторгнення перед активістами постали нові виклики. Як організація розвиває культуру українського сходу під обстрілами та як взялась за гуманітарні місії — у нашому матеріалі.

English version here

У чому проблема?
Врятувати культуру зруйнованих міст

Коли у 2014 році на сході України почалась війна, суспільні настрої змінилися. Люди хотіли відчути власну культуру, відділити її від нав'язаних росією наративів. Це стало поштовхом для розвитку нової культури регіонів, залучення молоді до міжнародних проєктів, створення нових рішень для зміцнення українського духу та єдності. 

У цей час український схід почав розвиватись по-новому. Увага до культурної екосистеми Донеччини й Луганщини зросла. Серед створених на цій хвилі проєктів — ініціативи громадської організації "Штука" з Донеччини. 

художники, Штука

Джерело: ГО "Штука"

"Ми працювали за різними напрямками. Це артвечори, художні зустрічі. Ми давали змогу митцям почати займатися їхньою справою, давали полотна, фарби. Це були й виставки про актуальні проблеми регіонів – екологія, захист тварин, суспільство, проєкт із протидії коронавірусу. Це був громадський простір у місті Мирноград. Ми намагалися розвивати культурні напрямки для нашого суспільства, особливо для молоді", – говорить директор ГО "Штука" Євген Бражко. 

З початком повномасштабного вторгнення рф до України, ворог почав безжально знищувати міста та селища сходу. Волноваха, Маріуполь, Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут — усі вони вже частково або й повністю зруйновані, але росія продовжує обстрілювати їх. Тисячі людей залишаються під постійним вогнем у прифронтових містах.

Місцеві громадські організації, які до 24 лютого займалися культурою, екологією або будь-чим іншим, тепер переформатовують свою роботу на допомогу людям. Так і перед "Штукою" постало питання — як вберегти культуру міст, які ворог перетворює на руїни? І, найголовніше, як допомогти носіям цієї культури?

Яке рішення?
Гуманітарна і культурна допомога

 

Місією ГО "Штука" завжди був розвиток культурної екосистеми Донецької та Луганської областей. Більшість проєктів до 24 лютого були направлені на розвиток культурної співпраці у регіоні, об'єднання мешканців громад та на медійне просвітництво через відео, анімацію, картини та фото. Після повномасштабного вторгнення рф "Штука" направила свої сили ще й на гуманітарну допомогу населенню сходу. Водночас команда продовжує розвивати культуру рідних регіонів, впроваджуючи нові проєкти та програми.

Наразі 80% роботи "Штуки" це збір і доставка гуманітарних вантажів (їжі, засобів гігієни, ліків, одягу та енергоносіїв) у громади Донецької області. Переважно команда працює з Миргородом та Покровськом. 

Бронежилети, штука, волонтери, допомога

Допомога військовим з формою. Джерело: ГО "Штука"

Як це працює?
Списки потреб і допомога від партнерів

Гуманітарна підтримка громад Донецької області, які приймають вимушених переселенців, та тих, хто страждає внаслідок бойових дій, триває у безперервному режимі, починаючи з 25 лютого. 

волонтери, Штука, гуманітарна допомога

Волонтери з гуманітарними наборами. Джерело: ГО "Штука"

"Ми почали працювати майже з перших днів. До нас зверталися люди, говорили, що потрібна допомога, потрібна інформація, консультації щодо виїзду. І ми бачили, що ситуація стає гіршою, що продовжуються постійні обстріли. Тому напрямок допомоги одразу став чи не найважливішим, наразі він займає майже весь наш час", – пояснює Євген Бражко. 

Євген Бражко

Євген Бражко. Джерело: сторінка Євгена у FB

Через активні бойові дії команда роз'їхалася по країні, але продовжує працювати разом. Сам процес збору й доставки гуманітарної допомоги розгалужений і багатокроковий. Спочатку громадська організація отримує списки з регіонів та міст, кому і що потрібно. Списки складають окремі волонтерські служби та організації, які постійно працюють неподалік зони бойових дій. Після цього активісти шукають необхідне — харчі, гігієнічні товари, одяг. Тоді все це відвантажують та везуть до місця призначення.

Через великі потреби команда залучає донорів, пише проєкти для міжнародних організацій, які фінансують допомогу українцям. Наприклад, у рамках програми "Волонтерство під час війни" активістів підтримали – House of Europe, ACTED, PIN, DRC, CORE, Відродження, Nova Ukraine, DRA, БО Мережа 100% Життя, FUNDACJA PROMOCJI NAUKI I KREATYWNOŚCI. Залучання партнерів та донорів продовжується, аби допомагати якісніше і робити більше.

волонтери, Штука

Пакування гуманітарної допомоги. Джерело: ГО "Штука"

"Ми працюємо з міжнародними та українськими донорами, закуповуємо ці продукти. Тобто, ми не збираємо донати, це все грантові кошти. Ми на них закриваємо людські потреби на Донеччині. Наприклад, є Мирноградський гуманітарний центр. Це як владна структура, яка співпрацює з міжнародними організаціями та волонтерами. Туди ми й привозимо харчові набори, ліки, мийні засоби та гігієну. І так відбувається з кожним містом, у яке ми приїжджаємо. Конкретно ми не роздаємо допомогу, натомість через локальних волонтерів передаємо її людям", – пояснює принцип роботи комунікаційниця ГО "Штука" Марія Кутнякова. 

Марія Кутнякова

Марія Кутнякова. Джерело: Сторінка Марії у FB

Хакатон, подкасти, фільми

Паралельно у "Штуці" працюють над новими проєктами, що розповідають про культуру та мистецтво українського сходу. Наприклад, команда почала випускати подкаст "Нефільтрат". Це серія аудіоісторій про активістів та культурних митців, які розвивали свої міста до війни й продовжують робити це зараз. Поки записали два епізоди й працюють над новими.

Невдовзі організація презентує відеопроєкт "Пост-Схід 2.0" про міста Донеччини, матеріал до яких знімався ще до 24 лютого.  Восени та взимку минулого року команда подорожувала регіоном та знімала шлях індустріалізації Донбасу. Були зустрічі з місцевими жителями, істориками, активістами, які розповідали про локальні памʼятки архітектури.

Внаслідок російської агресії більшість памʼяток, які були відзняті, вже зруйновані. Через це проєкт став ще важливішим. Відзняті фільми покажуть, якою була Донеччина до вторгнення росії, як розвивалася, жила, з якими повсякденними проблемами стикалася. 

Зараз ГО "Штука" організовує хакатон для створення ідей щодо інтеграції переселенців до місцевих громад. Захід пройде у січні наступного року й обʼєднає команди для генерації нових рішень. Три найкращі ідеї отримають певні кошти на реалізацію. 

А це точно працює?

 

З початку квітня і до початку листопада ГО "Штука" доставила в громади Донецької та Луганської областей понад 5 400 продуктових і 1 800 гігієнічних наборів, близько 200 одиниць одягу для переселенців, різні енергоносії для сховищ та комунальних установ (3 зарядні станції EcoFlow, 23 генератори, 400 свічок, близько 200 газових пальників), а також безрецептурні ліки. Допомогу змогли доставити у Словʼянськ, Авдіївку, Мар'їнку, Вугледар, Соледар тощо. 

Штука, бронежилет

Джерело: ГО "Штука"

Всього гуманітарної допомоги було доставлено на суму 3,7 мільйона гривень. Громадська організація продовжує залучати ресурси для гуманітарних місій, а також допомагає громадам Донецької області проходити крізь непросту зиму.

Зараз організація планує продовжувати надавати гуманітарну допомогу тим, хто цього потребує. Але проводитимуть і культурні заходи, спрямовані на розвиток культури Донеччини й підтримку її митців.

Рубрика:
Кейси
3
371

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: