Здоров’я

П’ять питань про дитячі щеплення і календар вакцинацій

Дбати про здоров’я дітей — пріоритетне завдання свідомих батьків. Вакцинація — один із простих та ефективних способів захистити організм від небезпечних захворювань та їхніх ускладнень. І хоча інформації про дитячі щеплення багато, батьки все одно часто вагаються.

"Рубрика" разом з платформою "Бережи себе" зібрала п'ять популярних запитань про вакцинацію дітей та пояснила як і коли її (не)правильно робити.

У чому проблема?

Задля зміцнення імунітету дітям починають робити перші щеплення, які надалі потрібно оновлювати. Часто батьки про це забувають або ж просто відкладають візит до лікаря, зокрема через погане самопочуття малечі. Однак чи дійсно це реальна перепона для щеплення?

Не вакциновані вчасно діти стають вразливими до різноманітних захворювань, ускладнення від яких можуть призвести навіть до летальних випадків. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку вакцинація запобігає 3,5-5 мільйонам смертей від таких захворювань, як дифтерія, правець, кашлюк, грип та кір. У групі ризику як діти, так і дорослі, які не мають щеплень взагалі або пропустили якесь за графіком. 

Вакцинація дитини. Фото з мережі

Яке рішення?

Вакцинувати дитину потрібно вчасно, в спеціально відведені для цього терміни. Аби їх не пропустити, батьки мають слідкувати за Національним календарем профілактичних щеплень. У ньому детально розписаний вік дитини та обов'язкові для неї щеплення від 10 захворювань: туберкульозу, гепатиту B, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції. Вакцини надає держава безкоштовно. 

Національний календар профілактичних щеплень. Фото: Міністерство охорони здоров'я

Також педіатри пропонують батькам робити ще рекомендовані щеплення, які не входять в обов'язковий перелік, пояснює педіатриня Анастасія Волошина. Вони зможуть захистити дитину від небезпечних захворювань, як ротавірусна, пневмококова, менінгококова інфекції, вітряна віспа (вітрянка), гепатит A, вірус папіломи людини, грип. Проте в цьому випадку вакцини батькам доведеться придбати за власний кошт в аптеці або зробити щеплення у приватній клініці.

Графік рекомендованих щеплень. Фото з мережі

Як це працює?

Вакцинувати дитину доведеться з перших місяців життя та протягом її дорослішання. Це зміцнюватиме її здоров'я та зменшуватиме ризики розвитку захворювань.

"Ми постійно стикаємося з вірусами, бактеріями, грибками. Коли ці чужорідні організми потрапляють в наш організм, імунна система одразу реагує на це. Вона знаходить гени (антигени) чужорідних організмів. Наші імунні клітини аналізують ці антигени збудника та виробляють антитіла проти нього. А ще запамʼятовують цей збудник, щоб при наступній зустрічі дати відсіч. Таким чином виробляється імунітет (імунна пам'ять).

При введенні вакцини в організмі штучно імітується зустріч з чужорідним агентом. Внаслідок цього виділяються антитіла одразу, на вже знайомий мікроорганізм. Після щеплення дитина або не захворіє або захворіє в легкій формі", пояснює педіатриня Анастасія Волошина.

Педіатриня Анастасія Волошина. Фото з мережі

У певні періоди дитині доведеться робити одразу кілька щеплень від різних захворювань. Наприклад, двомісячного малюка доведеться вакцинувати від гепатиту B, кашлюка, хіб-інфекції, поліомієліту, дифтерії та правця. Враховуючи кількість потрібних щеплень, батькам може здатися, що в лікарні доведеться "жити" і краще знехтувати кільками щепленнями. Та це не так. Тож далі розбираємо пов'язані з цим питання.

Питання №1: Чи можна робити дитині кілька щеплень одночасно?

За словами педіатрині Катерини Філатової, робити одночасно кілька щеплень абсолютно безпечно, так роблять у всьому світі. Тому батькам варто довіритись лікарю, який підкаже та пояснить, які вакцини можна зробити в один день.

"Проведення декількох щеплень під час одного відвідування лікаря має дві практичні цілі. По-перше, дитина проходить імунізацію і, таким чином, отримує захист якомога раніше у вразливі перші місяці життя. По-друге, отримання декількох щеплень одночасно означає, що дитині доведеться менше відвідувати лікаря, батьки заощадять час", — пояснює педіатриня Катерина Філатова.

Педіатриня Катерина Філатова. Фото з мережі

Питання №2: Чи можна робити щеплення, коли дитині погано?

Якщо у дитини гарячка та інші симптоми інфекційної хвороби, то щеплення відкладають, наголошує експертка. Батьки мають розуміти, що в цьому випадку вести малечу на вакцинацію точно не варто.

"А ось нежить і легка застуда — це не перешкода до вакцинації, якщо дитина активна", — зауважує Катерина Філатова. 

Вона додає, що батьки все одно можуть мати певні вагання щодо доцільності щеплення через стан дитини. Прийняти правильне рішення допоможе лікар, оскільки перед вакцинацією він проводить огляд.

Лікарка оглядає дитину. Фото з мережі

Питання №3: Чи можна вакцинувати дітей з хронічними захворюваннями?

Як пояснює педіатриня, не лише можна, а й потрібно. Оскільки вони особливо вразливі до інфекцій, у них хвороба перебігає значно важче та призводить до серйозніших ускладнень, аніж у дітей без хронічних захворювань. Тож у такому разі вакцинація особливо важлива.

"Дітям, які мають хронічні хвороби, особливо рекомендують робити не тільки обов'язкові щеплення за Національним календарем щеплень України, але й додаткові. Наприклад, дітей із бронхіальною астмою та цукровим діабетом важливо щепити проти пневмококової інфекції та щорічно — проти грипу. А дітям із хронічними захворюваннями печінки потрібне щеплення від гепатиту A", — пояснює Катерина.

Іграшковий ведмедик зі шприцом. Фото з мережі

Питання №4: Що робити, якщо порушений графік вакцинації?

Інколи складається так, що зробити щеплення дитині вчасно за певних обставин не вдається. Але панікувати не потрібно, пояснює педіатриня Катерина Філатова:

"Якщо через певні причини графік вакцинації порушено, не потрібно починати курс щеплень спочатку: введені раніше дози нікуди «не зникають»".

Натомість батькам потрібно звернутися до лікаря, який складе оновлений графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів між щепленнями, щоби надолужити пропущені.

Інфографіка "Щеплення дітей з порушенням календаря"

Питання №5: Як оновити дані в українській системі після щеплення дитини за кордоном?

Через повномасштабне вторгнення росії частина українських родин опинилася за кордоном, однак це не стало на заваді для продовження вакцинації дітей. Під час щеплення в іншій країні батьки мають отримати міжнародне свідоцтво, яке надалі потрібно надати сімейному лікарю або педіатру в Україні. Дані звідти він внесе до електронної системи охорони здоров'я України (ЕСОЗ).

Міжнародне свідоцтво щеплення обов'язково має містити:

  • назву вакцини;
  • дата проведення щеплення;
  • виробника, дозування та серію вакцини;
  • термін дії свідоцтва про щеплення.

Також там має бути підпис людини, яка зробила щеплення, та печатка медичного закладу. Свідоцтво зазвичай заповнюють англійською або французькою.

Вакцина та шприц. Фото з мережі

Ще більше корисних рішень!

Щеплення дітей — необхідний крок заради зміцнення їхнього здоров'я, тому батьки мають ставитися до цього відповідально. За додатковими консультаціями щодо вакцинації варто звертатися до сімейного лікаря або педіатра.

У випадку виникнення додаткових запитань щодо вакцинації можна звертатися на гарячу лінію МОЗ і ЮНІСЕФ "Спільно до здоров'я" за номером 0 800 351 896.

Свіжі дописи

  • Корисності

У кого є ревінь, той має обід, або що приготувати з румбамбару: сім рецептів на всі смаки 

Пироги, джем, салат, соус до мʼяса і навіть борщ — усе це можна приготувати з… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Здоров’я

“Відчувається, ніби ти перед телевізором із десятком сюжетів, і при цьому потрібно щось робити”: що таке РДУГ і чому це не про виховання?

“Рубрика” поспілкувалась з експерткою Центру когнітивно-поведінкової терапії Олександрою Омельченко про прояви РДУГ — розладу дефіциту… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.