Екорубрика

Попри війну, відключення світла і холод: що потрібно притулкам, щоб тварини пережили зиму

Як зігріти улюбленця, коли немає опалення та світла, розповідаємо у Всесвітній день домашніх тварин.

Тимчасовий притулок для тварин "Виставковий центр" відкрили під час повномасштабної війни — 31 березня. Вольєри будували швидко, із матеріалів, які були під рукою. Переважно — з дощок (але, треба сказати, результат виглядає куди затишніше за металеві клітки). Знаходяться вольєри у кімнатах будівлі, яку раніше, схоже, використовували як офісне приміщення.

Назву "тимчасовий" притулок носить не випадково: "Щоб було зрозуміло, що це — тимчасовий притулок, і щоб собаки та кішки не жили тут все життя, як це часто трапляється в притулках, а знаходили собі люблячу родину", — пояснює Наталія, лікарка-ветеринарка та керівниця комунального підприємства "Київська міська лікарня ветеринарної медицини". 

Нині у притулку проживають 38 собак та 28 кішок, а з березня — вже понад 300 тварин знайшли собі новий дім. Особливість цього місця в тому, що кожен охочий може приміряти на себе роль господаря собаки, взявши тварину на прогулянку. Як виявилося, таке рішення несе в собі не тільки приємне дозвілля для людини, а й безліч інших бонусів.

"Рубрика" вирішила відвідати притулок, щоб дізнатися, як проходять прогулянки із собаками з притулку, та як функціонує тимчасовий притулок для тварин за відсутності світла та тепла. 

У чому проблема?

У літню пору дні відкритих дверей створювали справжній ажіотаж біля притулку. У вузькому коридорі було не проштовхнутися, а щоб потрапити до вольєра, треба було вистояти чергу. Вже після обіду тварини настільки втомлювалися від відвідувачів, що нагулявшись, лежали, майже не реагуючи на людей. 

Зараз, коли сонце світить не так яскраво, а щоб вийти на вулицю, потрібно зібрати всю волю в кулак перед зустріччю з пронизливим вітром та холодною погодою, відвідувачів у притулку помітно поменшало. Про це говорили й у самому притулку — з першими осінніми похолоданнями співробітники помітили, що ентузіазм в охочих прогулятися з тваринами помітно зменшився.

Труднощі виникають і з інших причин, постійні відключення світла не дають нагріти приміщення до комфортної для тварин температури, а всю роботу потрібно встигнути виконати, доки триває світловий день. 

Яке рішення?

Наш візит до притулку трапився у п'ятницю, в обідній час. Це був один з останніх теплих днів листопада, і зустрівшись з Наталією, ми разом із собакою Джеком вирушили на прогулянку. Крім того, що людина і собака під час прогулянки можуть "придивитися" одне до одного, самі прогулянки — корисне заняття, вони виконують ще одну важливу функцію, про неї — пізніше.

Генератори та світлодіодні стрічки

"Тварини швидше підлаштовуються під перепади температури, ніж люди, — заспокоює Наталя. — Але для котів мінімальна температура має бути не менше 18 градусів, інакше вони починають хворіти".

Зараз у притулку порівняно тепло, і найвища температура, на подив, не в кімнаті відпочинку для персоналу, а у котів. Судячи з кількості персоналу в "кошатнику", людям затишніше перебувати там. 

Приміщення опалюють електричними конвекторами, і вихід із ситуації поки тільки один: максимально прогріти кімнати, поки є світло. Але на крайній випадок притулок уже підготував генератор. 

Проблему з відсутністю світла вирішили творчо: один із волонтерів протягнув у притулку автономні світлодіодні стрічки, і тепер у разі відключення співробітники притулку зможуть безперешкодно доглядати тварин навіть у темний час доби. За словами Наталії, це — найдешевший варіант для освітлення.

Гріємо тварин, коли температура падає

Якщо ви теж маєте тварин, то з приходом перших холодів обов'язково подбайте про те, щоб вони не змерзли у вас вдома.

 

  • Подбайте про тепле місце для улюбленця. Теплу лежанку можна обладнати з пледа чи ковдри. Простежте за тим, щоб місце улюбленця не знаходилося на протязі. 
  • Утеплити тварину можна за допомогою грілок, заповнивши їх водою 38-40 градусів. Якщо грілки вдома немає, підійде звичайна пластикова пляшка.

Прогулянки з тваринами та соціалізація

"Звичайно, ми налаштовані на те, щоб прилаштовувати тварин. Але є люди, які не мають такої можливості, але приходять погуляти із собакою. І це теж дуже важливо, бо так тварина соціалізується", — пояснює Наталія. 

Джек, якого Наталія взяла на прогулянку, — її власний собака з притулку. Такого має кожен "постійний" волонтер, який регулярно приходить вигулювати тварину. Усього таких близько 60.

"Джек приїхав із Гостомеля, і коли ми його приймали, він був агресивним: намагався вкусити мене, коли його заводили у вольєр", — згадує Наталія. Нині пса ніяк не можна назвати агресивним. 

Доброзичлива тварина радісно стрибає, як тільки виходить на прогулянку, спокійно реагує на оточення, зовсім не боїться людей і навіть дає лапу, але поки що тільки тоді, коли хоче сама.

"Завдяки тому, що з ним гуляли, грали та розмовляли, собака змінився. Його можна спокійно тримати у квартирі, він не хоче когось вкусити. Я не чекаю від нього несподіванки, його поведінка є абсолютно передбачуваною", — каже Наталія.

Як вибрати "свого собаку" для прогулянки?

"Деякі люди приходять сюди, як у контактний зоопарк", — розповідає мені про наболіле співробітник тимчасового притулку Іван. 

Вибираючи пса, не варто "полювати" на породу. Параметри, які насправді повинні вас цікавити під час вибору тварини — це сумісність ваших характерів та розміри собаки:

"Коли людина приходить за собакою, ми цікавимося, якого собаку вона хотіла б узяти. Враховуємо побажання та вносимо свої корективи. Наприклад, якщо це дитина або підліток, то собака не повинна бути занадто великою — щоб дитина змогла її втримати та не травмувалася. Тварину ми підбираємо за темпераментом", — каже Наталя.

Приїхати на вигул собаки можна будь-якого дня, але суворо у відведені години, оскільки моціон псів має бути за розкладом:

З 9:00 до 11:00 — ранковий вигул;

З 15:00 до 17:00 — вечірній вигул. 

Сам притулок легко знайти на території ВДНГ. Він знаходиться за льодовою ареною, у павільйоні 1П16. Точну адресу на карті можна подивитися тут.

Де і як безплатно стерилізувати свою тварину?

Рубрика вже писала про те, чому так важливо проводити стерилізацію тварин. Цим ми обмежуємо безконтрольне розмноження, і в результаті чим більше котів і собак пройде через процедуру — тим менше тварин загине на вулиці від хвороб, холоду та голоду. 

Наразі тимчасовий притулок для тварин "Виставковий центр" за підтримки фонду Happy Paw проводить безплатну стерилізацію улюбленців та вакцинацію від сказу.

Хто допомагає існувати притулку?

Притулок належить до структури комунального підприємства "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" та фінансується коштом міського бюджету. Люди, забираючи собаку або кота з притулку, отримують здорову, вже стерилізовану тварину, з вакцинацією від вірусів та інфекційних захворювань. Гроші на корм та лікування закладені у статті видатків із міського бюджету, але не завжди цих коштів вистачає. 

На щастя, долучаються волонтери. У день інтерв'ю ми перетнулися з групою студентів із Київського коледжу прикладних наук. Хлопці та дівчата організувалися самостійно та привезли до притулку корм для тварин. Завдяки таким людям притулок тримається на плаву.

Допоможіть притулкам підготуватися до холодної зими: якщо можете волонтерити — зробіть це, якщо готові вигулювати вихованців притулків — не відкладайте цю справу, якщо можете допомогти із забезпеченням електроенергією чи кормом — не сумнівайтеся, допомога точно потрібна. Не забувайте піклуватися про тварин і дарувати їм тепло навіть у дуже непрості часи.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.