Здоров’я

Сезонна алергія: симптоми, лікування та профілактика

Квітень та початок травня — нелегкий час для алергіків. Адже весна приносить не лише квіти та тепло, а й сезонну алергію, відому також як поліноз. Але підготуватися до сезонної алергії, а також зробити її прояви менш нав'язливими можливо.

Про сутність полінозу, його причини, симптоми, наслідки та методи лікування "Рубрика" поговорила з фахівцями. Також експертки лікарка-алергологиня, сімейна лікарка Віталія Чінчева та лікарка-педіатр, дитяча алергологиня Віра Ониськова поділилися ефективними стратегіями, які допоможуть приборкати сезонну алергію.

У чому проблема?

Хвороба цивілізації: хто в групі ризику

Сезонна алергія або поліноз (від англ. pollen — пилок) — алергічна реакція, яку викликає пилок рослин. Вона характеризується гострими запальними змінами в слизових оболонках, головним чином дихальних шляхів і очей. Поліноз належить до поширених захворювань — за даними світової статистики на поліноз страждають близько 20% населення нашої планети. Щороку кількість людей, які бурхливо реагують на цвітіння рослин, тільки зростає. 

"Кожні 10 років поширеність алергічного риніту загалом, як і інших алергічних захворювань, підвищується аж на 100%, — розповідає алергологиня Віра Ониськова. — Приміром, у США нових випадків даної хвороби реєструють до 40 мільйонів осіб. Пов'язано це з тим, що як і алергія загалом, поліноз є «хворобою цивілізації». Проблеми з екологією, надмірне використання хімічних мийних засобів, медикаментів тощо — все це формує фундамент для розвитку цієї недуги навіть у тих, в кого ніколи не було таких проявів та немає спадковості".

"Познайомитися" із цим захворюванням можна у будь-якому віці. Але сезонна алергія виникає частіше у дітей старше 2-3 років та у дорослих. У малюків молодшого віку прояви алергії на цвітіння можливі, але зустрічаються дуже рідко. 

Віра Ониськова, фото з архіву спікери

Особливо схильними до алергії на пилок є люди, які вже мають бронхіальну астму або атопічний дерматит, в медичній термінології це називається "атопічним маршем". З досвіду Віри Ониськової, нерідкі випадки, коли це захворювання стає випадковою знахідкою. Наприклад, батьки дитини звертаються до педіатра з нібито зовсім іншими скаргами, але після огляду чи певного аналізу лікар направляє їх до алерголога.

"Важливу роль в етіології (галузь медицини, що вивчає причини виникнення хвороб, — ред.) алергічних захворювань відіграє гігієнічна теорія. Її суть полягає в тому, що якщо дитина росте в надмірно стерильному середовищі, не контактує з достатньою кількістю бактерій та вірусів, то й імунна система такої дитини буде розвиватися недостатньо і буде більш схильною до алергії, — додає лікарка-алергологиня Віталія Чінчева. — Крім того, збільшується кількість хімічних речовин, з якими контактує дитина, в тому числі косметичних засобів, які можуть бути неналежної якості — все це впливає на гіперреактивність імунної системи". 

Також найбільш сприятливими до сезонних алергій є люди, у яких є наявність алергічних захворювань в сімейному анамнезі. Надмірний стрес, хронічні запальні захворювання, забруднення навколишнього середовища, тютюнопаління, гострі вірусні захворювання такі як коронавірус, грип, можуть стати тригерами до виникнення такого типу алергії, якщо у людини є генетична схильність.

Як проявляється?

"Варто зауважити, що алергія не є дефіцитом імунітету, а навпаки. У випадку сезонної алергії — це надмірна реакція імунної системи на білкові структури рослинного походження. Тобто імунна система пацієнтів з алергією надмірно реагує і розпізнає алергени, які не розпізнає імунна система здорової людини", — говорить Віталія Чінчева. 

Прояви сезонної алергії досить різноманітні й включають чотири основні "назальні симптоми": 

  • лоскотання в носі; 
  • нападоподібне чхання; 
  • водянисті виділення з носа; 
  • закладеність носа.

Також до них часто приєднуються:

  • сухий кашель;
  • свербіж в очах;
  • сльозотеча; 
  • прояви кон'юнктивіту.

Експертки відзначають, якщо імунна система реагує на алерген дуже інтенсивно, то пацієнт також може мати незначне підвищення температури, загальну слабкість та головний біль. Саме тому поліноз часто можна сплутати застудою або ГРВІ. 

Ілюстративне фото

Сезон, який триває… майже рік

"Пацієнти помилково вважають що сезон алергії розпочинається в березні-квітні з розпускання квітів на бруньках дерев. Але насправді в нашій кліматичній зоні цвітіння дерев починається вже в лютому і найпершими деревами-алергенами, які можуть провокувати симптоми сезонної алергії, є ліщина та вільха", — розповідає Віталія Чінчева.

Але це — тільки початок. У березні починається цвітіння берези та верби, потім естафету приймають й інші дерева та рослини. І так — до глибокої осені.

Алергологи виділяють три основні періоди цвітіння:

  • весняний — пилкування дерев (з кінця лютого);
  • весняно-літній — запилення трав та злаків (травень-липень);
  • осінньо-літній — час пилкування бур'янів (наприклад, цвітіння амброзії триває аж до жовтня листопада, тобто до перших заморозків).

Люди, які мають алергію на пилок, можуть мати й пов'язану з цим харчову алергію. Вона називається перехресною харчовою алергією і найчастіше проявляється у вигляді:

  • свербіння в роті або поколювання;
  • почервоніння та свербежу піднебіння;
  • свербіння у вухах;
  • набряку губ;
  • кашлю;
  • першіння в горлі.

"Перехресна алергія — це імунна відповідь на подібні за молекулярною будовою алергени, що знаходяться в різних органічних продуктах, — пояснює Віра Ониськова. — Наприклад, одним з найчастіших таких тандемів є береза — яблуко: у хворих з алергією на пилок берези вищеописані реакції проявляються при вживанні свіжого яблука та деяких інших продуктів (сливи, петрушки, персиків, вишні, фундука, моркви, мигдалю, кмину). Або в разі яскравої алергії на бур'ян амброзію, який у нашому регіоні є надзвичайно розповсюдженим, у такої людини може раптово виникнути реакція на банани, диню, томати, чай з ромашкою, насіння соняшнику та інші".

Симптоми перехресної алергії проходять самостійно, щойно ви припиняєте вживати продукти-подразники. Але потрібно знати, які фрукти чи овочі подібні за складом амінокислот з пилком тих рослин, на які ви реагуєте в період їх цвітіння. Розібратися в цьому допоможе лікар-алерголог, він надасть рекомендації, які саме продукти потрібно виключити або обмежити.

Яке рішення?

Методи лікування полінозу

Дехто вважає за краще не звертати уваги на алергічні прояви, аргументуючи це тим, що все мине і так. Але поліноз шкідливіший, ніж здається. Хронічне запалення слизової носа може призвести до синуситів, отитів, розростанні носових поліпів, тривалого кашлю й утрудненого дихання. У деяких випадках поліноз може призвести до розвитку бронхіальної астми й навіть анафілактичного шоку. 

Лікар допоможе:

  • встановити причину алергії;
  • призначить ефективну терапію;
  • допоможе впоратися з супутніми ускладненнями алергії.

"Якщо у вас виникли симптоми алергії, то діагностувати, який саме алерген є причинним, можна за допомогою прік-тесту (місцеві шкірні проби на чутливість до алергенів) або за допомогою аналізу крові на sIg E. Який саме метод підійде вам, має вирішувати лікар алерголог. Профілактично здавати аналізи на визначення чутливості до алергенів не рекомендується, так як деякі пацієнти можуть мати сенсибілізацію (набуття організмом специфічної підвищеної чутливості, — ред.) до алергенів, але не мати симптомів алергії. В такому разі ці пацієнти не потребують лікування", — розʼяснює Віталія Чінчева. 

Як лікують алергію:

  • Симптоматично — усувають симптоми алергії за допомогою медикаментів. Симптоматична терапія зазвичай включає антигістамінні препарати, кортикостероїди місцевої дії, а також модулятори лейкотрієнових рецепторів. 
  • Методом алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ-терапія), яка полягає в послідовному введенні в організм людини певних доз алергенів. АСІТ — це "вакцинація" від алергії, єдиний на сьогодні метод для лікування алергічного риніту, астми, кон'юнктивіту, алергічних реакцій на укуси комах. Ця терапія — тривала, але ефективна: протягом 3-5 років через ін'єкції, таблетки чи спрей пацієнтові вводиться алерген за принципом збільшення дози. У такий спосіб клітини організму сприйматимуть чужорідний подразник як щось повсякденне, а не агресивне. АСІТ фактично дозволяє зайти в ремісію і років на 10 забути про алергію. Але схеми може підібрати лише лікар: потрібно врахувати, чи показана ця терапія саме вам, чи не маєте протипоказань. 

Віталія Чінчева, фото з архіву спікерки

"Симптомами алергії не варто нехтувати і не варто займатися самолікуванням, тому що дуже часто при наявності алергії до одного алергену, через деякий час може розвинутись сенсибілізація до інших алергенів і тоді пацієнт буде мати чутливість до багатьох алергенів, яку вилікувати набагато важче і дорожче. Також варто памʼятати, що алергічні захворювання мають схильність до атопічного маршу. Тобто якщо пацієнт має зараз лише симптоми алергічного риніту чи кон'юнктивіту, то при подальшому контакті з алергеном і відсутності патогенетичного лікування ці симптоми можуть перерости у бронхіальну астму.

Спрогнозувати це важко — у моїй практиці є багато випадків, коли пацієнти мають симптоми алергічного риніту протягом 5- 10 років і не мають бронхіальної астми. Але є і випадки коли пацієнт вперше звертається з симптомами алергічного риніту, які виникли місяць тому, а через рік ми уже фіксуємо симптоми бронхіальної астми. Саме тому при підозрі на появу алергії варто якнайшвидше звернутися до лікаря-алерголога", — говорить Віталія Чінчева. 

Лікарка додає, що на жаль лише близько 10-20% пацієнтів звертаються до фахівців при появі перших симптомів алергії. Більшість пацієнтів приходять на прийом вже після того, як самопризначена симптоматична терапія не допомагає, або симптоми стають важчими. Тож, якщо ви маєте алергічні прояви, не варто намагатися справитися з ними самотужки й нехтувати візитом до алерголога.

Як запобігти сезонній алергії

В період цвітіння вашого причинного алергену, алергологиня Віра Ониськова пропонує ряд заходів, які зменшать пилкове навантаження на слизову органів дихання й покращать якість життя під час алергічного сезону.

  • Слідкуйте за алергопрогнозами на сайтах про алергію, які можна знайти в інтернеті, та намагайтеся не перебувати тривалий час на вулиці в період цвітіння.
  • Для прогулянок чи пробіжок вибирайте вечірні години та час після дощу — в такому разі концентрація пилку буде найменша.
  • Використовуйте маску та темні окуляри, які захистять вас і від пилку.
  • Прийшовши додому, замініть одяг та прийміть душ — і на речах, і на волоссі може осідати пилок. Також доказовим методом є промивання носа сольовими розчинами, причому не тільки після прогулянки, а і протягом дня за наявності симптомів.
  • Вікна у квартирі краще тримати закритими, послуговуючись системою вентиляції. Також не треба забувати про таку прості речі, як вологе прибирання (щодня).
  • Майте при собі ефективний антигістамінний засіб, який допомагає саме вам і який прописав лікар. Адже пилок може переноситися вітром на досить велику відстань, і житель мегаполіса може відчути всі симптоми алергії на пилок навіть не перебуваючи поруч з алергенними рослинами.
  • Вчасно відвідайте лікаря-алерголога, щоб пройти обстеження та виявити причину алергії, адже знаючи ворога "в лице", з ним легше боротися.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.