fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:28 01 Кві 2021

Помста Єрмака, страждання за Коломойського або реальна справа? Чому хочуть посадити Семенченка

English version here

1 квітня Печерський суд повинен був розглянути апеляцію на запобіжний захід колишнього командира батальйону «Донбас» Семена Семенченка, якого підозрюють в створенні незаконної приватної військової компанії на території України.

Ця історія почалася ще 24-го березня з заяви СБУ про розкриття бази з підготовки бійців для ПВК. Крім того, Семенченко міг допомагати так званий агент НАБУ Євген Шевченко, який засвітився вже в декількох гучних справах Бюро.

Суд уже відправив під арешт кількох людей у ​​цій справі, а слідство обіцяє здивувати українців приголомшливими подробицями. Зокрема про роботу затриманих на Росію. Однак самі підозрювані кажуть про політичне полювання. З чим пов'язані проблеми Семенченка-Шевченка, чи можуть за цим критися інші мотиви та чим все закінчиться — читайте в матеріалі «Рубрики».

Суд над Семенченком перенесли. Що буде далі?

Попри суворий локдаун, що насувається на Київ, суд над Семенченком повинен був пройти у відкритому режимі. У залі зібралося кілька десятків його прихильників для моральної підтримки, але засідання перенесли на 7 квітня. Однак колишній комбат все одно не перебуває під вартою: він перебуває в лікарні нібито через погане самопочуття.

«Мій клієнт досі знаходиться в лікарні. Зараз він проходить обстеження», — заявив його захисник в суді Владислав Добош.

Втім, судді все одно не стали ухвалювати рішення в четвер — засідання перенесли через те, що матеріали справи досі не надійшли. Подальші перспективи розгляду вкрай туманні.

Суд по Семенченко

«Рубрика» зв'язалася зі стороннім юристом Олексієм Даниловим, який пояснив, що на наступному засіданні все ще може змінитися. «Все залежить від професіоналізму захисників Семенченка. Якщо вони знайдуть процесуальні порушення, доведуть, що їх підзахисний нікуди не дінеться, не тиснутиме на свідків та інше, то йому цілком можуть дозволити заставу або навіть змінити запобіжний захід, але друге — менш імовірний сценарій», — пояснив він.

В історії з Семенченком може бути політична підоснова

В історії зі справою проти Семенченка може бути подвійне дно. У середовищі ветеранів АТО існує думка, що в СБУ могли давно знати про функціонування військової компанії, але чекали потрібного моменту.

Суд по Семенченко

Є версія, що причиною тому — участь Семенченка і Шевченка в гучній історії з Єрмаком і «вагнеровцями» — минулої осені голову Офісу президента запідозрили в «зливі» інформації про операцію, яка нібито готувалася останні два роки та обіцяла стати головним успіхом українських спецслужб в новітній історії. Втім, виразних доказів провини Єрмака так досі й не надали, а обіцяний фільм розслідувачів Bellingcat все ніяк не побачить світ.

«Насправді для мене тут все очевидно — слідство щодо мене почалося пів року тому, саме після того, як я звинуватив у державній зраді Андрія Єрмака, який злив спецоперацію ГУР МО про арешт "вагнеровців". Слідство йшло дуже мляво, тому що за ці пів року СБУ так і не змогла зафіксувати вчинення мною будь-яких злочинів, які мені інкримінуються, хоча вони понатикали камер у мене вдома, в машині, і прослуховували мій телефон. Але активна фаза почалася відразу після того, як я дав інтерв'ю Христо Грозєву з Bellingcat у справі "вагнеровців", тобто за пів року нічого так і не знайшли, але надійшла команда "фас" вже під будь-яким приводом, так і пройшли обшуки, вручили підозру, в якій стосовно мене немає ніяких фактичних доказів», — заявив Шевченко.

Є ще одна версія — зв'язок Семенченка з олігархом Ігорем Коломойським, справи якого останнім часом йдуть все гірше через введені проти нього в США санкції. Через це вже почало страждати його найближче оточення, яке виявилося замішане в його справах.

Показова історія з нардепом Олександром Дубинським, який за короткий час отримав проблеми всюди: і за кордоном, і в Україні — тут його і зовсім виключили з фракції.

«Люди, які активно працюють на Коломойського, чимось схожі на того Ікара. Їм може здаватися, що вони впіймали Бога за бороду і він за них все вирішить. Але в якийсь момент той їх перемелює і викидає. Так вже було не раз», — розповіло «Рубриці» джерело, що бувало на «котлетних вечірках» мільярдера.

Як саме Семенченко може бути пов'язаний з Коломойським? За даними журналістів «Слідство.Інфо», люди з його ПВК нібито охороняли офіс «Центренерго», після того, як його вивезли в селище Козин під Києвом. Це державне підприємство, яке знаходиться в орбіті впливу мільярдера.

Відомо, що «Центренерго» перевезли в санаторій, огороджений колючим дротом, — все для того, щоб не дозволити державі влаштувати перевірку компанії.

Крім того, журналісти дізналися, що представники ПВК в кінці 2019 року брали участь у мітингах проти керівництва Нацбанку. Зокрема, проти ексголови НБУ Якова Смолія та його заступниці Катерини Рожкової. З ними Коломойський теж конфліктував практично відкрито.

Суд по Семенченко

Що буде з Семенченком далі?

Як показує практика, за бажання українське правосуддя може бути як стрімким, так і вкрай повільним. Історія з підозрюваними у вбивстві Шеремета тягнеться вже два роки — і поки кінця-краю цьому не видно.

Справа проти Семенченка вкрай об'ємна і судячи з того, що навіть остаточне рішення суду щодо його запобіжного заходу відбувається із затримками, то це надовго.

До того ж в Україні давно говорять про необхідність узаконити існування ПВК — нібито це може допомогти у розв'язанні проблем на Донбасі, а також стати непоганим джерелом доходу для бюджету. Деякі країни, як США, і неофіційно Росія, дійсно йдуть цим шляхом. Бійці з приватних військових компаній відмінно підходять для вирішення делікатних завдань, де державі не хочеться світитися.

Але чим це загрожує Україні? Є серйозні побоювання, що ПВК використовуватимуть ті ж олігархи для вирішення власних не завжди законних справ. І якщо кейс Семенченка виявиться правдивим, то його справа стане лише черговим підтвердженням цієї теорії, а заодно може стати ще однією цеглинкою для звинувачення проти Коломойського.

2317

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: