fbpx
Сьогодні
Рішення 16:56 10 Чер 2021

Владу — школярам. Як учні на Чернігівщині отримують місцевий бюджет на свої проекти

Що таке шкільний бюджет участі, і навіщо він потрібен українцям

English version here

Фото Unsplash

"Я не хочу, щоб за мене вирішували!" — ці слова хоч раз у своєму житті промовляє кожний підліток. Тінейджери Корюківської громади, що на Чернігівщині, тепер будуть самостійно приймати рішення щодо облаштування шкіл, у яких вони навчаються. Потрібен простір для відпочинку? Є мрія, щоб на подвір'ї школи встановили велопарковку або "розумну" лавочку? Не вистачає обладнання для навчального процесу? Кортить відправитися в освітню подорож? Без проблем — долучайся до Шкільного бюджету участі і якщо ініціативу підтримають інші школярі, влада реалізує її за бюджетні кошти.

Всеукраїнське соціологічне дослідження "Молодь України – 2017", проведене на замовлення Міністерства молоді та спорту, показало: майже половина молоді, що мешкають в ОТГ, зазначають відсутність змін для молоді після створення громад, а більше третини молоді вважають, що місцева влада не враховує їхню думку під час ухвалення рішень. Проте позитивним є той факт, що більше половини молоді готова особисто долучатися до ініціатив у громаді, тобто готова змінювати своє життя на краще. 

Осередком активної молоді у Корюківській ОТГ є Молодіжний центр "КУБ". Його члени і стали ініціаторами впровадження у громаді нового інструменту громадської активності. В рамках проєкту "Активна молодь — успішна громада" Молодіжна рада розробила адвокаційну кампанію для Шкільного бюджету участі.

Три роки поспіль у корюківській ОТГ успішно діє громадський бюджет. Народні ініціативи жителів, які знаходять найбільшу підтримку серед земляків, успішно втілюються у життя коштом міськради. Тепер позмагатися за гроші з місцевого бюджету і зробити свій внесок у розвиток громади може навіть 5-класник. 

шкільний бюджет участі

Володимир Онищук

Чому школярі?

"Під час роботи над "дорослими" проєктами громадського бюджету, — розповідає Володимир Онищук, активіст Молодіжної ради, директор КУ "Корюківський міський молодіжний центр "КУБ", — ми помітили, що до подання проєктів і до голосування по вже готовим проєктам долучалося дуже мало людей шкільного віку. Впровадженням Шкільного бюджету участі ми прагнули активізувати школярів, залучити їх до прийняття рішень, навчити не боятися відстоювати власні ініціативи та об'єднуватися навколо спільних ідей".

Проєкт "Активна молодь — успішна громада" реалізується у Корюківці за підтримки Посольства Великої Британії в Україні та програми "Активні громадяни" від Британської Ради в Україні, організаційну підтримку забезпечують Агенція сталого розвитку "Хмарочос" та Асоціація молодіжних працівників України. У першу чергу під час проведення адвокаційної кампанії автори проєкту намагалися залучитися підтримкою вчителів і активу шкіл та шкільних парламентів — для вчителів та учнів 13 шкіл громади було організовано зустрічі з досвідченими тренерами, разом з якими активісти "КУБу" пояснювали, що таке шкільний бюджет, як він працюватиме. Розповідали, як писати проєкти, наводили приклади щодо його реалізації в інших громадах і країнах, спростовували фейки і домисли. Паралельно з цим займалися розробкою програми й положення шкільного бюджету участі в Корюківській громаді. 

шкільний бюджет участі

"Ми переконали у важливості проєкту і вчителів, і батьків. Діти сприйняли проєкт з цікавістю і ентузіазмом, а міська рада погодилась його профінансувати — це і основним показником його успішності, — каже Володимир Онищук. — Далі справа вже за школярами та їхніми педагогами, які відгукнуться на можливість зробити щось корисне й необхідне для своїх навчальних закладів. Я впевнений, навчати молодь активності та ініціативності потрібно починати ще зі шкільної парти — дбати про свій простір, свою школу, адже все починається з маленького".

Переможе найкращий? Переможуть усі!

Відмінність шкільного бюджету участі від громадського полягає в тому, що заклади не змагатимуться між собою за кращу ініціативу. На кожен навчальний заклад міська рада виділить із бюджету 5 тисяч гривень. Тобто всі школи-учасники отримають можливість втілити задумане у життя. Дуже важливим є і те, що місцева влада підтримує будь-які молодіжні ініціативи молодіжного центру "КУБ". Мер міста Ратан Ахмедов запевнив: якщо школярі будуть зацікавлені і шкільне бюджетування стане популярним, з часом фінансування проєктів може зрости у декілька разів.

шкільний бюджет участі

Шкільний бюджет участі запрацює в Корюківській громаді вже восени цього року. Попереду у школярів літні канікули — час для накопичування ідей. Вже в жовтні кожен учень з 5 по 11 клас зможе подати свій або колективний проєкт на розгляд шкільної комісії. Після перевірки його на відповідність вимогам положення, комісія допускатиме ідею до голосування. На думку ініціаторів проєкту, Шкільний громадський бюджет є чудовою нагодою для того, щоб молодь побачила і відчула демократію в дії. Адже на відміну від парламентських виборів чи виборів до органів місцевого самоврядування, взяти участь у процесі громадського бюджету можуть навіть ті, кому ще не виповнилося 14-18 років. 

шкільний бюджет участі

Як працює це рішення?

Шкільний громадський бюджет – потужний інноваційний інструмент громадської участі, що активно впроваджується по всьому світу для залучення школярів та учнів до процесу прийняття рішень, які їх стосуються, а також як спосіб заохотити та розвивати їхню активну громадську участь та зв'язок з громадою. Завдяки шкільному громадському бюджету розвивається учнівське лідерство, голоси учнів набувають більшої сили, а весь окремий шкільний заклад отримує практичний досвід громадської співпраці. Між учнями, викладачами, шкільною адміністрацією і батьками вибудовуються здорові відносини та партнерство, зміцнюється відчуття приналежності до громади, шкільної спільноти та громадянства. 

Уперше в Україні Шкільний громадський бюджет був реалізований на Полтавщині, у рамках обласної програми громадських ініціатив "Бюджет участі Полтавської області на 2017 – 2020 роки". Ідею громадських активістів учні та їхні батьки сприйняли з ентузіазмом. У 2019 році в рамках полтавського проєкту було подано та допущено до електронного голосування 160 проєктів від авторів із 23 районів Полтавської області.

Їх реалізовували у 2020 бюджетному році. Головною тематикою таких проектів був благоустрій пришкільної території: тенісний корт, спортзони для ігор; вуличні тренажери, велопарковки, "зелені зони"; осучаснення шкільних їдалень, спортзалів, і роздягалень; поліпшення матеріально-технічного оснащення: спортивний інвентар, бібліотечні фонди, предметне оснащення кабінетів фізики, хімії, біології, іноземних мов; комп'ютерна техніка, музична апаратура; безпечні та комфортні умови: якісна питна вода, відеоспостереження, сучасний дизайн; ТОП інновації: VR-окуляри віртуальної реальності, шкільне радіо, шаховий бліц для молоді; створення зон відпочинку на пришкільних територіях та в приміщеннях.

"Це реально крутий інструмент демократії, – переконана мама однієї з учасниць Шкільного громадського бюджету Анна Кондратьєва. – Діти бачать проблеми, чого їм не вистачає, і прагнуть вирішити це саме через проєктну діяльність. Така робота об'єднує, вчить приймати рішення і реалізовувати їх, дарує дітям новий досвід, який, безумовно, допоможе і в майбутньому виборі професії".

шкільний бюджет

Фото Unsplash

За кордоном одним із прикладів доброї практики впровадження шкільного громадського бюджету є місто Кашкайш у Португалії. За п'ять років у місцевих школах реалізовано десятки учнівських проєктів школярів. Серед пропозицій: ремонт душових і санвузлів, закупівля планшетів як замінників книжок, придбання шаф для гардеробів у більшій кількості і кращої якості, зокрема, модернізація стільців і парт, інші покращення шкільних умов. Спочатку кожна школа на пропозиції учнів мала бюджет 2 500 євро, а два роки тому його було збільшено у 4 рази!  

У Польщі Шкільний громадський бюджет активно запроваджується починаючи з 2017 року. До цього часу його запровадили понад 50 шкіл у різних муніципалітетах. Дуже часто Шкільний бюджет участі стає частиною загального процесу Громадського

бюджету, активно розвиненого у містах, і це створює сприятливе середовище для зростання популярності шкільних громадських бюджетів по всій Польщі. У більшості міст управління проєктами шкільного громадського бюджету знаходиться у повній компетенції адміністрацій навчальних закладів, які приймають рішення щодо самого процесу, його формату, бюджету й правил відбору пропозицій. Проєкти-переможці можуть бути віддані на аутсорсинг (тобто для реалізації проєкту може бути найнята професійна компанія, наприклад, івент-компанія для організації літнього табору для школярів) або реалізовані самими школярами.

У Франції Шкільний бюджет участі у початкових та середніх школах є частиною загального громадського бюджету. У 2019 році вже 91% початкових шкіл і 96% середніх шкіл (коледжів) Парижа взяли добровільну участь у шкільному громадському бюджеті. Адміністрація Парижа надає школам субсидії для закупівлі обладнання, необхідного для реалізації проєктів, а також допомагає у виборі технічних рішень та у відборі постачальників.

Шкільні громадські бюджети також успішно працюють в Італії та Литві.

В Україні Шкільний громадський бюджет також вже впроваджено у Вінниці, Тернополі, Запоріжжі, Краматорську, Кременчуці. Тепер до цих міст приєднається і Корюківська ОТГ. "Ми вважаємо, — кажуть у Молодіжному центрі "КУБ", — що чим активніше молодь переймається життям своєї громади, тим більше цінності набуває для них те місце, у якому молодь проживає! Віримо, що вже цього року Корюківська громада буде першою у Чернігівській області, де будуть реалізовані найкращі ідеї наших школярів!"

Рубрика:
Кейси
4771

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: