fbpx
Сьогодні
Розбір 09:00 11 Січ 2021

Як економити на тарифах за опалення: 5 рішень, які працюють

Екстрена "швидка допомога" і довгострокові перспективи для тих, хто не хоче переплачувати за занадто гарячі батареї

English version here

Вже другу або третю зиму в Києві можна назвати європейською у 2019-2020 році середня температура в столиці в період з грудня по березень склала +2 градуси і жодного разу не опустилася нижче -10 градусів. Метеорологічна зима так і не наступила, при цьому ТЕЦ продовжують опалювати будинки з колишньою ретельністю.

Жителі міст скаржаться на спеку в квартирах і виходять на протести, які, втім, не надто рятують ситуацію: проблема відсутності централізованого регулювання опалення в квартирах залишається з року в рік.

Однак занадто висока температура не головна проблема. Основна біда в тому, що через місяць вони отримають рахунки за комуналку з космічними цифрами, за якими будуть зобов'язані заплатити. Ми ж зібрали реальні способи, які допоможуть вам відрегулювати опалення у своїй квартирі і заощадити на ньому. Усі рішення тепер в одному місці.

1. Встановити ІТП

Установить ИТП

Індивідуальний тепловий пункт це система, яка дозволяє розумно розподіляти енергоресурс. Коли вмикається централізоване опалення, ІТП регулює температуру в залежності від погодних умов за допомогою теплового датчика. Залежно від температури на вулиці, система автоматично збільшує або зменшує потужність опалення. Вона також залежить від часу доби: з 11 до 6 ранку подача тепла зменшується до 18°C; з 6 ранку до 11 дня 22°C; з 11 дня до 4, коли люди на роботі, знову зменшується, і з 4 до 11 вечора подача тепла знову становить 22°C.

Така система вже стоїть у будинках, де мешканці скористалися державною програмою співфінансування "Теплий кредит" і "70/30 Енергоефективність", де 70% витрат оплачує держава, і тільки 30% самі мешканці, у розстрочку.

Раніше, на прикладі ОСББ "Смарагдовий" в Голосіївському районі Києва ми вже розповідали про те, як у мешканців вийшло знизити витрати на опалення у 3-4 рази.

2. Утеплювати будинок у правильному порядку

Как экономить на коммуналке за отопление

Часто, щоб заощадити на опаленні, люди утеплюють квартири, встановлюють склопластикові двері і вікна у квартирах, але платіжки не стають менше. А все тому, що будинок необхідно утеплювати в правильному порядку. В ході дослідження, яке проводили студенти Києво-Могилянської академії, вони порівнювали будинки, які були по-різному модернізовані. Виявилося, що якщо зробити в першу чергу зовнішню теплоізоляційну обробку будинку або встановити пластикові вікна і двері, це допоможе зберегти тепло, але навряд чи дозволить економити. Тому в першу чергу, щоб економити на теплоенергії, потрібно встановлювати ІТП.

Однак ці способи економити вимагають по-перше, великих витрат, по-друге, високої самоорганізації мешканців, і по-третє часу. Починати думати про економію взимку потрібно було принаймні ще влітку, і екстрено вирішити проблему в масштабах всього будинку, звичайно, не вийде.

3. Врізати крани та перекрити батареї у квартирі

Как экономить на коммуналке за отопление

Якщо проблему потрібно вирішити якомога швидше, робити це потрібно індивідуально. Один з варіантів врізати крани, що дозволяють відрегулювати або перекрити батарею.

Зробити це можна, запросивши сантехніка в квартиру, однак, встановлюючи крани, необхідно приділити увагу таким деталям:

  • Труби, які будуть вставлені в систему опалення, не повинні бути поліпропіленовими, адже вони можуть розплавитися від високої температури і спровокувати аварію, що загрожує не тільки затопленням, а й опіками від занадто гарячої води.
  • Кульові крани використовувати не можна! Кран, який перекриває воду, повинен бути або вентильним (ручного регулювання), або термостатичним (автоматичне регулювання). Коштують вони трохи дорожче кульових кранів, але натомість дозволять Вам насолоджуватися комфортною температурою в квартирі; попутно ще при масовому використанні це також дасть відчутний ефект в ціні за опалення. Якщо Ви будете намагатися регулювати температуру батареї кульовим краном, то з високою часткою ймовірності кульовий кран вийде з ладу, і просто напросто перестане тримати. Про це заявляють усі виробники.

4. Встановити лічильник тепла

Как экономить на коммуналке за отопление

Але навіть після установки вентилів на батареї, не маючи лічильника тепла в квартирі, платити менше не вийде. Теплолічильник це пристрій, який встановлюється для обліку споживаного тепла, дозволяє регулювати інтенсивність опалення. Він може встановлюватися окремо в кожному під'їзді або квартирі. Ціна такого пристрою в середньому становить 4-5 тисяч гривень, а сума зекономлених коштів буде залежати від температури, яку ви будете підтримувати в житлі, а також від кількості тепловтрат, тобто від якості теплоізоляції квартири.

5. Регулювати температуру можна відразу в усьому будинку

Как экономить на коммуналке за отопление

У разі, якщо ІТП в будинку не встановлений, а мешканці досить згуртовані для того, щоб прийти до спільного знаменника, опалення в будинку можна вмикати і вимикати самостійно. Місцеве регулювання подачі опалення в будинку можна провести, якщо будинок обладнаний вузлами обліку теплової енергії. Таке місцеве регулювання споживання теплової енергії має виконувати відповідальна особа, призначена мешканцями будинку. Зверніть увагу, що часткове прикриття теплового лічильника (запірно-регулюючої арматури) не допускається.

Регулювати подачу тепла в квартири потрібно наступним чином:

  • при підвищенні температури зовнішнього повітря вище +6 … + 8°С повністю перекривається подача теплоносія на будинок (перекривається тепловий лічильник або запірно-регулююча арматура на трубопроводі вузла управління системою центрального опалення будинку, що здійснює подачу);
  • при зниженні температури зовнішнього повітря нижче +6 … +8°С подача теплоносія відновлюється.

Вимикати опалення на кілька діб при цьому не обов'язково. Щоб економити на теплі, але не жертвувати комфортною температурою, можна відключати опалення на 4-5 годин в день. Усередині квартир мешканці не помітять ніяких змін вони відобразяться на платіжках.

Читайте також, як на Житомирщині сміття і "коронавірусні відходи" перетворюють на енергію

4459

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: