fbpx
Сьогодні
Рішення 17:21 08 Гру 2022

Як проєкт "savED" допомагає відбудовувати школи Чернігівщини

Благодійний фонд “savED” працює з відбудовою шкіл і садочків Чернігівщини — регіону, де більшість навчальних закладів пошкоджена або знищена повністю. Команда з квітня ремонтує пошкоджене й розробляє альтернативні рішення для учнів шкіл, які потрібно відбудовувати з нуля. “Рубрика” поспілкувалася з представниками “savED” про відбудову освітньої інфраструктури. На які етапи ділиться процес, скільки вже встигли відремонтувати та як це відбувається — читайте в матеріалі.

English version here

У чому проблема?

Школи й садки, які зруйнувала росія

Під час повномасштабного російського вторгнення 2022 року майже всю Чернігівську область захопили ворожі загарбники. Протягом лютого-початку квітня відбувалися бої за Чернігів, які закінчились остаточним звільненням окупованої частини регіону. Та під час тих боїв значних руйнувань зазнали як цивільні будинки, так і міська інфраструктура. За попередніми оцінками, було пошкоджено 3,5 тисячі будівель, зафіксовано 38 воєнних злочинів проти культурної спадщини регіону

школа, Чернігівщина

Зруйнована російською авіабомбою на початку березня школа №18 міста Чернігова. Джерело: "savED" у Facebook

Російські військові завдали численних ударів по школах та дитячих садках. З 34 шкіл Чернігова пошкодили 25, ще 2 — повністю зруйновали. А серед 52 дитячих садків, що працювали до 24 лютого, вціліли лише 15. 

Після звільнення області постало питання відновлення освітніх закладів або пошуку альтернативи, що допомогла б школярам продовжувати навчатися навіть у скрутних умовах.  

 

Яке рішення?

Відновлення освітньої інфраструктури

 

Благодійний фонд "savED" спрямував свою роботу на відновлення освітніх закладів Чернігова та облаштування нових приміщень, які змогли б стати альтернативою шкіл. Як юридичну особу фонд зареєстрували в липні цього року, але його робота почалася ще у квітні.

savEd, освіта

Команда благодійного фонду. Джерело: "savED" у Facebook

"Ми бачимо, що росіяни ведуть прицільну війну проти освітніх закладів. Вони й досі обстрілюють школи, ліцеї, дитячі садочки, університети. Це все — цілеспрямована діяльність на знищення освіти. І ми вважаємо, що Чернігів став однією з причин, чому росіяни не пішли далі, чому вони здалися, і чому не дійшли до Києва з іншого боку.

Але окупанти стояли довкола міста понад місяць, постійно обстрілювати й просто знищували його. Тому ми вирішили почати відновлення освітньої інфраструктури саме з цього міста, а згодом перейти до області. Це найменше, що ми можемо зробити, аби сказати «дякую» за вцілілий Київ", — розповідає керівниця відділу комунікацій благодійного фонду Лілія Дроздик.

Лілія Дроздик, освіта

Лілія Дроздик. Джерело: особистий архів Лілії

За словами Лілії, наразі для відновлення усіх шкіл Чернігова потрібно 80 мільйонів доларів. Без допомоги фондів та волонтерських організацій у перезапуску освітнього процесу не обійтися.  

Як це працює?

Альтернатива зруйнованим школам

Перше, з чого розпочав роботу "savED" — оцінка пошкоджень освітніх закладів. На думку команди фонду, це достатньо дорогий та тривалий процес для міста. Тому допомога від "savED" могла б зекономити кошти міського бюджету й дати змогу перенаправити їх на щось інше.

Отримавши підтримку від Посольства Фінляндії в Україні спільно з громадською організацією "Освіт", ще навесні команда "savED" розпочала оцінку пошкоджених шкіл Чернігова. За такою ж схемою продовжили роботу в партнерстві з великою освітньою ініціативою GoGlobal, яка є співзасновником savED. Крім цього, команда заручилася підтримкою Finn Church Aid. 

школа, опалення

Зруйнована система опалення в одній зі шкіл Чернігова. Джерело: "savED" у Facebook

Першим етапом стала технічна оцінка пошкоджень. Наразі оцінка стану всіх освітніх закладів Чернігова саме закінчується. Водночас команда "savED" комунікує з міською владою — визначає пріоритети та планує подальше відновлення. Так, спільно з департаментом освіти "savED" визначили декілька пріоритетних шкіл, над відновленням яких вони працюють разом. До прикладу, в одній зі шкіл Чернігова місто забезпечило відновлення вибитих вікон, а "savED" відновлює пошкоджені внаслідок вибухової хвилі класи.

Також фонд працює над облаштуванням цифрових освітніх центрів у громадах, які суттєво постраждали під час активних воєнних дій навесні. Мета — знайти швидшу та дешевшу альтернативу, завдяки якій діти зможуть продовжувати навчання. Адже в таких громадах, і особливо — в селах, діти часто не мають гаджетів, щоб навчатися хоча б дистанційно.

школа, війна, росіяни

Етап демонтажу в пошкодженому класі інформатики в школі №20 міста Чернігова. Джерело: "savED" у Facebook

"Щоб побудувати школу, потрібно декілька років і кілька мільйонів доларів. Ми розуміємо, що вчитися дітям потрібно вже сьогодні. Тому створюємо цифрові освітні центри — комфортні й обладнані простори для дітей з ґаджетами, дидактичними матеріалами й літературою, де вони можуть приєднатися на онлайн-урок, відвідати додаткове заняття після школи, почитати чи просто поспілкуватися з друзями.

Водночас ми ставимо собі за мету на місці зруйнованого побудувати щось принципово нове, а не просто відбудувати стіни, які були раніше", — пояснює Лілія Дроздик. 

школа, Чернігівщина, відбудова

Відбудова та прибирання. Джерело: "savED" у Facebook

Ще один напрям роботи — облаштування укриттів у школах і садочках. Адже безпека — обов'язкова умова для відвідування дітьми навчального закладу. Іноді формати вдається поєднати. Так, в одній зі шкіл Чернігова цифровий освітній центр облаштували одразу в підвальному приміщенні школи. Тепер це водночас і укриття, і освітній простір. 

А це точно працює?

Тисячі дітей, які знову можуть вчитися

За час роботи фонд встиг закінчити детальну оцінку кожної пошкодженої школи в Чернігові. Це допомогло зрозуміти ступінь руйнувань та почати залучати кошти на їхнє подальше відновлення або ремонт. І якщо перші оцінки робили за допомогою Посольства Фінляндії та ГО "Освіт", то зараз фонд співпрацює з багатьма партнерами, громадськими організаціями, іншими фондами, які сприяють розвитку справи. 

Крім того, фонд "savED" уже:

  • У серпні публічно презентував свою роботу в Чернігові й провів публічну дискусію "Освіта і війна", що зібрала українських та світових лідерів думок у галузі освіти, щоб обговорити та сформувати план її відновлення та розвитку під час і після війни
  • Влітку команда фонду обладнала укриття у двох дитячих садках Чернігова, розрахованих на 711 дітей. На підлозі укриттів, яка була просто ґрунтом, поклали бруківку та облаштували мобільні туалети. 
укриття, школа

Облаштування укриттів. Джерело: "savED" у Facebook

  • Команда "savED" розпочала відновлення класу інформатики в школі №20 Чернігова. Вибуховою хвилею в школі вибило вікна, а уламками посікло стіни та стелю у класі. У класі вже провели демонтаж пошкоджених елементів, а на подальше відновлення продовжують збирати кошти.
  • У тій же школі вже встигли повністю відновити раніше пошкоджений клас молодших учнів. Замінили вибиті вікна, відремонтували стіни, стелю та повністю відновили підлогу.
  • У постраждалих внаслідок війни громадах Київщини й Чернігівщини, де окупанти розікрали комп'ютери, за підтримки "Save the Children" вдалося створити цифрові освітні центри
  • З квітня команда фонду обʼїхала десятки містечок та сіл у Чернігівській та Київській областях, де вивчала стан будівель навчальних закладів. 
  • Водночас "savED" влаштовує консультації від міжнародних та донорських організацій, щоб допомогти міській владі й донорам спільно реалізовувати проєкти з відновлення освітньої інфраструктури, облаштування освітніх просторів тощо. 
  • За підтримки Finn Church Aid та в партнерстві з ГО DOCCU і GoGlobal "savED" провів літні активності для дітей Чернігова і кількох громад області, щоб відвернути та реабілітувати їх після пережитого. Проєкт реалізували в 17 школах Чернігова і чотирьох громадах області. Усього вдалося охопити 6 тисяч дітей.

Наразі "savED" розпочав переговори з IREX про спорудження модульної школи в селі Загальці, де навчальні заклади та вся інфраструктура сильно постраждали навесні через наступ окупантів. Разом з некомерційною американською організацією "Nova Ukraine" "savED" розпочав фандрейзингові кампанії у США, щоб залучити кошти на відновлення пошкодженої освітньої інфраструктури Чернігова.

Ще більше корисних рішень! 

"Творці змін" і сарафанне радіо

Восени команда фонду "savED" стала однією з переможців у щорічній премії "Творці змін", що через суспільне голосування відзначає найкращі ініціативи, діяльність яких допомагає відновленню та розвитку країни. За словами Лілії Дроздик, про "Творців змін" у фонді дізналися через "сарафанне радіо". 

"Ми дізнались від друзів наших друзів. І чесно кажучи, нам було цікаво взяти участь, але ми не розповсюджували голосування, тому було дуже приємно, коли оголосили результати й виявилось, що ми стали одними з переможців!", — розповідає Лілія. 

Лілія Дроздик

Лілія отримує нагороду. Джерело: "savED" у Facebook

Благодійний фонд "savED" отримав премію в розмірі 10 тисяч гривень. Отримані кошти підуть на продовження відбудови навчальних класів у Чернігові, що буде черговим внеском у відновлення освітнього процесу в регіоні. 

Але решту потрібних коштів у фонді ще збирають. Щойно вдасться накопичити потрібну суму, розпочнеться новий ремонт. А діти отримають новий шанс на здобуття гідної освіти в належних умовах.

Рубрика:
Кейси
1
582

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: