fbpx
Сьогодні
Розбір 12:47 26 Бер 2021

Як врятувати тварину від догхантера. Гайд від зоозахисниці та ветеринара

В Україні знову активізувалися догхантери. Про це говорять зоозахисники, ветеринари та користувачі соцмереж, які регулярно розповідають про випадки отруєння домашніх тварин під час прогулянки. Журналісти “Рубрики” розбиралися у причинах такої активності догхантерів та разом із фахівцями склали гайд, як вберегти свого улюбленця від отрути і як реагувати, коли тварина почувається погано. 

English version here

Догхантери відчули безкарність

Останнім часом соцмережі почали рясніти повідомленнями про отруєння тварин. 

Про випадок у Володимир-Волинському писала Наталя Волошина. 

"Ця собачка, її звати Юта, нікому нічого поганого не зробила! Вона не агресивна!

Її врятувало те, що вона не була голодна, або не розрахували кількість препарату", написала жінка у березні цього року. 

Як врятувати тварину від догхантера

Власниця собаки, активістка Марина Хромих розповідала про отруєння свої улюблениці Дейни у лютому. Тоді собака, ймовірно, щось з'їла під час прогулянки та потрапила до лікарні. 

активістка Марина Хромих

Журналістка Тетяна Даниленко писала про різноманітність засобів у догхантерів. 

"У маніяків загострення: десь труять сніг у місцях, де мітять собаки, десь розкидають отруєне м'ясо або м'ясо з голками, битим склом. Це достатньо масова кампанія. Ось такий результат низки виправдальних вироків догхантерам", — зазначила Тетяна Даниленко.

Як врятувати тварину від догхантера

Зоозахисниця Алла Лосік теж вважає, що причина у безкарності. 

Нещодавно столичний суд виправдав відкритого догхантера Олексія Святогора. Той кілька років труїв тварин і не приховував цього. Деталі отруєння розповідав в ефірах загальнонаціональних телеканалів.

Прокуратура звинуватила його, але не у жорстокому поводженні з тваринами, а в пропаганді цього. Суд вирішив, що усні заклики Святогора не можуть бути пропагандою згідно із законом, а відео ефіри створював не він, а телеканали. Догхантер отримав виправдувальний вирок, а через те, що стаття, за якою його обвинувачували, втратила силу, прокуратура тепер не може навіть оскаржити це рішення. 

"Коли розглядали справу Святогора, догхантери відносно затихли. Але коли його не засудили, вони відновили свою діяльність. До того ж дуже потужно. Є багато звернень волонтерів з різних міст до правоохоронних органів, але останні не розслідують ці злочини", — зазначила Алла Лосік. 

За її словами, це простежується в багатьох регіонах України.

"У місті Дубно Рівненської області є активний догхантер, у Донецькій області — масові отруєння, у Львові теж активізувалися догхантери. Думаю, в теплу пору року побачимо ще більше таких випадків", — припускає зоозахисниця. 

Як врятувати тварину від догхантера

Фото Асоціації зоозахисних організацій України

Як запобігти отруєнню 

Тварини з отруєнням потрапляють до ветеринарних клінік регулярно протягом всього року. Заступник головного лікаря клініки "Зоолюкс" Іван Якимчук говорить, що таких пацієнтів у клініці близько десяти на тиждень. Частина з них — жертви догхантерів. Ті найчастіше використовують протитуберкульозний препарат. 

"Отруєння цим препаратом відбуваються з певними періодами загострення — від 1 пацієнта на місяць до 3-4 на добу", — каже Іван Якимчук.

Далі — його поради, як убезпечити тварину від отрути:

"Основне — виховання, тренінги. Хендлери, фахівці, що займаються тренуваннями тварин та формуванням правильної поведінки, приділяють цьому дуже велику увагу. 

Якщо є інформація про активність догхантерів, варто намагатися вигулювати тварину не в місцях великої скупченості собак. Саме ці місця, зазвичай, і є ціллю догхантерів. 

Якщо власник знає, що собака може підбирати на вулиці — намагатися не відпускати з повідка в темний час доби, коли можна не побачити, що улюбленець щось з'їв. Треба намагатися зайняти увагу іграшкою. В особливо складних випадках — вдягати намордник, саме з метою профілактики підбирання".

Ветеринар радить пам'ятати, що ризик отруєння несуть не тільки догхантери. Тому варто тримати якомога далі від тварини лікарські препарати та побутову хімію, а також уникати прогулянок біля парковок та АЗС. Там є найвищий ризик контакту з антифризом, який не замерзає при низьких температурах і у випадку сильної спраги може стати джерелом рідини для пиття.

Як врятувати тварину від догхантера

Фото клініки Зоолюкс

Як зрозуміти, що собака отруївся

Лікар говорить, що при отруєнні найбільш популярним догхантерським засобом, характерним симптомом у тварин є судоми. Вони з'являються зазвичай протягом 30 хвилин-4 годин. 

"Найчастіше власники розповідають, що судоми почалися в кінці прогулянки або одразу після повернення додому", — зазначив Іван Якимчук.  

При отруєнні собак "людськими" ліками часто спостерігається блювота та діарея з кров'ю. Ці симптоми є найчастішими у випадку жертв догхантерів. В інших ситуаціях є свої дзвіночки, які говорять власнику тварини про необхідність дзвонити ветеринару.  

"Різні отруйні речовини викликають різні симптоми. Блювота зазвичай є ознакою отруєння побутовими засобами або ознакою харчової токсикоінфекції. Пошкоджені зубами коробки від лікарських засобів, особливо з ознаками прокушування блістерів, є достатнім для дзвінка до ветеринарної клініки. Лікарю необхідно назвати діючу речовину чи назву препарату і приблизну вагу тварини, тоді він надасть консультацію, чи необхідно щось робити. 

При отруєнні більшістю родентицидів (засобів захисту рослин, — ред.), що є в Україні, зазвичай характерні симптоми кровотечі: з носа, рота, кашель з кров'ю, діарея з кров'ю, поява синців на шкірі тощо. Важливо, що в більшості випадків з моменту споживання цього типу отрути до появи клінічних симптомів може проходити кілька діб (2-5 діб, рідше більше). 

При отруєнні парацетамолом котів спостерігається швидке погіршення свідомості, пришвидшення дихання, слизові оболонки мають синюшний або цегляний колір. 

Як врятувати тварину від догхантера

Фото UAnimals

У випадку з етиленгліколем, який входить до складу антифризів, протягом короткого часу спостерігається хитка хода, дуже схожа поведінка на алкогольне сп'яніння. Через кілька годин симптоми повністю зникають. А ще через 12 годин нирки перестають виробляти сечу, власник не бачить продуктивного сечовипускання при прогулянці тварини, вона не має апетиту, присутня слинотеча, посилена спрага", — пояснив Іван Якимчук. 

Що робити, коли є ознаки отруєння

При появі будь-якого з вищеперерахованих симптомів потрібно обов'язково дзвонити до ветеринарної клініки. 

Якщо власник побачив, що тварина щось проковтнула на прогулянці, особливо якщо це має вигляд м'яса чи ковбаси — найчастіша приманка догхантерів, необхідно якнайшвидше привезти тварину у ветеринарну клініку. Більшість препаратів для того, щоб викликати блювоту, вводять у вену. 

"Можливо, скоро в Україні з'являться спеціальні краплі, які наносяться на кон'юнктиву (оболонка ока — ред.) та викликають блювоту. Вони створювалися спеціально для тих випадків, коли везти тварину до лікаря далеко", — зазначив Іван Якимчук. 

Тепер до того, чого категорично не можна робити: 

  • засипати сіль на корінь язика. Це може призвести до різкого підвищення рівня натрію в крові і смерті тварини; 
  • засовувати пальці чи інші сторонні предмети до рота тварини. Може призвести до каліцтва чи додаткового пошкодження, навіть до розриву м'яких тканин;
  • заливати розчин "марганцівки";
  • не намагатися викликати блювоту тварині, що з'їла батарейки, кислоти, лужні речовини;
  • не можна викликати рвоту, якщо у тварини порушена свідомість. Тоді вона не має захисного рефлексу кашлю, тому блювота може призвести до потрапляння їжі/отрути в дихальні шляхи. Це має високий летальний ризик. 
Як врятувати тварину від догхантера

Фото UAnimals

Як лікують тварин з отруєнням

Лікар Іван Якимчук детально розповів, як у ветеринарній клініці рятують тварину з ознаками отруєння:

"Є певні стандарти лікування таких пацієнтів. Їх можна розділити на складові: введення антидоту, за наявності; пришвидшення виходу речовини з організму, боротьба з симптомами та ураженням органів. 

Якщо симптомів ще немає, тварина знаходиться у свідомості і пройшло мало часу, їй викликають блювоту. Якщо свідомість погіршена — проводять промивання шлунку, попередньо інтубуючи пацієнта (введення трубки в трахею, щоб туди не потрапив вмісту шлунку). Якщо це батарейка, наприклад, проводять оперативне втручання. 

За наявності антидоту — вводять антидот. Важливо, що антидот існує лише у невеликої кількості отруйних речовин. 

Симптоматична терапія — боротьба з судомами, набряком головного мозку, відмовою нирок, лікування виразок шлунково-кишкового тракту тощо".

На відсоток одужання, за словами лікаря, впливає вид отрути, наявність антидоту, доза речовини та час транспортування. Важливо те, що чим менше часу пройшло від поїдання речовини, чи хоча б від першого прояву клінічних ознак, тим вища ймовірність повного зцілення. 

Коли мова йде про жертв догхантерів то при госпіталізації тварини з отруєнням в першу годину появи симптомів шанс на успішне лікування майже 100%. Якщо з часу клінічних симптомів пройшло більше 2-3-х годин — цей шанс знижується більше ніж на 50%.

Дивіться також інструкцію від зоозахисників, як зупинити жорстокість проти тварин

3003

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: