fbpx
Сьогодні
Екорубрика 12:15 03 Сер 2020

Українці розробили унікальну мобільну станцію моніторингу повітря

Мобільна станція Sapphire-32 дозволяє вимірювати склад повітря за понад 15 показниками у будь-якому місці.

English version here

Команда розробників EcoCity, представники проєкту "Чисте повітря для України" та чеської неурядової організації Arnika представили мобільну станцію моніторингу повітря Sapphire-32. Станція унікальна тим, що завдяки своїй мобільності дозволяє моніторити повітря у будь-якому місці, і тим самим допомагає вивести адвокацію захисту прав громадян на чисте довкілля на новий рівень.

На відміну від великих стаціонарних станцій моніторингу повітря, Sapphire-32 за розмірами нагадує сумку з ноутбуком або невеликий кейс. Станція працює від вбудованих акумуляторів, які забезпечують безперервний моніторинг у польових умовах до 48 годин. Sapphire-32 вимірює вміст дрібнодисперсного пилу фракцій РМ10 та РМ2.5, чадного та вуглекислого газів (СО та СО2), діоксиду нітрогену (NO2), сірчастого ангідриду (SO2), формальдегіду (H2CO), аміаку (NH3), приземного озону (O3) та сумарних концентрацій органічних сполук TVOC. 

Крім того, функціонал станції можна розширити для вимірювання ароматичних вуглеводнів DG, сірководню H2S та хлористого водню HCl. Вони входять до пріоритетного переліку оцінювання якості повітря згідно з практиками ЄС та новим Порядком державного моніторингу у сфері охорони атмосферного повітря (ПКМУ від 14 серпня 2019 р № 827). Мобільна станція також дозволяє оцінювати рівень фізичного забруднення за показниками радіаційного фону, шумового забруднення та інтенсивності УФ-випромінювання. 

Ключовим розробником станції став 15-річний Дмитро "DeLy" Обухов, який займається розробкою програмного забезпечення для всіх пристроїв команди EcoCity. "Цей пристрій складний, у ньому є цілих 2 процесори. Нам довелося розробити повністю з нуля його апарату та програмну частини. Програмне забезпечення пристрою допомагає переглядати дані в реальному часі на дисплеї або на підключеному комп'ютері. Функціонал цього пристрою дуже широкий, його можна використовувати як портативний, як для оцінки якості повітря в приміщеннях, і так далі," — каже Дмитро.

Дмитро Обухов

Дмитро Обухов

Ще одна перевага таких станцій — можливість їх оперативного використання у зонах стихійного лиха або ж місцях підвищеного промислового забруднення, де немає змоги розмістити стаціонарну станцію. "Тепер ми можемо просто взяти і піти туди, де нам потрібно дізнатися стан повітря. Це відкриває нові можливості для всіх учасників процесу: науковців, еко-активістів, держслужбовців і навіть журналістів. Цю станцію можна використовувати для дослідження впливу автотранспорту, або захисного впливу зелених насаджень. Будь-який активіст може прийти впритул до забору заводу-забруднювача і здійснити оцінку якості повітря," — говорить науково-технічний радник проєкту "Чисте повітря для України" Максим Сорока. 

Українці розробили унікальну мобільну станцію моніторингу повітря

Максим Сорока

Для роботи станції не потрібно навіть постійного доступу до інтернету — завдяки внутрішній пам'яті, усі дані моніторингу з прив'язкою по GPS зберігаються, і усереднюються за 20 хв. Згодом ці дані можна вивантажити у вигляді CVS-файлу та передати для подальшого аналізу науковцям та еко-активістам. 

Перші 5 станцій Sapphire-32 будуть передані партнерам проєкту "Чисте повітря для України" у Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Харкові та Краматорську. Там вони допоможуть місцевим активістам моніторити повітря у проблемних місцях та відстоювати право мешканців цих міст на чисте повітря.

6032

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: