fbpx
Сьогодні
Рішення 12:35 27 Лип 2020

Санітари природи: як дніпрянка навчила собак збирати сміття

English version here

Прибирати за собою сміття  — цілком природно для цивілізованої людини. Здавалося б, що може бути простіше — донести обгортку від морозива до урни, зібрати в окремий пакет одноразовий посуд після пікніка, викинути непотріб у сміттєвий контейнер, а не в найближчу річку. Здається, ніби всі з цим згодні, кожен киває головою, коли мова йде про чистоту, коли ми читаємо про боротьбу із глобальним засміченням і як у дитячому садку, вчимося викидати сміття у спеціально призначені для цього місця, щоб захистити довкілля. Але, разом з тим, по вулицям не перестають літати поодинокі одноразові пакети і папірці та й різного розміру стихійні звалища чомусь не щезають.

Коли йдуть рясні опади, це все змивається у річки, а потім у море. За оцінками вчених, щорічно у води світового океану потрапляють вісім мільйонів тонн пластикових відходів. Кожен рік через забруднення гине близько 100 000 морських ссавців і приблизно 1 000 000 птахів. Гігантська кількість сміття, яка накопичується в океані, становить величезну небезпеку не тільки для морських мешканців, а і для всієї природи в цілому. 

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Схоже, всесвіту набридло натякати людству, що сміття може погубити нашу планету, і рано чи пізно ми так забруднимось, що всьому живому просто не залишиться місця для існування. Він вирішив апелювати напряму до братів наших менших, і, треба сказати, часто крилаті та чотириногі мешканці планети справляються з цією проблемою краще за людину.

🐦   Ворони прибирають за людьми:

🦢   Лебеді чистять озеро від пластикових пакетів:

🐬   Дельфін розуміється на сортуванні сміття:

🐘  Камера спостереження зняла, як слон збирає та викидає непотріб у відро:

🐶   А у місті Дніпро піклуванням про навколишнє середовище зайнялися собаки

Щоранку Ганна Штепенко виходить на прогулянку зі своїми собаками на берег Дніпра. Ганна — кінолог та засновниця дніпровського розплідника мисливських собак породи Джек-рассел-тер'єр. 

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Джек рассел — це суміш невгамовної енергетики, розуму і мисливського таланту. Ця порода походить з Англії, де у 1800-х роках вона була виведена стараннями преподобного Джона Рассела. Він виводив різновид тер'єрів, які б відповідали його вимогам. Собака повинна була бути здатною заганяти лисиць разом з гончими, а також спускатися в нори, щоб виганяти звідти лисиць та іншу дичину. Але в той же час ці собаки дуже веселі. Саме мисливський інстинкт та схильність до гри спонукала вихованців Ганни до очищення прибережної зони Дніпра у місцях їх щоденних прогулянок.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

"Спочатку я прибирала сміття на пляжі сама, — розповідає власниця, — мене мало хто підтримує, але мені важливо, щоб мої підопічні не поранили лапи, та й самій не дуже приємно гуляти серед мотлоху. Собаки завжди з цікавістю роздивлялися, що ж я таке то там, то тут підбираю, можливо, відчували конкуренцію. Вона збирає, то може і нам таке потрібно? Стали допомагати — викопувати пляшки, серветки, обгортки від їжі  із піска, приносити мені, очікуючи похвалу. Мої тер'єри обожнюють рити ями і витягувати щось з них, а люди чомусь навпаки обожнюють заривати у пісок свій непотріб".

На карантині часу для прогулянок стало більше, та ще й потеплішало. Тер'єри стали не тільки бігати на березі, а і плавати у воді. Найстарша зі зграї, Кармен, мала ще один хист — вона вміла пірнати та ловити невеличку рибу на мілководді. Але виявилося, що виловлювати пластикові стаканчики не менш цікаво. Цю звичку підхопили і інші собаки. Почалося справжнє змагання — хто доставить на берег найбільший улов.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

"Це виглядає дуже кумедно, — коментує Ганна Штепенко, — собаки занурюються у воду и починають дрібно-дрібно перебирати лапами, намацуючи здобич. Вода ж не прозора, тому все полювання відбувається на дотик. Потім піднімають знайдене з води и тягнуть до мене на берег, щоб я поклала сміття у заздалегідь приготовлений для цього пакет".

Тягнути, у буквальному розумінні цього слова, часом доводиться доволі важкі речі. Найбільша знахідка — килимове покриття, яке якесь недолуге людське створіння викинуло у річку. Трапляються светри, гумові чоботи, лопатки. Спочатку Ганна використовувала для збору сміття маленькі пакетики для прибирання за собаками, але дуже швидко стало зрозуміло, що для всіх знахідок потрібна тара побільше. Тож тепер прогулянка без двох величезних пакетів в АТБ майже не обходиться.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Але здебільшого на Сонячному сміття складається з побутових відходів — пляшки, коробки від соків, пластикові стаканчики і тарілки, упаковки від чіпсів, обгортки, ганчірки. Крім пластика, на березі купа битого скла та використаних шприців — ці небезпечні предмети прибирає сама господарка. За словами Ганни, навіть якщо вранці вони все зібрали, то ввечері до води знову приходять відпочиваючі, після яких берег знов потребує очищення.

"Дивлячись на це, — обурюється Ганна, — я не стидаюся говорити, що люблю собак більше за людей. Мої собаки розуміють краще за багатьох дніпрян, що цим речам не місце ні на березі, ні у водоймі. Всім своїм клієнтам, які беруть у мене цуценя, я кажу: ви отримуєте чистий аркуш, що ви на ньому напишете, як виховаєте вашого собаку, те і отримаєте. До 1,5 років собака здатний активно вчитися, вбирати інформацію, це якраз відповідає віку людини, коли вона теж стає дорослою. То невже наших людей, тих, хто "культурно відпочиває" кожний вечір на нашому пляжі, нікому було навчити до 20-30-річного віку, що свої відходи і сміття треба забирати з собою?".

Дівчина каже, що перехожі реагують на її санітарну команду здебільшого позитивно, усміхаються, бажають успіху, але жодного разу на своїх прогулянках вздовж Дніпра вона не зустрічала людей, які б робили теж саме.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Тож поки що загін чотирилапих прибиральників працює на Сонячному без підтримки, але Ганна сподівається, що їхні дії все ж таки надихнуть людей не тільки на прибирання, але й на те, щоб не смітити.

А чи можна навчити свого собаку збирати, наприклад, пластикове сміття?

Уміння приносити речі господареві закладено від природи у багатьох мисливських породах собак. Як правило, вони самі з раннього дитинства виявляють цю навичку. Але якщо цього не підтримувати і не підкріплювати, то собака припиняє виконувати цей трюк. Однак за твердженнями кінологів, приносити речі можна навчити не тільки мисливську собаку, але і практично кожного вихованця. Головне зацікавити його якимось предметом і поступово збільшувати навантаження. Сформувати навичку можна швидко, використовуючи позитивне підкріплення.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Починати навчати собаку навичкам «принеси» і «подай» необхідно з найлегших і улюблених предметів вихованця. Наприклад, це може бути його м'ячик або м'яка іграшка. Як правило, собака часто сам приносить ці предмети вам у бажанні пограти, тому і ваш натяк буде йому зрозумілий. Пізніше намагайтеся не використовувати занадто маленькі і пласкі предмети для виконання трюку. Найкраще, якщо це буде зручний і не слизький предмет.

у Дніпрі собаки прибирають сміття

Починати тренування найкраще з гри. Наприклад, ви можете взяти м'ячик або спеціальну собачу іграшку, яка зацікавить вихованця. Якщо ви візьмете незнайомий для собаки предмет, то він не відразу зможе зрозуміти, що справа стосується його. Звичайно, новий предмет може розбудити в ньому також інтерес, але для підношення лише в тому випадку, якщо навичка вже сформована. Використовуйте на практиці таку інструкцію:

  • Приблизно на відстані 1 метр від собаки покладіть потрібний предмет.
  • Примусьте собаку підійти до нього. Якщо він зацікавлений, застосуєте клікер (сигнальний пристрій) і заохочення.
  • Тепер важливо, щоб собака доторкнувся до предмета носом або взяв його в пащу. Також при успішному результаті застосуєте клікер і заохочення.
  • Повторіть вправу близько 10 разів, після чого утримайтеся від використання клікера.
  • Подальше застосування клікера буде лише в тому випадку, якщо собака буде намагатися предмет підняти з підлоги.
  • Поступово збільшуйте відстань між предметом і собакою і час того, коли вихованець тримає його в пащі.
  • Тепер, коли собака буде брати потрібний предмет, вимовляєте команду «Візьми» і за допомогою жесту звете її до себе. Командою «Дай» спонукайте її віддати предмет вам. Позитивний результат закріпіть заохоченням і клікером, а також багаторазовим повторенням.
  • Як тільки собака запам'ятає, що предмет потрібно приносити і віддавати вам, використовуйте голосову команду «Принеси»
5980

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: