Корисності

Коли немає солі: чим замінити, де роздобути, як обійтися без неї

В Україні — дефіцит солі. Але без паніки! Скоро на полицях з’явиться сіль з інших родовищ в Україні та завезена з-за кордону. А поки, як каже Євген Клопотенко, найпростіше рішення — це привчити свій організм до того, щоби споживати солі менше. Але не тільки. Що робити — у матеріалі "Рубрики"

У чому проблема?

Українці стикнулися з дефіцитом солі. ДП "Артемсіль", що розташовується в місті Соледар Донецької області, зупинило свою роботу внаслідок ворожих обстрілів. Запас готової продукції з підприємства вивезли по складах та торговельних мережах ще у квітні.

Через повідомлення про зупинку підприємства-монополіста з полиць магазинів миттєво зникла або різко піднялася в ціні сіль у звичній біло-синій пачці. В певних регіонах цінник на кам'яну сіль доходив до 100 грн за кілограм. Разом з артемівською сіллю із супермаркетів розмели й інші різновиди солі: екстра, йодовану, гімалайську — люди попросту запанікували.

Яке рішення?

Причин для серйозної паніки немає, стверджує віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран. Він радить "у жодному разі не бігти та не скуповувати сіль", аби не створювати штучний ажіотаж. "Дефіциту солі не буде. Не йдіть, не біжіть, не купуйте по 10–20 кілограмів солі. Не ведіться на такі розмови. Ситуація абсолютно нормальна. З початку війни так: то кричать, що олії не буде, то гречка пропала, то цукру немає, тепер кричать про сіль. Наступне вже, прогнозую, будуть говорити, що не буде прального порошку. Уже бачу пішла ця хвиля та розмови", — сказав Непран.

При цьому він визнав, що проблема з підприємством "Артемсіль" є, тому що воно закривало 92 % ринку солі в Україні, але в Україні є й інші родовища. Зокрема, вони розташовані під Дрогобичем, у Солотвино на Закарпатті. Непран зауважив, що є багато інших можливостей, щоби не допустити дефіциту солі в Україні. Крім того, за словами чиновника, наразі є можливість завозити імпортну сіль.

Так, Fozzy Group (Сільпо, Фора, Trash!), знаючи про ситуацію з "Артемсіллю", ще у квітні почала закуповувати сіль у Дрогобицької солеварні — це дозволило забезпечити сіллю магазини групи, що працюють у західному регіоні країни. У травні для забезпечення сіллю інших регіонів компанія знайшла нових постачальників у Польщі, Румунії та Туреччині. І вони вже почали відвантажувати товар. На першу партію імпортної солі у Fozzy Group очікують на початку-середині червня, щомісяця група закуповуватиме 200 000 тонн солі, що повністю забезпечить потреби всіх магазинів компанії.

Не буде проблем із сіллю і в АТБ: "Ми розуміли, що буде така ситуація, тому ще з березня почали налагоджувати імпортні постачання. Є домовленості з постачальником із Туреччини. Щоправда, імпортний продукт буде дорожчим через складну логістику. Вона йде не через порти, які заблоковані, а через материкову частину Європи. Ціна 1 кг турецької солі в роздробі буде до 20 грн", — повідомили в "АТБ-маркеті".

В Auchan кажуть, що до сплеску попиту сформували запаси імпортної солі — екстра, йодованої та кам'яної — з Румунії, Польщі, а в майбутньому будуть постачання з Греції. Ціна імпортної солі — 25–30 грн. У деяких магазинах мережі полиці із сіллю порожні — це пов'язано з різким попитом на неї, тому співробітники магазинів не встигають доставляти товар зі складів.

Ажіотаж щодо солі в Україні відбувається не вперше. Наші бабусі завжди мали запас солі, сірників, мила, і нас цьому вчили. Мабуть, саме тому будь-які катаклізми — реальні або уявні, завжди стають причинами тимчасових дефіцитів. Тож не варто панікувати, натомість треба зачекати один-два тижні, поки сіль знову з'явиться на прилавках. Але якщо ви не встигли заздалегідь подбати про хоч якийсь запас і брак солі захопив вас зненацька, розповідаємо про альтернативні варіанти.

Як це працює?


Чим замінити сіль?

  • Готові приправи

Шукайте приправи та спеції, які містять сіль у складі. Пакетики з прянощами не настільки популярні, як сіль, їх можна знайти в магазинах абсолютно спокійно. Багато солоних приправ універсальні й підійдуть для будь-яких страв.

  • Соєвий соус

Соєвий соус дуже солоний і непогано замінює кухонну сіль, але підходить не для всіх страв. Соєвий соус можна додати в кашу, макарони, суп, яєчню, салат. М'ясо й рибу можна замаринувати в соусі на кілька годин — так вони будуть досить солоними без додаткових спецій. Але не потрібно захоплюватися, соєвий соус може бути небезпечним для алергіків: 10–15 мл на добу — норма.

  • Часник

Цей овоч цілком успішно замінює сіль. Дрібно наріжте часник і злегка обсмажте на сковороді з олією. Так він отримає злегка солонуватий смак. Крім того, вживання часнику знижує потребу організму в солі. Можна використовувати сушений.

  • Сушені овочі

Усі овочі містять хлорид натрію, а в сушених плодах концентрація солі дуже велика.

Висушити овочі можна й самому, у духовці або дегідраторі. Добре замінюють сіль сушені помідори, перець, морква.

  • Селера

Під час росту селера вбирає велику кількість органічного натрію з ґрунту, її листя, стебла й коренеплоди мають солонуватий присмак. До того ж селера — джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку і фосфору, а також ефірних олій. Селеру можна додавати до страв у свіжому й сушеному вигляді.

  • Морська капуста

Водорості ламінарія від природи мають солонуватий присмак, вони є низькокалорійними й можуть стати добрим замінником солі в стравах. Морська капуста містить багато йоду та інших корисних речовин — калію, клітковини вітаміну В12. Щоб уникнути специфічного смаку, можна використовувати сушені водорості.

  • Лимонний сік

Кислинка надає стравам пікантності. Додайте в салат, суп або гарячу страву лимонний сік, і недосолу ніхто не помітить.

  • Соуси з приправами

Відмінною заміною солі в їжі можуть стати соуси — як магазинні, що завжди містять сіль, так і приготовані самостійно. Візьміть рослинну олію, трохи часнику, цибулі, дрібно нарізану зелень, трохи гірчичного порошку й лимонну цедру. Можна для пікантності додати паприку.

  • Солоні або мариновані продукти

Щоби смак страв без солі не сильно вас засмучував, додайте до них солоних огірків або маринованих помідорів. Допоможуть також мариновані гриби, салати. Сам маринад не виливайте, а додайте в гарнір або суп.

  • Бульйонні кубики та спеції до супів

У таких спеціях і добавках міститься дуже багато солі, а також глутамат натрію. Саме глутамат натрію робить багато страв, у тому числі й фаст-фуд, смачнішими. З такою добавкою варто бути дуже обережними — вона небезпечна для шлунка, якщо вживати її у великих кількостях, і стимулює апетит. Але за мінімальних доз ця добавка здатна повністю замінити сіль.

То що, жити зовсім без солі?

Звісно, ні. Сучасну кухню неможливо уявити без такої спеції як сіль. Її додають чи не до кожної страви. Без явно підсоленої їжі не уявляють свого життя більшість українців. Варто лише згадати, який галас піднявся в суспільстві після того, як у школах і дитсадках почали вводити нове меню, де за новими рецептурами кількість солі в стравах було значно зменшено. "Несолоне дітям не смакує!" — палало в соцмережах.

Крім того, натрій — один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити в організм з їжею, оскільки організм не виробляє його самостійно. Натрій потрібен для формування кісток і скорочення м'язів, необхідний для нормальної роботи нервової системи, оскільки без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів. Нестача солі може призвести до дисфункції нервової та м'язової систем. Хлориди також беруть участь у роботі імунної системи, за їх нестачі також страждає функція детоксикації.

Але слід пам'ятати, що надмірне вживання цієї спеції загрожує нам сольовими відкладеннями й різноманітними хворобами, які безпосередньо пов'язані з цим процесом. Серед проблем зі здоров'ям, що виникають, якщо сіль вживати безконтрольно: підвищений артеріальний тиск, погіршення мозкового кровообігу та роботи нирок, надмірна маса тіла через затримку рідини в організмі та багато інших.

Тому, щоб убезпечити себе і своє здоров'я, дієтологи радять скоротити щоденну кількість вживаної солі. За рекомендаціями ВООЗ, щоби залишатись здоровими, потрібно вживати не більше 5 грамів солі на добу — тобто 1 чайну ложку. Не забуваємо про те, що в цю норму входить і та сіль, що вже є в готових продуктах. Саме через це більшість людей споживають солі значно більше за норму: у середньому 9–12 грамів на день — це вдвічі більше за рекомендований максимальний рівень споживання.

Як зробити так, щоби було і смачно, і солі небагато?

Дієтологи радять: спробуйте готувати страви й не солити їх у процесі приготування. Так кількість вживаної солі буде значно меншою. Крім того, коли ми додаємо сіль просто в тарілку перед вживанням, то яскравіше відчуваємо смаковими рецепторами язика кришталики солі, ніж коли ті, що вже розчинені в страві.

І ще кілька лайфхаків:

  • соліть м'ясо під час смаження наприкінці, як роблять у ресторанах, і ви здивуєтесь смаку м'яса;
  • перші страви також краще солити наприкінці;
  • для салатів спробуйте заправку з олії, прянощів, соку лимона чи оцту; повірте, буде смачно навіть без солі;
  • картопля під час приготування вбирає дуже багато солі, тож страви з картоплі слід солити вже перед подачею;
  • якщо готуєте на гарнір кашу — не соліть її, бо сіль уже буде в овочах, м'ясі, рибі чи підливі.

А як бути з консервацією?

Під час повномасштабної війни консервація для багатьох є питанням виживання. Здається, домашні консерви неможливо приготувати без солі. Але це не так, стверджує шеф-кухар Євген Клопотенко. Він дав поради українцям, чим замінити сіль у консервації.

"Сіль — це консервант, так само, як і цукор — це консервант, а також є оцет, який може консервувати. Тому якщо господарі та господині переживають, як тепер консервувати що-небудь, то можна це робити без солі просто з цукром або оцтом, і проблем жодних не буде. З погляду здоров'я нам точно не потрібно шукати якусь закордонну сіль, а потрібно просто її менше використовувати у своєму раціоні. Найпростіше рішення — це привчити свій організм до того, щоби споживати солі менше", — радить Клопотенко.

Однак, пам'ятаємо, Україна без солі точно не залишиться. Вибір імпортерів широкий — Німеччина, Франція, Велика Британія, Польща, Іспанія, Італія, Нідерланди, Румунія.

Ще більше корисних рішень!

Де можна роздобути сіль, крім супермаркету

  1. Дефіциту солі ще немає в зоомагазинах. Там сіль є для корів. "Лизунець" — кормова кам'яна сіль, що містить набір мінеральних солей, які покращують процеси життєдіяльності. Призначена для годівлі у тваринництві, зокрема, відгодівлі сільськогосподарських тварин, птахів і звірів. Випускається пресованими брикетами чи великими шматками.
  2. Сіль свячену можна купити в церквах і храмах. Пам'ятайте, що церква не магазин, продадуть вам її небагато, але на стіл у солонку вистачить.
  3. Якщо ну дуже потрібно багато солі, можна купити в "Епіцентрі" мішок солі для пом'якшення води. Це найчистіша поварена сіль — є таблетована і гранульована. Реалізується вона упаковками по 25 кг.
  4. Ви не самі. Якщо вам конче потрібна сіль — можна подзвонити мамі, бабусі, тітці й попросити їх поділитися стратегічними запасами. Або зайти до сусідів, знайомих та друзів по сіль.

Підприємство "Артемсіль" заспокоює споживачів і говорить про готовність відновити діяльність, щойно території будуть вільні та безпечні. Його співробітники — 2,5 тисячі людей, які і є жителями міста Соледар, готові вийти на роботу, щойно це стане можливим.

Тож, не панікуємо і віримо в ЗСУ, які зараз роблять усе можливе для відновлення безпеки в цьому регіоні!

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.