fbpx
Сьогодні
Екорубрика 15:27 31 Жов 2022

Де збирати гриби, якщо дуже хочеться: "Рубрика" знайшла безпечні місця 

“Рубрика” відвідала Міжрічинський ландшафтний парк та дізналась, у яких місцях безпечно збирати гриби та що робити, коли у вашій області це заборонено. Важливо! Дотримуватися вказівок та заборон ДСНС — необхідно, адже безпека має бути на першому місці. Ми розповідаємо лише про наразі дозволені з міркувань безпеки варіанти відвідування лісів.

English version here

У чому проблема?

Схоже, цього року — без грибів

Осінь — це сезон для збору грибів, і в Україні є чимало людей, для яких цей процес — щорічна традиція. Від прогулянки багряним лісом в часи, коли погода ще дозволяє, а сонце віддає останнє тепло, комусь важко відмовитись, і от ми вже бачимо новини про те, що то тут, то там грибники постраждали від розтяжок та мін, залишених росіянами в лісах. де безпечно збирати гриби

Саме з цієї причини відвідування лісів заборонено в 15 областях України: Черкаській, Київській, Чернігівській, Харківській, Сумській, Вінницькій, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Полтавській, Донецькій та Луганській ходити по лісах не можна.

Навіть "обережненько" або "дуже уважно" лісом ходити не можна. Небезпека може ховатись де завгодно

Ворог заклав вибухонебезпечні пристрої так, щоб їх було важко знайти. Наприклад, розтяжки можуть бути зовсім непомітними, протипіхотні міни — зливатися з листям, а протитанкові міни — знаходяться в глибших шарах ґрунту. Побачити в лісі міни та інші вибухонебезпечні предмети надзвичайно важко.

де безпечно збирати гриби

Ось так виглядають "жабки" — небезпечні вибухівки, які залишають по собі росіяни. Натрапити на таку вкрай небезпечно, а помітити — дуже важко.

Чому не можна ходити лісами, навіть якщо там не відбувалося бойових дій?

Ганна Лобченко, менеджерка напряму "Ліси" Всесвітнього фонду природи WWF-Україна, пояснює: 

"Є території, навіть у ніби безпечних областях, які мають певні попереджувальні військово-тактичні об'єкти, тому їх відвідування також заборонене з міркувань державної безпеки. Сьогодні служби ДСНС мають певну пріоритетність у порядку розмінування території. Як правило, це населені пункти, прилеглі території та інфраструктурні об'єкти. Ліси ж будуть розміновувати в останню чергу".

За словами колеги Ганни з WWF-України, Михайла Богомаза, піротехніки вже активно працюють, але не варто розраховувати, що незабаром постраждалі лісові ділянки будуть придатні для ведення лісового господарства та відвідування. Приблизні оцінки часу, що знадобиться ДСНС та МВС на розмінування всієї території України — щонайменше 10 років. Але досвід країн Європи, де відбувались бойові дії, таких як Боснія та Герцеговина, Хорватія, Північна Македонія, свідчить, що швидкого та ефективного вирішення проблеми замінованих лісів у світі поки що не знайдено. Чимало лісів частково або повністю залишаються замінованими та закритими для відвідування й проведення лісогосподарських заходів. Зазвичай вони отримують спеціальну категорію та стають зонами відчуження.

Небезпека відвідування лісів продиктована не лише замінованістю. Не секрет, що багато українських військових розосереджені по наших лісах, щоб люди навіть випадково чи ненавмисно не поширювали про них інформацію.

Яке рішення?

Як "Рубрика" збирала гриби у Міжрічинському парку, що на Чернігівщині

Попри небезпеку, "Рубрика" все ж відвідала ліс, і зробила це цілком безпечно. Для цього ми зв'язались з Андрієм Сагайдаком, засновником Природничого центру Міжрічинська Пуща, що на Чернігівщині.

— Зараз одні постять у Фейсбуці фото зібраних грибів, інші їм страшенно заздрять, а я — отримую купу дзвінків про те, чи можна позбирати гриби. Стандартна відповідь на це питання: тут не було окупації та бойових дій, територія безпечна, але відвідування лісів заборонено для всієї області. Тому ми проводимо екскурсії парком з ухилом на збирання грибів, але на певних, визначених маршрутах. Це продиктовано безпекою.

Андрій Сагайдак, засновник Природничого центру Міжрічинська Пуща

Лісівник за освітою, Андрій багато років був директором Міжрічинського ландшафтного парку та знає кожен його куточок. Зараз він проводить екскурсії для охочих відвідати парк знайомими йому стежками, облаштованими локаціями.

У парку можна дізнатись, як раніше люди проводили ночі та як розводили безпечні для лісу вогнища, як захищати вулики від ведмедів… Прогулятись болотом та дізнатись, чому його існування — вкрай важливе для екосистеми, зайнятись бьордвотчингом (спостереженням за птахами), спробувати приманити оленя чи лося, які тут водяться, та головне — пройтись грибними місцями та набрати собі білих, польських, лисичок чи сироїжок — це вже на ваш вибір.

де безпечно збирати гриби

Ці маршрути — добре відомі Андрію, він частенько буває в лісі, як каже сам, "по роботі", тому прогулюючись з ним лісовими стежками, ми почуваємося в безпеці. А зовсім недалеко, за 30 кілометрів від нас на північ, ліси заміновані. Через минулі бойові дії, там залишилось багато вибухонебезпечних предметів, каже Андрій.

Андрій Сагайдак, засновник Природничого центру Міжрічинська Пуща

Замовити таку екскурсію можна, зв'язавшись з Андрієм Сагайдаком у Facebook або подзвонивши йому (номер також вказано на сторінці). Та що робити тим, кому задалеко їхати аж у Чернігівську область?

Навіть у регіонах, де не заборонено ходити в ліси, треба консультуватися з лісниками

Якщо ви вже точно вирішили, що маєте піти по гриби, Андрій Сагайдак радить знайти місцевого лісівника та спитати у нього, якими саме ділянками безпечно ходити:

"Вони вже знають місцевість, знають, де були мінування, де були приліти та де безпечно ходити. Але це стосується лише регіонів, де відвідування лісів не заборонено", — наголошує Андрій. 

Ганна Лобченко додає ще поради: 

  • Точною інформацією про заміновані об'єкти володіють очільники громади, представники територіальної оборони та відповідні сили ЗСУ. І в разі потреби, наприклад, рекреації, можна звернутися до громади із запитом про визначення небезпечної зони. 
  • Інформацію також можна подивитися на інтерактивній мапі ДСНС https://mine.dsns.gov.ua/ або в мобільному застосунку "Розмінування України". 
  • Рекреаційні пункти лісівників, розташовані біля доріг та озер є безпечними. Інформацію про них можна отримати в найближчому лісгоспі. 
  • Те саме в установах природно-заповідного фонду — інформацію можна отримати в конторі заповідника або національного природного парку, там вам порадять безпечні маршрути. 

де безпечно збирати гриби

Є хороша новина: зараз Державне агентство лісових ресурсів України реалізує програму створення безпечних місць відпочинку в лісах у співпраці місцевими органами ДСНС та місцевою владою. Відвідування цих рекреаційних пунктів державних лісогосподарських підприємств — найкращий спосіб безпечно відпочити.

Якщо оберете неправильне місце для збору грибів, можете отримати штраф!

Згідно зі статтею 70 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена відповідальність у вигляді штрафу за самовільне збирання дикорослих плодів горіхів, грибів та ягід. Але до відповідальності особа може бути притягнута тільки в разі, якщо такий збір здійснюється на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками.

Людмила Сломінська, менеджерка напряму "Ліси" Всесвітнього фонду природи WWF-Україна, пояснює: дуже часто "заповідниками" називають будь-який обʼєкт природно заповідного фонду, але насправді є багато різних категорій, у яких будуть різні умови поводження та відвідування. Природоохоронні території можуть бути: біосферними заповідниками, природними заповідниками, національними природними парками, регіональними ландшафтними парками, заказниками, пам'ятками природи, заповідними урочищами тощо. Ось прості правила, які варто запам'ятати:

  • У природних заповідниках та заповідних зонах біосферних заповідників, національних парках та регіональних ландшафтних парках суворо заборонено збирати гриби чи рослини. 
  • На всіх інших територіях, наприклад, у зоні регульованої рекреації чи буферній зоні національних природних парків, у заказниках, у господарських зонах нацпарків й регіональних ландшафтних парків —  можна збирати гриби для власного споживання, але не в промислових масштабах.
  • Гриби, занесені до Червоної книги України, незалежно від того, де вони ростуть, збирати заборонено. 

Дізнатися про тип природоохоронної території можна на офіційному сайті того чи іншого обʼєкта ПЗФ, а детальну інформацію про зонування та режим треба уточняти в адміністрації заповідників і парків. Їхні контакти можна знайти на офіційних сайтах.

А більше інформації про місця сили та альтернативний безпечний відпочинок на природі можна дізнатися у WWF-Україна тут.

Якщо ви вже обрали безпечне місце: збираємо гриби безпечно

  • Обирайте правильний костюм для прогулянок лісом. Одяг має бути теплим, взуття — стійким до вологи.
  • Візьміть з собою воду, легкий перекус та сірники — про всяк випадок.
  • Не відходьте від визначених стежок. Якщо вирушаєте компанією — слідкуйте одне за одним, щоб не загубитись. 
  • Прослідкуйте, щоб телефони були заряджені. 
  • Візьміть з собою невеликий ножик. Те, що гриби не можна викручувати з землі — міф. Андрій Сагайдак пояснює: це лише плодове тіло гриба, і діставши його, ви ніяк не нашкодите міцелію, а ножик вам знадобиться, щоб очищати гриб від землі, листя та голок.

де безпечно збирати гриби

  • Збирайте тільки відомі вам їстівні гриби. Добре, якщо хтось перевірить вашу "здобич" після збирання. Споживання деяких видів грибів призводять до смерті. Бліда поганка, що на фото нижче, має приємний запах та смак, але є дуже отруйною. Після вживання в їжу людина не має жодних симптомів отруєння, але через два дні в неї відмовляє печінка, що призводить до смерті. А от смертельна доза мухоморів для дорослої людини — 3-4 кілограми.

де безпечно збирати гриби

  • У лісі вам можуть зустрітися змії. Найбільш розповсюджені — це вужі, чиї укуси безпечні для людини, і гадюки — вони отруйні, але не смертельні. Якщо вас вкусила гадюка, в жодному разі не перетискайте кінцівку біля укусу — це лише збільшить концентрацію отрути та призведе до небезпечніших наслідків. Краще відразу звернутися до лікаря, який призначить лікування. 

де безпечно збирати гриби

  • Після того, як вийдете з лісу, перевірте себе та супутників на кліщів.
1
4774

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: