fbpx
Сьогодні
Актуально 18:46 14 Тра 2019

У Верховній Раді саботують інавгурацію. Які це може мати наслідки?

Протягом 30 днів з моменту оголошення результатів виборів повинна відбутися інавгурація новообраного Президента. Однак минуло вже 11 днів, а з датою так і не визначилися. Хто повинен відповідати, якщо парламентарі не виконають вимоги закону?

Ілюстрація today.ua

За цей час у парламенті зареєстрували вже шість проектів постанов із пропозиціями різних дат проведення урочистого засідання, однак поки не обрали жодної. Питання планують розглянути цього тижня, та чи буде воно ухвалено — невідомо.

Ми вирішили розібратися, які наслідки можуть бути, якщо парламентарі так і не зможуть домовитися.

Процедура призначення інавгурації

Президент набуває повноважень з моменту складання присяги на урочистому засіданні Верховної Ради. Дату і час засідання визначають депутати під час пленарного засідання, узгодивши це з новообраним Президентом. Якщо депутати нічого не пропонують, то це може зробити спікер —  Андрій Парубій.

Цікаво, що всі попередні Президенти складали присягу у різний термін після оголошення результатів виборів. Інавгурацію Леоніда Кравчука не затягували, він склав присягу через 3 дні. Леонід Кучма став президентом через 9 днів, а після другого терміну — 16 днів. Рекордсменом з отримання повноважень став Віктор Ющенко, інавгурація якого відбулася лише через 26 днів. Янукович склав присягу через 14 днів, а Порошенко — через 13.

Відповідальність голови Верховної Ради

Регламент Верховної Ради передбачає лише два порушення та стільки ж видів відповідальності, які можуть застосувати народні депутати до голови.

За порушення Регламенту на пленарному засіданні будь-який депутат може звернутися до голови із зауваженням про негайне усунення порушень.

Якщо ж голова систематично та грубо порушує Регламент — депутати можуть ініціювати його відсторонення від пленарних засідань.

Наразі підстави до відповідальності Парубія відсутні, оскільки питання про інавгурацію ще навіть не призначено до розгляду на пленарному засіданні.

Цікаво, що за всю історію України жодного разу не розглядалися справи про затягування строків призначення дати інавгурації.

Разом з тим, Парубій вже відзначився у справах щодо порушення Регламенту Ради.

Наприклад, за позовом народного депутата Сергія Власенка Окружний адміністративний суд м. Києва визнав дії спікера протиправними через надання представнику Президента можливості виступити  на засіданнях Погоджувальної ради депутатських фракцій.

Відповідальність депутатів

Затягуючи з визначенням дати урочистого засідання народні депутати порушують конституційні права та свободи громадян України.

Конституція визначає, що джерелом влади є народ, який здійснює її через відповідні органи, в тому числі за допомогою Президента України.

Якщо новообраний Президент не приступить до своїх повноважень у строк — баланс влади буде порушено, а влада узурпована, що недопустимо.

У цьому випадку Регламент передбачає відповідальність у вигляді дострокового припинення повноважень народного депутата.

Однак, що робити, якщо інавгурацію саботує не один, або декілька депутатів, а вся Верховна Рада?

Розпуск Верховної Ради

Новообраний Президент та його команда неодноразово піднімали у ЗМІ тему розпуску парламенту. Однак, наскільки реально розпустити Верховну раду, якщо інавгурацію і далі відтягуватимуть?

Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо:

1) протягом одного місяця не сформовано коаліцію депутатських фракцій;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано його персональний склад;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Тобто через затягування або саботування інавгурації розпустити парламент не можна. Для початку, Володимиру Зеленському необхідно стати повноцінним Президентом.

Епілог

Отже, притягнення до відповідальності парламенту за затягування або непризначення дати інавгурації новообраного Президента сміливо можна віднести до проблемних питань у законодавстві.

Відповідальність до народних депутатів можна застосувати лише точково, оскільки підстави для загального розпуску парламенту відсутні.

До голови Верховної Ради санкції застосовуються тільки під час порушень, допущених на пленарних засіданнях та за ініціативою народних депутатів.

Разом з тим, ніхто не відміняв кримінальну відповідальність у сфері службової діяльності, однак постає питання про недоторканність.

 

Юрист ГО "Сильні громади" Наталя Рижкова

2249

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: