fbpx
Сьогодні
Що відбувається 16:43 20 Січ 2021

Затримання Навального в Росії – шанс для України. Як Києву використати цю історію?

Історія з арештом російського опозиціонера Олексія Навального зобов'язана мати продовження. Жорсткі дії Кремля викликають неприйняття країн Заходу, і є висока ймовірність того, що вже скоро проти Росії будуть застосовані нові санкції. Особливо якщо в найближчі тижні його умовний термін перетвориться на реальний. Україні ж ця історія дарує вельми цікаві можливості у важкій війні на дипломатичних фронтах. І Київ вже позначив перші кроки в цьому напрямку. Як саме може діяти Європа і США, а також що здатна зробити Україна – читайте в новому матеріалі «Рубрики».

English version here

"Олексія не могли не затримати"

Прямо зараз Навальний найвідоміший противник режиму Володимира Путіна, але навряд чи хтось ще недавно серйозно міг назвати пацієнта "Шаріте" лідером російської опозиції надто вже суперечлива фігура. Та й в цілому його електоральна вага в масштабах Росії викликає великі сумніви. Однак якщо все ж Навальному і судилося колись стати могильником режиму, то лише завдяки "допомозі" Кремля і спецслужб, які то намагаються його отруїти, то влаштовують справжнє шоу з затриманням після прильоту з Німеччини.

"Рубрика" зв'язалася з російським політичним аналітиком Ольгою Курносовою, яка пояснила, що після повернення з Німеччини головний російський опозиціонер був приречений на арешт.

"Реакція влади була абсолютно передбачуваною. Рішення оголосити його в розшук 29-го грудня було добре відомо. Тому його не могли не затримати. Я за кілька днів до його прильоту говорила, що швидше за все літак з Олексієм перенаправлять в інший аеропорт і затримають на паспортному контролі. Зараз найсерйозніше це те, що Навального отруїли "Новачком" речовиною, яку Росія зобов'язалася знищити. Той, хто це робив, зробив Володимиру Путіну велику підставу. При цьому мені не здається досить аргументованою позиція Олексія, що наказ на його отруєння давав особисто Путін. Тому що, як ми знаємо, способи вбивства є найрізноманітніші, але вибраний був найнебезпечніший для Путіна, що не зовсім логічно", зазначила вона.

Вже після повернення опозиціонера в Росію команда Навального випустила його новий фільм, що викриває корумпованість Путіна і його оточення. Також у ньому розповіли про шикарний палац, який збудували для президента Росії в Геленджику.

Всього за добу фільм набрав майже 20 мільйонів переглядів: величезний успіх, але схоже, що тепер шанси Навального на звільнення стали ще нижчими.

Навального можуть посадити на 10 років

18 грудня Хімкинський суд заарештував Навального на 30 діб. Цікаво, що судовий процес вирішили провести прямо у відділенні поліції, куди опозиціонера доставили з аеропорту за день до цього. Такий поспіх пояснили тим, що у нього нібито були відсутні тести на коронавірус. Втім, поки що це більше схоже на бажання російської влади якомога швидше закрити проблему і не перетворювати Навального в мученика. Або ж помститися йому за пам'ятний дзвінок співробітнику ФСБ, який видав свою участь в операції по отруєнню опозиціонера.

Вже 2 лютого його умовний термін у справі "Ів Роше" може змінитися на реальний. Приводом стали пропуски Навального реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції, оскільки в останні кілька місяців він перебував у Німеччині після отруєння спочатку на лікуванні, а потім і на реабілітації. Крім того, в кінці грудня проти нього порушили ще одну кримінальну справу: його підозрюють в розкраданні 356 млн рублів, пожертвуваних Фонду боротьби з корупцією. За цією статтею йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

"Друга справа може бути для нього дуже неприємною. За нею вже можуть застосувати домашній арешт, щоб знизити переляк. Так дуже часто буває: спочатку людину арештовують, а потім переводять на домашній арешт, і всі видихають, оскільки це хоча б не в'язниця. Але якщо це буде арешт із забороною користуватися інтернетом, то його медійна небезпека на 2020 й рік буде максимально знижена а в цьому році в Росії вибори в Державну думу", пояснила "Рубриці" Ольга Курносова.

навальний путін

Захід буде вводити персональні санкції

Реакція Євросоюзу і США була однозначною: від Кремля вимагають відпустити Навального, а інакше буде нова порція санкцій.

"Затримання Олексія Навального після прибуття в Москву неприпустиме. Я закликаю російську владу негайно звільнити його", написав на своїй сторінці в Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель.

Глави МЗС Латвії, Литви та Естонії виступили зі спільною заявою, закликавши Євросоюз ввести санкції проти Росії.

"Затримання Олексія Навального абсолютно неприйнятне. Ми вимагаємо від російської влади його негайного звільнення. Євросоюз повинен реагувати швидко, якщо він не буде звільнений, то треба розглянути введення санкцій у зв'язку з цією акцією", заявили вони.

Схожі заяви зробили представники Чехії та Польщі, а також Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель разом з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен.

Від імені США висловився радник з національної безпеки Байдена Джейк Салліван. "Навального слід негайно звільнити, а винні в жахливому замаху на його життя повинні понести відповідальність. Атаки Кремля на Навального це не просто порушення прав людини, це образа народу Росії, який хоче, щоб його голоси почули", заявив він.

Втім, судячи з реакції російської сторони в особі міністра закордонних справ Сергія Лаврова, там не планують йти на поступки. А це означає, що нова порція санкцій практично неминуча. Що саме може загрожувати Росії і її правлячій верхівці? На думку завідувача відділу трансатлантичних досліджень Інституту світової економіки і міжнародних відносин при НАН України Сергія Толстова, мова може йти про нові персональні санкції.

"Думаю, що і США, і держави Європи напевно будуть вводити санкції. Вважаю, що в основному це будуть персональні санкції і проти певних організацій, причетних до цієї афери. Але я не думаю, що в список потраплять якісь посадові особи. Для мене дуже істотним в цій історії була заява Хайко Маасу (глава МЗС ФРН Ред.), який заявив, що ситуація з Навальним не стане приводом для блокування "Північного потоку". Я думав, що можливо, зараз в цьому плані щось зміниться, але позиція німців підтвердилася", сказав Толстов у коментарі "Рубриці".

Затримання Навального в Росії

Україна веде свою війну

Офіційний Київ теж не залишився осторонь цієї історії. Крім передбачуваного засудження дій російської влади, було цілком конкретна пропозиція вдарити по Росії в Парламентській Асамблеї Європи (ПАРЄ).

Ще в червні 2019 го Москва домоглася схвалення резолюції, яка дозволяла російській делегації повернутися до участі в засіданнях Парламентської асамблеї ПАРЄ багато в чому завдяки підтримці з боку Франції та Німеччини, що тоді в Кремлі сприйняли як ознаку потепління у відносинах.

Зараз українська делегація хоче спробувати знову нівелювати повноваження росіян. "Наша делегація буде використовувати всі можливі інструменти, які передбачає регламент, для подальших кроків по обговоренню (urgent debates) і оскарженню повноважень РФ, грунтуючись, в тому числі, на цих подіях", заявила глава делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева після арешту Навального .

Чи високі шанси домогтися успіху? На думку екс-заступника глави Адміністрації президента України Костянтина Єлісєєва, Київ точно не повинен втрачати такий шанс.

"Україна попереджала, що загравання з Росією ні до чого доброго не приведе вона стає ще більш агресивною. Київ повинен твердо просувати позицію, що в ПАРЄ зобов'язані набратися мужності і відреагувати на агресивну поведінку РФ. З огляду на заплановану дискусію в березні в рамках Ради міністрів ЄС по стратегії відносин з РФ, Україна повинна чітко артикулювати цей кейс. Це важливий інструмент для тиску на офіційну Москву, ослаблення її неоімперських амбіцій і можливість введення нового пакету міжнародних санкцій проти агресора", вважає дипломат.

Затримання Навального в Росії

На думку ж експерта-міжнародника Сергія Толстова, шансів на повторне виключення Росії з ПАРЄ вкрай мало.

"Повернення Росії стало результатом франко-німецького компромісу. Там вирішили, що їх потрібно повернути в ПАРЄ для того, щоб зберегти цю організацію, оскільки без Росії вона не виконує своєї ролі. У європейців досить організацій, куди входять країни Заходу, але їм потрібен майданчик з російською участю. Думаю, що повторювати історію з виключенням Франція і Німеччина зараз не стануть, оскільки зацікавлені в існуванні загальноєвропейської організації", пояснив Толстов.

Можливо, Україні і не вдасться знову вибити Росію з ПАРЄ, але агресивна тактика і вміння використовувати кожен промах супротивника змушує його захищатися, а значить втрачати ініціативу. Дечому за ці роки ми все ж навчилися.

5033

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: