УрбанРубрика

Розкачай своє місто. 10 прикладів тактичного урбанізму

Як дешево, швидко і легко змінити міське середовище – топові практичні ідеї

З кожним роком все більше міст стають орієнтованими на людину: з комфортними громадськими місцями, безпечними наземними переходами, зменшенням автомобілецентризму, розвиненою велоінфраструктурою та зручним громадським транспортом… Однак це у світі. В Україні місцева влада часто забуває про важливість формування дружнього для людей міського середовища, і тоді на допомогу приходить тактичний урбанізм.

Цей термін з'явився у 2010 році завдяки всесвітньо відомому містопланувальнику Майку Лайдону. Якщо коротко, то тактичний урбанізм – це методи швидкої, легкої та дешевої зміні міського середовища.

І часто їх використовує громадськість, щоб привернути увагу до якоїсь проблеми. Бо ж позитивне перетворення міста залежить не тільки від діяльності влади, а й від ініціатив містян.

CHAIRBOMBING

Chairbombing в межах Public Design Festival 2014, Мілан
Chairbombing від активістів Orizzontale, квартал Пінето, Рим
Chairbombing у Чайному кварталі Сиднея

Як місто може бути зручним, якщо втомленій людині нема де посидіти? Це головний меседж практики «бомбардування» меблями. Зміст цього методу простий: бачиш порожній шмат асфальту, який ідеально підійде для відпочинку, ставиш туди вуличні меблі – і з'являється саморобний громадський простір! А свідомі активісти навіть обертають chairbombing на користь екології – самостійно виробляють міські меблі з вторсировини!

PARK(ING)

«Захоплена» парковка у Сан-Франциско, в межах PARK(ing) Day-2011
PARK(ing) Day у Мюнхені
Парковка-сад у Філадельфії

Один з найбільш популярних у світі методів тактичного урбанізму, який навіть трансформувався в Міжнародний PARK(ing) Day, який починаючи з 2005 року відзначають у третю п'ятницю вересня. Полягає він у тому, щоб «захопити» територію порожніх парковок і облаштувати на них невеликі паркові зони, гральні майданчики, навіть невеличкі басейни. Таким чином суспільство сигналізує владі: «Місту потрібно більше громадського простору і менше автівок!».

ПЛОЩІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Таймс-сквер, Нью-Йорк, США
Тактичний урбанізм в районі Лейквью, Чикаго, США
Фестиваль на перекритій площі, Атланта, США

Справжнє призначення площ в місті – бути місцем для збору і спілкування людей. І абсолютно неприродньо, що цей простір зайнято автомобілями! У цьому випадку в хід йде такий метод тактичного урбанізму, як перекриття доріг і створення тимчасового пішохідного простору. У ньому можна провести який-небудь фестиваль, влаштувати спортивні змагання, створити комфортний громадський простір… Головне, щоб люди спілкувалися і весело проводили час! А якщо місцева влада ще й далекоглядна, то вчинить так само, як зробила міська адміністрація Нью-Йорка з Таймс Сквер.

OPEN STREETS

Тимчасове перекриття частини вулиці Doughty Street біля Медичного університету Південної Кароліни з метою озеленення території. Проект проводився у межах експериментів з тактичного урбанізмуmore
Програма Open streets в Нью-Йорку залучає натовп

У цій практиці використовується перекриття автомобільних доріг для створення пішохідного публічного простору. Як і з PARK(ing) Day,у цій практиці є всесвітня практика «День без авто». Так на один день вулиці багатьох міст по всьому світу перекриваються для руху автомобілів і надаються громадським активістам, спортсменам та іншим містянам для проведення різних заходів. Таким чином створюється міський простір для людей самими людьми. Цікаво, що перша подібна акція пройшла у Сіетлі в 1965 році.

ТИМЧАСОВІ НАЗЕМНІ ПЕРЕХОДИ

Колектив активістів Combo 2600 малює зебру, щоб поліпшити умови безпеки на дорозі, Богота, Колумбія
Пересувна зебра від британського винахідника винахідник Яннік Ріда, яка встановлюється за кілька хвилин.
Тимчасова «зелена зебра» на вулиці Брюсселю у 2014 році, проект групи Canal PARK Bxl

Дуже важливий метод тактичного урбанізму, спрямований на формування комфортного та безпечного міського середовища. Для того, щоб завадити автомобілецентризму та показати місцевій владі, що пішоходи мають бути головним пріоритетом транспортної та інфраструктурної міської політики, громадськість власноруч створює «зебри» в місцях, які, на їхній погляд, цього вкрай потребують. Для створення тимчасових переходів використовують крейду, фарбу, рослини. Іноді активісти навіть створюють мобільні «зебри» власноруч, щод вільно переносити їх з місця на місце.

ІМПРОВІЗОВАНИЙ ГРАЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК

Перший турнір Street Scrabble у місті Сіетл, штат Вашингтон, США
Тимчасове «футбольне» поле на парковці
Гра у «класики» на вулиці Сіднея, Австралія
Гральний майданчик з кошиків для покупок на парковці супермаркету від французького художника та активіста Флоріана Рів'єраmore

Ще один дуже популярний метод тактичного урбанізму – це створення у місті тимчасових гральних майданчиків. Це робиться з метою, щоб продемонструвати міській владі необхідність збільшення кількості гральних і спортивних зон у місті. Такі тимчасові гральні майданчики можна сотворити де завгодно: на територіях парковки супермаркетів, посеред вулиці, на автомобільній трасі, у внутрішніх дворах… Головне, щоб працювала фантазія і не було «перегинів». Щоб не перетворитися на вандалів, активісти використовують лише тимчасові інструменти для спорудження таких майданчиків (клейка стрічка, крейда, переносні рослини, фарба, що швидко зникає тощо).

AD-BUSTING

Проект команди Do Tank «WeSee.Us», коли у реальному часі перехожі могли анонімно завантажити зі свого телефону будь-яку фотографію району, а потім виставляли їх на порожньому рекламному щитіmore
Злом реклами британським художником Eyesaw
Злом реклами британським художником Eyesaw

Рекламне «забруднення» – проблема багатьох міст, і аd-busting (злом реклами) має на миті привернути увагу до цієї проблеми. Бо ж на місті рекламних щитів або з них самих можна створити багато чого корисного для суспільства. Замість нав'язування якогось продукту, рекламна інфраструктура має бути використана на користь жителям. І дуже часто аd-busting торкається важливих соціальних проблем.

ГРА ЗІ СМІТТЯМ

Варіації гри зі сміттям
Варіації гри зі сміттям
Варіації гри зі сміттям
Варіації гри зі сміттям

Тактичний урбанізм підкреслює, що позитивне перетворення міста залежить не тільки від діяльності влади, а й від ініціатив містян, тож формувати у суспільства звичку з повагою ставитися до міського середовища є важливою складовою цього урбаністичного напрямку. У межах тактичного урбанізму з'явилася оригінальна практика гри зі сміттям. Міські активісти вигадують цікаві варіанти зацікавлення перехожих таки донести непотрібні відходи до смітника.

САД У МІСТІ

Міське городництво та оранжерея в центральному міському парку Ньорребро, Нідерланди
Міські городи ГО «Місто сад» у Києві, Сквер небесної стоні

Для України практика створення садів чи квітників, наприклад, на прибудинкові території доволі розповсюджена, однак у світі це є проявом тактичного урбанізму. Бо ж за фактом «розбивання» такого саду без погодження з міською адміністрацією є несанкціонованою діяльністю. А тактичні урбаністи за допомоги цього метода створюють нові зелені зони у межах міста.

МІСЬКІ АРТ-ІНТЕРВЕНЦІЇ

Міські мистецькі інтервенції
Міські мистецькі інтервенції
Міські мистецькі інтервенції

Ще одним прикладом тактичного урбанізму є міські мистецькі інтервенції, що акцентують соціальні проблеми. Так художники з усього світу створюють вдалий стріт-арт, який гармонійно інтегрується в урбаністичний простір.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024
  • Корисності

Exploring Ukraine’s cinema world: Top 10 Ukrainian films you need to watch

Defiant Ukrainian filmmakers have continued creating their art despite all obstacles — facing persecution and… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.