fbpx
Сьогодні
Урбан 16:00 17 Чер 2018

Розкачай своє місто. 10 прикладів тактичного урбанізму

Як дешево, швидко і легко змінити міське середовище – топові практичні ідеї

З кожним роком все більше міст стають орієнтованими на людину: з комфортними громадськими місцями, безпечними наземними переходами, зменшенням автомобілецентризму, розвиненою велоінфраструктурою та зручним громадським транспортом… Однак це у світі. В Україні місцева влада часто забуває про важливість формування дружнього для людей міського середовища, і тоді на допомогу приходить тактичний урбанізм.

Цей термін з'явився у 2010 році завдяки всесвітньо відомому містопланувальнику Майку Лайдону. Якщо коротко, то тактичний урбанізм – це методи швидкої, легкої та дешевої зміні міського середовища.

І часто їх використовує громадськість, щоб привернути увагу до якоїсь проблеми. Бо ж позитивне перетворення міста залежить не тільки від діяльності влади, а й від ініціатив містян.

CHAIRBOMBING

Як місто може бути зручним, якщо втомленій людині нема де посидіти? Це головний меседж практики «бомбардування» меблями. Зміст цього методу простий: бачиш порожній шмат асфальту, який ідеально підійде для відпочинку, ставиш туди вуличні меблі – і з'являється саморобний громадський простір! А свідомі активісти навіть обертають chairbombing на користь екології – самостійно виробляють міські меблі з вторсировини!

PARK(ING)

Один з найбільш популярних у світі методів тактичного урбанізму, який навіть трансформувався в Міжнародний PARK(ing) Day, який починаючи з 2005 року відзначають у третю п'ятницю вересня. Полягає він у тому, щоб «захопити» територію порожніх парковок і облаштувати на них невеликі паркові зони, гральні майданчики, навіть невеличкі басейни. Таким чином суспільство сигналізує владі: «Місту потрібно більше громадського простору і менше автівок!».

ПЛОЩІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Справжнє призначення площ в місті – бути місцем для збору і спілкування людей. І абсолютно неприродньо, що цей простір зайнято автомобілями! У цьому випадку в хід йде такий метод тактичного урбанізму, як перекриття доріг і створення тимчасового пішохідного простору. У ньому можна провести який-небудь фестиваль, влаштувати спортивні змагання, створити комфортний громадський простір… Головне, щоб люди спілкувалися і весело проводили час! А якщо місцева влада ще й далекоглядна, то вчинить так само, як зробила міська адміністрація Нью-Йорка з Таймс Сквер.

OPEN STREETS

У цій практиці використовується перекриття автомобільних доріг для створення пішохідного публічного простору. Як і з PARK(ing) Day,у цій практиці є всесвітня практика «День без авто». Так на один день вулиці багатьох міст по всьому світу перекриваються для руху автомобілів і надаються громадським активістам, спортсменам та іншим містянам для проведення різних заходів. Таким чином створюється міський простір для людей самими людьми. Цікаво, що перша подібна акція пройшла у Сіетлі в 1965 році.

ТИМЧАСОВІ НАЗЕМНІ ПЕРЕХОДИ

Дуже важливий метод тактичного урбанізму, спрямований на формування комфортного та безпечного міського середовища. Для того, щоб завадити автомобілецентризму та показати місцевій владі, що пішоходи мають бути головним пріоритетом транспортної та інфраструктурної міської політики, громадськість власноруч створює «зебри» в місцях, які, на їхній погляд, цього вкрай потребують. Для створення тимчасових переходів використовують крейду, фарбу, рослини. Іноді активісти навіть створюють мобільні «зебри» власноруч, щод вільно переносити їх з місця на місце.

ІМПРОВІЗОВАНИЙ ГРАЛЬНИЙ МАЙДАНЧИК

Ще один дуже популярний метод тактичного урбанізму – це створення у місті тимчасових гральних майданчиків. Це робиться з метою, щоб продемонструвати міській владі необхідність збільшення кількості гральних і спортивних зон у місті. Такі тимчасові гральні майданчики можна сотворити де завгодно: на територіях парковки супермаркетів, посеред вулиці, на автомобільній трасі, у внутрішніх дворах… Головне, щоб працювала фантазія і не було «перегинів». Щоб не перетворитися на вандалів, активісти використовують лише тимчасові інструменти для спорудження таких майданчиків (клейка стрічка, крейда, переносні рослини, фарба, що швидко зникає тощо).

AD-BUSTING

Рекламне «забруднення» – проблема багатьох міст, і аd-busting (злом реклами) має на миті привернути увагу до цієї проблеми. Бо ж на місті рекламних щитів або з них самих можна створити багато чого корисного для суспільства. Замість нав'язування якогось продукту, рекламна інфраструктура має бути використана на користь жителям. І дуже часто аd-busting торкається важливих соціальних проблем.

ГРА ЗІ СМІТТЯМ

Тактичний урбанізм підкреслює, що позитивне перетворення міста залежить не тільки від діяльності влади, а й від ініціатив містян, тож формувати у суспільства звичку з повагою ставитися до міського середовища є важливою складовою цього урбаністичного напрямку. У межах тактичного урбанізму з'явилася оригінальна практика гри зі сміттям. Міські активісти вигадують цікаві варіанти зацікавлення перехожих таки донести непотрібні відходи до смітника.

САД У МІСТІ

Для України практика створення садів чи квітників, наприклад, на прибудинкові території доволі розповсюджена, однак у світі це є проявом тактичного урбанізму. Бо ж за фактом «розбивання» такого саду без погодження з міською адміністрацією є несанкціонованою діяльністю. А тактичні урбаністи за допомоги цього метода створюють нові зелені зони у межах міста.

МІСЬКІ АРТ-ІНТЕРВЕНЦІЇ

Ще одним прикладом тактичного урбанізму є міські мистецькі інтервенції, що акцентують соціальні проблеми. Так художники з усього світу створюють вдалий стріт-арт, який гармонійно інтегрується в урбаністичний простір.

197
18317

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: