fbpx
Сьогодні
Корисності 09:27 11 Бер 2021

Нові правила дорожнього руху: про що варто знати водію в 2021 році

Штрафи збільшаться у 10 разів, поліцейські зможуть зупиняти автомобіль, навіть якщо водій не порушував ПДР, а дітей в автокріслах потрібно перевозити відповідно до нових правил

English version here

У 2021 році почнуть діяти нові норми правил дорожнього руху, деякі з них будуть приведені у відповідність з європейськими. Водіїв також чекає підвищення штрафів і посилення кримінальної відповідальності. Ми зібрали всю інформацію про нові норми: ті, що вже вступили в силу, і ті, які лише будуть введені.

діти в авто

Зміняться правила перевезення дітей

Водіям, які перевозять в автомобілях дітей, слід звернути увагу на зміни, внесені в ПДР щодо пересування дітей в автокріслах. Нові норми запроваджують європейські підходи та правила перевезень.

Раніше обмеження були встановлені для дітей, зріст яких менше 145 см, і для дітей до 12 років. Тепер вікове обмеження з правил прибрали і використання дитячих утримуючих систем в автомобілі є обов'язковим під час перевезення дітей, зріст яких менше 145 см.

Норма не стосується регулярних та нерегулярних пасажирських автобусних перевезень, за умови дотримання встановлених обмежень швидкості, а також автомобілів швидкої допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, MBД, Нацполіції, ГСЧС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання службового завдання.

Норма вже набула чинності. При її недотриманні водій буде оштрафований на 510 гривень.

поліція

Профілактичні зупинки поліцейськими з 22:00 до 8:00

Поки що поліцейські не можуть безпідставно зупинити автомобіль, якщо тільки водій не порушив ПДР. Але незабаром поліцейські зможуть це робити "без причини", а в якості "профілактичної зупинки" вночі, в період з 22:00 до 8:00, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після таких днів. Профілактичні зупинки будуть здійснюватися для перевірки водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Норма ще не набула чинності. Закон №2695, якими вносяться зміни, почне діяти на наступний день після того, як його офіційно опублікують. Президент підписав його 12 березня.

жінка за кермом

Нові правила поведінки під час зупинок: руки на кермі, не виходити з машини

У разі зупинки змінюються і вимоги до водія і пасажира, вони стають більш жорсткими. Нові норми будуть міститися в Законі про дорожній рух. Так, у разі сигналу про зупинку водій буде зобов'язаний:

Зупинити транспортний засіб на спеціально відведеній ділянці або з'їхавши на узбіччя якомога правіше.

Тримати руки в полі зору поліцейського або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху і не виходити з транспортного засобу без дозволу.

На вимогу поліцейського пред'явити посвідчення водія, техпаспорт, і, якщо ви порушили ПДР — страховку.

Виходити з автомобіля потрібно тільки на вимогу поліцейського.

Пасажир при цьому також зобов'язаний перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського, а на його вимогу — вийти з машини.

Норма набуде чинності після того, як почне діяти закон №2695.

авто

Забрати машину на штрафстоянку можуть без понятих

Якщо раніше огляд водіїв на стан сп'яніння міг проводитися тільки в присутності двох понятих, то тепер це буде не обов'язково, якщо ці дії фіксуються на камеру співробітником поліції. Те ж стосується і тимчасового вилучення транспортних засобів — поняті не потрібні, якщо затримання буде проводитися з фото- і відеозйомкою.

Норма набуде чинності після того, як почне діяти закон №2695.

камери

Штрафи з камер фотофіксації будуть приходити, якщо водій рухався по смузі громадського транспорту

Порушення правил проїзду по смузі громадського транспорту буде фіксуватися, а порушники отримають штрафи в розмірі 510 гривень. Перша така камера вже встановлена на бульварі Дружби народів, 36 і працює з 15 лютого. Про це повідомив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

учбова машина

Іспит для отримання прав буде проводитися інакше

МВС розробило проект постанови про зміну порядку видачі посвідчень водія та допуску громадян до транспортних засобів. Поки що проект не зареєстрований в Раді, а лише опублікований на сайті МВС для публічного обговорення. Запропоновані норми припускають, що здати "практику" після теорії можна буде протягом 2 років після здачі "теорії" водіння, а не протягом 3 місяців, — саме такий термін припускають діючі норми. Що стосується місця здачі, то проектом пропонується здавати водіння для категорій В, С1, С, D1, D (автомобілі, вантажівки, автобуси) — виключно в умовах дорожнього руху на визначених територіальним сервісним центром МВС маршрутах, а не на майданчиках для навчання, як зараз.

Щоб відкрити нову категорію, підтверджувати стаж водіння наявної категорії (навички управління, безперервний стаж) в разі прийняття законопроекту не буде потрібно.

поліція

З'являться мобільні сервісні центри МВД

Відповідно до опублікованого на сайті МВС проекту, в Україні з'являться мобільні територіальні сервісні центри МВС — спеціально облаштовані автомобілі, де можна буде обміняти права, зареєструвати або перереєструвати транспортний засіб. Такі автомобілі будуть виїжджати в населені пункти, де відсутня ТСЦ МВС за окремим графіком роботи і при наявності більше 10 заявок у відповідній області, у якій розташований населений пункт.

Також з'явиться можливість укладення договору купівлі-продажу в електронному вигляді з використанням сервісу "Електронного кабінету водія" без особистої присутності (якщо продається не більше одного ТЗ протягом року).

водійське посвідення

Водійські права будуть містити більше інформації

В правах нового зразка вищезазначеним проектом пропонується вносити в формі кодів інформацію про обмеження, при яких дозволено керувати транспортними засобами. Це засіб корекції та / або захисту зору, окуляри, контактні лінзи, пов'язка на око, спеціальний оптичний пристрій, слуховий апарат / засіб для спілкування, протези кінцівок / ортези на кінцівки, протези верхньої або нижньої кінцівки, ортез на верхній кінцівці.

Відповідна позначка з'явиться і в разі, якщо водій здавав іспит водіння на коробці "автомат".

Чи вступлять ці норми в дію, і яким буде остаточний перелік нових норм поки невідомо — документу ще належить пройти публічні обговорення, парламентські комітети і обидва читання.

штраф

Штрафи знову підвищуються, за певні порушення посилена кримінальна відповідальність

Цього року Рада прийняла проект, що збільшує штрафи за 20 порушень ПДР, а для порушників, які керували авто у стані сп'яніння, встановлено кримінальну відповідальність.

Штрафи в рамках адміністративних санкцій виростуть до 10 разів. Це стосується наступних норм:

  • штраф за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами збільшений в десять разів, з 3 до 30 НМДГ (510 грн);
  • штраф за керування транспортним засобом, не зареєстрованими або не перереєстрованим в Україні у встановленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у невстановленому для цього місці, закритим іншими предметами, в тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, які перешкоджають або ускладнюють його ідентифікацію, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим виросте в п'ять разів, з 10 до 50 НМДГ (850 грн ). За повторне вчинення протягом року будь-якого з цих порушень – 100 НМДГ (1700 грн) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.
  • за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки, правил перевезення вантажів, буксирування, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги в русі пішоходам, а також порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, — штраф у розмірі 20 НМДГ (340 грн).
  • за порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення правил руху по автомагістралі, користування зовнішніми освітлювальними приладами або поворотниками, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, користування під час руху телефоном в руках, порушення правил навчальної їзди, — штраф 30 НМДГ (510 грн);
  • за ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями, ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, в тому числі порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а також порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, — штраф збільшений з 30 до 40 НМДГ (680 грн);
  • штраф за перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км / год зросте з 30 до 200 НМДГ (3400 грн);
  • якщо ці порушення спричинили створення аварійної обстановки, штраф буде вже не 40, а 85 НМДГ (1445 грн) або — позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.
  • штраф за залишення місця ДТП виросте з 15 до 200 НМДГ (3400 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років;
  • за порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, — штраф 50 НМДГ (850 грн) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року;
  • штраф за керування транспортним засобом особою, яка не має права керувати таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування виросте з 30 до 200 НМДГ (3400 грн);
  • штраф за керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування збільшений з 30 до 1200 НМДГ (20400 грн);
  • штраф за повторне керування транспортом особами, які не мають такого права або позбавлені права керування буде складає 2400 НМДГ (40 800 грн) з позбавленням права керування транспортним засобом на термін від п'яти до семи років і з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого;
  • за непокору пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху — штраф зросте з 3 до 15 НМДГ (255 грн) і вже без попередження;
  • за порушення ПДР особами, які керують велосипедами, гужовим транспортом, і погоничами тварин штраф зросте в 4 рази і становитиме 20 НМДГ (340 грн);
  • за ці порушення пішоходів і велосипедистів, якщо вони вчинені в стані сп'яніння, штраф зросте з 8 до 40 НМДГ (680 грн), а якщо створили аварійну обстановку, — до 50 НМДГ (850 грн);
  • штраф за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, а також передача керування транспортним засобом такій особі, відмова від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння виросте з 600 до 1000 НМДГ (17000 грн) з позбавленням права керування. За повторне порушення — штраф 2000 НМДГ (34000 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки;
  • за таке порушення (керування в стані сп'яніння) двічі протягом року — штраф 3000 НМДГ (51000 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років, з конфіскацією транспортного засобу, який у приватній власності порушника;
  • вживання після ДТП алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, чи після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду, — штраф на водіїв в розмірі 2000 НМДГ (34000 грн) або адміністративний арешт на термін 15 діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки;
  • керування річковими, морськими, малими, спортивними судами або водними мотоциклами, особами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння — штраф 1000 НМДГ (17000 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк 10 діб, з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк від 1 до 3-х років. Якщо особа ще й не мала права керування судами або водними мотоциклами, — штраф 1500 НМДГ (25500 грн) або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб;
  • застосування особою, яка керувала річковим, морським, малим, спортивним судном або водним мотоциклом після аварійної події за її участі алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, — штраф на особу, яка має право керування 1200 НМДГ (20400 грн) з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на 3 роки.
  • адміністративне стягнення за водіння в нетверезому стані може бути накладено протягом року після скоєння такого правопорушення — зараз воно може бути накладено, за загальним правилом, тільки протягом 6 місяців;
  • тимчасове затримання транспортного засобу в разі фіксації обставин тимчасового затримання в режимі фотозйомки (відеозапису) може відбуваються без присутності понятих;
  • огляд водія (судноводія) на стан сп'яніння може проводитися із застосуванням відеозапису, а в разі неможливості відеозапису — в присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов'язково додаються до протоколу про адміністративне правопорушення;
  • в КпАП доданий порядок виконання постанови про позбавлення права керування транспортним засобом. Виконання постанови здійснюється шляхом вилучення посвідчення водія на термін позбавлення права керування транспортними засобами та внесення в єдину інформаційну систему МВС відомостей. Особа вважається позбавленою права керування транспортним засобом після вступу в законну силу рішення суду про позбавлення цього права.

Що стосується кримінальної відповідальності, тепер КК доповнено статтею 286-1: "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння". Це порушення, в залежності від тяжкості завданих потерпілому тілесних ушкоджень, тягне за собою позбавлення волі до 12 років та позбавленням права керувати транспортним засобом до 10 років.

За порушення правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння не будуть звільняти від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям, з примиренням винного з потерпілим, передачею особи на поруки та у зв'язку зі зміною обстановки. Для таких осіб не буде застосовуватися умовно-дострокове звільнення, звільнення від відбування покарання з випробуванням, звільнення за бездоганну поведінку і сумлінне ставлення до праці і заміна невідбутої частини покарання більш м'яким. Амністія і помилування також не можуть бути застосовані для таких порушників.

Відповідний законопроект вже пройшов парламентські читання і знаходиться на підписі у Президента. Він вступить в силу в день, наступний після його офіційного опублікування.

смартфони

Як сплатити штраф?

Сплатити штраф потрібно якомога швидше. Якщо ви встигнете зробити це протягом 10 днів після його винесення — ви отримаєте "знижку" в розмірі половини суми штрафу. А якщо, навпаки, прострочити платіж і зробити його пізніше 15-го дня після порушення, сума штрафу подвоїться.

Перевірити наявність будь-яких штрафів а також погасити їх можна з телефону, перебуваючи в будь-якій точці, у будь-який час доби. Все, що для цього потрібно, — мати гроші на платіжній картці і доступ до інтернету. Перевірити, чи є у вас штрафи, і оплатити їх, можна кількома способами:

  1. Через сервіс ІНФОТЕХ або його аналог, БДР, ввівши номер автомобіля і один з параметрів:
  • серія і номер техпаспорта
  • серія і номер посвідчення водія
  • ІПН
  • серія і номер паспорта або номер ID-карти

Додаток покаже вже оплачені штрафи і ті, які потрібно оплатити.

  1. Через мобільний додаток, який МВС запустило влітку 2020 року. "Штрафи ПДД" дозволяє не тільки сплатити штрафи, які вже винесені, а й оперативно отримувати повідомлення про нові постанови або зміни їх статусу. У додатку також є інформація про розміщення на карті камер автоматичної фіксації порушень ПДР. Додаток доступний на майданчиках Android і IOS.
  2. Через мобільні додатки банків — Приват24 або mono — можна дізнатися про наявність штрафу та одразу оплатити його. Додатки пропонують знайти штраф за номером автомобіля, але ця функція не завжди доступна, а ось оплатити штраф, знаючи серію і номер постанови можна завжди.
  3. Через "Електронний кабінет водія", у вікні "Мої останні штрафи та адмінпротоколі". Щоб зайти в кабінет, знадобиться електронний цифровий підпис або BankID (ПриватБанк, monobank, Конкорд Банк і Банк Південний).
  4. У Тelegram-боті @OpenDataUABot також можна дізнатися про наявність штрафу та погасити його. Бот дозволяє дізнатися поточну інформацію про порушення, а якщо підписатися на оновлення, ви дізнаєтеся, якщо з'явиться новий штраф. Офіційний telegram-бот "Штрафи ПДР" є і у МВС.
  5. У деяких випадках, отримавши постанову поштою, ви побачите QR-код, відсканувавши який, вас перенаправляють на сторінку оплати штрафу.
  6. Якщо ви хочете оплатити штраф готівкою, це можна зробити через будь-який платіжний автомат, маючи при собі також серію і номер постанови.

Читайте також, як виграти суд через погані дороги: мешканка Києва добилася компенсації за ремонт автомобіля

610568

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: