fbpx
Сьогодні
Куди поїхати 19:45 10 Жов 2020

Рівне – Тернопіль – Хмельницький: ідеальний маршрут для осінньої подорожі

English version here

В осінню пору, розмірковуючи про подорожі, хочеться сісти в машину та й їхати аж за обрій назустріч новим місцям та пригодам. І бажано так, щоб маршрут був різним, за вікном ліс змінювався на широкі річкові долини, урвища та скелі, гарні міста з цікавою історією поєднувалася із забутими селищами десь в глибинці. Сьогодні "Рубрика" пропонує вам вирушити в уявний тур трьома областями України — Рівненською, Тернопільською та Хмельницькою — що проходить з півночі на південь, де середньовічна історія поєднується з унікальною природою і можна обрати будь-яку комбінацію локацій, нанизуючи їх, як перлинки у намисто, в залежності від того, до чого душа тягнеться найбільше. Подорож на півдня, або з ночівлею, або ж на цілі вихідні ідей для пригод тут вистачить вдосталь… Поїхали?

1. Тунель кохання

Наша подорож починається з невеликого селища Клевань на півночі Рівненської області. Містечко доволі старовинне — перші згадки датуються 15 століттям, хоча історики вважають, що поселення було засноване ще у 12 столітті. Окрім залишків старої забудови, Клевань відомий на всю Україну Тунелем кохання  — природним сплетінням гілок густого лісу. Потяг, що досі курсує тут на відрізку у 4 кілометри, зберігає ідеальну арочну форму гілок, а цікаві легенди додають до атмосфери присмак любові та романтики. До 2017 року подібного об'єкту не було ніде у світі, поки в Китаї не відкрили подібну атракцію. Тунель радий вітати відвідувачів протягом усього року: як завзятих романтиків, так і скептиків, у яких серце точно розтане 

Тунель кохання восени

 Як дістатись: Клевань знаходиться у 350 км від Києва по трасі Е40 та у 25 км від міста Рівного. Оскільки в нас автомобільна подорож, то для атмосфери їдемо власним транспортом або автостопом 🙂 

2. Місто Острог

Рушаючи з Клеваня на південь, варто завітати до Острога, що є одним з наймальовничіших містечок Рівненщини з напрочуд багатою історією. Ще у 1241 році було побудовано Острозький замок на місці зруйнованого монголо-татарами укріплення. Замок згодом став родинною резиденцією князів Острозьких.

Місто Острог

У 16 столітті містом опікувався князь Василь-Костянтин Острозький, який відкрив найдавніший учбовий заклад на території України — Острозьку академію, яка під своїм дахом зібрала найталановитіших викладачів-вчених та учнів тих днів. Окрім учбового закладу, тут існувала друкарня під керівництвом Івана Федоровича, що випустила шедеври раннього друкарства в Україні, включаючи Острозьку Біблію. Відновлена у 1994 році, нині Академія є провідним учбовим закладом Полісся. 

Місто Острог

Як дістатись: Острог знаходиться у 70 км від Клеваня, їхати треба по дорозі через Рівне. 

3. Замок у місті  Дубно

Нині час виїжджати на дорогу в бік міста Дубно, якою продовжиться наша подорож. У цьому місті, до речі, зберігся ще один замок князів Острозьких. Відлік його історії починається ще у 10 столітті, проте сучасних обрисів замок дістав у 1492 році за часів князівства Федора Острозького. Нині тут є декілька палаців та фортифікаційних споруд з доглянутою територією, де всім охочим розкажуть історію міста та замку. 

Замок у місті  Дубно

Як дістатись: з Острога до Дубно їхати близько 70-80 км, по часу займе 1 1,5 години. 

4. Тараканівський форт

Неподалік Дубна знаходиться цікава оборонна споруда та архітектурна пам'ятка 19 століття — Тараканівський форт, що  був створений для оборони західних кордонів Російської імперії. Розташований посеред густого лісу, його активно використовували у боях під час Першої світової війни, але вже до 40-х років 20 століття форт втратив свою значущість. Після Другої світової війни радянська влада намагалась облаштувати тут склад консервного заводу, але велика вологість не дала їй це зробити. Нині це покинуті руїни колись великого укріплення і, мабуть, одна з небагатьох збережених пам'яток Першої світової війни на теренах України. Доволі містичне це місце, територію якого намагається відвоювати природа, повне історій про привидів померлих військових та таємничі переходи та шахти, які використовували для переховування від ворогів. Сюди варто йти з екскурсоводом, щоб поринути у таємничі історії та не заблукати серед старих стін форту. 

Тараканівський форт

Як дістатись:  Форт знаходиться у 8 км від центра міста Дубно, тож є бажаним для відвідування через легку досяжність.

5. Місто Кременець 

Просуваючись на південь, ми опиняємося на півночі Тернопільської області (південь це завжди північ чогось нового), у місті Кременець. На погляд редакції, це одне з найцікавіших маленьких містечок в Україні, яке має доволі велику кількість визначних місць та входить до списку історичних населених місць України (місто засноване у 1266 році). І справді, вся центральна частина міста пронизана його багатовіковою історією та людьми, що тут колись жили. Почати своє знайомство треба з Замкової гори Бона, що є частиною Кременецьких гір та названа на честь литовської королеви Бони Сфорца, яка була жорстокою жінкою та за легендами сховала свої скарби у стінах замку. Сам замок був зруйнований ще у 1648 році козаками, але з гори відкривається мальовничий вид на всі околиці. (Замкова гора є найвищою точкою Волині). Також відомим є Колегіум єзуїтів на території єзуїтського монастиря, який згодом став Волинським ліцеєм, що було ліквідовано у 1831 році. Бібліотеку, нумізматичний кабінет, колекцію картин, гравюр та скульптур, а також колекцію Ботанічного саду  було конфісковано і разом із деякими студентами передано новоствореному університету Святого Володимира у Києві (нині КНУ ім. Т. Шевченка). Ботанічний сад досі існує в місті, і він неперевершений. Перебуваючи в цьому місті, неможливо не перенестись у часи Речі Посполитої, адже історія міста тісно пов'язана з польським пануванням над західними областями України. 

Місто Кременець 

Як дістатись:  Кременець знаходиться у 40 км від Дубна по трасі Е85. 

6. Збаразький замок

Подорож Тернопільщиною перетворюється на суцільний замковий тур, адже область є лідером в Україні за кількістю замків та фортець, і одним із найгарніших та найкраще збережених є Збаразький замок. Саме тут розгортались події Збаразької битви за часів визвольної війни Богдана Хмельницького. Свого найбільшого розквіту замок досяг у 17-18 столітті за часів володіння князів Вишневецьких та згодом Потоцьких. Пожежа 1896 року та воєнні дії майже повністю знищили замок, а відбудова фортеці триває і досі. Нині у залах палацу діє краєзнавчий музей, працюють виставкові зали з тематичними експозиціями, картинною галереєю, музейними відділами, а в підземеллі діє виставка старовинних знарядь, які використовували для тортур.

Збаразький замок

Як дістатись:  Збараж знаходиться у 55 км на південь від Кременця по трасі Е85. 

7. Тернопіль

Хоч в Тернополі і не збереглася велика кількість старовинних будівель або церков, це місто гарно підходить для перепочинку в дорозі. Найбільше Тернопіль славиться своїм величезним озером прямо посеред міста із затишною набережною, великим парком та мальовничою альтанкою для споглядань та фотосесій. А ще останніми роками місто перетворюється на гастрономічний центр, де сплітаються воєдино українські традиції з кухнями різних країн світу, а разом з барами та клубами Тернопіль стає осередком нічного життя нашого маршруту. І все це за дуже приємними цінами, які більш демократичні за львівські та столичні. 

Тернопіль

Як дістатись:  Тернопіль знаходиться у 25 км від Збаражу по трасі Р43. 

8. Пивзавод в Микулинцях

Від нічного життя Тернополя — до дегустації пива на наступний день. Пивзавод "Бровар" в Микулинцях вважається однією з найстаріших пивоварень України. На етикетках фірмового "Микулинецького" пива вказана дата "+1457", до якої відносять першу згадку про пивоварню – при описі військового походу польського короля на Молдавське князівство. Промислове виробництво пива організував у Микулинцях граф М. Рей в 1885 році, налагодивши випуск трьох сортів пива. У 1939 році завод був націоналізований, у радянські часи тут випускали "Жигулівське", "Українське" і "Ризьке" пиво, потім з'явилося "Подвійне золоте" і "Березневе". У 1995 році на базі заводу було створено ТОВ "Бровар". Зараз в асортименті близько півтора десятка сортів живого пива. І на щастя прихильників цього напою, тут проводяться екскурсії та дегустації.

Пивзавод в Микулинцях

Як дістатись: Микулинці знаходяться у 20 км на південь від Тернополя.

9. Теребовлянський міст

Ця відмітка на маршруті є на перший погляд короткою зупинкою біля мосту, проте місце настільки красиве, що споглядати навколишні пейзажі можна довго, тож редакція пропонує влаштувати тут пікнік в очікуванні проїжджаючого потяга. Залізничний міст-віадук з 9 арками був побудований ще у 1896 році, з'єднував Теребовлю та Чернівці і досі використовується за своїм призначенням. А мальовничі краєвиди довкола додають йому ще більшої унікальності.

міст віадук

Як дістатись: Теребовля знаходиться у 15 км від Микулинців, на південь по трасі Е85. 

10. Домініканський костел у місті Чортків

Наступною зупинкою буде невелике місто Чортків, відоме своїм неоготичним  костелом. Його було побудовано на місці старого монастиря, яким опікувались домініканці ще з початку 17 століття. Наразі костел у Чорткові вважається однією з найкрасивіших неоготичних споруд України. 

Домініканський костел у місті Чортків

Як дістатись: Чортків знаходиться у 40 км від Теребовлі на південь по трасі Е65. 

11. Печера Оптимістична

Що ж, саме час відійти від культурного надбання та перейти до природного. При чому у доволі незвичному його виявленні. А чи знали Ви, що у  графі ТОП найцікавіших місць на планеті поважне місце займає печера Оптимістична на Тернопільщині — найдовша печера Європи, найдовша гіпсова печера світу та друга за довжиною серед вапнякових печер світу (поступається лише вапняковій Мамонтовій печері у США). Відкрили її львівські спелеологи лише у 1966 році, а свою назву вона отримала через те, що дослідники розраховували, що її довжина буде близько 3 км, а виявилось цілих 260! Печера досі не досліджена до кінця, тому екскурсії проводять тільки у присутності досвідчених спелеологів. Але ж це так захопливо, усі ці сталактити, сталагміти та гіпсові утворення різних розмірів та форми… усе, як у "Пригодах Тома Сойєра"… Варто спробувати! 

Печера Оптимістична

Як дістатись: вхід до печери знаходиться поблизу села Королівка Тернопільської області, у 45 км від міста Чортків. 

12. Дністровський каньйон

Хто не хоче спускатись у печеру, тому варто поглянути на каньйон з узбережжя Дністра. Дністер — друга за довжиною річка України, і протікаючи через Тернопільську та Хмельницьку області по нашому маршруту, створює на своєму шляху мальовничі меандри. На Дністрі гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, руслом якого і тече ріка. Типовий вигляд Дністровського каньйону – круті скелясті або заліснені береги, дика і неторкана природа, мальовничі острови. Потоки джерел у деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, перетворюючись на живописні водоспади. Каньйон є ідеальним місцем для сплаву на байдарках/каное або ж ночівлі у палатках на березі ріки, тут з легкістю можна знайти недоторкані пляжі для зупинок і насолодитись природою. 

Дністровський каньйон

Як дістатись: тією ж дорогою з Чорткова, що і до печери, лежить маршрут до Білого Каменю, який  є відправною точкою багатьох сплавочних маршрутів. 

13. Печера Атлантида

Оминути тему печер доволі важко, перебуваючи в краю прадавнього моря, що, відійшовши мільйони років тому, залишило по собі гіпсові відкладення, де і утворилися печери. То може, тут і була Атлантида? Хто ж не чув перекази про цей таємничий материк! У 1969 році київські спелеологи відкрили ще одну унікальну печеру та назвали її "Атлантида". Вона також карстова, як і "Оптимістична", але її стіни кристалізовані на 80%. Кристали так гарно та міфічно переливаються, ніби потрапляєш в інший світ, що спелеологи, знайшовши печеру, сплутали її із загубленою Атлантидою. Нині печеру можуть відвідати всі охочі з дозволу Хмельницького спелеоклубу, де проходить інструктаж та посвята в спелеологи. Головне, з печери можна виносити тільки спогади та фотографії, кристали мають залишатися на місці задля збереження краси та екосистеми печери.  

Печера Атлантида

Як дістатись: Печера знаходиться на кордоні Тернопільської та Хмельницької областей біля села Завалля. 

14. Подільські Товтри

Велику територію півдня Тернопільщини та Хмельниччини займають Подільські Товтри – залишки узбережних рифів, витягнутих паралельно давній береговій лінії моря, висота яких у межах Національного природного парку сягає в середньому 60-65 метрів над оточуючою рівниною. Їх можна споглядати з різних ракурсів — каньйону Дністра, або ж рівнинної частини, проте вкриті лісом та луками прадавні скелі, які приховують в собі таємничі печери, справді заворожують.

Подільські Товтри

Як дістатись: Товтри знаходяться на півдні Тернопільської та переважно Хмельницької областей.

15. Кам'янець-Подільський

Останньою перлиною нашого маршруту стане Кам'янець-Подільський, який  досі нагадує середньовічне місто, адже за кількістю пам'яток історії та культури поступається лише Києву та Львову. Найбільш впізнаваним об'єктом тут є Кам'янецька фортеця, яка гармонійно вписується у навколишній ландшафт. У вежах та підвалах відкриті виставки експозицій, які розповідають історію міста та замку. На території старого міста, яке ще з 2012 року є кандидатом до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, також можна відвідати Ратушу та Домініканський  собор, а на околицях варто насолодитись оглядовими майданчиками на центр міста та каньйон річки Смотрич. 

Кам'янець-Подільський

Як дістатись: Кам'янець-Подільський розташований на відстані 503 км від Києва та за 102 км від обласного центру – Хмельницького.

14287

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: